Şimdi Ara

TTnet mi Turk Telekom mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
18.651
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle 12 GB kotalı 8mbit Biri ADSL kullanıyorum. Şimdilik yetiyor, ileride sınırsızlara geçeceğim de, şimdilik çok uygun bir kampanya ile bunu kullanıyorum, zaten yeni başladığımdan iyiyim böyle.

    TTnet adil kullanım olayını devreye sokmuş, artık hızlar düşüyormuş. TTnet de diğer ISS'ler gibi Turk Telekom altyapısını kullandığından burada olay biraz daha Turk Telekom ile ilgilidir diye düşünüyorum. Diğer ISS'lerin limitsiz tarife kullanıcıları, benzer adil kullanım kotası uyarıları ve hız düşümleri ile karşılaşıp karşılaşmadığını söyleyebilir mi?Fikrimce onlarda da uygulanacaktır AKK ve konu ile ilgili Turk Telekom ve BTK ile ilgili bir şeyler yapılması daha uygun olmaz mı?

    --
    Bu arada ay başından beri Biri ADSL kullanıyorum. Tarceroute yaptığımda önceki TTnet'in aynısı sonuçlar alıyorum, sadece ilk ttnet.net.tr uzantılı cihaz ile arama bir 192.68.0.1 diye bir IP adresi giriyor. İşyerindeki Turk.net hattı ise direkt turk.net uzantılı bir yolla gidiyor traceroute işleminde. Bunu sebebi de Turk.net'in VAE hizmeti alması, hani trafiği kendi şebekesine alıp, kendi fiberlerinden taşıması. Tabi bu da Turk Telekom ile trafik değişimi yaptığı noktadan öte.
    Hani diyorum da, Smile, Biri ADSL vs. de AKK uyguluyorsa, Turk.net, SOL vs. ADSL abonelerinde VAE ya da YAPA anlaşması olduğundan AKK kullanılmama olabilir mi...







  • hocam benim anlata anlata dilimde tüy bitti.

    Turk Telekom hattını yani alt yapısını kiralayan bir şirket. İnternet fiyatlarından, tarifelere, adil kullanım kotasına kadar herşeyi Turk Telekom belirler. Bunu da kafasına göre yapamaz. Bilişim ve Teknoloki Kurumu (BTK) ya teklif sunar. BTK'da onaylar veya onaylamaz onun bileceği iş. TTNET'in, Smile dan Biri'den Turk.net den farkı yoktur. Bunlar ise belirlenen bu fiyatlara kendi kar paylarını koyarak satış işlemini gerçekleştirirler.

    TTNET'in en önemli avantakı Turk Telekom grup şirketi olmasıdır. Serbestleşme muhabbeti başlamadan önce smile biri turknet ttnet falan yoktu. İnternet hizmetini veren tek şirket Turk Telekom'du. Sonra özelleştirme serbestleşme falan oldu. Turk Telekom'a sen sadece hattını kiralarsın İSS'ler yani internet servis sağlayıcıları da senin hattından internet hizmeti verir dediler.

    Turk Telekom'da tamam dedi. Peki hali hazırdaki milyonlarca Turk Telekom kullanıcısı ne olacaktı. Onlarında hepsini Turk Telekom'un kurduğu TTNET adlı internet servis sağlayıcısına kaydırdılar. Yani serbestleşme olduğunda TTNET'in pazar payı yüzde yüzdü.

    Sonra biri smile turknet falan türedi bunlar ne yaptılar ne ettiler müşterileri kendilerine çekemediler. Çünkü Türk Telekom, kendi şirketi olan TTNET'i kayırıyordu. Arıza giderimleri olsun yeni abonelikler olsun Turk Telekom bu işlemleri TTNET müşterileri için hızlı diğer müşteriler için yavaş yapıyordu. TTNET kullanıcıları diğer kullanıcılardan daha iyi hizmet alıyordu.

