Şimdi Ara

Türkiye'nin F-35 Programı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
67
Cevap
3
Favori
4.007
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  Türkiye'nin F-35 Programı


    Türkiye'nin F-35 Programı

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan ve 2,5 saat süren Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında F-35 alımı konusunda karar çıktı. Türkiye, 2018 yılında 2 adet F-35 savaş uçağı alacak.

    Soğuk Savaş sonrasında ABD’nin yeni nesil savaş uçağı üretmek için yaptığı çalışmaların en önemli aşamalarından birisini Müşterek Taarruz Uçağı (MTU) ya da diğer adıyla F-35 Lightening II Projesi oluşturuyor. Beşinci nesil olarak da adlandırılan bu yeni savaş uçağı projesi, yüksek teknolojiye dayalı hava gücü üstünlüğünü perçinlemek için gündeme getirildi.

    Hazırlanan projede yeni nesil savaş uçağı başından itibaren hava, deniz ve deniz piyade kuvvetleri tarafından kullanılacak ortak bir platform olarak planlandı. Bu kuvvetlerin halen envanterinde bulunan A-10, AV-8B, F-16, F-18 gibi taarruz ve darbe uçaklarının yerini alması planlanan JSF projesi, 1996 yılında başlatıldı.

    YÜZDE 80 ORTAK PARÇA

    Proje kapsamında, her biri en az yüzde 80 ortak parçaya sahip bir adet Konvansiyonel (Yatay) İniş Kalkış Yapabilen (CTOL), Kısa Kalkış - Dikine İniş Yapabilen (STOVL) ve Uçak Gemisine İnebilen (CV) olmak üzere üç versiyonda geliştirilmesi için karar alındı. JSF projesinde belirlenen kriterleri karşılanması amacıyla Lockheed Martin ile Northrop Grumman ortaklığa giderek X-35, Boeing firması ise X-32 olarak adlandırılan iki farklı uçak tasarımı üzerinde çalışma yaptılar.

    2001 YILINDA KABUL EDİLDİ

    F-22 Raptor avcı uçağına benzeyen X-35 tasarımı üzerinde 26 Ekim 2001 yılında karar kılındı. Proje başta NATO üyesi ülkelerin yanı sıra envanterlerindeki savaş uçakları yenilemeyi düşünen bir çok ülke tarafından ilgiyle karşılandı.

    ABD’nin liderliğini yürüttüğü Müşterek Taarruz Uçağı Projesi’nin ortakları arasında; İngiltere, İtalya, Hollanda, Türkiye, Avustralya, Kanada, Danimarka ve Norveç bulunuyor.

    ABD silahlı kuvvetleri toplam 2 bin 443 adet F-35 almayı planlarken bunun 1763 hava kuvvetleri filosuna katılacak A modelini, 420’si deniz piyadeleri için dikine kalkış (STOVL) özelliğine sahip B modelini, 260’ı ise deniz kuvvetleri için C modelini içeriyor.

    Lockheed Martin ile 1995'de ortaklık imzalayan İngiliz BAE Systems firması, İngiltere'yi birinci seviye ortak haline getirdi. İngiltere, 17 Ocak 2001'de projeye katılım anlaşması imzaladı. İngiltere'nin kısa kalkış/dikine iniş yapabilen (STOVL) F-35B versiyonunu alması bekleniyor.

    Hollanda 17 Haziran 2002 yılında projeye dahil oldu ve 800 milyon dolar katkı sağladı. İtalya ise bir hafta sonra ikinci seviye olarak projeye katıldı. 2002 yılı içerisinde; Kanada 7 Şubat, Danimarka 28 Mayıs, Norveç 20 Haziran, Avustralya 31 Ekim'de üçüncü seviye ortak olarak projeye dahil oldu. Türkiye ise 11 Temmuz 2002'de üçüncü seviye ortak sıfatıyla projeye katıldı. İsrail, Singapur ve Japonya ise ihraç müşterisi konumunda bulunuyor.

    EN AVANTAJLI İKİNCİ ÜLKE İNGİLTERE

    Farklı katılım düzeyinin bulunduğu projede ülkelerin katılım düzeyleri çok önemli. Örneğin birinci seviye katılım düzeyine sahip olan ülke, satılan uçaklardan kar payı alma, programa katkıda bulunma ve siparişlerde öncelik gibi ayrıcalıklara sahip. ABD dışında en yüksek düzeydeki katılımcı olan İngiltere bu anlamda en avantajlı konumda bulunuyor. F-35 projesi, ortak devletlerin üretim sürecine farklı düzeylerde katılımı açısından özgün bir proje. Müşterek Taarruz Uçağı Projesi, uçak almayı taahhüt eden ülkelere ürünlerini satıcı ülkeye ihraç etme garantisi de sunuyor.

