Şimdi Ara

Türkiye, milli savaş uçağı KAAN’ın motoru için ABD’den ortak üretim talep etti (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
62
Cevap
1
Favori
1.554
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • CrimsonBlade C kullanıcısına yanıt

    bak sadece bu kadarını okudum. gerisine gerek görmedim temelden yanlış zırvalamışsın çünkü bir saat.


    1. F-35 sadece ve sadece Lockheed Martin tarafından geliştirildi.


    NATO ve Birleşik Krallık, İtalya, Avustralya, Kanada, Norveç, Danimarka, Hollanda ve eski ortak Türkiye de dahil yakın ABD müttefiği program ortağı ülkelerden ek ödeneklerle birlikte, geliştirilmesi esas olarak Amerika Birleşik Devletleri tarafından finanse edilmektedir.



    tr.wikipedia.org
    Lockheed Martin F-35 Lightning II - Vikipedi
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Lockheed_Martin_F-35_Lightning_II

    wiki cahili olmak böyle bir şey olsa gerek. biri daha vardı ekran kartı bölümünde wiki'de yazıyorsa doğrudur diye tutturan. wiki'deki ufo ve yehova şahitleri sayfalarını göstermiştim.  yürü git çoluk çocukla uğraşmıyorum yaşın tutmaz senin benimle tarih yarıştırmana 47 yaşına giriyorum ben.





  • Rokie T kullanıcısına yanıt

    NATO'dan çıkmak birkaç emekli ve kafası karışmış şahıs hariç hiçbir üst düzey Türk yetkilinin aklından bile geçmez. Bu muhabbet yalnızca popüler düzeyde dönüyor. NATO öyle girip çıkabileceğin sıradan bir devletler kulübü değil. Aslında bağımlılık ilişkileri ve altyapı uyumluluğu üreten karmaşık bir askeri entegrasyon ağı ve en çok da ABD'nin faydalanmaya çalıştığı büyük bir ortak menfaat havuzu. NATO'ya bir kere dahil olan çıkamıyor; çıkmaya yeltenince fayda havuzunu kaybedeceğini fark edip bundan dönüyor. Ondan NATO küçülmüyor. Yıllar geçtikçe büyüyor. Tabii sıradan insan kitleleri - hangi majör gerçeği zaten araştırıp anladılar da bunu anlasınlar - bu gerçekleri bilmediği ve anlayamadığı için Türkiye NATO'dan çıksın tartışması yapıyor. Öyle bir opsiyonun olup olmadığı bile tartışılabilir. Çıkmaya yönelik bir NATO maddesi veya mekanizması bile bulunmuyor! :)

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Rokie T kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    Yazdıklarını daha sonra oturup okuyorsundur inşallah. Çay burnumdan fışkırdı yeminle. Allah'da seni güldürsün.


    emoji koydum yahu espri tabi bazı şeyler 100 bin feet zor ama hayalden kim ölmüş ve çok ciddi takılmaya gerek yok muhabbetine olsun biraz burada birincisi, hayallerimizi yüksek tutalım ki daha güzel şeyler ortaya çıksın ikincisi yani uçak mühendisi tanıdığınız olan var mı? benim var ama ona dayandırmıyorum ben haberleri iyi takip ederim. google denen icatla geçen seneki filmlerin repliğini bile bulamıyorsun gerçi ama yine de bakabilirsiniz. f35'i sadece amerikanın yaptığını sananlar var bak hala. neden 2017 üyesi be be.

  • F35'in parasını veririz, adamlar bizi adam yerine koymaz tek taraflı olarak f35'leri vermezler projeden çıkarırlar. F16 modernizasyon kitleri isteriz vermezler. YERLİ VE MİLLİ HÜLOOOĞ dediğiniz proje için bile ABD'nin kollarına atıyorsunuz. Haber kanallarında sabah akşam ABD'ye sallamak kolay. ABD'ye bu konuda güvenmek intihardır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-78ADF08E0 -- 29 Aralık 2023; 9:37:17 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • gun kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    Öte yandan Türkiye'nin F110 GE motorlarının ortak üretimi talebi, Haziran ayında Türkiye'nin TUSAŞ Motor Sanayii veya kısaca TEI ile GE Aerospace arasında varılan bir anlaşmayı takip ediyor. Anlaşma kapsamında TEI’nin F-16 ve F-15 savaş uçaklarını işleten çeşitli ülkeler için F110 bakım hizmetlerini yürütme lisansı genişletildi. TEI aynı zamanda F110 motorları için en büyük parça üreticilerinden birisi konumunda.


