Şimdi Ara

Türkiye'deki İslamofobiyle de yüzleşelim: Başörtülü CV'ye iş yok

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: sensaura Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 2 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
204
Cevap
2
Favori
10.914
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Türkiye'deki İslamofobiyle de yüzleşelim: Başörtülü CV'ye iş yok


    Türkiye'deki İslamofobiyle de yüzleşelim: Başörtülü CV'ye iş yok
    Türkiye'deki İslamofobiyle de yüzleşelim: Başörtülü CV'ye iş yokhttps://gazetememur.com
    Türkiye'deki İslamofobiyle de yüzleşelim: Başörtülü CV'ye iş yok
    https://gazetememur.com/gundem/turkiyedeki-islamofobiyle-de-yuzleselim-basortulu-cvye-is-yok,5nlI6_tb6EuoVkJOnlPsIQ

    Kamu kurumlarında başörtüsü yasağı kalktı. Ancak yasak Türkiye’de faaliyet gösteren birçok uluslararası firmayla bazı büyük şirketlerde örtülü olarak sürüyor. 6 ay boyunca CV’sine dönüş almayan 25 yaşındaki Zeynep H. özgeçmişinden başörtülü fotoğrafını kaldırdığı haftada 3 şirketten arandığını anlattı. Online mülakatta başörtülü olduğu görülünce ise görüşme hemen sonlandırılmış.


    Türkiye'deki İslamofobiyle de yüzleşelim: Başörtülü CV'ye iş yok

    Türkiye'de tüm kamu kurumlarında başörtüsü yasağı kalkmış olsa da başörtülü kadınlar özel sektörde hala ayrımcılığa uğruyor. İşe alım ve kariyer süreçlerinde Müslüman kadınların görünümleri; sahip oldukları nitelikler, beceriler ve deneyimlerden daha fazla önemseniyor. Özellikle müşterilerle etkileşim gerektiren işlerde başörtülü kadınlar ayrımcılığa maruz kalıyor.


    GÖRÜNÜRDE BAŞÖRTÜLÜ İSTEMİYORLAR


    AA Haber Akademisinin koordinasyonunda gazeteci Nisa Efendioğlu, işverenleri tarafından son 6 yılda başörtüsünün iş başvurularının reddedilme nedeni olduğu konusunda açıkça bilgilendirilen 20 kadınla görüştü. Ortaya çıkan rapor, Aralık 2023'te yayımlanan "İslamofobi'yle Yüzleşmek: Türkiye'de Görünür Müslüman Kadınların Karşılaştıkları Zorluklar" başlığıyla yayınlandı. Raporda "Başörtülü kadınlar, özellikle müşterilerle etkileşim gerektiren işlerde ayrımcılığa maruz kalmaktadır, çünkü işverenler işletmelerinin imajından ve başörtüsünün görünürlüğünden endişe duymaktadır. Başörtülü kadınlar Ayrımcılık nedeniyle sınırlı istihdam seçenekleri olan başörtülü kadınlar, düşük ücretli işleri kabul etmeye zorlanmakta ve bu da ekonomik durumlarını etkilemektedir." bilgisi yer aldı.


    CV'YE AÇIP BAKMIYORLAR BİLE


    Raporda görüldüğü üzere Türkiye'de başörtülü kadınların iş hayatında karşılaştığı birtakım sorunlar hâlâ hayatın merkezinde. Bankalar, telekomünikasyon şirketleri, medya kuruluşları, AVM mağazaları gibi yerler özellikle görünür alanlarda başörtülü kadınları istihdam etmiyor. Sosyal iş ağı platformu olan LinkedIn üzerinden açılan iş ilanlarına başvuran başörtülü kadınlar, aranan niteliklere sahip olsalar da dönüş alamadıklarını ifade ediyor. Başörtülü kadınların birçoğu 'Onlar başörtülü çalıştırmıyor' diyerek bu şirketlere başvurmuyor bile.


    2 DİL BİLMEK DE YETMİYOR


    Herkesin farkında olduğu ancak üzerinde pek de konuşulmayan bu durumu yaşayanlardan biri de Bezmialem Vakıf Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü'nden mezun, iyi derecede Arapça ile İngilizce bilen 25 yaşındaki Zeynep H.. 6 aydır aktif iş arayışındaki süreci Yeni Şafak'a anlattı. Genç kadın, CV'sindeki başörtülü fotoğrafını kaldırdıktan sonra en azından iş mülakatlarına katılabildiğini söyledi.


    "SEN İNGİLİZCEYİ NEREDEN BİLİYORSUN?"


