Şimdi Ara

Tum atom icin dalga fonksiyonu ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
1.085
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Dalga fonksiyonu kuantum sistemini tanimli yapiyor/sembolize ediyor. Eger 3D bir sistem/atomun icinde sistemin geri kalan kismi ile dolasik olmayan izole bir parcacik(elektron) olursa bu elektronu kendi dalga fonksiyonu ile gostermek mumkun. Ancak parcacik sistemle etkilesime girip dolasiklilik kuruldugu anda ayri bir dalga fonksiyonundan soz edemeyiz. Benim sorum su mesela bir dalga fonksiyonu= psi(q) olsun ve q atomunu temsil etsin. Atom hidrojenik iyon veya cok elektronlu atom olabilir. Mesela q iki elektronlu bir sistem olsun. Psi(q)= {P1x, P1y, P1z, P2x, P2y, P2z) olarak yazildiginda ve p1= 1.elektron p2= 2.elekton; x,y,z koordinatlar oldugunda bu dalga fonksiyonunun 3D Hilbert gosterimi nedir ? Bu dalga fonksiyonu(psi(q))nun atomik orbitallerle baglantisi ne ? Psi(q) atomun icindeki atomik orbitallerin lineer kombinasyonu mu ?


    (NOT: sistemde nucleus ile olusan dolasiklilik ihmal edilecektir.)
    (NOT: Psi(q) atomun icindeki atomik orbitallerin lineer kombinasyonu mu sorusu basitlestirilmek icin hidrojenik atomlar icin de dusunulebilir.)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Biologyscholarssensei -- 28 Haziran 2015; 20:07:29 >







  • Atomik orbitallarle pek bi ilgisi yok. Yaklaşık bir çözüm yazabilirsin ama bu da lineer kombinasyonu olmuyor maalesef.
  • Yaklasik cozumun nasil yapildigini gosterebilir misiniz ??? Yaklasik cozumun nasil yapildigini, sonucu ve hilbert uzayini ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Huddleston kullanıcısına yanıt
    Yaklasik cozumun nasil yapildigini gosterebilir misiniz ??? Yaklasik cozumun nasil yapildigini, sonucu ve hilbert uzayini ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @Biologyscholarssensei'nin titizce kendine iyi öğretmenler seçmesi çok hoş, ama bu aralar sınav dönemi olabilir?
  • neommy kullanıcısına yanıt
    yanlis anlamayin ama neden yasim kucuk oldugu icin samimi bir uslup kullaniyorsunuz ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Biologyscholarssensei B kullanıcısına yanıt
    Yaşınız küçük olduğu için değil, yaşınız küçük olmasına rağmen bilgi edinmek istediğiniz kişilerde seçici olmanız hoşuma gitti. Sizin buna gösterdiğiniz özeni göstermeyen epey yaşı büyük var KB'de.
    Yaşınızın küçük olması samimi olmamın nedeni değil yani, KB'de bir konuda bilgili olduğunu düşündüğüm herkes ilginç gelir bana. Yaşa en az değer verenlerindenim KB'in.
    Aslında birazda üslup sorunu, yukardaki kısa mesajıma tekrar baktım ama çok samimi bir üslup göremedim?
    Rahatsızlık verdiysem özür dilerim, bir daha dikkat ederim.
  • neommy kullanıcısına yanıt
    Hayir rahatsizlik vermiyorsunuz, yanlis anlamayin, zaten benim de bu forumda kaliteli gordugum kisilerdensiniz siz. Uslubunuza gelince, zaten sizi ignelemek icin yazmadim lakin kullandiginiz emojiyi biraz alayci buldum. Lutfen yanlis anlamayin, dedigim gibi buradaki nadide kalitedeki kullanicilardansiniz...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Biologyscholarssensei B kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim, bende sizin hakkınızda aynılarını düşünüyorum.
    Gülücük aklıma gelmemişti doğrusu. Gülücük kullanmak hoşuma gidiyor, forumda da çok fırsatı çıkıyor eğlenmeye, bazen de yanlış anlaşılmaya neden olabiliyor.
    Papyonlu gülücüğü yalnızca size hatırlatmak için koydum, başka bir anlamı kesinlikle yok, sanıyorum Huddleston sınavlarıyla meşguldür şu aralar bu yüzden cevabı gecikebilir diye uyarayım dedim.
  • Naomy şu forumda aldığın nefes zarar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Biologyscholarssensei B kullanıcısına yanıt
    Kusura bakmayın, cevabı tam olarak bilmiyorum maalesef. Yurt dışında olduğumdan cevabı biraz geç yazmak durumunda kaldım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Biologyscholarssensei

    Dalga fonksiyonu kuantum sistemini tanimli yapiyor/sembolize ediyor. Eger 3D bir sistem/atomun icinde sistemin geri kalan kismi ile dolasik olmayan izole bir parcacik(elektron) olursa bu elektronu kendi dalga fonksiyonu ile gostermek mumkun. Ancak parcacik sistemle etkilesime girip dolasiklilik kuruldugu anda ayri bir dalga fonksiyonundan soz edemeyiz. Benim sorum su mesela bir dalga fonksiyonu= psi(q) olsun ve q atomunu temsil etsin. Atom hidrojenik iyon veya cok elektronlu atom olabilir. Mesela q iki elektronlu bir sistem olsun. Psi(q)= {P1x, P1y, P1z, P2x, P2y, P2z) olarak yazildiginda ve p1= 1.elektron p2= 2.elekton; x,y,z koordinatlar oldugunda bu dalga fonksiyonunun 3D Hilbert gosterimi nedir ? Bu dalga fonksiyonu(psi(q))nun atomik orbitallerle baglantisi ne ? Psi(q) atomun icindeki atomik orbitallerin lineer kombinasyonu mu ?


    (NOT: sistemde nucleus ile olusan dolasiklilik ihmal edilecektir.)
    (NOT: Psi(q) atomun icindeki atomik orbitallerin lineer kombinasyonu mu sorusu basitlestirilmek icin hidrojenik atomlar icin de dusunulebilir.)

    kardeş troyerin computational quantum physics kitabı sana görehttp://www.itp.phys.ethz.ch/education/fs10/cqp/script.pdf çünkü multibody için hilbert hesaplamak için büyük compute gücü lazım ama iki elektron dedin hem entanglement yok olsun dedin o zaman daha kolay. ama ne var iki elektron ayrı state olmaz yani separable değiller iki elektron olmaz. biliyosun tek parçacık hilbert space iki parçacığa isomorph çok güzel L^2(R^3) hilbert olur ama elektronlar olmaz bak deuteron yada positronium için olur onlar da iki parçacık nasıl olsa o zaman hesaplarım ne olur hilbert L^2(R^3)⊗L^2(R^3) çarpımı olur. ama bak elektronda spin var spinor fonsiyon da işe girdi L^2(R^3)⊗C^2 ile başlaman lazım positroniumda. orbital şekliyle yapamıyorum huddlestone söylemiş zaten eskiden ne biliyoduk herşey lcao yani linear combination of atomic orbitals sanıyoduk sonra ne öğrendik lcao complex ve spinor fonksyon için yetmiyor yani lineer combination değil




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.