    Bu motorların lisans altında Türkiye tarafından üretilebildiği haberde de verilen verilerle çelişiyor yalnız. Aksi takdirde ortak üretim için lisans peşinde koşmamamız, kendi ürettiklerimizi takabiliyor olmamız gerekirdi. Habere göre de ilgili motorun yalnızca parçalarını imal edip bakımını yapabiliyor şekilde gözüküyoruz ya da belki lisans altında motoru sadece belirli bir miktarda üretmeye veya kısmen - sadece belirli parçalarını - imal etmeye izin var. Esasında lisansı değerlendirecek ve karanlıkta kalan noktaları uzman olmayana açıklayacak bir uzmanın yorumlaması ve aktarması gerekir. Çünkü medyada dönen bilgilerde böyle çelişkiler veya muğlaklıklar var. Yeni bir uçak söz konusu olduğu için de izin talep ediliyor olabilir. Ama bana daha önce de bu motoru rahatça üretemiyorduk o sebeple tam teşekküllü izin ve ortaklık istiyoruz gibi geliyor. Üretebilseydik zaten tersine mühendislikle biz de bir benzerini yapardık ve yaptığımız oynamalarla farklı bir şeymiş gibi lisansını alırdık.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Rokie T kullanıcısına yanıt

    Hocam yarı cahil dedikleri bu tip işte. Adamın tartışmada haklı çıkmak için tek donesi 47 yaşındayım, böyle tartışmaya giren bir tipten ne beklenirse artık. 47 senede en fazla 47 aylık birikim yapabilmiş o da ayrı mesele. Adam kahvehanede efradıyla yaptığı muhabbetleri gelmiş burada yazıyor. Bu tiplerin ne işi olur DH'de onu da anlamış değilim, git youtube, twitter zaten yarı cahillerle dolu.


    F-35, Lockheed Martin mühendisleri tarafından geliştirilmiştir, joint program denilen şey proje bittiğinde satın alma hakkı karşılığında sadece projeyi finanse etme ortaklığıdır dedim diye, güya bana muhalefet yapacak ama benim dediğimi destekler gibi bişeyler zırvalamış. Şecaat arz ederken merd-i kıbtî sirkatin söylermiş misali.


    Bi de maçası yetmemiş tartışmaya girmeye, wiki miki diye bişeyler saçmalamış sonra da bloklamış 🤣🤣🤣🤣


    Adam 5. nesil nedir desen bilmez, işin avionics, stealth, yazılım vs her boyutunu geçtim daha en basit metalurji kısmı hakkında en ufak fikri yok ama bilgisayar oyununda para topladıkça aracını upgrade eder gibi habire onu geliştiririz, bunu reverse engineering yaparız, şunun daha iyisini yaparız.





  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Bildiğim kadarıyla TEI ile birlikte Japonya ve G. Kore de lisans anlaşmalıryla bu motoru üretebiliyor. Ancak bu lisans anlaşmalarının kapsamı önemli. Buradaki üretim anlaşması sadece F-16 ve F-15'ler özelindeyse motor üretilse bile KAAN'da kullanmak mümkün olmayabilir. Dolayısıyla ortak üretim talebi bu niyetle yapılmıştır diye düşünüyorum. TEI aynı zamanda bölgesel F110 deposu konumuyla parça tedariki de yapıyor. Bir de ABD'nin geniş kapsamlı lisans vermiş olduğunu sanmıyorum Türkiye'ye.

  • Metin Yasir Akpınar kullanıcısına yanıt

    Ben de benzer şekilde düşündüm.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Nato işine geldiğinde amerika kendi basına bi yapı biz baska diyoya...acaba turkiyede nato catısı altında calısan amerikalı istemiyoruk desek nasıl olurdu ?kafaya cuval gecirir oyle seyrederik,sihamızı dusurur seyrederiz. nereye kadar...acaba israille rusya savasa girse turkiye kimin yanında yer alır...

  • Rokie T kullanıcısına yanıt
    Söylemeye gerek var mı ki? İkinci Dünya Savaşının üstünden kaç sene geçti ki? Bunca geçen seneye rağmen de hala son halini alamadı, hala yakıtı hunharca harcayan tek motor ve biz yerli jet motoru yapacağız da Kaan'ı uçuracağız.

  • Uzun zamandır, yerli helikopterden de hiç ses çıkmıyor, neden acep? Bir ara bayağı PR yapıyorlardı, ne çabuk gözden düştü.

  • Fade to Black kullanıcısına yanıt

    Umarım istenilir :). GE-132 motorun kapasitesi arttırılıp itki gücü 35K'lara dayandırılsa gayet güzel olurdu. Bu prototipler teknik anlamda daha çok şey olmuş gibi = F-22 görünümlü ama F-15EX Eagle 2'nin performansına sahip bir uçak.


