Şimdi Ara

Teknoloji Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi Hakkında Merak Edilenler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
352
Cevap
3
Favori
69.473
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Tercih yapacak arkadaşlara yardımcı olmak için bir konuda toplayım dedim.

    *Teknoloji Fakültesi

    -Teknoloji mühendisliği daha çok uygulama ve pratik ağırlıklıdır. Mevcut teknik bilgilerin uygulamasına ve endüstri ve iş hayatındaki problemlerin çözüm yöntemlerine ağırlık verilir.

    *Mühendislik Fakültesi

    - Eğitimi daha çok teorik ağırlıklıdır ve teorinin endüstrideki potansiyel uygulamalarına vurgu yapılır. Hepimizin bildiği özelliklere sahip.
    Aşağıdaki tabloda diğer karşılaştırmalar yapılmış.



    Düz liseliler başvurabilir mi?
    Evet Başvurabilir. MF4 puan sistemine göre başvuru yapabilirler.

    -imza konusu şuan netleşmedi ama sanırım kendileri ayrı bir oda kurup oradan imza yetkisi alacaklar. Gidişat onu gösteriyor.

    -Teknoloji fakültesindeki dersler Mühendislik Fakültesiyle aşağı yukarı aynıdır. Teknoloji fakültesinde artı olarak daha fazla uygulama & lab ortamı olur.








    Teknik İlgi
    Mühendislik mezunu daha genel, geniş kapsamlı teknik problemlere yönelik analitik yaklaşımla çözümler üretir.
    Teknoloji Mühendisliği mezunu spesifik bir alanda uzmanlaşır ve spesifik teknik problemlere yönelik uygulama ağırlıklı çözümler üretir.

    Hareketlilik
    Mühendisler çoğunlukla idarecilik pozisyonlarında yer alır.
    Teknoloji Mühendisleri endüstriyel yönetimle ilgili pozisyonlarda yer alır.

    Belgelendirme ve Mesleki Kuruluşlara Kayıt
    Mühendisler (Amerika’da) bir çok eyalette şartları sağlamak ve sınavı geçmek şartı ile Yüksek Mühendis (Professional Engineer) unvanını alabilirler.
    Teknoloji Mühendisleri (Amerika’da) 38 eyalette şartları sağlamak ve sınavı geçmek şartı ile Yüksek Mühendis (Professional Engineer) unvanını alabilirler.

    Lisans Üstü Eğitim
    Mühendislik fakültesi mezunları mühendislik ve ilgili diğer alanlarda lisans üstü (yüksek lisans ve doktora) çalışmaları yapabilirler.
    Teknoloji fakültesi mezunları mühendislik ve ilgili diğer alanlarda lisans üstü (yüksek lisans ve doktora) çalışmaları yapabilirler.

    yorum:
    -gazi ve marmara daki teknoloji fakültelerinde verilen eğitim anadoludaki birçok mühendislik fakültesinden kat kat üstündür. a dan z ye alanınızdaki herşeyi uygulamalı bir şekilde öğretirler. Gazi teknoloji fakültesinde laboratuvar imkanları iyidir. piyasada dahi göremeyeceğiniz trilyonluk aletler vardır.
    fakat insanlar bunu gelip yerinde görmedikleri için emin olamıyorlar.

    -bir öğrenci lisede makina bölümünde okuyup üniversite de de makina alanında devam ettiğini düşünürsek 4yıl + 4 yıl = 8 yıl alanında eğitim görmüş olacak. ve iş hayatına 4 adım önde başlayacak. ayrıca düz lise mezunları da başvurabilecek.

    Sonuç: İkisi de aynı amaca farklı yollardan ulaşmaya çalışır. Örneğin bir cep telefonunun yeni modelini çıkarmak için mühendisler, mevcut telefonu geliştirip daha fonksiyonel hale getirmek için teknoloji mühendisleri olmak zorundadır.
    Biri iyi diğeri kötü diyemeyiz. ikisininde artı ve eksi yönleri vardır. Kendinizi ne yönde geliştireceğinize bağlıdır.
    Ayrıca bazı arkadaşlar mühendisin altı üstü gibi yorumlar yapıyor. böyle bir yaklaşım doğru değildir. endüstride kim daha çok şey biliyor ve uygulayabiliyor ona bakılır. lise mezunu bile sizin üstünüz olabilir. Sonuçta her iki fakülte mezunu da mühendis olarak mezun oluyor.







