Şimdi Ara

Türk Tarihi Kitap Önerisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
321
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar ben bu platforma yeni katıldım, biraz burada gezinmeye çalıştım ancak aradığımı bulamadım. Ben Türk Tarihini baştan okumak istiyorum ancak bu konu hakkında aradığım tarzda bir kitap bulamadım, sayın İlber Ortaylı ve rahmetli Halil İnalcık'ın kitaplarının dışında "Genel Türk Tarihi Ansiklopedisi" adında 10 ciltlik bir set buldum, içeriğine çok güvenebilir miyim ya da içeriği düzgünce araştırılıp anlatılmış mıdır bilmiyorum, okuyan birileri varsa yazabilir mi acaba güvenilirliği hakkında?



  • Yeni Türkiye Yayınları'ndan çıkan eserden bahsediyorsunuz herhalde. O alanında uzman tarihçiler tarafından hazırlanmış bir eser. Onu okumadım. Fakat 21 ciltlik bunun geniş versiyonu olan "Türkler" isimli eserden bazı makaleleri okudum. Faydalı olabilecek birçok makale var. Fakat bunların yerine her dönemi ele ayrı ele alan eserlerden de faydalanılabilir. Aşağıdaki konuyu yıllar önce okumuştum. O dönem faydalı bulmuştum. İnceleyebilirsiniz. İslam Ansiklopedisi (DİA) maddelerine de bakabilirsiniz.


    https://forum.donanimhaber.com/tarih-kitabi-tavsiyeleri--80464029


    Not: Tarih metodolojisine uygun olmak okuma şartıyla ana kaynaklar en iyi kaynaklardır.





  • atahoca A kullanıcısına yanıt
    Yayınevini yazmayı unutmuşum üzgünüm, evet Yeni Türkiye Yayınları'nın eserleri. Ne yazık ki 21 ciltlik set bir tık pahalı benim için, ancak 10 ciltlik serisini almayı düşünüyorum, sadece vereceğim paraya değip değmeyeceğinden endişeliydim. Bu arada cevabınız ve paylaştığınız link için teşekkürler :)
  • Merhaba, öncelikle hoş geldiniz. Türkler adlı 10 ciltlik tarih serisini okumadım. Ben Türk tarihi okuyacağımda hep ilgimi çeken kısımlar hakkında kitap alır okurum. Kronolojik bir sırayla Türk tarihi okumak isterseniz Ahmet Taşağıl ve Peter Goldman(kendisi dil alanında uzman bir kişidir)'ı İslamiyet öncesi Türkler için okuyabilirsiniz.


    Anadolu Türklerinin tarihi içinse Selçuklular hakkında Ali Öngül'ün kitabı var fakat okumadım. Osmanlı tarihinde dediğiniz gibi İnalcık ve Ortaylı büyük bir nimet fakat ben Osmanlı'nın tüm tarihi okumak istiyorum derseniz Nicolae Jorga'nın Osmanlı İmparatorluğu Tarihi'ni şiddetle tavsiye ederim.

  • ggreyhame kullanıcısına yanıt

    Bahsettiğiniz eserler alanda önemli eserler. Katkınız için teşekkürler. Kısa yorum yapacağım ama tek tek eser tavsiyesine girmeyeceğim. https://forum.donanimhaber.com/tarih-kitabi-tavsiyeleri--80464029 tartışmalar da iyi idi.


    Ahmet Taşağıl ve Peter Goldman alanın önemli isimlerinden. Ahmet Taşağıl Hoca çok çalışkan. Eserlerindeki Çince isimlerin sık kullanımı zorlayabilir. Peter Goldman'ın eseri çok özet. Eski isimlerden Zeki Velidi Togan ve öğrencileri Bahaeddin Ögel (dönemine göre müthiş çalışmalar yapmış), İbrahim Kafesoğlu gibi isimler iyidir. Fakat Kafesoğlu'nda bile üniversite öğrencileri zorlanıyordu. Gerçi onun eseri de özet. Daha çok Selçuklu çalışmış hoca.


    Ali Öngül'ü okumadım sadece kitabın sayfalarını karıştırım. Türkiye Selçuklu deyince Osman Turan (Selçuklu'da da), Mükrimin Halil Yinanç isimleri akla gelir Yinanç Hoca çok bilip az yazanlardan. Sözlü anlatımı çok iyiymiş, derslerini dinlemek isterdim. Osman Turan ise cidden çok iyi çalışmış. Hayatına bakıldığı zaman hayran olunacak bir ilmi birikimi görülür. Dil zorlayacaksa günümüz akademisyenlerinin kitapları kolay. Fakat ana kaynaklar okununca daha da güzelleşiyor.


    Osmanlı konusu çok farklı. Tenkit edilmeyecek hiçbir isim yok neredeyse. Bunu büyüklüklerini inkar manasında söylemiyorum. En büyük isimler de dahi ciddi hatalar görülebiliyor. Yine de Suraiya Faroqhi'nin Osmanlı Tarihi Nasıl İncelenir? isimli eseri iyi bir yol gösterici. Aynı yazarın Osmanlı'da Gündelik Yaşam'ı da rahat okunabilecek eserlerden. Feridun Emecen Hoca'nın eserleri de rahat okunan ve son ilmi çalışmaları yansıtan eserler. Jorga'yı (Halil ve İlber Hoca'nın genel tarih içindeki bölümler haricinde Osmanlı'yı toptan ele alan eseri yok. ggreyhame, Halil Hoca'nın tavsiye ettiği eseri tavsiye etmiş) İsmail Hami Danişmend (devşirme meselesinde çok sert), İsmail Hakkı Uzunçarşılı (günümüzde bile çoğu eser ona dayanıyor) ve Ziya Nur Aksun (alaylı tarihçi ama bazı konularda ufuk açar) gibi isimlerle mukayese etmeli herhalde.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atahoca -- 29 Temmuz 2022; 11:27:6 >








  • The Alim kullanıcısına yanıt

    Tarihçi alanın önemli yabancı yazarlarından birisi. Kitap özet bir eser. Anahtar kelime "ek araştırmalar yaparım."


    Bu arada aklıma İbn Fadlan Seyahatnamesi geldi. Ramazan Şeşen Hoca'nın tercümesinden okumuştum. Hoş bir kitap.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.