Şimdi Ara

Telefonunu serviste olup mağdur olan ne yapmalı? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
103
Cevap
0
Favori
11.239
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • TELEKOMÜNİKASYON HİZMETLERİNDE TARİFE KARIŞIKLIĞI VE MESAJ DOLANDIRICILIĞI PDF Yazdır E-posta

    TELEKOMÜNİKASYON HİZMETLERİNDE
    TARİFE KARIŞIKLIĞI VE MESAJ DOLANDIRICILIĞI
    GSM şirketlerinin reklâmlarında örneğin, evden eve ya da uluslar arası görüşmelerde şu kadar kuruş şeklinde spot cümleler kullanılıyor. Ancak, bu tür fiyatların en alt dilim olduğu, üst dilim fiyatlarının ve bu fiyattan çok daha yüksek olduğuna ilişkin Tüketici Hakları Derneği’ne yazılı ya da sözlü birçok şikâyet gelmektedir. Bu tür reklamlarda KDV dahil deniliyor, ancak, daha sonra faturalara ÖTV ve abonelik vs.. gibi ücretler ekleniyor. Örneğin, dakikası en fazla 9 kuruş deniliyor. Her şey dahil 10.6 kuruşa çıkıyor. Faturalarda hizmetin süresi ve süreye göre hesaplanan bedel açıkca belirtilmek zorundadır. Vergi Usul Kanunu, madde 230 Tüketici, ayrıntısı belirtilmeyen toplam sürelerden yola çıkılarak düzenlenen faturalara güvenmek zorunda değildir. Zaten bir güven eksikliği olduğu Tüketici Hakları Derneğine gelen şikayetlerden de açıkça anlaşılmaktadır. Tüketici, faturalarda görüşmenin başlama ve bitiş zamanları ile karşılığında tahakkuk eden ücreti açıkça görülebilmelidir. Tüketicinin, faturadaki ücretin doğruluğunu kontrol edip anlayabilmesi için faturanın eksiksiz ve anlaşılır bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Sabit hatlarda görüşmelerin %80’i şehiriçi olmasına karşın, abone bu görüşmeleri faturada görüp kontrol edememektedir.

    Özellikle, GSM işletmelerinin tarifeleri tüketiciler tarafından kıyaslanamaz bir hale getirilmiştir. Bu şirketlerin çeşitli tarife paketleri ve kampanyalarıyla birlikte fiyat listeleri de son derece değişik ve karmaşık hale getirilmiştir. Tüketicilerin “hangi tarife paketi, hangi kampanya daha ekonomiktir” diye bir karşılaştırma yaparak kendisine uygun olanını seçmesi olanaklı değildir.

    İşletmelerin gelirlerinin önemli bölümü hatalı tarife paketi seçimlerinden kaynaklanıyor. Bu tarife paketleri de şirketlerin keyfince sık sık tüketiciler aleyhine değiştirilmektedir.

    TARİFE KARIŞIKLIĞININ BAŞ NEDENİ: KONTÖR KARMAŞASI
    Öncelikle kontör nedir, biliyor muyuz ? Her GSM şirketinin kontörlü paketlerinde ve kampanyalarında farklı farklı kontör uygulamaları vardır. Yani, kontörün standart bir tanımı ve açıklaması yoktur. Eski telefon santrallarında görüşme süresine göre, her periyotta bir numara atarmış, buna da kontör demişler. Sonra gelişmiş santrallarda 12 khz bir ücretlendirme sinyali geldikçe bir birim ücretle çarpılarak faturalandırma yapılır hale geldi. Görüşmenin uzaklığı arttıkça gelen sinyalin sıklığı da artardı.

    Oysa şimdiki, GSM şirketlerinin uygulamalarında görüşme başladığı anda bir kontörünüz gidiyor. Ama, cebinizden kaç para çıkıyor, belli değil. Çünkü, kontörün belirlenmiş açık ve net bir fiyatı yok. Aranılan yöne, konuşma süresine ve alınan paketlere göre sürekli değişkenlik gösteriyor. Bu nedenle, tüketiciler, reklâmlarda çok kolay yanılabiliyorlar.

    Eğer, bir kontörün süresi ve bu sürenin kaç kuruş olduğu açıkça belirtilmiş olsaydı, tüketiciler kaç kontör harcadıklarını ve yaptıkları görüşmelerin karşılığı ile faturanın toplam bedelinin ne kadar TL olduğunu kolayca anlayabilir ve hesabını yanılmadan doğru bir şekilde yapabilirlerdi.

    GSM şirketlerinin paketlerinde ki kontör karmaşasına örnek verelim: kuruş/dakika, TL./dakika, 10kuruş/4 dakika, 5 kontör/dakika, 10kontör/5dakika bu bilmeceyi ve karmaşayı hangi tüketici çözebilir? Hangi paketin daha ekonomik olduğunu anlayabilir?

    Telefonla konuşurken tüketicilerin en çok aldatıldığı konulardan birisi kontör atım süreleridir. Varsayalım ki, dakikası 1 kontör tarifesinden ücretlendiriliyorsunuz. Görüşmeye başladığımız anda 1 kontör parası cebinizden çıkmıştır. Diyelim ki, 61 saniyede görüşmeyi sonlandırdınız. 2 kontörü de yemiş oluyorsunuz. Oysa ki, ödediğiniz ücretle 59 saniye görüşme hakkınız olması gerekirdi. İşletmeler, bu alacağınızı vermeye hiçbir zaman yanaşmamaktadırlar.

    TARİFE KARMAŞASINA ÇÖZÜM: SANİYE UYGULAMASI
    Tarife karmaşasına çözüm için yapılması gereken şudur: derhal saniye uygulamasına geçilmeli, kim kaç saniye görüşüyorsa, birim ücretle çarpılarak görüşme tutarı belirlenmelidir. Bu yöntemle tüketiciler, yaptıkları görüşmelere ne kadar para ödeyeceklerini, düzenlenen faturaların ise doğru mu, yanlış mı düzenlediğini kolaylıkla anlayabilirler.