    Yerli motor da itki olarak nereye varabilir, soru işareti :/.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • lterlemez L kullanıcısına yanıt

    T-929 için ukrayna'yla anlamışlardı. Uçan prototip ukrayna motoruydu. Ancak teslim edemeyeceklerini deklare ettiler bir de rusya fabrikanın bazi bölümlerini vurdu. Tei ts3000 motorunu uretecek ancak daha süresi var. O sebeple T-625 gökbey'de kullanılan Ts1400 ile T-629 üretilecek. T-129'dan daha yüksek kapasiteli ve daha performanslı olanı olacak.

    Ayrıca t-129'ları satarken ihracat vetosu yiyoruz birleşik devletler'den. Onun yerini alması planlanıyor. Ayrıca t-129'un lisans anlasması da bitiyor. Yenilemek istemiyorlar. Üstüne t-129'un servis irtifasi 13 bin feet seviyelerinde. Bunu 20 bin seviyelerine çekmeleri gerecek. Dağlık alanlarda sıkıntı olduğu geri bildirimi geliyormuş.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Dediklerinizin çoğuna katılıyorum ama Türkiye abd ilişkilerinin yeni döneme göre okunması lazım, abd için Türkiye soğuk savaş bitene kadar sovyet tehditine karşı ileri karakoldu, çevresi sovyetler ve müttefik ülkeleriyle dolu olduğu için de olası bir 3. dünya savaşında bir sürü cephede inanılmaz fırsatlar sunuyordu en azından askeri raporlarda, tabii bir de ortalama bir Türkün komünizme karşı düşünceleri ortamala abd vatandaşıyla neredeyse aynıydı yani ortak düşman üzerinden de tabanda anlamlı bir birlik vardı.
    ukraynanın bile natoya girmek istediği günümüz dünyasındaysa sovyet/rus tehditi kapandı, yeni güç dengesinde ise bölgede Türkiye abd için önemli bir avantaj sunmuyor, sunsa bile alternatifleri var ve Türklere göre çok daha hevesliler abd ile müttefiklik için. 90ların sonunda yükselen İslami cihad karşısında Türkiye acaba ılımlı bir Müslüman demokrasi modeli olarak propaganda olur mu dendi, o proje de batınca hepten bir anlamı kalmadı.
    Türkiyeyle abd ilişkisi yıllar önce bitmesi gereken bir evlilik gibi iki tarafın da yeni dünyaya bakışı çok değişik, konuşup anlaşabilecekleri bir konu neredeyse yok, çıkarları uymuyor, çoğu konuda da taban tabana zıt, 2 tarafta bunun farkında ama çıkarları gereği müttefik ilişkisini bitiren taraf olmak istemiyor, bu motorlara izin çıkması bir ihtimal bile değil ama kitabına uygun olsun, sözde müttefiklik devam ediyor görünsün, gün geçtikçe azalan ihtimale karşı son bir şans olsun diye bu motorlar isteniyor
    He olurdu yepyeni bir yönetim geçer çıkarlara ters bile olsa tamamen abd uyumlu olmaya çalışsa bile Türkiye, hiç bir zaman abd için eskisi kadar değerli ve alternatifsiz olmayacak



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Serdengeçti00 -- 29 Aralık 2023; 17:32:46 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Başka açıklaması yok, sizin dediğiniz gibi olsa ABD hava savunma, f35 ve f16 araçlarını Türkiye'ye verirdi. Gelecekte Türkiye'yi işgal edeceğini gösteriyor bu. Bu işgal yönetime kendi kuklaları fetö gibi örgütlerin desteklediği hükümetleri getirmek de olabilir. Diğer taraftan Doğuda kürt devleti bunun ilk adımı olacak. Pyd bunun için hazırlanıyor, 50 bin kişilik militanı var; bu bir ordu demek.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Serdengeçti00 S kullanıcısına yanıt

    Ben de yazdıklarınızın çoğuna atılıyorum. NATO üyeliği belki zoraki olmasa da - zira bu konudaki başka bir mesajımda NATO'nun Sovyetleri caydırmak ve onlara üstün gelmek haricinde üye devletler üzerinde ortaya çıkardığı bazı bağlayıcı niteliklerinden söz ettim - NATO kapsamında kaçınılmaz olan Türkiye-ABD "müttefiklik" ilişkilerine literatürde "zoraki birliktelik" diyorlar. Bu gayet yerinde bir tabir. Türkiye aynen dediğiniz gibi ABD açısından eskisi kadar vazgeçilmez değil ama gene de ABD Türkiye'den tamamen vazgeçemiyor. Türkiye de ABD'ye geçmişin getirdiği uyumlu silah sistemlerinin tedariki gibi bağımlılık zaruriyetleriyle, Rusya, İran vs ile devletlerarası rekabette karşı karşıya kaldığı bazı zeminlerde muhtaç.