    Hele ki superonline kendi alt yapısını kurmaya başlayıp Turk Telekom'a kafa tutmaya çalışınca forumda gördüğüm kadarıyla söylüyorum superonline adsl'e geçiş yapan biri olduğunda yeni hat açtırmak için Turk Telekom'un günlerce beklettiği oluyordu.

    Sürekli reklamlar, ücretsiz veya çok cuzi fiyatlarla ekstra hizmetler derken TTNET aldı başını gitti. Millet TTNET'den başkasını görmez oldu. Çünkü diğer iss lerin ekstradan verdiği bir modem vardı. TTNET ise ücretsiz wifi dakikasından tut ücretsiz antivirus yazılımlarına, ttnet müziklere, veri depolama hizmetlerine, tivibu hizmetlerine falan bir çok bir sürü esktra hizmeti vardı ve hala da var.

    Şuan TTNET sürekli zam yapıyor. Diğer iss lerde fiyatlar aynı değişmiyor. Bu zamların yapılma nedeni alttaki pazar payları bence. Bu pazar payılya Avrupa birliği falan unut yani. Rekabet Kurumu bir yandan BTK bir yandan sıkıştırıyor TTNET'de zam yapıyor mecburen. Ama insanlar TTNET'den uzaklaşamıyor. Bu zamana kadar ekstra hizmet veren TTNET dışında bir Smile ADSL oldu. D-Smart+İnternet diye birşey çıkardı. Bir çok kişi internetini smile a taşıdı. Yani bu şekilde ekstra hizmetler vermedikçe kimse kolay kolay TTNET'den vazgeçemiyor.

     TTnet mi Turk Telekom mu?


    adil kullanım kotasına gelince. Adil kullanım kotasının TTNET ile hiç bir alakası yok. Tamamen Türk Telekom'un uygulaması. Adil kullanımı yapan da uygulayan da belirleyen de Turk Telekom'dur.

    ekstradan birşey daha

    Turk Telekom'un internet hizmeti veremeyeceğini LOKUM hizmetiyle de görmüş olduk. Telkoder'in açtığı dava sonuçlandı. Danıştay Türk Telekom'un internet hizmeti vermesi rekabeti bozar dedi ve bu hizmeti durdurdu.




  • Rekabet kurumu ve BTK TTnet konusunda çok geç kaldı. Turkcell'in payı %50'den fazla ama regülasyonlara gelince iyice boğazını sıkıyorlar. Genç tarife 1200 dakika ucuz konuşmayı bile indire indire 600 dakikaya indirdiler. Fiyatları da en pahalı tutturuyorlar. O da mecburen ücretsiz mobil haber paketleri, van kumbarası vs. projelerle paranın hakkını veriyor görünmeye çalışıyor. TTnet'in de yaptıkları sadece bu, ekstra hizmet veriyor görünmek. Ama diğer ISS'ler ile ciddi hiçbir fark yok. Varsa da çoğu zaman TTnet faydasına. Rekabet olsun diye beklerken büyüdü adamlar. Diğerleri ise fiyat farkı da yaratamayınca ne battı, ne büyüyebildi.
  • Ha Turk Telekom'un siz benim lokumumu kapattırırsınız ha, akk uygulayayım da görün siz demesi de olabilir bu. :D
  • lokum la alakası yok

    adamlar bu adil kullanımı boşuna getirmediler elbet birgün onaylayacaklardı ve o gün geldi.