    Şimdiki durumda, ayrıntılı faturalar bile kontör karmaşası - bilmecesi nedeniyle tüketiciler tarafından doğru şekilde anlaşılamamaktadır. İşletmecilerin istediği de zaten budur. Eğer, görüşmeler saniye bazında olsaydı, o zaman gerçek fiyatlar ortaya çıkardı. Fakat, ne yazık ki, gelen şikayetlere bakıldığında, tüketicilerin çoğunun bu konunun farkında bile olmadıklarını ortaya koymaktadır.

    Konuya Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumu bir yönetmelik çıkararak ya da Telekomünikasyon Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliğine bu konuda hükümler koyarak çözüm getirebillir.

    CEP TELEFONLARIYLA MESAJ DOLANDIRICILIĞI
    Özellikle de GSM şirketleriyle anlaşan aracı firmalar tarafından çeşitli konulardaki ticari amaçlı üyelikler için tüketicilere, “….. konusunda üyeliği kabul etmiyorsanız, hayır yazıp ……. numaraya gönderin” şeklinde bir mesaj gönderilip tüketiciler tuzağa düşürülmektedir. Şöyle ki; tüketici, eğer, mesajda belirtildiği gibi hayır yazıp belirtilen numaraya cevap vermiyorsa, tüketici üye olarak kabul edilip, üyelik koşullarına göre borçlandırılmaktadır. Ancak, tüketiciler gönderilen bu mesajlarda, uyarılmamakta ve bilgilendirilmemektedirler. Tüketicilere her ay fatura gönderilerek üyelik aidatı kesilmesi yoluna gidilmektedir. Tabi ki GSM şirketleri de belli bir pay almaktadır.

    Ç




  • BANKALARIN BU YIL BAŞLATTIKLARI YENİ ÜCRET SOYGUNLARI PDF Yazdır E-posta

    BANKALARIN BU YIL BAŞLATTIKLARI YENİ ÜCRET SOYGUNLARI

    Bankalar, birçok konuda konuda almış oldukları haksız ücret soygunlarına yenilerini ekliyorlar. Yıllık kredi kartı ücreti, hesap işletim ücreti en bilinen haksız ücret uygulamalarıdır. Ancak, 2009 yılında bilinen ücret uygulamaları yanında son derece haksız uygulamalar olarak düşündüğümüz yeni ücret uygulamaları konusunda Tüketici Hakları Derneğine şikayetler gelmektedir.

    Hiçbir yasal dayanağı olmayan haksız ücret uygulamaları ile tüketiciler mağdur edilmekte ve soyulmaktadırlar. Bankaların pervasızlıkları iyice artmış durumdadır. Tüketicilerden nasıl daha çok ücret alabiliriz diye bankalar tarafından çeşitli yöntemler denenmektedir.

    Aşağıda, konu ile ilgili olarak Tüketici hakları Derneğine gelen iki şikayet mektubunu okuyucularımızın dikkatine sunuyoruz.

    TÜKETİCİ ŞİKAYET MEKTUPLARI

    Mektup 1 -

    Ben bir bankacı emeklisi olarak sizin köşenize iki soru yöneltmek istiyorum.
    - Bugün dükkan kirası olarak Akbank’a kişinin kendi hesabına 100TL yatırmak istedim. Bana memur 25TL masraf vermem gerektiğini söyledi. Ben de, bu hesaba yapılan bir teslimat olduğunu, şubelerarası havale olmadığını söylemiş olmama rağmen havaleye girdiğini 25TL alacağını söyledi. ( Ev sahibinin hesabının bulunduğu banka şubesi ) Bu hesaba sadece tahsilat fişi kesecek, masraf 25TL (uygulamaları buymuş )
    - Yine aynı gün telefonuma Denizbank’tan bir mesaj geldi Aynen yazıyorum; “ Aylık hesap işletim ücreti 4TL’dir. Ödemelerinizde sorun yaşamamak için hesabınızda aylık kredi taksit tutarınızdan 4TL fazla bulundurmayı unutmayınız.”

    Her ay tüketici kredimi yatırırken 4TL fazla yatırmam gerekiyormuş.

    Alınan bu masrafların kanuni olup olmadığını, hangi hesap adı altında alındığını Akbank ve Denizbank’tan öğrenmek istiyorum.

    Bugüne kadar duyduğum en saçma iki masraf. Ben kredi alırken zaten 1808TL poliçe primi ve dosya masrafı verdim. Tekrar alınan bu masraf hangi hizmetin karşılığı olarak alınıyor, çok merak ettim. Bana krediyi verdiği gün, belirli bir süre sonra işletme masrafı da alacağız diye bana söylemediler. Bu meblağıyı alma hakları asla yok.

    Milletin sesi çıkmadıkça bankalar isteklerine göre kart aidat ücreti, havale masrafı, şimdi de İŞLETİM ÜCRETİ olmak üzere kanuni olmayan masrafları halka zorunlu kılıyorlar. İtiraz ettiğiniz zamanda, “uygulamamız bu, istediğiniz yere şikayet edin” diyorlar.

    Hakkımızı ne şekilde arayacağız? Bu masraflar için her isteyene susarak boyun eğmek zorunda mıyız?

    Bir tüketici



    Mektup 2 -

    Nasılsınız, öncelikle size fatura ödeme başına alınmak üzere tek taraflı sözleşme değişikliği bildirimi yapan banka ekstre örneğini iletiyorum. Konseyde de belki uygun görülürse bu konu banka kredi kartları ile ilgili konular içerisinde dile getirilebilir. Tek taraflı ve tüketici aleyhine bir ücret getiriyorlar, her otomatik ödeme talimatı verilmiş olan fatura ödemesinde Yapı Kredi 1,5TL keseceğini sözleşme değişikliği olarak bildirmiş. Akbank örneği bulamadım ama o da arkadaşıma gönderdiğini telefonla öğrendim ki, fatura ödeme başına 1TL alacaklarmış. Bunu Ocak ayı ekstrelerinde gönderdiler. Bu yıl yeni bir haksız sözleşme şartıyla daha yeni yıla merhaba dediler, bankalar.

