Şimdi Ara

Termal Macun Değişimi Kendi Deneyimim / Harika bir sonuç

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
2
Favori
1.198
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
21 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle merhabalar arkadaşlar rehber tadında termal macunu değişimini anlatmak istedim,


    Sahip olduğum leptop HP Pavilion - 15-bc203nt / 1NB38EA (Konu dışı ama i7 7700HQ, Gtx 1050m, 16gb ram, 1tb hdd ve ben 240gb m.2 sata ssd ekledim) / Termal macun olarak Wipaste kullanım.


    Gelelim konumuzda öncelikle ben leptobun arkasında bulunan bütün vidaları çıkarttım,



    Termal Macun Değişimi Kendi Deneyimim / Harika bir sonuç

    Herşeyden önemli olan ilk önce batarya bağlantısını kestim (burası biraz uğraştırdı beni, zarar vermemek için ama korkmayın sert uygulayınca çıktı) Cpu ve Ekran kartı üzerinde bulunan 1 Numara Yıldız tornavida ile toplamda 6 adet olan vidaları çıkarttım, ayrıca fırça ile fan ve bakır üzerinde küçük tozları temizledim.



    Termal Macun Değişimi Kendi Deneyimim / Harika bir sonuç


    Bakırı çıkarttım, termal macun öyle kurumuşki izopropil alkol filan yumuşatmadı kürdan yardımı ile kazıyarak çıkartmak zorunda kaldım, bu arada bakırdan daha sert bir cisim ile ASLA kazımayın bakırın yüzeyini çizersiniz boşu boşuna soğutma performansınızı düşürmeyin. Bakırdan daha yumuşak materyaller kullanarak yapın burası önemli yani. Plastik olur kredi kartı olur kürdan olur...



    Termal Macun Değişimi Kendi Deneyimim / Harika bir sonuç




    Termal Macun Değişimi Kendi Deneyimim / Harika bir sonuç


    Termal Macun Değişimi Kendi Deneyimim / Harika bir sonuç


    Buda temizlenmiş hali,


    Termal Macun Değişimi Kendi Deneyimim / Harika bir sonuç


    Temizlenmiş cpu ve ekran kartı bölmesi


    Termal Macun Değişimi Kendi Deneyimim / Harika bir sonuç

    Termal macunu uyguladım



    Termal Macun Değişimi Kendi Deneyimim / Harika bir sonuç

    Eskiden boşta 40C gören leptop boşta şuan 34C lerde geziyor,

    Eskiden %100 cpu kullanımında 70C geçerdi ve fanlar hızlı dönerdi,

    Şuan %100 cpu da 58-62 C arası takılıyor ve fanlar max %50 güçte geziniyor.



    Termal Macun Değişimi Kendi Deneyimim / Harika bir sonuç


    Termal Macun Değişimi Kendi Deneyimim / Harika bir sonuç



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rotryzer -- 29 Şubat 2024; 20:35:46 >







  • Donanım haberin ruhu, kuruluş amacı budur.


    Elinize sağlık.

  • Elinize sağlık. Biraz uzun süren bir iş ama bu işleri seven için eğlenceli.
  • Merhaba forumdaş, eline sağlık ayrıntılı anlattığın için.


    Sadece belirteyim Wipaste çok kötü bir termal macun. Paketi janjanlı da işlevi yok. 6 ay zor görüyor performansı. Paraya kıyıp Arctic / Grizzly / Cooler Master almak lazım. Onların da orta-üst segment ürünlerini seçmeliyiz. Satıcı da bilindik olmalı..


    Daha uygun fiyatlı macunlar da olur ama yaptığımız iş hassas bence. Uğraştığımız bir yana her bakımda risk alıyoruz, parçalar zarar görebiliyor. Yılda 1 kere bakım yapacağına 3 yılda bir yapıp 2-3 kat fazla para vermeye değer.

  • E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt

    Haklı olabilirsiniz. Zaten Mak. Müh.liğinde Isı transferi dersindede geçen ısı iletim katsayası ''k=6 W/mK'' değerinde, Mesela bu durum Arctic MX-4 8,5 W/mK değerinde diyor. Teorik olarak nerdeyse 1,5 kat daha iyi, ama bu değerler ne kadar doğru bilemiyorum. Tarafsız bir kuruluş yada zengin bir birey tarafından karşılaştırma yapılsa çok güzel olur.


    Fakat şuanlık wipaste beni tatmin etti. Bu leptop o kadar eskiki hiç termal macun değiştirmemiştim, korkuyordum içini açmaya, garantisi bitince değeri gözümde azaldı :) Ofiste kullanıyorum sadece,.