    şimdi de bizim grup kurup protesto etmemiz gerekiyor bakalıp yapabilecek miyiz
  • koç.net > vodafone.net oldu da henüz bir ataklarını göremedik piyasada..
  • Vodafone.net olunca anca telefon + ADSL birleşimi paketler sunarlar. İkisinin ortası bir fiyatta olur, ama yine cepteki parayı alır, bırakmaz. :) Zaten ADSL fiyatlarını Turk Telekom'a göre belirleyeceğinden çok fazla değişiklik yapamazlar ama ilginç kampanyalar ortaya çıkabilir. Mesela şu an 12 GB kotalı 12 TL ödüyorum. Faturada -21 TL indirim görünüyor, Grundig dizüstü kampanyasından dolayı. Bu şekilde taahhütlü bir şeyler çıkarabilirler ortaya.
    Ama adil kullanım vs. uygulanacaktır yine normal şekilde.
    Biri, Smile vs. hepsi VAE ya da YAPA ile hizmet alıyor sanıyordum Turk Telekom'dan. İkisi de bunlarsız direkt Turk Telekom'dan aldığını satıyormuş bir de yav. Turk.net ile SOL, VAE ile çalışıyormuş Turk Telekom ile.
  • Acele etme vodafone adsl de atak yapacaktır
  • Peki hocam şimdi diğer iss ler de Türk telekom altyapısı kullanıyor dediniz evet aynen doğru. Fakat Türk Telekom diğer ıss lere eski portlar mı veriyor bazı arkadaşlar öyle demişti. Birde bierşey öğrenmek isiyorum Şimdi benim olduğum bölgede TTnet müşteri yoğunlukda ben smile adsl seçtim Ping değerleri için. Çünkü Ttnetin havuz yoğunluğu çok olacağı için pinglerde artış olabilir diye düşündüm ne kadar doğru sizce ?

    Birde pop noktaları ve çıkış olayı var. Benim forumdam okuduğum kadarıyla online oyun için Smile tavsiye etmişlerdi diğer iss lere göre pop noktaları ve çıkışları daha iyimiş o yüzden ping değerleri daha iyi dediler. Bu konu hakkında da biraz bilgi verirmisiniz acaba.

    Forumdan okuduğum yazı ;

    smile'e gecersen ping'in kesinlikle duser,
    ttnet 8-10 tane hop'tan yurtdisina cikana kadar dolastirir. boylece pingin asiri yukselir
    smile' de bu maximum 3 veya 4 tur.

    Ne kadar doğru. Dğer ıss lerde durum nasıl ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asi_ruhx -- 17 Mart 2012; 14:55:21 >




  • Bu denemeden bir şey denecek kadar basit değil. TTnet hattım kopmalardan dolayı Interleaved denen bağlantının yavaş ve pingin yüksek ama kopma olmayan bir modda çalışıyordu. Yavaş derken yine 5 - 6 mbit. Tekirdağ Muratlı ilçesindeyim. İstanbul'a pinglerim 50 civarı olur en az 40 falan olurdu. Aybaşında 12 GB 8mbit 12 TL kampanyası için Biri ADSL'e geçtim. Hızım 5,5 mbit gibi, İstanbul pingim 14 - 20 arası. Ama interleaved olmadığı için yoğun kullanım esnasında kopup 3 -5 dakika sorun çıkarabiliyor. Tabi bir süre sonra kopmalardan dolayı otomatik DSLAM tarafından Interleaved moda geçirilip pingim artabilir. Bizim ilçe telekomda iki işten anlamaz görevli var. Geçeceğim dediğimde onlar çok dolandırıyor TTnet'te kal demişlerdi. Ama o cahillerin eski port olsa bile onu bilip ona bağlayacaklarına inanmıyorum. Santralde işyerinin çalışan bağlantısına bile bağlantı yok orada diyorlardı. :) Altyapıya gelince Biri ADSL'e geçince traceroute sonuçlarım TTnet ile aynı kaldı. Tek araya bir 192.168.20.1 diye bir IP girdi. Bu da Biri'nin portu olabilir. Telekomdaki bahsettiğim görevliye sorunca onların portu ayrı değil hepsi aynı cihaza takılıyor diyordu. Benim vardığım nokta Biri Turk Telekom'dan hizmet satın alıp aynı işi Biri ADSL markası ile yapıyor. Yani altyapıda fark yok. Hatta bir IP eklendiğinden bir hop artıyor bile mesafe. Smile ADSL deneme fırsatım olmadı ama dolaylı olarak, bazı smile IP'lerine attığım traceroute ile onun da aynı şekilde çalıştığını düşünüyorum. Yani fark olmasi pek fazla mümkün gelmiyor.




