Şimdi Ara

THY, Boeing 737 MAX 9 uçaklarını seferden çekti: Peki ama neden?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
2.058
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • THY, Boeing 737 MAX 9 uçaklarını seferden çekti: Peki ama neden?
    Alaska Airlines'a ait bir uçağın gövde alanında bulunan ekstra kapı için ayrılan bir bölme geçtiğimiz günlerde uçuşun ortasında adeta patlayarak uçaktan koptu. Boeing 737 Max 9 model olan bu uçak, olay sonrasında acil iniş yapmak zorunda kaldı. Yaşanan bu endişe verici olayın ardından ise ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), Boeing 737 Max 9 uçuşlarını geçici olarak durdurma ve belirli Boeing 737 Max 9 uçaklarının derhal denetlenmesini talep etti.



    Boeing 737 MAX 9 mercek altında



    THY, Boeing 737 MAX 9 uçaklarını seferden çekti: Peki ama neden?
    Alaska Airlines'a ait Boeing 737 MAX 9 faciasında en sevindirici şey ise patlayan bölmenin bitişiğinde olan 26A ve 26B koltuklarında kimsenin olmaması.  Bu arada uçaktaki herkesin sağ salim bir şekilde yere indirildiğini de belirtelim. 5 Ocak akşamı Alaska Airlines'ın 1282 sefer sayılı uçuşunda meydana gelen olayda uçak 16.000 feet yüksekliğe yeni ulaşmıştı. Uçuşun 35. dakikasındaki bu olayda, uçağın henüz 30.000 ila 35.000 feet arasında bir seyir irtifasına ulaşmamış olması ise büyük bir şans.





    Öte yandan FAA’nın aldığı karar dünya çapında operasyonda olan 171 Boeing 737 Max 9 uçağı için güvenlik denetimleri gerektiriyor. Bu bağlamda THY, filosunda bulunan 5 adet Boeing 737 MAX 9 uçağını ilk inecekleri havalimanında operasyondan çekme kararı aldı. Her bir uçak için güvenlik denetimleri dört ila sekiz saat arasında sürecek.



    Boeing ise yaptığı açıklamada "Güvenlik bizim en önemli önceliğimizdir ve bu olayın müşterilerimiz ve yolcuları üzerindeki etkisinden dolayı derin üzüntü duyuyoruz. FAA'nın etkilenen uçakla aynı konfigürasyona sahip 737-9 uçaklarının derhal denetlenmesini talep etme kararına katılıyor ve tamamen destekliyoruz. Düzenleyici kurumumuz ve müşterilerimizle yakın temas halinde olmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.



    Ne oldu?



    THY, Boeing 737 MAX 9 uçaklarını seferden çekti: Peki ama neden?
    FAA, olaya neyin neden olduğunu henüz kamuoyuna açıklamamış olsa da, havayolu şirketlerine "orta kabin kapı tapası" olarak adlandırdığı şeyi incelemelerini söylüyor. Boeing 737 Max 9'ların bazıları daha az koltukla yapılandırıldığından uçak için orijinal olarak tasarlanan tüm çıkışlara ihtiyaç duyulmuyor. Bu gereksiz kapılar ise bir tapa ile dolduruluyor.





    Alaska Airlines'a ait Boeing 737 MAX 9 uçağında, uçağın arka kısmı ile kanat acil çıkışları arasında bulunan ve "tıkalı" olan bu gereksiz kapılardan iki tane vardı. Boeing 737'lerin gövdesi, 2005 yılında Boeing'den ayrılan Kansas merkezli Spirit AeroSystems tarafından yapılıyor.  Kayıtlara göre ilgili uçak Kasım ayında hizmete girdi ve 145 uçuş gerçekleştirdi.



    Bu devredışı bırakılan bölmenin uçaktan kopması yukarıda da dediğimiz gibi yaklaşık 16 bin feet yüksekteyken gerçekleşti. Bu yükseklikle yolcular oksijen maskesi olmadan da normal nefes alabiliyorlardı.