    LinkedIn üzerinden iş başvuruları yapan Zeynep H.,"Özgeçmişimden ve profil fotoğrafımdan başörtülü fotoğrafımı kaldırdıktan sonra başvurularıma dönüş almaya başladım. Bu sefer de online görüşmede başörtümü görenler, çeşitli komik bahanelerle konuşmayı sonlandırdı." dedi. Zeynep H., yaşadıklarını şöyle anlattı: “Aktif olarak iş aradığım süreçte CV'mde başörtülü fotoğrafım vardı. Başvurduğum hiçbir yerden dönüş almamıştım. Sonra bir arkadaşım 'Fotoğrafını kaldır, en azından seni ön yargısız görsünler' demişti. Dediğini yaptım ve fotoğrafımı kaldırdım. Sonraki hafta 3 yerden geri dönüş aldım. Sanırım tesadüf olamayacak kadar fazla. Klinik araştırma asistanlığı için dönüş yapanlardan biriyle görüntülü görüştük. İlanda görüşmenin İngilizce yapılacağı söylendiği için telefonu da bu şekilde açtım. Küçümseyici bir ses tonuyla “Hmm, İngilizce mi konuşalım, tamam olur, sen İngilizce'yi nereden biliyorsun bakayım” dedi. Aşağılayıcı bir üslubu vardı. Çok uzun sürmedi konuşmamız. 'Ankara'da oturan birini arıyorduk, İstanbul'da oturduğunuzu yeni fark ettim, vaktinizi aldım, üzgünüm' diyerek görüşmeyi sonlandırdı. Fakat freelance olan bu iş ilanında Ankara dışında görüşme yapacaklar için bilgilendirme notu yer alıyordu. Koklear implant üzerine çalışan bir başka kurumla yaptığım iş görüşmesinde de 'Biz çalışanlarımızın düzgün, şık giyinmesini isteriz' dediler. Yaşadıklarımı ve iş bulamadığımı dillendirdiğim bilim camiasından bir araştırmacı da “Bilim ve dini sanki birbirine zıt olarak düşünüyorlar, senin iş bulman zor' şeklinde beni uyardı.”


    Dindar erkekler de ayrımcılığa uğruyor


    Türkiye’de İslamofobi kitabının editörlerinden Enes Bayraklı, özel sektördeki ayrımcılığın dindar görünümlü herkese yönelik olduğunu belirtti. Bayraklı, “Türkiye’de yasal düzenlemelerin yapılmış olması İslamofobi sorununun çözüldüğü anlamına gelmiyor. Devletteki sorunlar çözüldü ama özel sektörde sadece başörtülü kadınlara yönelik değil, sakallı dindar görünümlü erkeklere, namaz kılanlara da ayrımcılık devam ediyor. Bu bir tarafından zihniyet bir tarafından da yasal düzenleme meselesi. Maalesef Türkiye’de bir toplumsal kesim hala bu meseleyle yüzleşmiş değil. Biz hukuki olarak sorunun çözüldüğünü düşünsek de alttan altta geçmişte 28 Şubat döneminde devlet kurumlarında devam ettirilen bu İslam düşmanlığının özel sektör eliyle devam ettirildiğini görüyoruz. Özellikle iş hayatında ayrımcılıkla ilgili ciddi yasal düzenlemeler yapılmalı” ifadelerini kullandı.

    Büşra Karagöz








  • Zırva. Özel sektörde türbanlı hanımefendiler görmesek inanacağız. Ama şu da bir gerçek, özel sektör kardeş bu ister başörtülü alır ister başörtüsüz. Buna karışamazsın. Devlete memur almıyorsunuz. İlgili sektör veya sektörün imajı belki bunu gerektiriyordur. Belki işler böyle yürüyordur. Buradan bile abuk sabuk mağduriyetler çıkarmaya çalışıyorsunuz.
    Valla bende de tam tersi oluyor işe giriyorum malum partili olmadığımı anladıkları zaman beni işten çıkartıyorlar bir olur iki olur anlarım ama sürekli aynı şey başıma geliyor şimdi birileri diyebilir konunun onla alakası yoktur diye ancak karşı taraf açık acik söylüyor mesela selamın aleyküm diyen bir kişiye merhaba demem hayırlı günler demek yerine iyi günler iyi akşamlar demem ya da eyvallah yerine teşekkür etmem ya da sabah günaydın demem (selamın aleyküm demem gerekiyormuş) onlara tersmiş cart curt bu nedenlerden dolayı sürekli işten çıkartılıyorum bence bu ülkede en büyük zulmü görenler Atatürkçülerdir

    20 yıldır bir fiil ülke yönet yinet "mağduru" oyna

    Sadece başörtülülere değil tüm gençlere iş yok . Kıyamet kopsa "niye kıyamet koptu" diye magdur olurlar.

    Uzay biter bunların magdurluğu bitmez. Ulan seküler kesimin içinden geçtiniz, içtiği tek şişe biraya bile göz diktiniz ezim ezim ezdiniz hala magdur olan sizsiniz hemi.Senin mahalle kadınların çalışmamasını istiyor önce içinizdeki çatlak sesleri susturun.Çevremde işsiz olan tek türbanlı görmedim

  • -Sevim koş siyasal islamcılar yine mağdur olmuş.

    Türkiye'deki İslamofobiyle de yüzleşelim: Başörtülü CV'ye iş yok
  • ŞAKACI kullanıcısına yanıt

    Bişi demedik yahu, tavsiye verdik sadece.

