Şimdi Ara

Ticaret Bakanlığı'ndan sıfır otomobillere yeni düzenleme yolda!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
1.001
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ticaret Bakanlığı'ndan sıfır otomobillere yeni düzenleme yolda!
    Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektörünü ilgilendiren yeni bir düzenleme hazırlıyor. Henüz taslak aşamasındaki düzenleme ile otomotiv distribütörleri, bayiler ve ikinci el satışlara çeşitli değişiklikler getirilecek.



    Vergisi ödenen araca zam yapılamayacak



    Yönetmeliğin taslak versiyonunda yer alan maddelere göre sıfır otomobiller, üretici veya distribütör tarafından yetkili satıcıya (bayiye) teslim edildikten sonra ve aracın vergileri ödendikten sonra aracın fiyatı bayi tarafından artırılamayacak. Bayiler, vergilerini ödedikleri araçları, ilk belirledikleri fiyattan satmak zorunda olacak.



    Ayrıca Bkz.Togg T10X için 0 faizli kredi kampanyası uzatıldı!



    Sıfır otomobil bayileri, müşteriden aracın fiyatının en fazla yüzde 10’u kadar ön ödeme alabilecek. Alıcı, faturası düzenlenmemiş araçlar için herhangi bir gerekçe göstermeden veya cezai şart ödemeksizin ön ödemeli taşıt satış sözleşmesinden cayabilecek.



    Ticaret Bakanlığı'ndan sıfır otomobillere yeni düzenleme yolda!
    Yönetmelik ile bayileri koruyan çeşitli hükümler de getiriliyor. Distribütörlerin, bayiler arasındaki rekabeti bozan uygulamaları sonlandırılacak. Distribütörler bayiyi, bir ayda son 3 yıllık satışların aylık ortalamasından daha fazla araç almaya zorlayamayacak. Uygulanacak zamları bayiye 3 gün önceden bildirmek zorunda olacak.



    Fatura tarihinden itibaren taşıt fiyatına zam yapılamayacak. Böylelikle faturası kesilen araçlar için müşteriden daha fazla para talep edilemeyecek. Ayrıca otomotiv markaları, tavisye edilen otomobil satış fiyatlarını internet üzerinden yayınlamak zorunda olacak.



    İkinci el araç değerlemesi yapan şirketlerin fiyat tekliflerine düzenleme



    Ticaret Bakanlığı, yeni yönetmelik ile VavaCars, Letgo Otoplus, Carvak gibi ikinci el araç alım satımı yapan şirketlerin araç değerleme politikalarına da düzenleme getiriyor. Aracını bu firmalara satmak isteyen müşteriler, internet üzerinden araç bilgilerini girerek ön teklif alabiliyor ve aracının ne kadara alınacağını görüyor. Aracın fiziksel incelemesinin ardından nihai teklif bildiriliyor. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından 8 yaşın ve 160 bin kilometrenin altındaki taşıtlar için ön teklif ile nihai teklif arasındaki fark yüzde 5’ten fazla olamayacak. Araç sahibinin bildirmediği ilave arızalar ve kusurlar varsa yüzde 5’in üzerine bu fark eklenebilecek.



    İhaleye katılanların IP bilgileri tutulacak



    Bakanlık, internet üzerinden ihaleyle araç satışına da düzenleme getiriyor. Araçların detaylı bilgilerinin yanı sıra hasar, değişen parça, muayene bilgileri ve aracın satışını kısıtlayıcı tedbir olup olmadığı gibi bilgiler ihaleden 10 gün önce açıklanmak zorunda olacak. İhaleyle satışlarda satıcı ve alıcılarla yazılı üyelik sözleşmesi imzalanacak, ihalelere alıcı veya satıcı olarak yalnızca üyeler katılabilecek, üyelerin TC kimlik numaraları, ihalelerde teklif veren katılımcılara ait IP adresleriyle birlikte 5 yıl süreyle muhafaza edilecek.




    Kaynak:https://www.sabah.com.tr/galeri/ekonomi/oto-piyasasina-yeni-duzenleme-ticaret-bakanligi-harekete-gecti-bayiye-teslimden-sonra







  • Dümenden düzenleme. Hiç bir şeyi değiştirmeyecek.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Şu çıkan kanunların-düzenlemelerin çok değil %20' si uygulanıyor olsa Türkiye daha güzel bir yer olabilirdi. Yasalar, mevzuatlar, düzenlemeler ne kadar güzel olursa olsun uygulanmadıktan sonra hiçbir anlam ifade etmiyor.

  • Atı alan üsküdarı geçti. Başkanlık sistemine geçtik ama hızlıca daha karar alma ve uygulamada hala yeterli değiliz maalesef. Ama yerinde bir karar araçları bayiler zoraki opsiyonlu olarak satmasını engeller diye düşünüyorum.

  • iyi guzel yazilmis olacak, yapacak v.s. ama bayi bunlara uymadi diyelim, ne yapabiliriz ? fatura kestikten sonra ekstra para istedi diye dava acip 30 sene davanin bitmesini mi bekleyecez ?

  • bukadar kafa yoruyonuz boşa. eşşek yüküyle vergi koymayın bitti.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • inzfatih İ kullanıcısına yanıt
    Uygulamayacakları yasaları yönetmelikleri çıkarıp duruyorlar.

  • Bayi aracı aldıktan sonra fiyat artmayacaksa Stokçuluğu bayi yapsın demiş. Distürübitörden fazla araba çeker. Nasıl olsa satılacak diye.

    Gerçi orada da faturaladığı fiyattan fazla satamaz demiş. Kim uyar ona.

    Kaporası ya da Sözleşme karşılığı %10'u verilen ve satışa hazır aracın fiyatı 3-5 gün sabit kalır. Vergi ve zamlardan etkilenmez diye bir madde olabilirmiş.Böyle çok dava haber oldu.

    %20-50 sini verdin ama ortada araç yok. Gümrükten girmemiş. Orada bu kural geçmez. Yeni düzenlemede Vergisini alır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elefue -- 3 Mayıs 2024; 00:47:27 >
  • Ya sahi bir 6000 km yasası vardı ne oldu o?

  • Yönetmelik var denetim yok. Gözümde hiçbir değeri yok o yüzden. Zaten arkadaş yazmış, iş yargıya gitse 5 sene uğraşırız, netice de kimseyi memnun etmez.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 3 Mayıs 2024; 10:46:22 >
  • quote:

    Vergisi ödenen araca zam yapılamayacak


    Peki bayilerin bu düzenlemelerden haberi olacak mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Vergileri düşürsün devlet enlasyona destek olmuş olur zamda yapılmamış olacak devlet kendinden feragat yapmıyor esnafdan tuccardan bekliyor feragatı boş mevzu

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.