    Ayrıca Bkz.Savunma ve havacılıkta 2023'te 10 milyar doları aşan sözleşmeler imzalandı



    Uçaktaki yolcuların açıklamaları da oldukça etkileyici. Bir yolcu bu olayı "son derece yüksek bir patlama sesi" olarak ifade ediyor. Ayrıca yolcular hoparlör sisteminden anonslar yapıldığını, ancak uçakta esen rüzgâr çok yüksek olduğu için hiçbirinin duyulmadığını söylüyor.



    Boeing'in Max uçaklarının sorunlu bir geçmişi var. Max 8 uçaklarının 2018 ve 2019'da birkaç ay içinde yüzlerce kişinin ölümüne yol açan iki kazasının ardından Max'ler dünya çapında operasyondan çekilmişti. 2018 yılında, 737 Max 8 tipi Lion Air Flight 610, Endonezya açıklarında okyanusa düşerek 189 yolcu ve mürettebatın tamamının ölümüne neden olmuştu. Beş aydan kısa bir süre sonra 2019'da Etiyopya Airlines’ın 302 sefer sayılı uçağı Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'dan ayrıldıktan kısa bir süre sonra düşerek uçaktaki 157 kişinin tamamının ölümüne neden olmuştu. Boeing, kazaların arkasındaki uçuş kontrol sistemi de dahil olmak üzere uçakta değişiklikler yaptı ve FAA, 2020'nin sonlarında tekrar uçuş izni verdi.




    Kaynak:https://www.reuters.com/business/aerospace-defense/us-safety-board-investigating-alaska-airlines-boeing-737-max-9-emergency-landing-2024-01-06/







  • Fırlatma koltuğu gibi :))

    Bazıları uçak düşerse emniyet kemeri ne işe yarar diye dalga geçiyorlar. Demek ki neymiş illa uçağın çakılması için değil milyon tane problem riskine karşı o kemeri takmak gerekiyormuş. Hiçbir kural şaka olsun diye oluşmamış hele hele havacılık ta herşey bir ölüm, yaralanma ve kazadan sonra oluşturulmuş.
  • Uçakta emniyet kemerini takmak çok önemli. Patlayan yerin yanında kemer takmayan bir yolcu olsaydı patlamanın yarattığı ani basınç değişimi nedeniyle anında boşluğa fırlayıp giderdi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 7 Ocak 2024; 13:42:20 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu kadar hatayı Abd dışı bir şirket yapsaydı o şirkete nefes bile aldırmazlardı. Bütün mallarına çöker yağmalardı Abd

    Tek kutuplu dünyanın acımasızlığı.



    Deniz taşımacılığını Çin alternatif rotalar ve kanallarla kurtaracak gibi de inşallah havacılık da kurtarılır :)

  • doruhüso D kullanıcısına yanıt
    Hemen siyaset. Çok fazla CNN türk izliyorsun kardeşim :) Dünyada iki tane uçak üreticisi var biri ABD ye ait Boeing diğeri Avrupa Birliği ülkeleri ortak üretimi Airbus. İki taraf da çok güçlü ve alternatifi yok. Çin ve Rusya yolcu uçağı mı üretiyor ki havacılık da söz hakkı olsun. Kaldı ki havacılıkta tüm kurallar kanla yazılmıştır bu havacılık atasözüdür. Hatalar çıkar, bu hatalar ölümcül de olabilir ama sonra düzeltilir bu Amerika şirketlerine özgü bir durum değil. Hangi ülke olursa olsun uçak üretimi işine girerse bu tarz problemler ile karşılaşır. Önemli olan sinsilikle hainlikle olayların üstünü örtbas etmeye çalışmasın, hile hurda karıştırmasın.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • ipli jeton kullanıcısına yanıt
    Fırlatma koltuğu gibi :))

    Bazıları uçak düşerse emniyet kemeri ne işe yarar diye dalga geçiyorlar. Demek ki neymiş illa uçağın çakılması için değil milyon tane problem riskine karşı o kemeri takmak gerekiyormuş. Hiçbir kural şaka olsun diye oluşmamış hele hele havacılık ta herşey bir ölüm, yaralanma ve kazadan sonra oluşturulmuş.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • idrisezman kullanıcısına yanıt