  • ve büyük ihtimal Emo'nun açtığı davayla teknoloji mühendisliği danıştaydan dönecek..
  • Çok yararlı olmuş çok teşekkür ederim
  • Teknoloji fakülteleri yakında kapanacak . Emo , Türkiye mühendisler odası dava açtı danıştaya ...
  • Bilgi için teşekkürler, bu sene bilgisayar müh. teknoloji fakültesi olarak sadece Sakarya Üni.'de açılmış. Mecburen buraya yöneleceğim. Peki şu ilk yıldaki eğitim(intibak yılı) hakkında bilgisi olan var mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Muhendisolmakistiyorum

    Teknoloji fakülteleri yakında kapanacak . Emo , Türkiye mühendisler odası dava açtı danıştaya ...

    peki hocam kapanırsa tercih yapmış bu kadar insana ne olacak
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Boehmi


    quote:

    Orijinalden alıntı: Muhendisolmakistiyorum

    Teknoloji fakülteleri yakında kapanacak . Emo , Türkiye mühendisler odası dava açtı danıştaya ...

    peki hocam kapanırsa tercih yapmış bu kadar insana ne olacak

    onlar yine yine teknoloji mühendisliğine devam eder ya da onları aynı üni.nin mühendislik fakültesine alırlar..yani hadi kapandı deyip göndermezler..

    ama belki gerek kalmayabilir buna çünkü daha tercihler yapılmadı yani daha bulara yerleşen öğrenci yok..danıştay tercihlerden önce karar verirse hiç bi sorun olmadan teknoloji fakülteleri kaldırılır..
  • bunlar imza yetkisi alacaksa biz hiç okumayalım teknoloji mühendisi 100 bin sırayla gitsin okusun bizim 20 binlik 30binlik sıralar boşa gitsin 5 senelik eğitim boşa gitsin
  • quote:

    Orijinalden alıntı: powerring

    bunlar imza yetkisi alacaksa biz hiç okumayalım teknoloji mühendisi 100 bin sırayla gitsin okusun bizim 20 binlik 30binlik sıralar boşa gitsin 5 senelik eğitim boşa gitsin

    almayacak..

    zaten teknoloji mühendisi dediğin mühendis altı bişeydir..

    öyle kimseyi 1.bölümden mühendis yapmazlar..
  • http://www.tmmob.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=6189&tipi=9,
    Şuna bakmanızı rica ediyorum kapatsınlar böyle saçmalık olur mu
  • EMO‘DAN TEKNOLOJİ FAKÜLTELERİNE DAVA

    Yayına Giriş Tarihi: 09.07.2010
    Güncellenme Zamanı: 09.07.2010 11:14:30

    TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası, teknoloji fakültelerine ilişkin olarak açılan iki dava hakkında 9 Temmuz 2010 tarihinde bir basın bülteni yayımladı.

    EMO‘DAN TEKNOLOJİ FAKÜLTELERİNE DAVA

    Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Gazi Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi‘nde mesleki ve teknik eğitim fakülteleri kapatılarak yerlerine kurulan teknoloji fakültelerinde mühendislik bölümleri açılmasına yönelik rektörlük işlemleri ve bu işlemi onaylayan YÖK Yürütme Kurulu kararları ile bu işlemlerin dayanağı olan Bakanlar Kurulu Kararı‘nın iptalini istedi. Danıştay‘a 2 Temmuz 2010 tarihinde iki ayrı dava açan EMO, teknoloji fakülteleriyle ilgili işlemlerin 3795 sayılı Bazı Lise, Okul ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında Yasa, 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası ile 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Yasa‘ya aykırı olduğunu dile getirdi. Teknoloji fakültelerine 2010-2011 eğitim yılı için öğrenci alınması ve yerleştirme kılavuzlarında teknoloji fakültesi mühendislik bölümlerinin de yer alacak olması nedeniyle giderilmesi güç ya da imkansız sonuçlar doğacağı belirtilerek, yürütmeyi durdurma da talep edildi.

    Dilekçede, EMO tarafından Yükseköğretim Kurulu‘na ve Milli Eğitim Bakanlığı‘na yazı gönderilerek işlemlerle ilgili açıklayıcı bilgi istenildiği, ancak yanıt alınmadığı belirtildi. 3795 sayılı Yasa‘ya göre teknik öğretmen unvanı kazananların teknik eğitim fakültelerinde en fazla 2 yarıyıl tamamlama programını bitirerek mühendis unvanı alabildikleri anımsatılan dilekçede, şöyle denildi:

    "Dava konusu yapmış olduğumuz Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye‘de kurulu bütün mesleki ve teknik eğitim fakülteleri kapatılarak teknoloji fakültelerine dönüştürülmüştür. Bu kararın gereği olarak, ‘teknik öğretmen‘ yetiştirilmesinin teknoloji fakültesi adı altında gerçekleşeceği izlenimi doğmaktadır. 3795 sayılı Yasa kapsamında teknik öğretmen yetiştiren fakültelerin tamamının kapatılmış olması açıkça yasaya ve hukuka aykırılık taşıdığı gibi, teknik öğretmen yetiştiren program sonrasında mühendis unvanı verilecek olması da yasaya ve hukuka aykırıdır."