    Bir tüketici

    2.mektubun ekinde Tüketici Hakları Derneğine gönderilen Yapı Kredi Bankası’na ait olan ve tüketicinin şikayetinde belirtilen yeni ücret konusunda bankanın düzenlemiş olduğu sözleşme değişikliği aynen şöyledir. KREDİ KARTI ÜYELİK SÖZLEŞMESİ DEĞİŞİKLİĞİ: 15.01.2009 tarihinden itibaren, anlaşmalı BANKA üye işyerleri, PTT online şube ve merkezlerinden yapılan her bir ödeme için 1,5TL ÖDEME İŞLEM ÜCRETİ yansıtılacaktır.


    Mektup1’de dükkan kirası olarak dükkan sahibinin talimatı doğrultusunda kiracı tarafından dükkan sahibinin AKBANK’taki hesabına yatırılmak istenilen 100TL’ye karşılık 25TL bir masraf istenilmiştir. Bu para, ne başka bir bankaya ne de aynı bankanın diğer şubelerine gönderilecek. Peki, havale olmadığı halde havale ücreti adı altında banka tarafından alınan 25TL bir soygun değil midir?

    Aynı mektupta, tüketicinin çektiği kredinin masraflarını ödediği halde Denizbank tarafından “aylık hesap işletim ücreti” adı altında 4TL alınacağının belirtilmesi neyin nesidir ?

    Mektup 2’de, Yapı Kredi Bankası tarafından kredi kartı üyelik sözleşmesi değişikliği yapılarak “ödeme işlem ücreti ” adı altında 1,5 TL istenmesi başka yeni bir soygun örneğidir.

    Her iki mektupta da belirtilen, bankaların tüketicilerden aldığı haksız ücret uygulamaları Tüketicinin Korunması Hakkında Yasa’nın “Sözleşmelerdeki Haksız Şartlar” başlıklı 6.madde hükümlerine aykırıdır. Bankaların sözleşmelerinde yer alsın ya da almasın bu şartlar haksız şartlardır ve Yasa’ya aykırı olduğundan geçersizdir.

    Çünkü bu şartlar, bankalar tarafından tüketici ile müzakere edilmeden tek taraflı olarak öncede konulmuş şartlardır.

    TÜKETİCİLER NE YAPMALI

    Bankaların bu haksız ücret işlemleri öz itibariyle kredi kartlarından alınan yıllık kart ücretlerine ilişkin Yargıtay 13.Hukuk Dairesinin vermiş olduğu kararın özüne uygundur. Çünkü, Yargıtay’ın bu kararında yıllık kart ücretinin alınacağına ilişkin tüketiciyle müzakere edildiğini bankanın ispat edememesi nedeniyle, bu ücretin haksız şart olduğu, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasa’ya aykırı olduğu ve tüketiciden alınamayacağı belirtilmektedir.

    Bankaların, yukarıda belirtilen ücretleri almaları durumunda haksızlığa uğrayan tüketiciler ikamet ettikleri ilçe kaymakamlığındaki tüketici sorunları hakem heyetine ellerindeki belgelerin fotokopileri ile başvuruda bulunarak haksız yere alınan ücretin kendilerine iade edilmesine ilişkin karar alınmasını isteyebilirler.

    Tüketici Hakları Derneği olarak, tüketicilerin yaşamış olduğu söz konusu sorunların çözümü ve gerekli başvuruların yapılması için kendilerine yardımcı olmaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.




  • ATM'LERDEKİ TUZAKLAR PDF Yazdır E-posta

    ATM’LERDEKİ TUZAKLAR
    Bankamatik ya da kredi kartınızla ATM’ye para çekmeye gittiniz. Kartınızı ATM sistemindeki yuvasına yerleştirdiniz, şifrenizi girdiniz ve çekeceğiniz paranın miktarını yazdınız. Bu işlemden sonra kartınız sisteme girdi, artık çekeceğiniz parayı bekliyorsunuz. Saniyeler, dakikalar geçiyor, fakat çekeceğiniz para bir türlü gelmiyor. ATM’de bir sorun olduğunu düşünüp bankaya gittiniz, durumu bankaya, müşteri hizmetleri servisine bildirdiniz. Bu süre içerisinde ATM’den kartınız alınarak hesabınızdan para çekildiğini öğrendiniz. Durumu tekrar bankaya bildirdiniz, ancak, banka sorumluluğu kabul etmedi. Peki, bu durumda ne yapacaksınız? Hakkınızı nasıl arayacaksınız? Bu durumda ilgili bankanın sorumluluğu nedir?

    BANKALAR ÖNLEM ALMIYOR
    Bankamatik ya da kredi kartının sistem tarafından yutulduğunda, ATM’de tüketicinin ilgili bankaya durumu bildirecek her hangi bir telefon bulunmamaktadır. Ya da bu gibi durumlarda kartın güvenliği açısından tüketicinin ne yapacağını, nasıl davranacağını belirten bir uyarı bulunmamaktadır.

    Asıl önemlisi, kartın güvenliği açısından ilgili bankalar tarafından ATM’lerde alınması gereken ya da alınmış her hangi bir önlem bulunmamaktadır. ATM sisteminin içinde kalan kartı kullanarak para çeken dolandırıcıları görüntüleyen her hangi bir kamera bulunmamaktadır.

    Bankaların bu gibi durumlarda tüketicinin mağdur olmaması açısından önlem alması gerekmektedir. Bankaların hem önlem almaması hem de sorumluluğu kabul etmemesi yasal ve etik olarak kabul edilemez. Bu nedenle, başta BDDK ve ilgili kamu kuruluşları olmak üzere tüm bankalara bu konuda önlem almaları çağrısında bulunuyoruz.

    HAKEM HEYETİ KARARI
    Konu ile ilgili olarak, örnek olması açısından Çankaya Kaymakamlığı 2.Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı’nın kararını aşağıda tüketicilerin bilgisine sunuyoruz.