  • Smile ADSL'in de TTnet ile aynı Turk Telekom altyapısını ve çıkışlarını kullandığını düşünüyorum. Tabi doğrusu geçtiyseniz sizin traceroute yapmanız.
    Peki başka türlü nasıl olabiliyor? VAE ve YAPA diye iki kavram var. VAE: Veri Akış Erişimi. ISP Turk Telekom ekipmanı ile aynı odaya bir pop noktası gibi bir şey açıyor, buraya kadar Turk Telekom'un taşıdığı trafiğini burada kendi şebekesine alıp kendi fiber ağlarında taşıyor. Tabi yurtdışı çıkışlarını çoğu Turk Telekom üzerindn verdiüi için yurtdışı kaynaklarda yine Turk Telekom üzerinden çıkılıyor. Fark, varsa Turk Telekom şebekesinin bu pop noktasından yolun geri kalan kısmındaki yoğunluktan etkilenilmiyor. Bu VAE noktaları da Tekirdağ vs farklı yerlerde var. Edirne'de yok, Edirneli kullanıcının trafiği Tekirdağ'a kadar Turk Telekom altyapısında, sonra ISP altyapısında taşınıyor.
    YAPA: Yerel Ağın Paylaşımı. Turk Telekom santralinde ISP'nin portu bulunuyor, bağlantı Turk Telekom değil direkt bu porta yapılıyor. Ya da arada bir köprü ile de buraya aktarılıyor olabilir tam bilmiyorum. Bu porttan öte ISP'nin kendi fiber ağında taşınıyor trafik. Bu şekilde yoğunluktan yurtdışı internet çıkışı haricinde etkilenmiyorsunuz. Tabi her santrale bu tür bağlantı mümlün olmadığından nadir kullanılıyor bu.
    Türkiye'de Turk.Net'in VAE, ve SuperOnline'ın hem YAPA hem de VAE anlaşması var Turk Telekom'la. Sitelerinde de cihazların yani pop noktası olan ve port olan yerlerin adı yazıyor. Diğer operatörlerde VAE YAPA vs. yok sanırım, direkt alıp direkt satıyorlar. VAE ve YAPA'da traceroute işleminde sunucu isimlerinde turktelekom.com.tr ya da ttnet.net.tr yazmaz static.turk.net tellcom.com.tr vs. yazar.




  • çok güzel bilgiler hocam saol. Turk net sitesini inceledim Altyapıları hakkında baya bir bilgi yazmışlar. Smile Adsl süresi dolunca geçebilirim belki Turk net ADSL kullananlar varsa yazabilir mi ?

    Diğer ıss ler açıklamamış ama Turknet şu sistemi kullanıyor ;

    PC/Sunucu - Modem - Telefon Hattı - Ankastre - Santral DSLAM - Turknet Trafik Teslim Noktası - Turknet Pop Nokatası - Turknet Omurgası - İnternet.

    Diğerleri ıss ler nasıl acaba ?

    Bunları Hız karşılaştırması için değil Ping (Gecikme) Değerleri için soruyorum ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mc_fosil
    ...
    Şuan TTNET sürekli zam yapıyor. Diğer iss lerde fiyatlar aynı değişmiyor. Bu zamların yapılma nedeni alttaki pazar payları bence. Bu pazar payılya Avrupa birliği falan unut yani. Rekabet Kurumu bir yandan BTK bir yandan sıkıştırıyor TTNET'de zam yapıyor mecburen. Ama insanlar TTNET'den uzaklaşamıyor. Bu zamana kadar ekstra hizmet veren TTNET dışında bir Smile ADSL oldu. D-Smart+İnternet diye birşey çıkardı. Bir çok kişi internetini smile a taşıdı. Yani bu şekilde ekstra hizmetler vermedikçe kimse kolay kolay TTNET'den vazgeçemiyor.
    ...