    Dilekçede, 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Yasa‘da "mühendislik veya mimarlık tahsilini gösteren Türk yüksek mekteplerinden verilen diplomalar" tanımlamasıyla mühendis unvanı verilebileceklerinin belirlendiğine dikkat çekilerek, "Teknoloji Fakültesine dönüştürülen mesleki ve teknik eğitim fakültelerinde ‘mühendislik tahsili‘ gösterilmemesi nedeniyle, bu fakültelerden mezun olacakların ‘mühendis‘ unvanı taşımaları da söz konusu olamayacaktır" denildi.

    Gazi ve Sakarya üniversitelerinde Mühendislik Fakültesi bulunduğu, Mühendislik Fakültesi ile Teknoloji Fakültesi bünyesindeki bölümler karşılaştırıldığında; Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümlerinin her iki fakülte bünyesinde de bulunduğu saptamasına yer verildi. Bu duruma ilişkin şu değerlendirmelere yer verildi:

    "Aynı üniversitenin iki ayrı fakültesi bünyesinde aynı mühendislik bölümlerinin bulunuyor olması, Teknoloji Fakültesinde mühendislik eğitimi verilmediğinin de açık göstergesidir. 2010-2011 eğitim öğretim yılında Sakarya Üniversitesinde mühendislik bölümlerini seçecek öğrencilerin hangi kriterlere göre bu iki fakülte arasında tercih yapacakları da belirsizdir."

    Yükseköğretim Yasası‘nda açık bir şekilde "bir fakülte ya da yüksekokulda, aynı veya benzer nitelikte eğitim-öğretim yapan birden fazla bölüm bulunamaz" denildiği vurgulanarak, "Yasa‘nın bu amir hükmü, farklı ad altında fakülte kurulmak suretiyle bertaraf edilemez. Bir fakülte bünyesinde aynı veya benzer nitelikte eğitim-öğretim yapan birden fazla bölüm bulunmasının yaratacağı sakıncalar, farklı fakülte bünyesinde kurulacak aynı ad altındaki bölümler için de geçerli olacaktır" denildi. Dava konusu kararların aynı yasanın "imkan ve fırsat eşitliği" hükümlerine aykırılığı da şöyle anlatıldı:

    "Dava konusu işlemlerle kurulan yeni mühendislik bölümlerine üniversite seçme ve yerleştirme sınavı sonrasında hangi puanla öğrenci alınacağı, meslek lisesi mezunlarına teknoloji fakültelerine girmek için ek puan verilip verilmeyeceği de bilinmemektedir. Bu konuda hiçbir açıklık bulunmamaktadır. Ancak her durumda, teknoloji fakültelerine daha düşük puanla öğrenci alımı yapılacağı da gerçektir. Bu durum, mezuniyet sonrasında aynı unvana sahip olacak öğrenciler arasında da eşitsizlik yaratacaktır."

    Mühendislik fakülteleri ile teknoloji fakültelerinde farklı nitelikte öğretim yapılmak suretiyle aynı hak ve yetilere sahip olacak şekilde mühendis unvanlı öğrenciler yetiştirilecek olması, Yükseköğretim Yasası‘ndaki "Yükseköğretim kurumlarının özellikleri, eğitim-öğretim dalları ile amaçları gözetilerek eğitim-öğretimde birlik ilkesi sağlanır" hükmüne de aykırı olarak değerlendirildi. Yasadaki aynı meslek ve bilim dallarında eğitim veren kurumlarda eşdeğerlik sağlanmasına yönelik hükümler anımsatılarak, şöyle denildi:

    "Farklı üniversitelerdeki eğitim-öğretim açısından dahi eşdeğerlik konusunda esaslar tespit edilerek belirli kararlar alınması gerekirken, aynı üniversitelerde farklı fakülte bünyelerinde verilen eğitim-öğretim sonrasında eşit haklar içerecek şekilde unvan verilecek olması açıkça hukuka aykırılık taşımaktadır. Teknoloji fakültelerinde mühendislik eğitimi verilmesine yönelik Üniversitelerarası Kurulun önerisi alınmak suretiyle Yükseköğretim Kurulunca bir düzenleme yapılıp yapılmadığı dahi bilinmemektedir. Üniversite sınavlarının tamamlandığı, bu sınavlar sonucu teknoloji fakültelerine öğrenci kaydedileceği bir ortamda, YÖK‘ün ve ilgili üniversitelerin gizli-saklı bir süreç işleterek, nasıl bir eğitim sonucunda hangi hak ve yetkilere sahip öğrenci yetiştirileceği belirsizdir.