    T.C.
    ÇANKAYA KAYMAKAMLIĞI
    2.Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı
    Karar No :882
    Karar Tarihi : 10/03/2009
    ÇANKAYA İLÇESİ
    Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır
    Raportör :-
    ŞİKAYET EDEN : Bir tüketici
    ŞİKAYET EDİLEN : T.C.Ziraat Bankası A.Ş.Genel Müdürlüğü -Doğanbey Mah. Atatürk
    Bulvarı Ulus / ANKARA
    ŞİKAYET KONUSU :Çalıntı Kart
    ŞİKAYET TARİHİ :26/01/2009
    OLAYIN ÖZETİ :Bankamatik kartının 30/03/2008 tarihinde Konutkent şubesi ATM'de saat 15:40 gibi alıkonulduğu (bir düzenekle) 2 saat sonra müşteri hizmetlerine durumun bildirildiğinde bilgisi dışında 860.00 TL'nin çekildiğinin öğrenildiği, sonraki gün jandarma karakoluna bildirildiği, bankanın hiçbir güvenlik tedbiri (güvenlik kamerası, uyarı yazısı gibi) bulunmadığı 860.00TL bedelin 150.00 TL 'sinden sorumlu olduğu, belirtilerek 710.00TL nin iadesi talep edilmektedir.


    ŞİKAYET EDİLENİN SAVUNMASI: ATM’lerde kart alıkonulduğunda kayıt edildiği, yapılan incelemede kartın alıkonulduğuna ait kayda rastlanmadığı, şifrenin ilk denemede doğru girilerek işlemlerin yapıldığı banka kartı ile para çekme işleminin ancak kart şifresinin bilinmesi durumunda mümkün olduğu, şikâyetçinin bilgisi dışında çekilen paralara ilişkin bankaca yapılacak herhangi bir işlemin bulunmadığı, belirtilmektedir.
    İNCELEME VE GEREKÇE: Şikâyetçinin kartını kullanırken üçüncü kişiler tarafından ATM de dolandırılacağına ilişkin bir düzenek kurulduğunu bilemeyeceğini, bilmek zorunda da olmadığı, ilgili bankanın kart ve şifrenin birlikte kullanılması iddiası ile sorumluluktan kurtulamayacağı, günün her saati ATM’nin güvenliğini sağlama ve her türlü önlemi almasının genel hukuk kuralları gereği olup hizmet kusuru nedeniyle yasanın 4/A maddesine göre, tüketicinin uğramış bulunduğu zararın ilgili banka tarafından ödenmesi gerekmektedir.
    KARAR: Dosyadaki bilgi ve belgeler incelendi: Yukarıda açıklanan gerekçelere dayalı olarak. 4822 Sayılı Kanunla Değişik 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 4/A maddesine göre: T.C. Ziraat Bankası A.Ş. tarafından 860.00TL’nin tüketiciye ödenmesine, işbu kararın yönetmeliğin 24.maddesi uyarınca ilan edilmesine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemelerine itiraz yolu açık olmak üzere katılanların oy birliği / oy çokluğu ile karar verilmiştir.

    TÜKETİCİLERE ÖNERİLER
    Kredi kartınızla ya da bankamatiğinizle ATM’den para çekerken kartınız sistem tarafından yutulursa, hiç zaman geçirmeden ilgili bankaya haber vererek önlem almasını isteyiniz. Mümkünse, ATM’den ayrılmadan ilgili bankanın müşteri hizmetleri servisi tarafından acil önlem alınmasını ve ATM’de beklediğinizi belirtin. Eğer yanınızda cep telefonu yoksa ve müşteri hizmetleri servisinin telefon numarasını bilmiyorsanız ATM’de beklemenizin bir anlamı olmayacaktır. Bu durumda da her an bir ATM dolandırıcısının kartınızı sistemden çıkartıp kullanması ve hesabınızdan para çekmesi mümkündür.

    Sizden kaynaklanmayan, bankanın önlem almamasından kaynaklanan bir sorun nedeniyle siz değil banka sorumludur. Bankanın önlem almaması nedeniyle hesabınızdan para çekilmişse, bu durum, Tüketicinin Korunması Hakkında Yasanın 4/A maddesine göre bankanın ayıplı bir hizmeti demektir. Bankanın bu ayıplı hizmeti de mağdur edilmeniz sonucunu doğurmuştur.

    İlgili banka, sizin mağduriyetinizi Yasaya göre gidermek zorundadır. Bunun için, ikamet ettiğiniz ilçedeki Kaymakamlık bünyesinde bulunan tüketici sorunları hakem heyeti başkanlığına, eğer, ikamet ettiğiniz yer büyükşehir dışındaki il merkezi ise o il’deki sanayi ve ticaret müdürlüğü bünyesindeki tüketici sorunları hakem heyetine başkanlığına hiç zaman kaybetmeden başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Eğer, hesabınızdan çekilen para miktarı 2446TL’den yukarıda ise ve Büyükşehir belediyesi sınırları içinde ikamet ediyorsanız, büyükşehirde bulunan sanayi ve ticaret il müdürlüğü bünyesindeki tüketici sorunları hakem heyeti başkanlığına ya da tüketici mahkemesine başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Bu konuda Tüketici Hakları Derneği her zaman olduğu gibi sizlere yardımcı olmaya hazırdır.

    Yukarıda, Çankaya Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararında da görüleceği gibi, başvuruda bulunduğunuz hakem heyeti tarafından Yasaya uygun olarak, hesabınızdan çekilen paranın size ödenmesi için karar verilmelidir. 10.04.2009




