Şimdi Ara

Tırlarda Alternatif Yakıtlar ve Enerji Verimliliği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
1
Favori
272
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,

    Ben üniversite son sınıf öğrencisiyim ve bir araştırma yapmaktayım. Aşağıdaki sorularım için bana yardımcı olabilirseniz büyük iyilik yapmış olursunuz.

    Çok teşekkürler


    Bir tırın enerji verimliliğine (araçta kullanılan yakıttan en düşük maliyetle alınan maksimum verim) etki eden faktörler nelerdir?

    Tırlarda enerji verimliliği denince aklınıza ne geliyor? Hangi konular önem taşıyor? Kısaca bahsedebilir misiniz?

    Bir aracın ömrünü uzatması ve verimini arttırması için şoförün nelere dikkat etmesi gerekir?

    Alternatif yakıtlara sıcak bakıyor musunuz? Cevabınızın sebebi nedir?

    Alternatif yakıtların enerji verimliliğine ve araçların performansına etkisi (yük taşıma kapasitesi, hızlanma, yokuş çıkma gibi..) etkisi nedir?







  • Öncelikle merhaba sorularınıza seve seve cevap veririm.Bir tır kullanıcısı değilim ama taş ocağı üzerine aile şirketimiz var az da olsa bilgim var bu konu hakkında.

    1-Tırların çoğu neredeyse hepsi bildiğim kadarıyla dizel oluyorlar. Etki eden en büyük faktör tırın taşıdığı yük. Bir tır ortalama 30-35 ton yük taşıyabiliyor. Bu tırdan tıra ve şoförün kendisine güvenine göre değişiyor.Ama en büyük faktör bu diyebilirim. 2.olarak tır şoförünün tecrübesi bu konuda önemli bi etken.
    2-Aklıma gelen en büyük şey elektrikli araçlar oluyor sanırım bu sorunuza net bi cevap veremeyeceğim.
    3-Tırların ömrünün uzaması için en büyük görev şoföre düşüyor. Tırlarda bildiğiniz gibi farklı bi vites sistemi var.Tırın ne kadar ömrü olduğu gereksiz yere yüksek devirde kullanılıp yorulması, bakımlarının aksatılması,şantiye içi veya şantiye dışı çalışması(şantiye içinde daha çok yorulacaktır.) tamamen kullanıcıya bağlı.
    4-Alternatif yakıtlar insanlığın bu yüzyılda kullanacağı ve dünyaya en faydalı olacak buluş diyebilirim.Bir ekskavatörün günlük yakıt ihtiyacı dizel olduğu takdirde 1200TL gibi bir fiyata denk geliyor.Fakat bu elektrikli bir sisteme dönüştürülürse(ekskavatör 10-50m çapta çalışan bir iş makinası çalıştığı alan baya kısıtlı bulunduğu yere konacak bir jeneratör ve güçlü bir kablo sistemiyle ekskavatöre bağlanan mekanizma)(uzakdoğuda bunu kullanan şirketler var.)50 lira gibi bir fiyata düşüyor.
    5-Performansında bir düşüş az da olsa tabiki var ama konuyu tam olarak ele aldığımızda tam aksine verimliliğinde bir + oluyor çünkü motor bakımı,filtre bakımı vs.gibi şeyler rafa kalkıyor.Tırların elektrikli versiyonlarında performans düşüşü olduğunu duydum ama dediğim gibi tabloya vurduğumuz zaman + ları çok daha fazla.




  • dizelin verimi bellidir daha fazlası teorik olarak da zaten mümkün değildir o yüzden genel olarak verim kayıpları azaltmak ile arttırılabilir. motorun iç ve lastiklerin sürtünmeleri, hava direnci, aktarma kayıpları, aracın genel olarak kondisyonu v.s.

    akla gelen ilk kalemler; turboşarj sistemi, rejeneratif frenler, düşük dirençli gövde ve lastikler.

    ömür uzaması; max. torkun korunduğu devir bandında araç kullanılır, yüksek devirlerden kaçınılır, düşük devirde veya çalışma sıcaklığına ulaşılmadan motora yük bindirilmez (zorlanmaz), bakımları zamanında yapılır, aşırı yükleme durumlarından kaçınılır.

    alternatif yakıtlar; çoğu ülkede ethanol (E85) zaten benzine alternatif olarak kullanılıyor, petrolün sınırsız olmadığını göz önünde bulundurursak zaten bu bir ihtiyaç ancak elektrikli tırlar v.s. yaygınlaşınca konvansiyonel içten yanmalılara rağbet kalır mı onu bilmiyorum.

    alternatif yakıtların neredeyse tamamı muadil oldukları yakıta göre daha düşük enerji yoğunluğuna sahiptir.
    bu yüzden aynı miktarda kullanılırsa %60 a kadar performans kaybına sebep olurlar.
    birim zamanda 1.6 kat daha fazla yakıt yakabilme olanağınız varsa bu sorun değildir ancak o zaman da aracın yakıt sisteminin değişmesi gerekir.

    daha spesifik sorularınız varsa cevaplayabilirim, kolay gelsin.




  • meliskılıc17 kullanıcısına yanıt
    Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
  • a3l4i kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.