Şimdi Ara

Tek pille ampul neden yanmaz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.030
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar elimde küçücük bir ampul var. Tek pille devre yaptığım zaman hiç ışık vermiyor. İki pil kullandığımda yanmaya başlıyor. Benim merak ettiğim neden tek pilde hiç ışık vermedi? Mantıken tek pilde de aslında iki pildeki kadar ışık vermeliydi ancak pil iki kat daha hızlı tükenmeliydi. Neden böyle oluyor?



  • Akım ve gerilim kavramlarını araştırın.

    Bu mantıkla 1adet pille televizyonun da 5 sn çalışması gerekirdi.
  • Bahsettiğiniz pil kaç voltluk ampul kaç voltluk bilgi verin fotoğraf atın ona göre cevap yazalım.
    1.5v luk pil kullandığınızı varsayarsak ampul 2 pil ile yanıyorsa 1.5 volttan yüksek demektir yani 2.5v veya 3v olabilir tabiki tek pil ile yanmaza.
  • Merhaba,bağlantı şeklinle alakalı . Paralel bağlarsan akım artar seri bağlarsan gerilim . Arkadaşların söylediğine baktıktan sonra pillerin seri paralel bağlantısına bak .
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mustyyyyy

    Akım ve gerilim kavramlarını araştırın.

    Bu mantıkla 1adet pille televizyonun da 5 sn çalışması gerekirdi.
  • senin mantığına göre öyle olabilir ama, elektrikte işler öyle yürümüyor. ampulün üstünde yazan gerilim değeri, lambanın verebileceği parlaklık içindir. gerilim düştükçe parlaklık azalır. belli bir değerden sonra ışık vermez. üstü içinse az bir tolerans değeri vardır. bunun üstünde ise lamba patlar. zaten kullandığın lamba %50 gerilimle ışık verecek şekilde çalışmaz. çünkü ışık vermesi içindeki flamanın ısınmasıyla olur. flaman saf direnç olduğu için, gerilim düştükçe akımda aynı oranda düşer. düşük akım flamanın ısınmasın için yetersiz kalabilir. çok düşük bir gerilimde bir led'den ışık alabilirsiniz ama, akkor flamanlı lamba için aynı şey geçerli olmayabilir.
  • Karamaşık bir konu aslında.

    Öncelikle,
    ampulun özellikleri verilmemiş.
    tek pil çift pil denmiş ama pilin özellikleri verilmemiş.
    Şu haliyle yanıtı olmayan soru.

    ***
    Daha evvel elime ENERGIZER'in iki kalem pille çalışan bir el feneri geçmişti. Lamba, ilginç bir şekilde panasonic vb çinko karbon pillerle yanmıyor, illa ki alkalin pillerle yanıyordu. Bunun nedeninin, flamanın parlama noktasına tekabül eden akım düzeyinin yüksek oluşuna bağlı olduğunu sonradan anladım. Ampul, şapkalı ampul tabir edilen bir ampul idi ve üzerinde 2,4V-750mA yazıyordu. Oysa iki kalem pille yanan ampuller genellikle 225mA falan olur. Bu mevzubahis ampul de tek pil ile yanmıyor, ama iki adet alkaline pil ile kamyon farı gibi yanıyordu. Energizer, son derece uyanık bir ticari zeka ile, pilleri çabuk bitirip yeni pil almaya teşvik edecek, ve sadece pahalı alkalin pille yanacak bir el feneri üretmiş, atıyorum 10 adet set pil alana bu el fenerini hediye etmişti. İlginç bir yöntem, güzel bir ticari zeka. Pil satıyorsun, ama yanında pile bağımlılığını arttıracak bir alet hediye ediyorsun...




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.