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Finrod Felagund

    Benim mesajım birazuzun olacak. Kusura bakmayın. En baştan başlıyayım...
    19.10.2009'da nokia shop'tan n82 aldım. Tam gününü bilmiyorum ama ilk 5 gün içinde telefonum kendi kendine açılıp kapanmaya başladı. Forumlara sorunumu yazdım. Hafıza kartını çıkartırsam düzelebileceğini söylediler. Gerçektende sonraki 4-5 gün boyunca yapmadı.. Ama yeni bir şey farkettim. Telefonu açtıktan sonra ekran birden kayboluyor telefonun kendi gri teması kalıyor ekranda 2-3 saniye sonra tekrar ekran eski haline dönüyor. Tekrar hafıza kartını taktım. O gün giden kutusundaki mesajları açamadım. Gecede telefonun şarjı bitti kapandı. Tekrar açmak istediğimde telefon donu açılmadı. Bunun üzerine telefonu değiştirme talebinde bulunmaya karar verdim. Ertesi gün mesajlardaki sorunun düzeldiğini farkettim. Aldığım yere gittim, sorunları söyledim ve telefonu değiştirmek istediğimi söyledim. Bana telefonu kendilerine servise bırakmamı söylediler. Ben de yeni telefon olduğu için bunu kabul etmediğimi, telefonun ayıplı ürün olduğunu ve değiştirme hakkımın olduğunu anlattım. Ama kendilerinin birşey yapamayacağını söylediler.
    Ertesi gün babamın avukat arkadaşı merkezlerine telefon etmiş. Kendileri yasaya uymadığı için onlarıda dava edeceğini söylemiş. Onlarda aldığı şubeye gitsin, telefonu değiştirelim demişler. Ertesi gün gittim. Ordaki çalışan telefona bakabilirmiyim dedi. Ben de kendisine niye diye sordum. O da ısrar etti al bak dedim. Versiyonuna baktı. Yazılım yüklenmesi lazım falan filan dedi. Ben de kendisine niye daha önce böyle söylemdiklerini sordum ve telefonu değiştirmek istediğimi söyledim. O sırada bu işin olmayacağını sonra bu telefonların tekrar satıldığını ağzından kaçırdı. Hem dedi ekran çizik olmaz ben de kendisine ekrandaki jelatini bile daha çıkarmadığımı gösterdim. Velhasıl onları mahkemeye vereceğimi söyleyip ayrıldım.
    Nokia destek hattını arayıp onlara durumu anlattım. Onlarda kendilerinin birşey yapamayacağını ve telefonu servise bırakmam gerektiğini söylediler.
    Pazartesi tüketici hakem heyetine başvuracağım.
    Benim sormak istediğim,
    1. Benim telefonum da yukarda anlattığım hatalar var. Telefonum ayıplı ürün olduğunu düşünüyorum. Doğru mudur?
    2. Garanti belgesinde kaşe yok. Kaşe vurdurmak zorunda mıyım?
    3. aldığım yerdeki çocuğum versiyonuna bakıp olmaz demesi midemi bulandırdı. Ama böyle birşey varsa telefonu aldığım zaman veya ilk gittiğimde söylemeleri gerek mezmiydi?
    4. Aynı zamanda yasal hakkımı kullandırmadıkları için onları mahkemeye vermeyi düşünüyorum?

    Yardımcı olursanız sevinirim.

    şimdi siz malın ayıplı olduğunu tüketiciye bildirmişsiniz.onlarda çamura yatmış. yapacağınız şey telefonu vakit geçirmeden servise bırakıp malın ayıplı olduğu konusunda rapor tuturup, değişim yada para iadesi istemek. servis mal ayıplı değildir şeklinde rapor tutarsa rapora karşı bulunduğunuz yer tüketici hakem heyetine başvurabilirsiniz.tük.hak.hey.telefonu bağımsız bilirkişilere inceletir ve kararını verir. Satılan malın ayıplı olduğuna karar verilirse siz ister satıcıya ister ithalatçıya ister üreticiye karşı seçimlik haklarınızı (para iadesi yada yenisi ile değişim)kullanabilirsiniz. Satıcı,ithalatçı yada üretici bu talebinizi yerine getirmek zorundadır.getirmezlerse tük.hak. heyetine başvurabilirsiniz.
    garanti belgesine kaşe vurdurun.
    Mahkemeye başvurmanız için parasal sınır var. o konuda yukarıda açıklama var.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Finrod Felagund

    Arkadaşlar sormayı unutmuşum. Şimdi ben kimden şikayetçi olcağım nokia'dan mı? satın aldığım yerden mi? yoksa her iki kurumdan mı?

    satıcı, ithalatçı ve üretici size karşı müteselsilen sorumludurlar.müteselsil sorumlulukta şudur: size karşı sorumlu olanların sadece birinden, birkaçından yada hepsinden hakkınızı isteyebilmenizdir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: desx


    quote:

    Orijinalden alıntı: scaner123

    Benim cihazım teknik serviste 30. iş gününü doldurdu ve o gün tüketici hakem heyeti ile fatura bedelini almak amacıyla dava açtım... 30 iş gününden yaklaşık 20 gün sonra cihazın onarımını tamamladılar, bu 20 gün için tazminat alma hakkım var mı acaba ?

    Beni bu kadar mağdur eden bir teknik servisten alabildiğim kadar fazla şey almak istiyorum




    cssbaycelebi hocam çok detaylı bilgiye sahipken bilmişlik yapmak gibi olmasın ancak arkadaşımın telefonu onarılmasına reğmen mahkeme kararı, fatura bedeli veya değişimdi.

    mahkeme doğru karar vermiş,




  • quote:

    Orijinalden alıntı: TraLoNe

    merhaba arkadaşım, benim sorunum 03.09.2009 da aldığım samsung jet marka telefonumda ekranında çıkan problemden dolayı 24.09.2009'da servise verdim(telpa). ücret iadesini istedim. neyse telpa telefonu samsunga gönderdi ve iade için onay istedi, sonunda iade onayı aldı. aradan geçen bunca zamana rağmen ben paramı alamadım. ödemeler cuma günü yapılıyormuş ve 3 cuma geçmesine rağmen ödeme yapılmadı. beni durmadan oyalıyorlar, sözde bu cuma para hesabıma yatacaktı ama sıra bana gelmemişte p.tesine kalmış. p.tesi benim için son gün, şimdi p.tesi bu para yatmazsa hesabıma yasal hakkım nedir ve ne kadar zarar verebilirim şerefsizlere???

    saygılar...

    sizin hesaba paranın yatması kalmış sadece. bu konuda 4077 sayıylı yasada hüküm yok.4077 sayılı yasanın en büyük eksiğide bu bence.yeni bir yasa değişikliği ile bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerekir. En azından değişim yada para iadesi için tamir için azami süre olan 30 iş günü dolduktan sonra yada malın ayıplı olduğunun anlaşılmasından sonra gerekli belgelerin tamamlandıktan 15 gün içinde şeklinde olması gerekir. şu anda ise gecikme nedeni ile maddi ve manevi zararınız var ise tazminat davası açabilirsiniz.




  • Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Dilekçe

    (827,05 YTL altında ki alışverişler için)
    .......... KAYMAKAMLIĞI
    TÜKETİCİ SORUNLARI İLÇE HAKEM HEYETİ BAŞKANLIĞI�NA

    (2.159,08 YTL üzeri alışverişler için)
    ..........VALİLİĞİ
    TÜKETİCİ SORUNLARI İL HAKEM HEYETİ BAŞKANLIĞI�NA



    ŞİKAYET EDEN : Tüketicinin adı soyadı adresi




    ŞİKAYET EDİLEN : Şikayet edilen kişi/ler yada kurum/ların adı soyadı,unvanı,adresi(sorumluluk açısından birden fazla olabilir.)



    ŞİKAYET KONUSU : Satın alınan hizmetin ayıplı çıkması




    OLAYLAR : Ayıplı hizmete konu olan olay, yaşadığınız hadiseler; net, fazla ayrıntıdan uzak ama olayı tam olarak ifade etmelidir. (1, 2, 3, şeklinde Madde madde anlatmanızı öneririz.)




    Hukuki Sebep : Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun

    Deliller : Fatura, Garanti Belgesi ve/veya (Gerektiğinde Kullanma Kılavuzu) Yetkili Servislerden alınan Fişler ve/veya Firma ile yapılan yazışmalar ve/veya diğer deliller (elinizde ne tür belgeler veya deliller varsa hepsini yazabilirsiniz, yaşadığınız hadiseler için varsa tanık da yazabilirsiniz)

    Netice-i Talep : Yukarıda açıklanan nedenlerle 1)ödenen bedelin iadesine, 2) ayıp oranında bedel indirimi, 3) ayıbın giderilmesi( Buraya yukarıda belirtilen seçimlik haklardan hangisini kullandığınızı belirtiniz) karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. �./ �. 2008 (tarih)


    Açıklama: 936.97TL değere kadar olan tüketici şikayetleri için ilçe hakem heyetlerine başvurmak mecburidir. Burada verilen kararlar mahkeme kararı niteliği taşımaktadır. İcra kabiliyeti vardır. Ancak 936.97TL üzeri için verilen kararların icra kabiliyeti olmayıp mahkemeler için kesin delil niteliği taşımaktadır.(büyük şehir il sınırları içindeki tük.hak.hey.parasal sınır;2.446.03 tldir)




  • Aldatıldığında, zarara uğratıldığında, sineye çekme ... Hepimiz tüketiciyiz. Alışverişte aldanmamak için bilinçli davranmayı (6 altın kural) öğrenmemiz ve yasal haklarımızı bilmemiz lazım.

    Aldatıldığında, zarara uğratıldığında, sineye çekme ... Hepimiz tüketiciyiz. Alışverişte aldanmamak için bilinçli davranmayı 6 Altın Kuralı öğrenmemiz ve yasal haklarımızı bilmemiz lazım:

    Ayıplı mal ve hizmeti kabul etmeyin!

    Satın aldığınız mal ayıplı çıkabilir ya da size sunulan hizmet ayıplı olabilir.Malın ayıplı olduğunu anlarsanız, 30 gün içinde, bu malı satıcıya geri vererek; ödediğiz bedelin iadesini, aynı kalitede bir ürünle değiştirilmesini, ücretsiz onarımını, ayıbın nedeni kadar indirim yapılmasını talep edebilirsiniz. Satıcı bu talebinizi reddemez. Hizmetin ayıplı olduğunu görürseniz, yine 30 gün içinde, yeniden yapılmasını, ödediğiniz bedelin iadesini talep edebilirsiniz.

    Taksitli satışlarda sözleşme yapın!

    Satıcı, taksitli ve ön ödemeli satışlarda yazılı sözleşme yapmak ve bu sözleşmenin bir nüshasını size vermek zorundadır. Sözleşmede, sizi sonradan beklenmedik bir durum ile karşı karşıya bırakacak bilgi eksiklikleri olmamalıdır.

    Kampanyalı satışlarda dikkat edin!

    Kampanyalı satışlarda, taksitli satışlarda olduğu gibi, haklarınızın dayanağı imzalayacağınız sözleşme olacaktır. Sözleşmede bilinmedik bir husus kalmamasına dikkat edin. Üretici firma garantisi isteyin. Sözleşme dışında senet veya çek imzalamayın. Ödeyeceğiniz miktara karşı da banka teminat mektubu isteyin. İlan ve taahhüt edilen mal veya hizmetin ayıplı olması durumunda, satıcı, bayi, acenta, temsilci, imalatçı-üretici ve ithalatçı birlikte ve zincirleme sorumludur.

    Kapıdan alışveriş yapmayın!

    Kapıdan satışlar tüketiciyi en fazla zarara uğratan satış şeklidir. Bütün risklerine karşın kapıdan alışveriş yaparsanız, özellikle tarihsiz ve eski tarihli sözleşmeleri imzalamayın. 7 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeden, satın almaktan cayma hakkına sahipsiniz. Ancak, cayma bildirimini sözlü değil, mutlaka iadeli taahhütlü mektup veya noter aracılığı ile yapın ya da TÜKODER’e başvurun.

    Satıcı, 10 gün içinde, sizden aldığı parayı, kıymetli evrakı, sizi borç altına sokan her türlü belgeyi iade etmek ve 20 gün içinde de malını geri almak zorundadır.

    Etiketsiz ürün almayın!

    Perakende satışa sunulan ürünlerin veya ambajlarının üzerinde, menşei, cinsi ve fiyatını bildiren etiketler bulundurulması zorunludur.

    Garanti belgesi isteyin!

    Üretici veya ithalatçı firmalar, sanayi malları için garanti belgesi düzenlemek zorundadır. iki yıldan az olmaması gereken garanti süresi içinde meydana gelen arızaların ücretiz giderilmesi (parça değiştirilmesi ve işçilik dahil) zorunludur. Garanti süresi içinde aynı arıza 2 defadan fazla, değişik arızalar 4 defadan fazla olursa, ürünün aynı kalitede yeni bir ürün ile değiştirilmesini isteme hakkınız vardır.

    Türkçe kullanma kılavuzu isteyin!

    Yurt içinde üretilen veya ithal edilen sanayi mallarının Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzları ile birlikte satılması zorunludur.

    Yetkili servisleri tercih edin!