    Bence de hemen başörtüsü takan kişilerin istedikleri işte, istedikleri pozisyonda çalışmaları için kanun çıksın.


    Sanki başörtüsü takıp çalışan hiç yok, biri çıkmış mağdur olmuş.

  • Colda C kullanıcısına yanıt

    bende tavsiye verdim işte şikayetin varsa şikayet etmeyeceğin ülkeye gidebilirsin.

  • Bu islamofobi değil, yanlış ifade etmeyelim. Adayın dünya görüşü ile şirket vizyonu ya da politikaları uymuyor da olabilir. Bir de basvurulan pozisyona göre değişebilir.
  • Zırva. Özel sektörde türbanlı hanımefendiler görmesek inanacağız. Ama şu da bir gerçek, özel sektör kardeş bu ister başörtülü alır ister başörtüsüz. Buna karışamazsın. Devlete memur almıyorsunuz. İlgili sektör veya sektörün imajı belki bunu gerektiriyordur. Belki işler böyle yürüyordur. Buradan bile abuk sabuk mağduriyetler çıkarmaya çalışıyorsunuz.
  • Hadi onlar almıyor, islamofobi falan.
    Sizin camia niye işe almıyor?. Önce onu söyle.
    Bence bu daha ayıp.
    Nerde kaldı kardeşliğiniz.
  • kapalı olupta çalışan kadınlar gördüm avm mağazalarında

  • Türkiye'deki İslamofobiyle de yüzleşelim: Başörtülü CV'ye iş yok
  • thy de yabancı dili olmayıp turistlerle ilgilenen kapalı hostesler var. İlk sorusu yabancı dil bilen türk var mı aranızda?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2000watts -- 18 Şubat 2024; 9:46:39 >
  • Tesettürlü kadınları genelde hizmet sektöründe çalıştırıyorlar ama yönetici statüsünde çalıştırmayan zihniyetler hala mevcut, kamuda bu sorun aşıldı ama özel sektörde hala böyle sorunlu zihniyette olan firmalar var.

  • Colda C kullanıcısına yanıt

    Mini etekli süper göğüs dekoltesi olsa hemen çalışır dime

  • İlk önce Bilkent , Koç ve Sabancı üniversitesindeki dışındaki vakıflar pek tercih edilmiyor. Devlet üniversiteler genelde tercih ediliyor.


    Tabi bazı yerlerde gizliden gizli o dönemin kalıntıları var ama kızımız ondan mağdur olmuşa benzemiyor. Marmara, İstanbul, Hacettepeli varken neden bezmialem liyi tercih etsin söyle bana.


    Şimdi kızımız sağlık bölümünden mezun ve erkeklerle görevi icabı ilgilenmesi gerekiyor ve bu konuda mızmızlık yapabiliyorlar ve işveren bu durumdan rahatsızlık duyabiliyor.


    Bir yerde de "şık giyinilmesi" gerektiğini söylemiş ve sen hangi kıyafetle gittiğini de bilmiyoruz. Paspal olarak gitmiş olabilir misin acaba...


    Alıntı

    metni:
    Başörtülü kadınlar, özellikle müşterilerle etkileşim gerektiren işlerde ayrımcılığa maruz kalmaktadır

    Haremlik - selamlık olarak yaşadığı dünyada , iş dünyasında sen bu kuralı uygulayamazsın. Normal dünyada karşı cinse bakmanın günah olduğu bir dinimizde sadece ticarette muaf tutulmuştur. Normal dünyadaki kuralını iş yerinde uygularsan huzursuzluk olur.





    Sonuç olarak bakılırsa işverenler kendilerince haklı olarak böyle bir ayrımcılığa maruz kaldıkları doğru ve kızımız dini hassasiyetleri olan kurumlara başvurması daha uygun olur.





  • ŞAKACI kullanıcısına yanıt

    Ak parti başörtüsü sorununu çözmüştür arkadaşım.

    Mağduriyet bildirenler bu başarıyı karalamaya çalışanlardır.

  • Enes Eyibil E kullanıcısına yanıt

    Senin kafan o işlere daha iyi çalışıyor anlaşılan, sen söyle, hemen çalışır mı?

  • Üçüncü en yüksek işsizlik kategorisi olan genç kadın işsizliği yüzde 22,8 oldu. Resmi işsizlerin yaklaşık yüzde 90’ı işsizlik ödeneği alamıyor. Dar ve geniş tanımlı işsizlik arasındaki fark 15,9 puan.



    Mağdur edebiyatı...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Surpentor -- 18 Şubat 2024; 11:4:42 >
  • Türkiye'deki İslamofobiyle de yüzleşelim: Başörtülü CV'ye iş yokAbdullah Çelmeliyoutube
    #NureddinYıldız #AbdullahÇelmeli #KadınFıkıhOkulu #asiyeolmak #hayatrehberi #sosyaldoku #ÜmmüFatima #Riyazüssalihin #TahlilYayınları #Tibyan #ErkamYayınları #NurettinYıldız
    https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=V3szC1eS-qk
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.