Şimdi Ara

teknede yaşamak için tekne seçimi, sorularım var.. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
9.745
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Tekne işi zevkli ama masraflı iştir. Eli bağzı şeylere yatkın olmayanların bu işe bulaşması aşırı masraflı olur. Teknede bir sorun oldumu oturup kendin yapabilmelisin öyle, yok pervane kastı, sintineye su doldu, boyası attı v.b durumlarda her seferinde tekneyi çektirip ustaya verirseniz 1 sene içinde iflas edebilirsiniz.

    Eliniz tamir tadilat işlerine yatkınsa yedek parçaları alıp kendiniz yaparsanız masrafları %80 azaltırsınız. Zahmetli iştir tekne ama zaten vakit geçirmek için bir uğraştır.

    Tekne bakım ürünleri ve yedek parçaları ve daha bir sürü ekipmanı bulabileceğiniz bir çok site mevcut. Aşağıdaki siteye de göz atabilirsiniz.

    http://www.yatmalzemeleri.com/




  • Konuya tatmin edici bir cevap yazılmadığından, yelkenli baktığımdan ve forumda da çok atıl bırakılan bir alan olduğu için affınıza sığınarak hortlatıyorum.


    -Yelkenlilerde motor gücü önemlidir. geneli ağır olan yelkenlilerin düşük beygirli, kısıtlı devir aralıklı dizel makinaları vardır. hava patladığında dalgaların insafına kalıp kalmamanı bazen 10-15 beygir belirler. bazı yelkenliler çanakkale akıntısını geçip istanbula dönemiyor zayıf motorları yüzünden. insanların zamanı kıymetli olduğundan çoğu yelkenli %70-80 motorla kullanılıyor zaten. yoksa uygun rüzgarı bekle, yolu uzat vs.

    -maddiyat çok önemlidir bu konuda. marina, bakım filan aşırı pahalıdır. karaya alıp bakım yaptıracağım dediğinde 20 binden açarlar kapıyı.

    -yelkenliler çok az, motoryatlar bayağı kalın yakar.


    şahsen onca değişkeni göz önüne aldığımda zengin olmayan biri için en mantıklı tekne 8 metre civarındaki ve römorka alınabilen macgregor 26x.

    -bahçende kışlatarak rezidans kirasını bulan marina ücretinden ve marinaya girmek için şart koşulan kaskomsu tekne sigortasından(adamlar haklı milyon dolarlık teknelerin arasına giriyorsun) yırtıyorsun. tek masrafın 5 yılda bir 800 liralık bi vergi.

    -fiber, yılın çoğunda denize maruz kalmıyor, bakımı ucuz, zaten römork üzerinde kendin bakımını yapar, gerekirse de boyayabilirsin. Vinç+platform+personel kirasından yırttın

    -motoru 50-60 beygirlik, yüksek devirli benzinli. 6 knt ile saatte 2.5 litre civarı yakıyor, safrası da boşaltılabildiğinden hava patladığında 40 km/h ile kıyıya kaçabilirsin. bozulursa da dıştan takma, sök, at bagaja, götür sanayiye(tekneye usta getirmenin katlarca ucuzu).

    -salması hareketli, 30-40 cm suya girebiliyor.

    -içi boyutuna göre geniş, tuvaleti, 4-5 kişinin yatacağı yatağı, iç-dış masası, mutfağı filan var.

    -modifiyeye çok uygun.





  • Hocam güzel hayal :) Bende Gemi inşaat mezunuyum ve yelkenli tekne üreticisiyim.

    Sizin hayalinize göre aslında yelkenli için 6.5 metre civarı gofi tekneler hem ucuz hemde sizin işinizi fazlasıyla görecektir. Fakat gofi kullanıcıları biraz tekneyi yıpratabiliyor. Ülkemiz 3 tarafı deniz de olsa denizcilik kültürü olmayan bir ülke ne yazık ki o yüzden 2. el deki tekneler kötü durumda oluyor.