    Üretici veya ithalatçı firmalar, sattıkları sanayi mallarının bakım ve onarımı için yeterli sayıda servis istasyonu kurmak ve teknisyen bulundurmak zorundadır. Ürünün serviste kalış süresi, hiçbir gerekçe ile, 30 iş gününü geçemez.

    Bu ve diğer haklarınız ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’u okumanızda yarar var.




  • 1. İhtar örneği
    (Ayıp 30 gün içinde ortaya çıkmışsa, açık görülebilir nitelikte ise)

    ...........Noterliğine İhtarname(*)

    İhtar eden:.......... (siz)
    Adres :.................Sizin adresiniz

    Muhatap:Malı aldığınız yer
    Adres : ..................

    Konu:Ayıp ihtarı

    İzahı:
    1-Firmanızdan.........tarihinde.........YTL bedelle(fatura karşılığı) cinsi ve serisi...........................................ş eklinde yazılı olan malı satın aldım.Ben kısa adı TTKD olan Tüm Tüketicileri Koruma Derneği'ne üye olarak haklarımı öğrendim.

    2-İlk 30 gün içinde,açık görülebilir nitelikte ayıplı olduğu ortaya çıktı.(Ürünün size yaşattığı sıkıntıyı 5 satırda özetleyin)Bu ayıbı firmanızın yetkili servis elemanlarına da yazılı olarak teyid ettirdim.

    3-Yürürlükteki 4077 sayılı TKHK'nun 4.maddesine göre 4 seçimlik hakkım olan bedelsiz tamir,ayıp oranında bedelden indirim,ayıpsız misli ile değiştirilmesi veya ödediğim bedelin iadesi seçeneklerinden birini tercih ediyorum.

    4-Ben size bu ihtarnameyi göndererek, bu 4 seçimlik hakkımdan birisi olan, "ödediğim bedelin iadesini,sattığınız ayıplı malı geri almanızı" talep ediyorum.

    Sonuç ve Talep:
    Talebimi yerine getirmediğiniz takdirde hakkınızda yasal yollara başvuracağımı ihtar ederim.

    2.ihtar örneği :

    (Ayıp, 30 günü geçtikten sonra 2 yıllık Garanti Süresi içinde çıkmışsa)

    *Sadece yukarıdaki örneğin 2.maddesini şu şekilde değiştirin:

    2-Ürünün 2 yıllık garanti süresi içinde............ay kullandıktan sonra GİZLİ AYIPLI olduğu ortaya çıktı.

    (Ürünün size yaşattığı sıkıntıyı 5 satırda özetleyin)

    Bu ayıbı firmanızın yetkili servis elemanlarına da yazılı olarak teyid ettirdim.Bu servis raporlarından anlaşılıyor.

    Karşılaştığınız şikayet "Ayıplı mal" değil, "Ayıplı hizmet" ise mantığınızı kullanarak, "Ayıplı mal" kelimeleri yerine "Ayıplı hizmet" yazın.


    *İhtarname mutlaka İadeli taahhütlü veya Noterden yapılmalıdır.

    Kaynak ve Her türlü sorunuz için :www.ttkd.org.tr




  • mağdur olan yok herhalde.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cssbaycelebi

    mağdur olan yok herhalde.


    Olmaz olur mu Başka bir başlık altında yazdığım sorunumu sizinle paylaşmak istiyorum.

    9 ekim 2009 tarihinde GENPA Necatibey teknik servisine kamera tuşundaki temassızlık şikayetiyle götürdüğüm, sorunsuz çalışır durumdaki K750i model garantisi bitmiş telefonum, bugün itibariyle hala teslim edilmedi. Bu süre içerisinde gelişen olayları kısaca özetlemek gerekirse:

    1-Cihaz teslim alındı.
    2-SMS ile servis ücreti bildirimi yapıldı ve tarafımdan onay verildi. (Yaklaşık 2 hafta sonra)
    3-SMS ile cihaz tamirinin yapılamayacağı ve cihazı teslim alabileceğim bildirildi. (Birkaç gün sonra)
    4-Cihazı teslim almaya gittiğimde cihazı kontrol etmek istedim ve SIM kart ve pili taktım, doğru SIM kartı takın uyarısıyla karşılaştım. Servisteki başka bir kartı takmama rağmen cihaz açılmadı. Cihaza yazılım attıklarını ve bu şekilde susma ihtimalinin benim tarafımdan telefonla onaylanmış olduğunu söylediler. Fakat benden böyle bir onay ALINMADI. Cihazı bu şekliyle teslim alamayacağımı belirttim. "Biz tekrar bakalım", dediler. Servise bıraktım(Ertesi gün)
    5-Servisten arayıp cihaz tamirinin mümkün olmadığını, cihazı teslim alabileceğimi söylediler. Servise gidip bir üst yetkiliyle görüştüm ve benden susma durumu için onay alınmadığını, cihazı bu şekilde teslim alamayacağımı belirttim. "Biz DAHA dikkatli tekrar bakalım", dediler. (Ertesi gün)
    6-Servisten arayıp, cihazı İstanbul merkeze göndereceklerini onaylamam gerektiğini söylediler, onayladım. (Aynı akşam)
    7-SMS ile cihaz tamirinin yapılamayacağı ve cihazı teslim alabileceğim bildirildi. (15 gün sonra, bugün)

    Bu bilgiler ışığında,

    GENPA servise karşı hukuki haklarım nelerdir? Haklarımı kullanabilmek için almam gereken herhangi bir belge, tutanak vs. var mıdır?
    Cihazı GENPA'ya tamir ettirme şansım var mıdır?

    Yol gösterdiğiniz için şimdiden teşekkürler...




  • Olmaz olur mu Başka bir başlık altında yazdığım sorunumu sizinle paylaşmak istiyorum.