    Aynen dostum ya

    Emisyon zırvasıyla AB araçlarının tepesine binen, Huawei'ye yapmadığı kalmayan Abd niyeyse mühendislerin bile "hatalı" dediği uçak konusunda kendi şirketine gıkı çıkmıyor

    Aynen

    Yersen

    Ha çok istiyorlarsa kendi eş dostlarının kanıyla yazsınlar o kuralları, tutan yok




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doruhüso -- 7 Ocak 2024; 14:35:14 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • doruhüso D kullanıcısına yanıt
    Kendi insanları da öldü geçmişteki kazaları incemek lazım. FAA Etiyopya kazalarından sonra Boeing firmasının uçaklarını tüm dünyada yere indirdi. Yıllarca uçurmadı ve yeni uçak satmasına izin vermedi. Boeing firması birkaç farklı çeşit uçağını teslim edemedi ve çok büyük zarar etti. Hatta bu kararlardan sonra Airbus ilk defa sipariş, teslimat ve karlılıkta öne geçti. Ama geri adım atmadı Amerika havacılık otoritesi. Şirket denetimindeki tüm hainlikleri ortaya çıkardı ve ceza kesti. Üst düzey yöneticiler özür dileyerek istifa etti. Halen de izin verilmeyen uçaklar var gerekenleri tamamlamadan adım atamazsın diyor. Peki bizim müslüman ülkede deprem oldu inanmadığım rakamlara göre 50.000 kişi öldü. İstifa eden, özür dileyen veya araştırma yapılan bir tane kişi söyle.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Boeingin bu tasarım sorunları geçmişlere dayanıyor. Yeni bir olay değil. Zamanında mcdonnell douglas ile birleşmesi sonucu borsa değerini artırmak için piyasada üstünlük sağlama çabasına girdi. Beraberinde pek çok yeni çıkarılan modelde tasarım hataları yapıldı. Şimdi benzer senaryo MAXlerde mevcut. Kullanılan motor bile bu uçağa uygun değil. Sil baştan yeni bir model yapılması gerekiyor ancak firma için çok büyük maliyet ve gelir kaybı olduğu için mevcut model üzerinde hızlı çözümler arama peşindeler.

  • idrisezman kullanıcısına yanıt

    Dostum sonuç, sonuç ne

    Hataları olan bir uçak var. Abd tekeli olduğu için dokunulmayan bir şirket var.

    Aynı Abd'nin "gözün üstünde kaşın var" diye saldırıp durduğu sayısız ülke ve şirket var

    Bir durum, başkalarının tilki kurnazlığı yüzünden haklı mı bulunacak.

    Belli bir hacmin üstündeki her türlü oluşum, teşkilat, şirket gırtlağına kadar siyasete batmak zorundayken (yoksa nasıl büyüyecek zaten) nasıl siyaset olmadan açıklanacak


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • doruhüso D kullanıcısına yanıt
    Sonucunu söyledim işte. Amerika havacılık otoritesi FAA soruşturma başlattı. Şirket içinde gizli saklı yapılan tüm pislikleri buldu ve dünyayla paylaştı denetleme sonuçlarını. Bazı kişilerin koltuğu gitmesin diye örtbas etmedi. Özür diletti, istifa ettirdi, uçakların uçmasına izin vermedi, üretilen uçakları teslim etmesine izin vermedi. Bütün yapması gereken işleri sıraladı ve takibini yaptı. Bütün ülkeler, şirketler ve insanlar sütten çıkmış ak kaşık değil hemfikirim sürekli bir çakallık olur. Ama havacılık sektörü denetleme ve cezalandırma açısından Amerika üstüne bir ülke yok. Sektörün tam içinden göbeğinde bir memur olarak söylüyorum bunları.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • doruhüso D kullanıcısına yanıt

    şirketin ne boktan çalıştığına dair bir video hazırlanıp youtube kanalına yüklenmşişti. "özgür" amerikan sosyal medyasından youtune; videoyu sessiz sedasız kaldırdı. şimdi yükleyemiyorsun. benzer olay twitter'da paylaşılmış; biden'ın demokratları ile sapkın tarikatların ve bunların çocuk edinimi ilgili video da önce silinmiş, gelen tepki üzerine video yüklü kalmış ama retweet vs edilemiyor, paylaşılamıyor, üste çıkamıyordu. yenisni de yükleyemiyordun. nedeni : nefret söylemi yayıyormuş vs.

