Şimdi Ara

TSMC, 3nm üretimini arttırıyor: Çok sayıda firmadan sipariş aldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
279
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • TSMC, 3nm üretimini arttırıyor: Çok sayıda firmadan sipariş aldı
    2023'te TSMC'nin 3nm üretim sürecinde sadece tek müşterisi vardı, o da Apple. Şirket bu sene için daha fazla müşteriye 3nm çipler üretecek, dolayısıyla üretimi arttırması gerekiyor. Ortaya açıkan bir rapora şirket aylık 3nm plaka üretimini 100 bine çıkarmayı ve üretim verimini arttırmayı planlıyor.



    Çok sayıda firma 3nm için sırada



    Halihazırda ayda 60 bin plaka üretebilen TSMC'nin üretimi 100 bine çıkarmanın yanında verimi de %80'e çıkarmayı hedeflediği belirtiliyor. Şirket, Apple'ın yanında Qualcomm, MediaTek, Nvidia ve Intel'den çok sayıda sipariş almış durumda.



    Ayrıca Bkz.Çinli SMIC’in 5nm çip fiyatı TSMC’den yüzde 50 daha pahalı



    Geçtiğimiz sene N3B üretim sürecini kullanan TSMC, bu sene daha verimli ve daha düşük maliyetli N3E sürecine geçiş yapıyor. Dolayısıyla Qualcomm ve Mediatek gibi firmaların ilgisini çekmiş durumda. Yılın sonlarına doğru piyasaya çıkacak Snapdragon 8 Gen 4 ve Dimensity 9400'ün N3E üretim süreciyle üretileceği belirtiliyor.



    TSMC'nin son finansal raporunda geçtiğimiz senenin ikinci yarısında seri üretime geçen 3nm çip siparişlerinin toplam satışların %6'sını oluşturduğu belirtilmişti. 2024'te ise bu rakamın %14-16 seviyesine çıkması bekleniyor. Telefon üreticilerinin 3nm destekli cihazlarını piyasaya sürmeye başlamasıyla bu yıl yarı iletken pazarındaki rekabetin artacağını söyleyebiliriz.



     




    Kaynak:https://wccftech.com/tsmc-increasing-3nm-wafer-production-to-100000-monthly-units-in-2024/







  • 3nm sonrasında ne olacak ? Elektriğin sağlıklı iletilebildiği min nokta 3nm.Sonrasında ne olacak ?

  • DeepestSea kullanıcısına yanıt

    Bir ara bir makalede 4nm diye okumuştum. Siz de 3 nm diyorsunuz. 2nm de sanırım çıkmıştı.


    Artık bugün buna inanıyorum, yarın Allah kerim demek lazım. Bilimin işi belli değil


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok tekel bir firma oldu, herhangi bir savaş durumunda asla dokunulmamalı. Eyy Çin TSMC, 3nm üretimini arttırıyor: Çok sayıda firmadan sipariş aldı 

  • DeepestSea kullanıcısına yanıt
    Öyle bir şeymi var? Çok garip geldi bu söylediğiniz. İletimin olduğu heryerde elektrik iletilmezmi? Elektriğin de bir hacmi vardır da atom seviyesinde ama o nanometreden çok çok küçük. Yani 14nm bir elektron taneciği için neyse 3nm da 1nm da öyledir herhalde. Yani şöyle düşünün okyanusta yüzüyorsunuz ya da denizde yüzüyorsunuz evet okyanusla deniz arasında devasa fark var ama yüzen kişinin yüzmesine bir etkisi olurmu olmaz. Biliyorum elektrikle su ne alaka farklı şeyler ama demek istediğim sonuçta 14nm da elektronlar ilerliyorsa neden 1nm da ilerlemesin?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • DeepestSea kullanıcısına yanıt
    Elektriğin kütlesi ve hacmi yoktur. Dolayısıyla hareket alanı diye bir şeye de ihtiyacı yoktur. Boyutu önemsiz olmakla birlikte herhangi bir iletkende hareket edebilir.