    9 ekim 2009 tarihinde GENPA Necatibey teknik servisine kamera tuşundaki temassızlık şikayetiyle götürdüğüm, sorunsuz çalışır durumdaki K750i model garantisi bitmiş telefonum, bugün itibariyle hala teslim edilmedi. Bu süre içerisinde gelişen olayları kısaca özetlemek gerekirse:

    1-Cihaz teslim alındı.
    2-SMS ile servis ücreti bildirimi yapıldı ve tarafımdan onay verildi. (Yaklaşık 2 hafta sonra)
    3-SMS ile cihaz tamirinin yapılamayacağı ve cihazı teslim alabileceğim bildirildi. (Birkaç gün sonra)
    4-Cihazı teslim almaya gittiğimde cihazı kontrol etmek istedim ve SIM kart ve pili taktım, doğru SIM kartı takın uyarısıyla karşılaştım. Servisteki başka bir kartı takmama rağmen cihaz açılmadı. Cihaza yazılım attıklarını ve bu şekilde susma ihtimalinin benim tarafımdan telefonla onaylanmış olduğunu söylediler. Fakat benden böyle bir onay ALINMADI. Cihazı bu şekliyle teslim alamayacağımı belirttim. "Biz tekrar bakalım", dediler. Servise bıraktım(Ertesi gün)
    5-Servisten arayıp cihaz tamirinin mümkün olmadığını, cihazı teslim alabileceğimi söylediler. Servise gidip bir üst yetkiliyle görüştüm ve benden susma durumu için onay alınmadığını, cihazı bu şekilde teslim alamayacağımı belirttim. "Biz DAHA dikkatli tekrar bakalım", dediler. (Ertesi gün)
    6-Servisten arayıp, cihazı İstanbul merkeze göndereceklerini onaylamam gerektiğini söylediler, onayladım. (Aynı akşam)
    7-SMS ile cihaz tamirinin yapılamayacağı ve cihazı teslim alabileceğim bildirildi. (15 gün sonra, bugün)

    Bu bilgiler ışığında,

    GENPA servise karşı hukuki haklarım nelerdir? Haklarımı kullanabilmek için almam gereken herhangi bir belge, tutanak vs. var mıdır?
    Cihazı GENPA'ya tamir ettirme şansım var mıdır?

    Yol gösterdiğiniz için şimdiden teşekkürler...


    _____________________________



    Ayıplı Hizmet
    Madde 4/A- Sağlayıcı tarafından bildirilen reklam ve ilânlarında veya standardında veya teknik kuralında tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da yararlanma amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren hizmetler, ayıplı hizmet olarak kabul edilir.
    Tüketici, hizmetin ifa edildiği tarihten itibaren otuz gün içerisinde bu ayıbı sağlayıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda, sözleşmeden dönme, hizmetin yeniden görülmesi veya ayıp oranında bedel indirimi haklarına sahiptir. Tüketicinin sözleşmeyi sona erdirmesi, durumun gereği olarak haklı görülemiyorsa, bedelden indirim ile yetinilir. Tüketici, bu seçimlik haklarından biri ile birlikte 4 üncü maddede belirtilen şartlar çerçevesinde tazminat da isteyebilir. Sağlayıcı, tüketicinin seçtiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.
    Sağlayıcı, bayi, acente ve 10 uncu maddenin beşinci fıkrasına göre kredi veren, ayıplı hizmetten ve ayıplı hizmetin neden olduğu her türlü zarardan ve tüketicinin bu maddede yer alan seçimlik haklarından dolayı müteselsilen sorumludur. Sunulan hizmetin ayıplı olduğunun bilinmemesi bu sorumluluğu ortadan kaldırmaz.

    yukarıda anlatılanlar karşısında size sunulan hizmet ayıplıdır ve seçimlik haklarınızı kullanabilirsiniz.önce servise ayıplı hizmet için başvuruda bulunun, haklarınızı isteyin. kabul görmez ise bulunduğunuz yer tüketici hakem heyetine müracaat edin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cssbaycelebi -- 13 Kasım 2009; 18:36:44 >




  • mükemmel bi konu cssbaycelebi tebrik ediorum seni..
    senin teknik servis sorunu var diolar, çok mu kötü acaba??:S
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Chaghatai

    mükemmel bi konu cssbaycelebi tebrik ediorum seni..
    senin teknik servis sorunu var diolar, çok mu kötü acaba??:S

    teknik servis sorunum vardı. ama 50 gün üstüne çözüldü.yeni bir telefon gönderdiler.deneyimlerimi ve meslek icabı bilgilerimi paylaşıyorum burada.
  • pardon ben sony ericsony kastetmştim kusurma bakma...:D
    se sorunlu bi servis mi kullanıo acep??
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Chaghatai

    pardon ben sony ericsony kastetmştim kusurma bakma...:D
    se sorunlu bi servis mi kullanıo acep??

    aksine sony ericsonun telefonları taş gibidir.servise enaz giden telefon markasıdır diyebilirim.
  • Merhaba benım telefonumu samsung servısıne 31 ekımde vermıstım degısım kararı cıktı ama HAlen samsung genel merkezden onay gelmesını beklıyorum hergun samsung cegrı merkezını aıyorum ama halen onayımın cıkmadıgını ne zaman cıkar sorusuna ıse bunun bellı olmadıgını telefon degısım kararlarıının herhangı bır yasal suresı olmadıgını soyluyorlar yanı 1 ayda da olabılırmıs veya daha fazla zamanda da bu onay cıkabılırmız benım yasl hakklarım nelerdır sadece oturup beklıyecekmıyım cok sıkıldım bu durumdan:(
  • quote:

    Orijinalden alıntı: oist


    Merhaba benım telefonumu samsung servısıne 31 ekımde vermıstım degısım kararı cıktı ama HAlen samsung genel merkezden onay gelmesını beklıyorum hergun samsung cegrı merkezını aıyorum ama halen onayımın cıkmadıgını ne zaman cıkar sorusuna ıse bunun bellı olmadıgını telefon degısım kararlarıının herhangı bır yasal suresı olmadıgını soyluyorlar yanı 1 ayda da olabılırmıs veya daha fazla zamanda da bu onay cıkabılırmız benım yasl hakklarım nelerdır sadece oturup beklıyecekmıyım cok sıkıldım bu durumdan:(

    malesef 4077 sayılı yasanın en büyük eksiği bu. değişim ve para iadesinde yasal bir süre kısıtlaması yok. buda kişilerin mağduriyetine sebep olabiliyor. maddi zararın oluşmuş ise zararın miktarına göre sulh hukuk yada asliye hukuk mahkemelerinde dava açabilirsin.
  • teşekkürler güzel bilgilendirmeler için bu yazı her an başucumda bulunacak.......
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.