  • bu rezaletler airbus'ın önünü açıyor, airbus tekel olmaya doğru gidiyor.

  • Max'ler ölü doğan bebeklerdi zaten. Tabi ki bu kadar yüksek mühendislikte hatalar olur ama bu ar-ge tarafında bir soruna işaret ediyor.

    Bir lafım da şu s*çtığımın kemerini takmalarını söylediklerinde kabin memurlarına afra tafra yapan embesillere. Bu haberi iyi okuyun. 26A ve 26B'de oturan sizler olsaydınız ve uçak içi irtifa 11000 ft.'deyken o kapı patlasaydı ne olurdu size acaba :)

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • idrisezman kullanıcısına yanıt

    Geçenlerde haberlerde kemer takmam diye bağıran inatlaşan bir tane kadın vardı, ona bu olayı göstermek lazım.

  • Kemer takmam diyenleri oturtacaksın oraya bir adrenalin yaşasın

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • power-pc P kullanıcısına yanıt
    Airbus şirketinin rüşvet ile uçaklarını başka ülkelere ve havayollarına satması haberlere çıktı. Cezasını kesip ilgili kişiler istifa ettirildi. Airbus da saçma sapan işlere bulaşıyor çakallık peşinde neyse ki kamuoyu, medya ve adalet makamları başıboş bırakmıyor. Son Boeing olayları ve sil baştan tasarladıkları ekonomik kaliteli uçakları öne geçmesine yaradı.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • the flying dutchman kullanıcısına yanıt
    Boeing 737 ( dar gövde ) serisi eski tasarım. Zamanında en iyisi idi ama şimdi günümüz şartlarına göre eksik kalıyor. Sil baştan dar gövde uçak tasarlamak aşırı pahalı, aşırı emek ve bilgi isteyen, baya zaman alan bir iş. Airbus A319-A320-A321-A321 Neo ve A321 Neo XLR ( Extra Long Range ) uçaklarını son teknoloji ile üretip rekabette baya öne geçti. Boeing de o kadar zaman, para ve emek harcamaktansa kısa yoldan 737 serisini yeni motorlarla revize edip öne geçeyim kurnazlığına girdi çoğu şeyi el altından sinsi sinsi gizledi. Sonuç hüsran, kaza ve ölen onlarca insan. Bütün şirket prestijini kaybetti. Mahallenin yalancısı oldu. 737 fena uçak değil ama alçak uçak Airbus a göre. Doğal olarak yeni motorlar alışmadık kıçta güzel durmadı. Yarım yamalak şark kurnazlığı ürünü yediremediler. Ha allem ederler kullem ederler o teknoloji ve motorları o uçağa yedirirler ama bir kere altlarına ettiler ve yine rekabette geri kalır o uçaklar. Boeing firmasının yapması gereken tüm dürüstlüğüyle sil baştan günümüz uçaklarını son teknoloji tertemiz üretmek. Kağıt kalemi alıp 2024 model uçak çizmek ve üretmek. 50 yıllık kasayı allayıp pullayıp müşterilerine itelemek değil.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • Bir kaç gün önce alakasız bir şekilde bu uçağı konuşurken şimdi bu haber başıma bir iş gelmezse iyi

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • karburatorleri meme yapmis..bunun icin ucusdan cekildi

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Sırf biraz daha koltuk koyalım diye diye uçağın şekli değişti resmen koltuk araları 15-20 cm yok artık dizlerim ağrıyor giderken bu hataların çoğu aç gözlülük yüzünden çıkıyor.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.