    iyi diyorsunuz ama ben cuma günü 2007 den beri abonesi olduğum ttnet hattımı iptal ettirdim. şimdi taahhütsüz yalın adsl almak istiyorum ama maalesef sadece ttnet te var ee nasıl olacak şimdi. yani vazgeçsem ne geçmesem ne demek ki bazı şeyler sadece duygusallıktan değil mecburiyetten...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: 9unkarekoku
    iyi diyorsunuz ama ben cuma günü 2007 den beri abonesi olduğum ttnet hattımı iptal ettirdim. şimdi taahhütsüz yalın adsl almak istiyorum ama maalesef sadece ttnet te var ee nasıl olacak şimdi. yani vazgeçsem ne geçmesem ne demek ki bazı şeyler sadece duygusallıktan değil mecburiyetten...

    Turk.net'inhttp://www.sadeceinternet.com/
    Doping'inhttp://www.sadedoping.com
    ...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: srcnx

    çok güzel bilgiler hocam saol. Turk net sitesini inceledim Altyapıları hakkında baya bir bilgi yazmışlar. Smile Adsl süresi dolunca geçebilirim belki Turk net ADSL kullananlar varsa yazabilir mi ?

    Diğer ıss ler açıklamamış ama Turknet şu sistemi kullanıyor ;

    PC/Sunucu - Modem - Telefon Hattı - Ankastre - Santral DSLAM - Turknet Trafik Teslim Noktası - Turknet Pop Nokatası - Turknet Omurgası - İnternet.

    Diğerleri ıss ler nasıl acaba ?

    Bunları Hız karşılaştırması için değil Ping (Gecikme) Değerleri için soruyorum ?

    İşyerindeki Turk.net hattı iyiydi.
    Şu an sanırım Smile kullanıyorsunuz. Şu anki ping süreniz ne kadar? Pingte önemli birkaç mesele var. Ping için speedtest.net vs. site mi kullanıyorsunuz, bilgisayarınızdan belli bir adres ya da IP'ye mi ping atıyorsunuz?
    ADSL bağlantınızın interleaved ya da fast path modda olup olmaması da ping süresini etkiler, DSLAM'a uzaklığınız da.

    Diğer ISS'ler açıklama yapmamış, sadece Turk.net ile SuperOnline'da var altyapı ile ilgili bilgi. İstanbul'da ise SOL de düşünülebilir, YAPA kullanıyor çoğu santralde.
    Diğer ISS'ler hizmeti direkt olarak Turk Telekom'dan aldıklarından TTnet modeli devam ediyor.




  • Pingim şuan için iyi. Speedteste 10 ms Donanımhabere Ortalama 7 ms ping atıyor ! Oyun oynadığıım sw ye 6 ms ping atıyo gayet iyi bence.İstanbul için bu söylediklerim. İst-İzmire 40 ms bazen 200 lere vuruyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: srcnx

    Pingim şuan için iyi. Speedteste 10 ms Donanımhabere Ortalama 7 ms ping atıyor ! Oyun oynadığıım sw ye 6 ms ping atıyo gayet iyi bence.İstanbul için bu söylediklerim. İst-İzmire 40 ms bazen 200 lere vuruyor.

    Adil Kullanımın devreye sokulmasının bir ilgisi olup olmadığını bilmem ama hakikaten sayfaların açılışlarında gözle görülür bir geçiş hızı var. Bu kota mevzuu iyi mi kötü mü bilemedim :)
  • İzmir Speedtest sunucusu SuperOnline şebekesinde olduğundan pingin uzaması normal. Pingler gayet iyiymiş.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mehmetmetingülcan

    tt den uzak durun a.q. kandırdı beni siz de kanmayın

    Ne yaptı ki?
  • kandırdılar. imzada oku anlarsın
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.