    F-35 programında proje baştan bir paket olarak sunuldu, belirlenen standartlar dışında uçaklara bir yetenek eklenmesini isteyen ülkelerin bu yeteneğin ilavesinden kaynaklanan maliyet farkını karşılaması kararlaştırıldı. Dolayısıyla standart paket haricinde bir özellik talep eden alıcı ülke, talebin yerine getirilmesinden kaynaklanan tüm maliyetleri kendisi karşılamak durumunda.

    Türkiye ve İngiltere, tüm pakete uygulanan kuralların dışında F-35 uçaklarını sadece ABD önderliğinde yürütülecek operasyonlarda değil, milli harekâtlarda da sınırsız bir şekilde kullanmayı istiyor. İngiltere ve Türkiye görev bilgisayarına tam erişim, yazılıma tam nüfuz, tüm görevleri tanımlayabilme ve uçağı ulusal-uluslararası tüm harekatlarda kısıtlamasız kullanabilmeyi amaçlıyor.

    TÜRKİYE İSTİYOR ABD VERMİYOR

    Nisan 2011'de yapılan Türkiye dahil 9 ortak ülke savunma bakanlarının toplantısında Türkiye kaynak kodlarının paylaşımı ve milli tasarım silah sistemlerinin entegrasyonunu gündeme getirdi. Bu maddeler toplantıda Türkiye'nin beklentileri ve talepleri başlığı altında kayda geçirildi. Ancak resmi bir sonuca ulaşılamadı.

    Türk Hava Kuvvetleri harekat ihtiyacını karşılamak amacıyla 12 Aralık 2006 yılında Savunma Sanayi İcra Komitesinin aldığı karar ile F-35A Yeni Nesil Muharebe Uçağı olarak seçildi. Bu kapsamda. Türk Savunma Sanayi'nin projeye katılımını ve iş fırsatlarını tanımlayan Niyet Mektubu ve Sanayi katılım planı Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile Lockheed Martin arasında 6 Şubat 2007'de imzalandı.

    F-4E 2020 UÇAKLARININ YERİNİ ALACAK

    Türkiye'nin proje kapsamında 10 yıllık bir takvim altında Türk Hava Kuvvetleri envanterinde yer alan ve ekonomik ömürlerinin sonuna yaklaşan F-4E 2020 ve F-16 uçaklarının yerine almak üzere 100 adet F-35A uçağı tedarik edecek. Proje kapsamında, Türk şirketleri ile imzalanan sözleşmenin toplam bedeli 300 milyon dolar oldu. Projenin toplam süresi boyunca elde edilecek toplam gelirin 7.5 milyar dolar olması öngörülüyor. Türkiye'nin 100 uçak için ödeyeceği miktar ise başlangıçta 10.7 milyar dolar olarak hesaplanmışken maliyetlerinin artışıyla birlikte bu rakam 2012 yılında 16 milyar dolara yükseldi.

    Türkiye'nin ilk F-35A siparişi altı uçak olarak belirlenmesine rağmen bu rakam daha sonra bu sayı ikiye indirildi. İlk iki uçak öğretmen pilot eğitiminde kullanılacak. Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK)’nin 05 Ocak 2012 tarihli kararı ile; 2015 yılında alınması planlanan 2 adet F-35A uçağına yönelik sipariş kararı verildi.

    Ancak uçağın projede planlanan olgunluk düzeyine ulaşmaması, buna bağlı olarak katılımcı ülkelerin tedarik planlarındaki ötelemeler sonucu oluşan maliyet artışları değerlendirilerek daha önce verilmesi kararlaştırılan 2 uçaklık siparişin, 03 Ocak 2013 tarihli SSİK ile ertelendi. Bu ertelemenin ardından 6 Nisan 2014'de yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında 2 adet uçağın siparişi konusunda karar kılındı.

    İLK F-35 ÜSSÜ MALATYA OLACAK

    Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın ilk F-35 üssü Malatya'da konuşlu 7nci Ana Jet Üs Komutanlığı olacak. Bunun yanında, F-35A uçaklarında görev yapacak pilot ve bakım personellerinin eğitimlerinin yapılacağı Entegre Eğitim Merkezi de Malatya'da olacak. Bir diğer F-35 üssü ise Eskişehir'deki 1nci Ana Jet Üs Komutanlığı olacak.

