Şimdi Ara

Türkiye'nin Gelişmesindeki En Büyük Engellerden Biri Esnaflardır!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
9 Misafir - 9 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
1
Favori
613
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 26 yaşında ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak, en az 26 yıldır esnafların %99'unun, Katma Değer Vergisi'ni (KDV) ödediğini görmedim. Vergi bilinci olan bir vatandaş olarak bu konu hakkında kişisel deneyimlerimi, gözlemlerimi ve okuduklarımı anlatmak istiyorum.


    1. Öncelikle esnaflar zorunlu olarak birçok vergi ve harç ödüyor ama bildiğim kadarıyla esnaflar, KDV'yi devlete ulaştıran aracı kurumlardır.
    2. Siz bugün esnafa gidip herhangi bir ürün ya da hizmet satın aldığınızda, eğer nakit olarak ödeme yaptıysanız ve esnaf fiş, fatura veya makbuz kesmediyse, hem size hem de devlete geçmiş oldun :) Çünkü satın aldığınız ürünün fiyatına KDV dahildi ama bu yöntemle esnaf, o üründeki KDV oranı kaç ise, o değerdeki parayı devlete ulaştırmadı. Kendi cebine attı :) Aynı şekilde banka/kredi kartı uzattınız ama pos makinesiyle ödeme değil de elden nakit mi aldı, yine vergi kaçırdı :)
    3. Örnek olarak: semt pazarına ya da manava gidip 1 kilo domates aldınız. Eğer ücreti ödedikten sonra fiş kesilmediyse o esnaf vergi kaçırmıştır. Berbere saç/sakal traşı olmaya gittiniz. Ücreti ödediniz ama o da ne? Berber fiş kesmedi mi? Hop, KDV oranını cebine indirip, devletten vergi kaçırdı. İşe gitmek için minibüse/dolmuşa bindiniz. Ücreti uzattıktan sonra şoför fiş kesmedi mi? Yine geçmiş olsun :) Akşam yemeği için iki adet ekmek almaya fırına gittiniz. Ücreti ödediniz ama fırıncı fatura kesmedi mi? Evinizi boyatmak için bir boyacıyla fiyatta anlaştınız. Boyacı evi boyadıktan sonra verdiğiniz ücret karşılığı fiş kesmedi mi? Kuyumcuya gidip bir gram altın aldınız ama makbuz kesilmedi mi?
    4. Arkadaşlar örnekler sayısız şekilde çoğaltılabilir. Kısaca, satın aldığınız bir ürün ya da hizmet için faturalandırma yapmayan ve fiş kesmeyen bütün esnaf ve işletmeler, devletten KDV vergisini kaçırıp, cebine atıyordur.
    5. Ayrıca kendi gözümle gördüm, berberin aylık 100 bin Lira cirosu var ama vergi matrahı kısmında aylık 10 bin Lira gelir bildirmiş :) Vergi matrahı kısmı da çok önemlidir.
    6. Esnaflık yapan kişilerinin çoğu neden daha kolay ve hızlı ev/araba alabiliyor, şimdi anladınız mı?
    7. Türkiye'nin ekonomisini döndürüp, düzenli vergi veren kesim her zaman bordrolu çalışanlar olmuştur.
    8. Türkiye'nin nüfusu vatandaşlar ve kaçak göçmenler dahil 100 milyon kişidir ve sadece 15 milyon kişilik bordrolu çalışan kesim, şartsız ve düzenli bir şekilde devlete vergi ödemektedir.
    9. Bordrolu çalışanlar hariç neredeyse herkes devletten vergi kaçırmanın ya da vergiden kaçınmanın yollarını aramaktadır.
    10. Devlet bu durumdan haberdar olmasına rağmen, hiçbir denetim yapmamakta ve caydırıcı cezalar kesmemektedir.
    11. Vergi toplanamadığı için her yıl bütçe ve cari açık verilmekte, böylece devlet birçok kalemde zam yapıp, bu bütçe açığını halktan finanse etmeye çalışmaktadır.


    Sonuç olarak arkadaşlar, eğer vergi bilinci olan bir vatandaşsanız ve vergilerinizin kimlerin cebine girdiğini, nasıl harcandığını sorguluyorsanız, mümkün olduğu kadar banka/kredi kartı ile ödeme yapın. Vergi kaçırdığını tespit ettiğiniz esnafı ya da işletmeyi Maliye Bakanlığı'na ya da SGK'ya şikayet ediniz. Mümkünse nakit kullanmamaya özen gösterin. Vergi bilinci olan vatandaşlarımızın sayısının artması dileğiyle, iyi forumlar :)









  • Ben bu devlete "elimde olsa" bir kuruş vergi vermek istemiyorum yüzbinlerce liralık mal alıyorum , %20 si vergi hatta geçen scooter aldım 25 bin tl direk 5000TL si KDV idi öyle ağırıma gitti ki, devlet hayatı boyunca bana 5 bin tl değerinde ne yaptı acaba diye düşündüm, her neyse.


    -Yollar parayla (yok otoyol, yok özel şirket yolu vb beni ilgilendirmez.)

    -Köprüler parayla.

    -Müzeler parayla

    -Çoğu doğal parklar parayla.

    -Şehir içi caddelerde araç parkları parayla.

    -Hastane parayla ; Sigortam yok ama devlete hayvan gibi kdv ödüyorum ama gss ödemediğim için (evet işsizim) başıma ne iş gelirse gelsin önce veznede öde gel diyorlar.

    -Dask (zorunlu deprem sigortası) parayla ama evin yıkılırsa devlet sana parayla satıyor yeni evi.

    -Her türlü devlet içi değerli evrak adı altındaki evraklar parayla (pasaport,kimlik,sürücü belgesi vb.) hemde FAİŞŞŞ rakamlarla.

    -Elektrik parayla

    -Su parayla


    Peki neden vergi veriyorum? eskiden 100 yıldır vergi toplarlarken ödediğiniz vergiler size yol+su+elektrik olarak dönecek derlerdi, devlet mülkü her şey parayla olunca neden vergi veriyorum? ben vatandaşlık görevimi vazifemi sorunsuz yerine getiriyorum neden vergi veriyorum ama karşılığında her şey evet her şey parayla devlete ait olan?





  • Esnafların vergi vermediğini tüm ülke biliyor ama göz yumuyor.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yukarı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Küçük bir esnafım, hırdavat sektörüyle meşgulüz. Maaselef gelen insanların çoğu, "fatura istemiyorum, kdvsiz olmuyor mu" kdv'yi şöyle yap, yaw benim kdv işime yaramıyor" deyip başka yerleri kovalıyor. Diretende var, sadece esnafta değil. Geçen biri geldi lokma takımı alacaktı, fiyatıda beğendi kdv dahil dedik. Kdvsiz veremiyormusunuz muhabbetine 10 dakika dil döktü, sonra almadan gitti 

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.