    Aynı üniversite bünyesinde iki farklı fakültede aynı adlı bölümlerin kurulması, hiçbir yasal düzenleme yapılmaksızın teknik öğretmen yetiştiren fakültelerin kapatılmış olması, mühendislik eğitimi açısından ‘üretim-insangücü-eğitim unsurları arasında dengenin sağlanması‘nın gözetilmemiş olması ve bütün bunları kapsayacak şekilde herhangi bir planlamaya dayalı olarak karar verilmemiş olması, uygulamanın nitelikli ara insan gücünü ortadan kaldırması açılarından yasayla getirilen amaç ve ilkelere aykırılık taşımaktadır ve dava konusu işlemlerin iptali gerekir."

    TMMOB
    ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI




  • Çok uzun vadeli bişi olacağını sanmıyorum,eskiye döner yine.
  • Teknoloji fakültelerine alımlar nasıl olcak ?
    puanlar falan belli değil. .
  • İmza yetkileri olacak mı bu bölümden mezun olanların?
  • Abi imza yetkisini verebilen kurum Teknoloji fakültelerini kapatmak için dava açıyor , nasıl imza yetkisi versin :)
  • tmmob işvereni karşısına aldıgı falan yok zaten ciddi üretim yapan orta ölçekli YERLİ SERMAYE firmaların çoğunun sahibi eski mühendisler ve mesleklerini avrupa birliğinin oyunlarına yedirmezler zıraat mühendisliği ve veterinerliği nasıl bitirdilerse eczacılıgıda öyle bitireceklerini sandılar olmadı elbette tmmob ta kendini yedirmez merak etmeyin siz arkadaşlar
    avrupa avrupa diye memlekette ne ekonomi kaldı ne meslek ama maymun gözünü açıyor gelecek avrupa da değil rusya ve orta doğuda avrupalı ne yaparsa yapsın bizi ilgilendirmez onlar kendi dertlerine yansınlar
  • quote:

    Orijinalden alıntı: baph1

    tmmob işvereni karşısına aldıgı falan yok zaten ciddi üretim yapan orta ölçekli YERLİ SERMAYE firmaların çoğunun sahibi eski mühendisler ve mesleklerini avrupa birliğinin oyunlarına yedirmezler zıraat mühendisliği ve veterinerliği nasıl bitirdilerse eczacılıgıda öyle bitireceklerini sandılar olmadı elbette tmmob ta kendini yedirmez merak etmeyin siz arkadaşlar
    avrupa avrupa diye memlekette ne ekonomi kaldı ne meslek ama maymun gözünü açıyor gelecek avrupa da değil rusya ve orta doğuda avrupalı ne yaparsa yapsın bizi ilgilendirmez onlar kendi dertlerine yansınlar

    aynen sana katılıyorum zaten verilen dersler aynı dolayısıyla imza yetkisi isteme yolunu açar.AVrupadaki buna benzer uygulamalarla aynı olacağına hiç inanmıyorum.Yök'e bu konuda kesinlikle güvenmiyorum.Mühendislere atılacak belki de en büyük darbelerden biri olacak.Danıştay'ın kararını bekliyoruz inş. kimse kimsenin hakkını yemez ve kimse mağdur olmaz.




  • merak etmeyin danıştay kararını ok verse de o yine küçük değişiklikle tekrar halledilir. iş güvenliği uzmanlığı veya katsayı kararlarındaki gibi değil mi :)))
    siz hala mağdurluktan söz ediyorsunuz ya onu anlamıyorum. bu uygulama mühendisliği ile teorik yani tasarım mühendisliği biribirinden tamamen farklıdır. bunu anlayın artık teknoloji fakültesine gelen arkadaşlar da mf 4 ile gelecek ygs ile gelenler fen bilimleri ve matematik intibak eğitimine tabi tutulacaklar. intibak eğitimini geçen 1. sınıfa geçecek geçemeyenlere de müh olamayacak. burada panik yok herşey piyasanın gerçekten ihtiyaç duyduğu uygulamalı müh içindir. bir de bu fakültenin kurulmasına neden ihtiyaç duyulmuş bunu bir sorun kendinize ok :))
  • saçmalık dediğin senin eksikliğin bunu sakın unutma. haydi kendine iyi bak:)) sözün bittiği yerdeyiz artık
  • ya ben anlamıyorum bundan 4 yıl öncede 10 yıl öncede meslek liseliler derece yapmadan mühendislik kazanamıyorlardı bunu bile bile meslek lisesine giden insanlar şimdi niye imza yetkisi diye savaş veriyorlar. tmmob bu ülkenin en örgütlü kuruluşlarından biri özellikle imo ve mmo gerekirse diğer sendikalarla genel grev bile yaparlar yinede imza yetkisi vermezler teknoloji fakültelerine.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.