    Öncelikle böyle bir hayaliniz varsa tabiki de alacağınız tekne yelkenli olmalı motoryatın mazot parasına yetişemezsiniz. Ayrıca yelkenlinin keyfi hiç bir teknede olmaz.

    6 ila 8 metre arası bir yelkenli sizin işinizi görür.

    İlla römorklu haraketli salması olan bir model kısıtlamasına girmenize gerek yok,

    İzmir de karaburun mordoğan tarafında uygun fiyatlı limanlar var. Mordoğan yeni limanda yıllık 7 bin tl civarına teknenizi kameralı güvenlikli bir şekilde bırakabilirsiniz. Ayrıca koyları adaları felan çok iyidir yakındır.

    Teknede yaşamak ve bu şekilde bir tatil planı için en önemlisi teknenin donanımlarının güvenli olmasıdır yani yıpranmış eskimiş donanım aksesuar ve en önemlisi halatların değişmesi önemlidir.

    Yelkenin de yıpranmışsa değişmesi gerekir ki yelken sırasında yırtılma olursa çok zor durumda bırakabilir.

    Motor konusunda ise alacağınız teknenin ağırlığı ve kıçtan takma, sail drive veya içten takma motor mu olduğu önemlidir. Yelkenli tekneler eğer yarış teknesi değil ise üst üste işlenen elyaf ve polyesterden oluştuğundan ve salması kurşun olduğundan ki gofi gibi bir teknede bile 600 800 kg arası salma olur teknenizde 2 2.5 tona ulaşabilir. kıçtan takma uzunşaft bir motor sizi çok hızlı götürmez, saildrive çok daha iyi olur. Kıçtan takma olacaksa da en az 30 bg lik tohatsu veya mercury motor öneririm. 30 bg den fazlası daha fazla yakıt ve masraf olur. Zaten 1 2 kişi öyle bir plan yapıyorsanız açık denize çıkmayacağınıza göre kıyıdan kıyıdan bir ege akdeniz turunda olası bir hastalanma veya karaya çıkma durumunda 30 bg sizi hızlı bir şekilde karaya ulaştırır. 9.9 motor önerende olabilir fakat 5 6 knot ı geçemez özellikle dalgalarda ve hava patladığında bozulan havada denizin ortasında kalmak sizi korkutabilir.

    Sağlam bir güneş enerjisi paneliniz ve en az 2 adet 90A jel akünüz olmalı. Sürekli marina ve limana uğrayıp şarj edemeyeceğiniz için gün içinde size yetmeli o solar sistem.


    Gelelim en elzem konulardan birine, yelken konusu biraz karışıktır. Bir kaç terimi ve bir kaç denizci düğümünü öğrenmeniz çok önemli. Denizci düğümlerini teknenizde sürekli kullanacaksınız. Normal kör düğüm ile bağladığınız halatları tekneyi bağladığınızda tekrar açamayabilirsiniz. Denizci düğümleri bu tarz yüklerde sıkışmaması için atılırlar.

    Youtube da yelkencilik dersleri var onlardan öğrene bilirsiniz çoğu şeyi. Tekne ile nasıl yanaşılır, Nasıl çıkılır, Rüzgar üstü limandan ayrılma rüzgar altı yanaşma vs öğrenmek zorunda olduğunuz şeyler var.

    Denizcilik kuralları var mesela geçiş üstünlükleri, Yelkenli tekneler yelken seyiri yaparken denizde geçiş üstünlüğü bulunan teknelerdir. ambulans gibi, çünkü bir tahrik gücü olmadığından hızlarını rüzgar ile ayarladıkları için motorlu tekneler yol vermek zorundadır.

    Amatör denizcilik belgesi başvurusu yaparsanız çoğu şeyi oradaki derste gösteriyor. Mutlaka dersleri tam olarak alın ve sınavına girin. İnternet üzerinden yapılıyor tüm işlemler zaten. Başka sorunuz varsa yanıtlarım.





  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.