Şimdi Ara

TERCİH HAKKINDA TÜYOLAR !

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
503
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • • Seçeceğiniz üniversitedeki bölüm zenginliğine dikkat edin. Örneğin sadece sayısal alana odaklanmış bir üniversiteyi tercih ediyorsanız (misal İTÜ), gelecekte kantinde etrafınızda sadece mühendislik alanından arkadaşlar olacağını düşünün. Program çeşitliliği olan bir üniversitede ise çok farklı bölümlerden de arkadaşlarınız olabilir. Çift anadal, yandal düşünceniz varsa üniversitedeki bölüm çeşitliliği gelecekteki seçeneklerinizi artıracaktır.
    • Pek çok aday tercih listesinde bir programı daha üst sırada yazmanın o programa yerleşmede şansı artıracağını düşünür. Bu yanlıştır. Bir programı daha üstlerde yazmak, diğer adaylara kıyasla şansı artırmaz. Esas olan puandır. Bir örnekle açıklayalım. Ali ile Ahmet İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde kalan son kontenjana talip olsunlar. Ali burayı birinci sırada, Ahmet ise on ikinci sırada tercih etmiş olsun. Eğer Ahmet’in puanı (Y_TM-2) Ali’den büyükse, bilgisayar Ahmet’i yerleştirir. Ali’nin bölümü birinci sırada tercih etmesinin hiç bir etkisi olmaz. Tercih listenizdeki sıralama, sadece sizin kendi içinizde hangi bölümü diğerine kıyasla önceliklendirdiğinizin resmi bir göstergesidir.
    • ÖSYM’nin üniversitelerle veri paylaştığı dönemlerde yaptığımız analizlerde, Türkiye genelinde adayların 30 tercih hakkından ortalama 18-19’unu kullandığını belirlemiştik. Fazla ya da az sayıda tercih kullanmanın yerleşmeye olumlu/olumsuz etkisi olmadığını belirtmek isterim.
    • Tercih yaparak merkezi olarak ÖSYM tarafından üniversiteye yerleştirilmek dışından ikinci bir yol üniversitelerin özel yetenek sınavlarına girmektir. Bu şekilde yerleşilebilecek bölümlere Tercih Kılavuzu’ndaki Tablo 5’ten ulaşabilirsiniz. Özel yetenek sınav takvimi, üniversitelerin web sitelerinde ya da gazetelerde ilan edilmektedir. Bir aday hem merkezi yerleştirme için tercih yaparken, hem de özel yetenek sınavlarına girebilir. Ancak en sonunda sadece bir bölüme kayıt yaptırılabilir. Başarı sırası çok iyi olmadığı için merkezi olarak yerleşemeyeceğini düşünen adayların özel yetenek yolunu eş zamanlı olarak denemelerini öneririm.
    • Günümüzde öğrencilik sadece derse girip çıkmaktan ibaret değildir. Öğrenciliği salt derse gir/çık kabul ederseniz mezuniyet sonrasında işsiz kalmanız garantidir. Üniversitenizden talepkar olmalısınız. Öğrenci asistanlık imkanlarını, ERASMUS olanaklarını, öğrenci kulüplerini, staj fırsatlarını fazlasıyla değerlendirmelisiniz. Ders dışındaki konularda talepte bulunduğunuzda size karşılık verebilen üniversiteyi tercih etmelisiniz. Bu nedenle tercih sürecinde, üniversitelerin taleplerinizi karşılamaya hazır olup olmadıklarını değerlendirin.

    İKÜ GENEL SEKRETERİ

    Burak KILANÇ







  • Teşekkürler.
  • up
  • Teşekkürler
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.