Şimdi Ara

Thermal Pad değişiminden sonra GPU sıcaklığı arttı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
1
Favori
531
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşın mining görmüş RTX 3080Ti ekran kartının thermal pad'lerini usulüne uygun tam mm.'sine göre değiştirdim ama Furmark'ta 74° olan sıcaklık pad değişimi sonrası 80°'yi gördü. Halbuki VRAM sıcaklıklarında 10° düşüş var. Yabancı forumlarda araştırmam sonucu şöyle yorumlar gördüm; VRAM sıcaklığı soğutucu bloğa iyi iletildiği için bloğun sıcaklığı GPU sıcaklığını etkileyip yükseltiyormuş. Yani normalmiş. Sizin yorumunuz nedir acaba?


    Kullandığım pad markası: Pullsar Thermopad Extreme 12.8 W/mk

    Macun: Maxtor Ctg8d 12.8 W/mk



    Thermal Pad değişiminden sonra GPU sıcaklığı arttı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pcheveslisi -- 9 Eylül 2023; 14:11:44 >







  • birsey calisiyosa elleme prensipini benimseyin
  • Olurmu hocam mining yapılmış karta bakım yapılmalı zaten termal pad ve macunu taş gibi olmuştu öyle daha mı iyi. Vram ler 102 dereceyi görüyordu 5dk da

  • Çokda sıcak sayılmaz nt-h2 veya mx-6 deneyebilirsin gpu için bellek sıcaklıkları yeterince düşmüş zaten thermal padler işini yapmış. Birde undervolt deneyebilirsin youtube rehberlerini izleyerek oda çok etki ediyor.

  • pcheveslisi kullanıcısına yanıt
    Mining yaptığım dönemde bende bir kaç kartımın ped değişimini yapmıştım ve sizinki gibi Gpu sıcaklığı normalden 5-6 derece daha sıcak olmuştu.

    Bahsettiğiniz gibi soğutucu bloğun maksimum kapasitesini kullanmıyorsak (belleklerden gelen ek ısı sebebiyle) bu durumda belleklerde kullanılan ped çok hafif kalın geliyor olabilir ve haliyle soğutucu blok gpuya tam temas etmiyor olabilir.

    Bu sebeple kartı 15-20 dk kullanıp ısıttıktan sonra kartı tekrar açıp yeni yerleştirdiğiniz padleri çok hafifçe yani 1mm kadar ezmenizi öneririm. Bu sayede soğutucu gpuya daha iyi temas edecek ve sıcaklık eski haline daha yakın olacaktır.
    Bu arada kartı ısıtıp açmak önemli çünkü soğukken açınca pedler dağılabiliyor.



    Bir de denemelerim sonucunda Gpu için akışkanlığı daha düşük yani daha katı kıvamlı bir macun daha iyi sonuç veriyor.


    Bu arada ped değişimi yaptığım Gigabyte Aorus 3090’dan bir tanesi ne yaparsam yapayım Gpu sıcaklığı olarak orijinal halinden 5 derece daha yüksek çalışıyor. Onu bir türlü çözemedim. Şu an herşeye abandığımda 75 derece gibi. Önceden 69-70 gibiydi.
    Yani bazen olmayınca olmuyor:))

    Ama sizin durumun pedlerin bir tık ezilmesi ile çözüleceğini düşünüyorum.




  • turuncu55 kullanıcısına yanıt

    Dediğiniz gibi yaptım pedleriparmağımla ezdim en az yarım mm incelttim diyebilirim. Bu sefer Artic mx-4 termal macununu sürdüm sonuçlarda değişen bişey olmadı ilginç. Ama vram e temaz eden ped lerin kalın olduğu belliydi çünkü o uzun mosfet ped lerinini kölerinde mosfetlerin kare izleri varken orta kısımlarda iz yoktu demekki gpu bloğa tam temas etmiyordu.

  • pcheveslisi kullanıcısına yanıt
    Bu arada mx4 bana göre gpu için uygun bir macun değil. Keşke öncesinde yazsaymışım, hiç yoktan uğraşmazdınız.

