Şimdi Ara

Türkiye’de rakibi yok: Bor katkılı lityum iyon pil üretildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
2
Favori
2.335
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
16 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Türkiye’de rakibi yok: Bor katkılı lityum iyon pil üretildi
    TÜBİTAK 1512 Girişimcilik Destek Programı'ndan (BiGG) Dr. Tayfun Koçak, Eskişehir AR-GE ve İnovasyon (ARİNKOM) Kuluçka Merkezi'nde 2021'de 200 bin lira destekle lityum iyon pil üretmek için kurduğu Tayko Pil Üretim AŞ’de seri üretime hazır bor katkılı lityum iyon pil üretti.



    Tayko Pil tarafından üretilen bor katkılı lityum iyon pillerin halihazırda Türkiye’de üretimi gerçekleştirilmiyor. Ancak bu piller otomobillerin uzaktan kumandasında, oyuncuklarda, basküllerde, kol saatlerinde bilgisayarlarda kullanılıyorlar. Tayko Pil, bor elementi ve sodyum karboksimetil selülozuyla (CMC) geliştirdiği 3 voltluk CR-2032 sınıfı küçük lityum iyon pilin prototipini bir süre önce üreterek önemli bir başarıya imza attı.



    Bu pilin Türkiye’de üretimi yok



    Firma halihazırda günde 500 pil üretme kapasitesine ulaşmış durumda. Dr. Koçak, yatırımcılarla görüşüp, daha hızlı ve yüksek kapasitelerde pil üretme hedefiyle, Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Laboratuvarı'nda çalışmalarını sürdürüyor. Bununla birlikte Dr. Koçak, yaptığı açıklamada Türkiye'de aktif 2 lityum iyon pil üreticisinin bulunduğuna değindi. Bunlardan birisi 18650 piller üreten ASPİLSAN ve Pomega-Kontrolmatik’in ürettiği prizmatik pil grubu. Bu, daha çok enerji depolama ve büyük taşıma araçlarında kullanılan bir pil türü. CR-2032 sınıfında pil üretimi ise Türkiye’de bulunmuyor.



    Türkiye’de rakibi yok: Bor katkılı lityum iyon pil üretildi
    CR-2032 tipi pillerde üreticiler genellikle poliviniliden florür (PVDF) bağlayıcı ve toksik olan NVP kimyasalını kullanıyorlar. Tayko Pil ise Türkiye'de üretilen çevreci, organik bir bağlayıcı olan ve doğadan elde edilen sodyum karboksimetil selülozu kullanıyor. Bu hem maliyeti düşürüyor hem, daha az karbondioksit emisyonu yayıyor hem de insan sağlığına zarar vermiyor.



    Peki pilin ömrü ve performansı nasıl?



    Yapılan açıklamaya göre pilin performansında bor elementinin katkısı büyük. Bor, pil yapımında kullanılan katot tozunun kristal yapısına eklenerek pil ömrü yüzde 10 uzatılmış durumda. Sonuç olarak, benzerlerinden uzun ömürlü, çevre dostu yerli bir pil geliştirilmiş oldu. Yatırımcılardan olumlu dönüş alınması halinde Tayko Pil, yıllık 5 milyon pil üretimine ulaşabileceklerini söylüyor.



    Ayrıca Bkz.Devrim niteliğindeki iç mekan güneş enerjisi teknolojisi tanıtıldı



    Dr. Koçak, ürettikleri pili, denemeleri için ücretsiz olarak distribütörlerine gönderdiklerini de belirtiyor. Bu arada Dr. Koçak’ın bu alanda yetkin olduğu özgeçmişinden anlaşılıyor. 2017'de lityum iyon piller üzerine uzmanlaşmak için Çin’e giden Koçak, Nanjing Havacılık ve Uzay Bilimleri Üniversitesinde lityum iyon piller üzerine doktorasını tamamladıktan sonra ülkeye geri dönerek şirketini kuruyor. Bundan önce de İsveç Uppsala Üniversitesi ve Almanya'daki bazı laboratuvarlarda araştırmacı olarak çalışmalar gerçekleştirmiş.




    Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/eskisehirde-gelistirilen-bor-katkili-cevreci-lityum-iyon-pil-seri-uretime-hazir/3104766







  • Burada bir bilim adamımız Türkiye de üretimi olmayan bir yerlileştirme yapmış, buna sevineceğinize her zaman duyduğumuz bu yerlileştirme haberlerine hakaret ediyorsunuz siyasete çekerek, ne yani bunu ak parti için mi yaptı bu bilim adamımız, ne alakası var seçimle her zaman duyduğumuz yerlileştirme haberlerinin.

  • beton a değil de şunlara yatırım yapsak tamamdı.

  • +9 seçim itemi bor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 12 Angry Men -- 10 Ocak 2024; 20:43:21 >
  • En çok bios ta görüyordum bu cr 2032 pilleri. Desteklenmeli 👍🇹🇷

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • ona97 O kullanıcısına yanıt
    Ayrıca saatlerde de en çok kullanılan pil tipidir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • lozan bitti bor akiyo masallah...2071 malarzgirt gizli şeysi bitince uzay madenciligine baslicaz 1.5 dci uzay mekiğiyle...kiskananlar catlasin

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 2032 ve 2025 piller piyasada o kadar ucuz ki umarım onlarla yarışabilecek fiyatlarda üretirler de iç piyasa kazanır.

  • 12 Angry Men kullanıcısına yanıt

    Burada bir bilim adamımız Türkiye de üretimi olmayan bir yerlileştirme yapmış, buna sevineceğinize her zaman duyduğumuz bu yerlileştirme haberlerine hakaret ediyorsunuz siyasete çekerek, ne yani bunu ak parti için mi yaptı bu bilim adamımız, ne alakası var seçimle her zaman duyduğumuz yerlileştirme haberlerinin.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlbatrosD.IIIFazılBey -- 10 Ocak 2024; 22:58:16 >
  • Ben aşağılık psikolojisine sahip batının kapısına bekçi olmaya razı muhalifim, hemen bu konunun altına seçim var sanırım ehuehuehue yazmalıyım.

  • Uçak düşmesin yine

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • AlbatrosD.IIIFazılBey kullanıcısına yanıt

    Akıllı ben bu haber için mi konuştum ? Genel olarak bor haberleri hakkında konuşuyorum. Ortaokul'dan beri aynı bor hikayeleri. Yok dünya'daki borun %70'i Türkiyeymiş bilmem neymiş diye gaz alıp durdular. Boru hammadde olarak satıyoruz, sonra 10 katına ürün olarak geri satın alıyoruz. Ben siyaset amaçlı yazmamıştım ama sen bilirsin. Uzatmasan sevinirim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 12 Angry Men -- 11 Ocak 2024; 0:5:10 >
  • 10% için de ne bileyim... yüzü astarından pahalıya gelmesin?

    Hani olurdu şöyle 300% amenna ve saddakna.

  • Bir ümit başlangıç diyorum, ama %10'u görünce "değecek mi" diyorum.


    Bence değmez.


    Ama bu tür üretimlerin olması, arkasının getirilmesi önemli.



    Bor yakında yemeklere gelip gastrit problemini de engelliyor diyecekler ondan da korkuyorum. Türkiye’de rakibi yok: Bor katkılı lityum iyon pil üretildi 

  • Girişimci abimiz gerçekten çok bilgili biri. Öyle teşvik avcısı filan değil idealist bir adam. Çin'de yaşamış, çalışmış, eğitim almış piyasayı biliyor gerçek bir bilim adamı. Boş beleş yandaş değil yani.


    Scooter ve küçük elk alet pili sonraki adımı. Yolu açık olsun. Kaçırmazlar yurtdışına inşallah ne diyelim..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilade -- 11 Ocak 2024; 12:21:9 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.