    Ayda 1-2 kez ağzımla fanlara üflerdim (bu arada bu ağızla egzoz fanlara üflemenin çok yararlı olduğunu düşünüyorum, içini açtığımda yapışmış olan tozlardan başka hiç toz yoktu onlarda boya fırçasıyla kolayca çıktı. Youtubede adamlar tomurcuk tomurcuk toz çıkartıyor, hatta bu duruma zararlı diyolar, insan nefesinde oksijen/su buharı oluşturma durumları falan var ama şahsen ben bakır bloğunda hiç korozyonla karşılaşmadım yeşile kayan bir renk oluşumu yoktu).

    Masaüstü bilgisayarımdaki soğutucuya daha kaliteli bir macun alırım, oda 1 yıl 3-4 ay oldu. 2 seneyi doldursun onuda yenilemeyi düşünüyorum.



    Bu arada değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rotryzer -- 3 Mart 2024; 15:36:27 >




  • Güzel çalışma, termal pasta uygulama öncesi sıcaklıklarınız da aslında gayet iyiymiş ama böyle çok daha iyi olmuş.
  • Elinize sağlık oyuncu laptobumda bekarken düzenli yaptığım ve çok keyif aldığım bir işti . 10 sene tık demeden kullanmıştım cihazı. Bu bakımların cihaz ömrüne çok etkisi olduğuna inanıyorum. Bir de laptop soğutucuları yaz kış takardım , sürekli çalıştırırdım . İster oyun olsun ister başka işler olsun . Cooler master maker nano gel almıştım vatandan , çok bereketli bir üründü 😂



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ZevkiSefa -- 3 Mart 2024; 10:35:30 >
  • rotryzer kullanıcısına yanıt
    Mx4 12 WmK degil kardeş...
  • Donanımhaber deyince aklıma bu gelirdi. Teşekkürler

  • Eline sağlık güzel bir uygulama olmuş meslektaşım , bakırı temizlemek için kullanılacak materyal aktarımı ince ve güzel bir nokta ama yukarıda da arkadaşın belirttiği gibi emek çok daha önemli bilindik marka bir termal macun kullanırsın birdahaki sefere seninde kafan uzun süre rahat olur

  • Bizi 2006 lara goturdun valla her ne kadar cogumuz icin basit bir islem de olsa rehber okumak her zaman keyifli gelmistir bana
  • AREryilmaz kullanıcısına yanıt

    Haklıymışsınız, kendi sitesinde bakınca 8,5 W/mK olduğunu sonradan fark ettim ve düzelttim.

  • Sonra aygıt yöneticisine bir bakıyorlar ki ekran kartı üzerinde ünlem işareti var veya aygıt hiç görünmüyor  


    Bunu yaparsanız chipsette oluşabilecek lehim çatlakları nedeniyle ekran kartınız devre dışı kalabilir. Reballing işlemi bile kalıcı çözüm sağlamıyor anakartınız çöp olur. İşin uzmanı değilseniz chipset üzerindeki her türlü baskı lehimlere zarar verir. İşlem basit görünse de chipsete baskı uygulayan soğutucu bloğunu çıkarırken çok dikkatli olmak gerekiyor.

  • eline sağlık hocam fakat burdaki birçok arkadaşa gaz vermiş oluyorsun, herkes şimdi ben de kendim hallederim demesiyle cihazın içine edecek :D 

  • RElS kullanıcısına yanıt

    Haklı olabilirsiniz bozanlar çoktur zaten bende uzun süredir kullanmadığım için yaptım bu işlemi fakat şunuda eklemek isterim.

    Ben elektronik devrelerin bu kadar basit bozulacağını düşünmüyorum, geçenlerde Razer ornata chroma klavyeme yarım bardak gazoz döktüm hemen usb den çektim. Sonra gittim bir güzel duşakabin içinde yıkadım, evet şaka değil yıkadım. Kuruduğunu emin olduğumu sandım ve usb ye taktığımda bazı tuşlar yandaki tuşuda algılıyordu şöyle söyliyeyim, Mesela Q ya basıyorum ama klavye bunu Q W olarak algılıyordu. Gittim açtım içini bu sefer detaylı kuruttum ve şuan hala kullanıyorum.


    İnsanlar kendilerine güvenmiyorsa zaten yapmasınlar ama şahsen ben işin uzmanı filan değilim sadece youtubedeki videoları izleyerek her şeyi öğrendim.

    Kendi toplama bilgisayarımın bütün parçalarını kendim, ben topladım.

    Yani kısacası, Korkmanızı gerektircek birşey yok. Yeterki adımları doğru ilerleyelim, batarya kablosunu kesinlikle çıkartalım.


    Termal Macun Değişimi Kendi Deneyimim / Harika bir sonuç




  • Özlemişim eski forumu :)

    ellerine emeğine sağlık

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.