    Çünkü ben de ilk başta mx4 ile denemiştim ama istediğim sonuçları alamamıştım. Mx4’ün termal iletkenliği 6 mwk idi.
    Sonrasında halzniye diye 13 mwk’lık daha katı bir macun ile denediğimde diğer 2 kartta hem Gpu sıcaklıkları hem de bellek sıcaklıkları daha iyi olmuştu. Bir tek elimde kalan 3090’da gpu sıcaklığı olarak tam istediğim sonucu alamadım, o da 4K full ayarda max 78 derece olduğu için daha da uğraşmadım. 1080p’de kart 62-63 derece falan oluyor.
  • pcheveslisi kullanıcısına yanıt
    Bahsettiğim macun şu

    Halnziye P13 13,4 W/mK 2 Gr. Termal Macun
    https://www.amazon.com.tr/dp/B09SRJHJFY?ref_=cm_sw_r_apin_dp_J44DEXKWQA0WFAHHRDK4
  • pcheveslisi kullanıcısına yanıt
    Bu arada ilk mesajdaki resimde gördüğüm kadarıyla kartınız arka plakası gerçek bir metal.

    Bendeki Gigabyte vision 3090’nın arka plakası da metaldi. Ama kartın orijinalinde Gpu’nun arka kısmı ile arka plaka arasında bir ped yoktu.

    Ben de ped değişimi esnasında Gpu arkasına da sanırım 2mm’lik bir ped koymuştum. Bu pedi koyduktan sonra Gpu sıcaklığı 4-5 derece kadar düşmüştü.
    Eğer sizin gpu arkasında da ped yoksa 2 yada 2,5 mm gibi uygun kalınlıkta bir ped eklerseniz mutlaka faydası olacaktır.
  • turuncu55 kullanıcısına yanıt

    Arka pedlerini de değiştirdim ilk başta ama kesinlikle sorun pad kalınlığında macunda değil bugün yeni ped takacağım iyice ezerek takacağım çünkü kartı açtığımda blok ve gpu aradında termal macun bayağı vardı tam baskı uygulamamış belli

  • Her kartta aynı kalınlıklar tutmaması çok normal, kartlar ara ara revizyona uğradıkları için kalınlıklar farklı olabiliyor.

    Tabi kullandığınız pad'ın sertliği de buna ayrıca etki edebilmekte.


    Örnek vermek gerekirse 2.25 mm olan bir yere yumuşak 2.5mm koyarsanız istediğiniz sonuç daha iyi olacaktır.

    Gigabyte genelde sert yapıda 5w/mk olan termal pad tercih ediyor. Çoğunluğu siyah renk.

    Kartın ölçülerinden emin olmak için önceki padlerini ölçmeniz daha sağlıklı çözüm yolu olacaktı. Ama büyük ihtimalle sökerken parçalandılar.


    5 derece kadar yükseklik olabiliyor tabi ki ama bu her kart için geçerli değil. Soğutma bloğu kötü olanlar için ve arka plakası karışık alışımlılar için geçerli genelde.


    Gigabyte'ın resmi değerleri normalde küsüratlıdır. Örnek 2mm yazan yer 1.8mm olabilir. 1.8mm yi dışarda bulamacağınız için resmi aldığınız yer size 2mm kullanabilirsiniz yazmıştır.


    Bunun gibi bir çok örnek söylenebilir.



    Siz de zaten sorunun ped kalınlıklarında olduğunu fark etmişsiniz. Bende öyle olduğunu düşünüyorum. Ama %1 ihtimallede soğutma bloğunuz elinizdeki modelin gerçekten kötüdür.


    SN numarasını görmeden daha fazla bir fikir yürütemiyorum.


    Şimdiden kolay gelsin. Giga kartları genelde kolay değişimli kartlar olabiliyorlar.





  • hocam kartiniz marka modelinden kaynakli sogutma blogundan da yapar, sizinkinin marka modeli neydi ? ddr6x bellekli modeller zaten isiniyor, cok anormal bi durum yok gibi, vidalari fazla sıkıp yamutmayin daha büyük hasar verirsiniz

  • Pullsar'ın termal macunun aldım Son kullanma tarihine 1 ay kalmıştı. Bi kontrol et bence skt tarihini.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.