    Kaynak: Kokpit Aero



     Türkiye'nin F-35 Programı Türkiye'nin F-35 Programı Türkiye'nin F-35 Programı Türkiye'nin F-35 Programı Türkiye'nin F-35 Programı Türkiye'nin F-35 Programı Türkiye'nin F-35 Programı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ferrari -- 26 Temmuz 2016; 8:49:12 >







  • F 35 ana konu olustursak? Kronoloji halinde , güzel olur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Olabilir aslında konuyu ona göre düzenleyeyim.
  • Hocam uçağın kaba görünmesinin nedeni nedir . Pek fazla bilgim yok hoşgörün .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • BlackNigga kullanıcısına yanıt
    Stealth olmasından dolayı olabilir. F-117'de kaba bir görünüme sahibdi.
  • Peki hocam F 35 ler envantere girdiğinde f 4 leri mi emekli edicez. Bide f35 lerde HUD nasıl sağlanacak
  • BlackNigga kullanıcısına yanıt
    F-4 uçaklarının tamamı emekli edilecek. RF-4'ler emekli edilmez belki çünkü olar keşif uçağı. Birde F-16'ların bir kısmı emekli edilecek. HUD nasıl sağlanacak derken ne demek istediğinizi tam anlamadım.
  • F16 da olduğu idda edilen düşman uçakları tanımama yazılımı F35 lerde olmaz inşallah

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • BlackNigga kullanıcısına yanıt
    Radarda düşman uçakları dost olarak gözükür vb. gibi şeyler bana saçma geliyor. Zamanında Yunan Mirage 2000 uçağı füze ile bizim F-16'mızı vurmuştu. Hatta Yunanistan o yıllarda NATO'yada üyeydi.
  • Forumda.bilmedigm yerlere giriyorum şu siralar ucaklarla aram yok bi soru sorup gidicem Bu f-35 battlefield 4deki gibide helikopter gibi kalkabiliyormu?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 0ops kullanıcısına yanıt
    Evet kalkabiliyor. Ama o özellik sadece F-35B'de var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ferrari -- 24 Mayıs 2014; 17:51:49 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ferrari

    Stealth olmasından dolayı olabilir. F-117'de kaba bir görünüme sahibdi.

    F22 gayet estetikken bu co gibi kalıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  •  Türkiye'nin F-35 Programı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ferrari -- 25 Mayıs 2014; 11:17:07 >
  • F-16'da öyle bir yazılım yok. Daha doğrusu dünya genelindeki jetlerde öyle bir yazılım yok.

    Dost düşman tanımlama sistemine istediğiniz ülkeyi dost-düşman olarak tanıtabilirsiniz. Buna en iyi örnek Nato tatbikatları ile Ege'de yapılan it dalaşları.

    F-35'lerde kask çok gelişmiş olacak. Görsellerine Google'dan bakabilirsiniz. Bir çok veriyi pilot o kasktan görebilecek.
  •  Türkiye'nin F-35 Programı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ferrari -- 26 Mayıs 2014; 17:36:24 >
  • RF-4'ler belki şimdi bile emekli edilmiş olabilir,kaçı aktif görevde belli değil. Düşürülen RF-4'den sonra uçuştan alınma söz konusu idi. Sahip olacağımız LPD'de ski jump denilen aleti alacak olursak harrier ya da F-35B alabiliriz.
  • Şuan F-35B veya Harrier alımı söz konusu değil. RF-4'ler ise yavaş yavaş emekli edilmeye başlandı. RF-4'ler tamamen emekli olduktan sonra Keşif görevleri için F-16'ları kullanacaz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ferrari

    Şuan F-35B veya Harrier alımı söz konusu değil. RF-4'ler ise yavaş yavaş emekli edilmeye başlandı. RF-4'ler tamamen emekli olduktan sonra Keşif görevleri için F-16'ları kullanacaz.

    Evet belirttim eğer ski jump olursa söz konusu olabilir. Keşif görevi konusunda büyük ihtimal F-16 block 30'ları kullanacaklar.
  • İzmir'de kurulan F-35 uçak motoru fabrikası 6 Haziran'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımıyla açılacak.

    Kale Havacılık ile ABD'li Pratt & Whitney ortaklığıyla İzmir'de kurulan F-35 uçak motoru fabrikası 6 Haziran cuma günü açılıyor.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün açılışını yapacağı fabrika, dünyanın en gelişmiş savaş uçağı olan F-35’lerin kritik motor parçalarını üretecek.

    Dünyanın en büyük uçak motoru üreticilerinden Amerikalı Pratt & Whitney ile yüzde 51-49 ortaklıkla, temeli üç yıl önce yine Gül tarafından atılan fabrikanın, yaklaşık 75 milyon dolara mal olan 1. etap yatırımı tamamlandı.

    Ege Serbest Bölgesi'nde 2. ve 3. etap yatırımlarla büyüyecek olan Kale Pratt&Whitney Fabrikası'nda 700-750 kişinin istihdam edilmesi bekleniyor. Yatırımın devreye girmesiyle İzmir ve başka ülkelerde üretilen F-35 parçaları, ABD'de montajla motor haline gelecek.

    Kaynak: Kokpit Aero




  • USA-Street kullanıcısına yanıt
    LHD projesinde ski-jump olmayacak, dolayısıyla F-35B alımı da en azından mevcut şartlarla söz konusu değil.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.