  • Roark kullanıcısına yanıt

    Okuduğum makalede, 4nm den daha kısa mesafelerde elektronlar veya elektrik akımı birbiriyle etkileşime giriyor ve akımı bozduğunu söylüyordu. Bundan dolayı 4nm altı üretimde kararsızlık ve problemler olacağı söyleniyordu.


    Yani ne akdar doğru bilmiyorum. 2nm de çıkmışsa herhalde doğru olmasa gerek


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sonrası leb demeden Çorum yani yapay zeka

  • fettah7ve7 kullanıcısına yanıt

    Normalde 7nm altında elektrik iletim alt sınırıymış fizik kanunlarına göre.Ama bir kaç yerde üretim teknolojisi değiştirilerek 2nm'ye kadar çalışabileceğini yazmışlar.5nm için teorik diye belirtmişler.Henüz pratik olarak bir üretim yok


    7nm yazısı;



    TSMC, 3nm üretimini arttırıyor: Çok sayıda firmadan sipariş aldı
    TSMC, 3nm üretimini arttırıyor: Çok sayıda firmadan sipariş aldıTechnopat
    İşlemci Üretiminde 7nm Sınırı Nedir? - Technopat
    https://www.technopat.net/2016/09/21/islemci-uretiminde-7nm-siniri-nedir
  • Elektrik, elektron hareketinden meydana gelir ve elbette birer temel parcacik olan elektronlarin kutlesi ve hacmi vardir. Bunun disinda quantum tunneling denilen olgu sebebiyle cok kucuk mesafelerde (birkac nm gibi) transistorler elektronlarin gecisini kontrol etme ihtimali cok daha azalir. Bunun sebebi elektronun bir anda bulundugu konumda yok olarak transistorden gecmeden kapinin diger ucunda belirmesi gibi dusunebilirsiniz. Isinlaniyor da diyebiliriz kapidan gecmek yerine bu yuzden belli bir mesafeden daha kucuk boyutlarda kararsizliklar baslar.

  • Donanım haber yazarları, bir çok haberi , fazla teknik yazıyorsunuz, mesela bu haberi okuduktan sonra bir sonuç bulamadım, yazdığınız gelişmelerin ne işe yarayacağını anlayamadım, mesela bu gelişmelerin hayatımıza nasıl dokunacagini , kullandığımız alet ve teknolojisini hangi seviyelere getireceğini yazmanız daha mantıklı olur, yani sözün özü çok az kişinin anladığı aşırı bilimsel bir dille değil de, ortalama herkesin de anlayacağı bir dille izah ederseniz daha mantıklı olacağını düşünüyorum.

  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt

    Elektronik mühendisi değilim ama mantıken, yarı iletken devreler ve transistörler 3 ve 2 nm'den sonra kararsızlık ve sorun yaratabilir dediğiniz gibi. Nanometre 1 Metre'nin Milyar'da biri olduğu için, gözle görülemeyecek derecede küçük boyutlardan bahsediyoruz. Bir seviyeden sonra nm düşürme daha zorlaşacak veya imkansız hale gelecektir.


    Aslına bakılırsa bu telaş edilecek bir durum değil, oyunlar tarafında görsellik artık yeterince iyi ve güç olarak bunun altından kalkabilecek işlemciler hem CPU hem de GPU tarafında mevcut, AI tarafında da çok güçlü donanımlar var TESLA gibi. Bunun zararını kullanıcı değil, kar sağlamayı sürdürmek işteyen CPU ve GPU üreticileri görür bir süre, çünkü kendilerine yeni seri ile yeni bir pazar yaratamazlar.


    İlerleyen zamanlarda iletkenlik katsayısını arttırmak için, kullanılan materyal yapısında farklılıklara giderek belki bunu da çözebilirler. Dikkat edilirse 3 ve 2 nm işlemciler için bile kesin bir tarih veremiyorlar, bu da teoriyi doğruluyor. Sorunu aşana kadar hardware gücü yerine, software gücünü ön plana çıkarmayı deneseler daha anlamlı olur aslında.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 14 Şubat 2024; 18:19:15 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.