Şimdi Ara

Taşınabilir HDD Sorunu. Disk dönmüyor.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
1.128
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,

    Verbatim Taşınabilir HDD USB kablolarının ters bağlanması sonucu Kutu içindeki 2,5'' 1TB TOSHİBA (MK1059GSM) HDD çalışmaz duruma geldi sanırım kartı arıza yaptı. Başka bir 250gb toshiba kartı taktım disk dönmeye başladı ama kart uyumlu olmadığından verilerimi göremiyorum.

    HDD içindeki verilerimi kurtarmak istiyorum. Veri kurtarma işi yapan yerlere götürmek dışında şuan ne yapabilirim?

    Aynı karttan bulabilir miyim? Elinde olan varsa verilerimi kurtarmak için paylaşırsa sevinirim hatta HDD çalışırsa hediyem olsun..
    Kartı tamir ettirebilir miyim?
    Farklı bir yöntem var mı?



  • Kartın üzerinde mini direnç ve kondansatörler vardır onlardan birkaç tanesi yanmıştır. Biraz ölçüm ve deneme ile tekrar çalışabilir diye tahmin ediyorum.USB Ters bağlantı nedeni ile devre dışı kalan bir USB bellekteki sorunu bir mini kondansatör ve bir mini direnç değiştirerek çözmüştüm.
  • Multimetrem var ama direnç ve kondansatör ölçümlemesinin nasıl yapıldığını bilmiyorum yani değerleri ne olması gerektiğini..
  • Kart üzerinde güç girişini bulacaksınız önce. Soket girişinden takip edip o yol üzerindeki direnç üzerine her iki ucuna da paralel olarak multimetre direnç ölçüm kısmında iken probları temas ettirip kısadevre ya da sonsuz direnç var mı bunu kontrol edebilirsiniz. Belirli bir direnç okursanız kesin olmamakla birlikte en azından yanık değil diyebilirsiniz. Kondansatör için de aynı testi uygulayabilirsiniz ama sizi yanıltabilir. Ama bir fikir verebilir deneyebilirsiniz. Hatta Devre kısmının bir resmini çekip (iyi ışıklandırılmış ve yakın çekim olsun) burada paylaşın belki bir fikir verebilirim.
  • Sanırım buldum. Kırmızı kablo 3 tane uca dağılıyor bu uclar birtane dirençde toplanıyor. bu direncin diğer tarafına çıkış göremiyorum. Diğer hdd kartındada aynı dirençden var onda çıkış var yani multimetre düdük konumunda ötüyor. Diğerinde hiçbir ses yok 20m kadar çıktım ama skalada oynama yok.

    Bu direnci nasıl değiştirebilirim okadar küçükki bendeki havya ile olacağını sanmıyorum tutturmam bile imkansız gibi..

    Bu arada ben direnç diyorum ama adı başka birşeyde olabilir :)
  • Dirençler siyah renkte olur. Sarı renk ise kondansatördür. Büyüteç ile üzerindeki yazılara bakın o rakamlardan onun değeri anlaşılır.

    Bazen board üzerinde yanlarında harfler ve rakamlar da olur. c2, r105 vs. c= kondansatör
    r= direnç
    l= bobindir (ölçtüğünüzde açık devre olmak zorundadır)

    Eğer direnç ise arızalı parça olabilir.

    Sökmek için havyanın ucu ince olması lazım. Bir de lehim pompası olursa daha kolay olur. Yoksa da biraz çok ince bobin elinizde birkaç kat yapıp lehimi ısıtıp eriyince hemen üstüne onu sürüp hızla çekersen lehimi de pompa gibi temizler.

    Biraz ince iştir el becerisi gerektirir.
  • İki karttan dirençleri çok rahat söktüm ama sağlam olanı birtürlü lehim yapamadım tutmadı. artık direnç eriye eriye birşey kalmadı. Bende bir bakır kablo telini direncin yerine zorla kısa devre yaptım ve diskim çalıştı şuan yedeklerimi alıyorum çok şükür :)

    SeYYaH-1 yardımlarından dolayı çok teşekkür ederim. yedeklerimi aldıktan sonra yazıcıoğlunda bir bilgisayar tamircisine gidip oraya doğru dürüst bir direnç taktırırım heralde :)
  • Rica ederim. Probleminin çözülmesine sevindim.


    SMD dirençtir o parça elektronik malzeme satan yerlerde olabilir de olmayabilir de . Direnç üzerindeki değerleri not alabildin mi?

    Bu arada araya lehimlediğin kablo çok ince kesitli olsa iyi olur çünkü o direnç anladığım kadarı ile devreyi korumak için sigorta olarak yerleştirilmiş düşük dirençli bir eleman.
  • Üzerinde yazı olan çok küçük dirençler vardı ama bu direnç onlarında yarısı kadardı ve üzerinde siyah renk olmasının dışında birşey görünmüyordu büyütecim olmadığından inceleyemedim. Bakır kablo teli saç kılı kadar birşey tek tel yani şuan sorunsuz çalışıyor. Bir ara uğraşırım nasıl olsa yedeklerimi aldım gerisi çokta önemli değil artık :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.