    NATO'nun Doğu Bloğu çöktükten sonra devam etmesi ve genişlemesi ittifakın o mesajımda bahsettiğim özellikleriyle, aslında NATO'nun sıradan bir dengeleme ittifakından fazlası olmasıyla ilgili. Hatta Sovyetler bile tam bir tehdit değildi. NATO daha rahat biçimde oluşturulabilsin ve İkinci Dünya Savaşı ertesinde artık kendi içinde savaşmayacak bir Batı Ülkeleri Bloğu konsolide edilebilsin diye ideolojik farklılığından yola çıkılarak bir öcü olarak kullanıldı (bu anlamda Kars-Ardahan ve Boğazlarda ortak bir üs hikayesinin diplomatik arka planını biraz kurcalarsanız tekliflerin - kullanılan tabir talep değil, teklif - kasten tehdit olarak Türk kamuoyuna lanse edildiğini görebilirisiniz ve orada Sovyetlerin esasında 1925 Türk-Sovyet Dostluk Antlaşması'nın yenilenmesi adı altında Türklerin de toprak kazanabileceği - Stalin'in Türkiye'ye verilmesini teklif ettiği İtalyan egemenliğindeki Menteşe Adaları gibi - bir tür pazarlık açmaya çalıştığını, maksadın Sovyet Rusya için yumuşak karın olan boğazlarda güvenliği garantilemek ve Kurtuluş Savaşı sırasında bize vermek zorunda kaldıkları bir hattı pazarlık yoluyla geri almak olduğunu görebilirsiniz). Bu arada NATO üyesi olmamızdan ve Sovyetlerin dağılmasından bu yana bir Sovyet/Rus tehdidi dediğiniz gibi bizim için artık pek var olmasa da Batı dünyası günümüzde - dediğinizin tam aksine - bir Rus öcüsünü gene hortlattı. Rusya da aslında bu öcüleştirme tuzağına Batı dünyasına kayan bir Ukrayna'yı toptan devirmeye yeltenerek ve savaş çıkartarak atladı sayılır. Ama şimdi biz Rusya ile de "iyi geçiniyoruz" - en azından ABD'den çok daha iyi sayılır. ABD önderliğindeki Batı bloğuna askeri ve ayrıca iktisadi üyeliğimiz de - kalıcı materyal bağların tesis edilmiş olmasından dolayı - sürüyor.


    Kısaca pragmatizm. :)

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • asc2 kullanıcısına yanıt

    Zayıf ve muhtaç tutmak için yapıyor. Rus S-400 alımı gibi yanlış bir adım atınca da kendi vermemezliğine bakmaksızın F-35 programından çıkarıyor. Elbette bunlar Türkiye'ye yönelik iyi bir niyete yorulamaz. Ama tutup işgal edeceği anlamına gelmiyor. Zararı kazancından büyük + resmi müttefikini işgal etmek herhalde fazla meşru olmaz. Bir ülkede operasyonel hava üslerin, nükleer bombaların, radar tesislerin vb varken zaten neden o ülkeyi işgal etmeye yeltenmek istersin? Kendi stratejik varlıklarını riske atacak şekilde? Lütfen azıcık mantık.

  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Haklısınız, tabii natonun amacı ve diğer üye ülkelerle abdnin ilişkileri çok daha eşitliksiz bir dengede ve tarihinin arkasında bir sürü kirli iş ve kara propaganda olmuştur, abd için zaten nato başlı başına avrupayı kontrolde tutmak için bile elzem,
    tabii olayın bizim de en büyük ekonomik ilişkimizin olduğu avrupanın enerji ve ekonomi konusunda, oluşturulan rus ve çin korkusuyla iyice abdye bağımlı hale getirilmeye çalışıldığı ve bizim de istemesek bile ekonomi için abdyle iyi geçinmemiz gerektiği gibi gibi bir sürü boyutu da var.
    Ben daha çok 'anlatılan hikaye' üzerinden bile anlatılacak pek bir 'hikaye' kalmadığını vurgulamaya çalıştım.
    Konuyu kabaca askeri boyutundan özetlersek Türkiye sırf nato tarafından işgal edilmemek için bile natoda kalması gerektiği ve bu sürede de elinden geldiğince bu ittifaktan yararlanmaya çalıştığı ama eskisi kadar istediğinin yankı bulamayacağı, bu yüzden bir sürü konuda kendi ayakları üzerinde durup yeni müttefikler ve ekonomik ilişkiler geliştirmek istediği yeni dönemde, abd ihtiyacımız olan her şeyi bize karşı pazarlık olarak kullanmak isteyecektir.
    Görünen o ki Türk pragmatizmine sopa/ödülle cevap veriyorlar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Serdengeçti00 -- 29 Aralık 2023; 19:46:9 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • F110 yatar zor bence, ej200 ün ebatlarını büyütüp kaan a uygun hale getirirsek belki olur ama sonuçta İngiliz in insafına kalmışız

  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.