Şimdi Ara

Türkiye''nin İlk Sosyal Medya Trendleri Araştırması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
1.344
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  ''Sosyal medya yönetilmezse kurumun itibarına zarar verir"

    ERA Research & Consultancy ve Bersay İletişim Danışmanlığı işbirliği ile gerçekleştirilen Türkiye''nin ilk sosyal medya trendleri araştırması, orta ve büyük ölçekli işletmelerin pazarlama ve iletişim yöneticilerinin sosyal medya algısını ortaya çıkardı

    Internetin ve sonrasında web 2.0''ın iletişim alışkanlıklarını değiştirmesine paralel olarak, sosyal medya, marka ve kurumların PR, satış, pazarlama ve CRM stratejilerini geliştirmeleri açısından her geçen önem kazanıyor.

    Bu önemin farkında olan ve sektöre ışık tutmayı hedefleyen ERA Research & Consultancy ve 2009 yılı başında bünyesinde online iletişim danışmanlığı konusunda uzman bir ekip oluşturan Bersay İletişim Danışmanlığı, sosyal medya trendlerini tespit etmek amacıyla yeni bir projeye başladı. Pazarlama ve iletişim yöneticilerinin gözünde sosyal medya trendlerinin incelendiği araştırmanın teknik danışmanlığını ETohum kurucusu Burak Büyükdemir üstlendi. Projenin ilk aşaması olan ve Türkiye''de faaliyet gösteren 65 firmanın 75 yöneticisinin katıldığı araştırma, online olarak Mart 2010 tarihinde yapıldı.

     

    Araştırma sonuçlarına göre;

     

    ·         Pazarlama ve iletişim yöneticilerinin sosyal medya platformları içinde en yaygın kullandıkları ilk üç platformun sırasıyla Internet üzerinden video izleme, blog okuma ve sosyal ağlarda profilini yönetme/ güncelleme olduğu saptandı. Her gün giriş yapılma oranları açısından başı çeken platform ise sosyal ağlar (profilini yönetme/ güncelleme) olarak belirlendi.

    ·         Bireysel Internet kullanıcılarına paralel olarak, pazarlama ve iletişim yöneticileri nezdinde de kullanım oranı en yüksek olan sosyal ağ Facebook.

    ·         Yöneticilerin dörtte üçünden fazlası (%80) Facebook''a üye, yaklaşık yarısı (%48) ise aktif olarak Facebook kullanıyor.

    ·         Facebook''tan sonra kullanımın en yüksek olduğu ağlar Linked-in ve Twitter. Linked-in''e üye olanların oranı %60; Twitter''a ise %54. Aktif kullanım oranı da benzer biçimde bu iki sosyal ağ için Facebook''a kıyasla daha düşük (%24; %23).

    ·         Pazarlama ve iletişim yöneticilerinin çoğunluğu sosyal medyanın kurumların dış ilişkilerini olumlu yönde etkilediğini düşünüyor. Olumlu bulma oranı kurum içi ilişkiler için ise %52. Öte yandan, bireylerin kişisel ilişkileri açısından da çoğunluğun sosyal medyayı olumlu bulduğu görülüyor. Bununla birlikte beşte birlik bir kesim sosyal medyanın kişisel ilişkileri olumsuz etkilediği görüşünde.

    ·         Yöneticilerin neredeyse tamamının (%95) sosyal medya yönetilmezse kurumun itibarına zarar verebilecek güçte olduğuna inandığı görüldü.

    ·         Yine katılımcıların çoğunluğu (%94) sosyal medyanın ürün ve hizmetlere ilişkin tüketici görüşleri üzerinde etkili olduğu fikrine katılıyor. Sosyal medyanın her şirket için uygun ve kullanılabilir bir alan olduğu fikrine katılım ise daha düşük (%52).

    ·         Firmalarda çalışanların sosyal medya sitelerine erişimleri olmadığı ve yöneticilerin

    sadece %39''unun çalıştıkları firmada sosyal medya sitelerine erişim izni olduğu görüldü.

    ·         Sosyal medya yöntemlerinin pazarlama ve iletişimde kullanım oranı %47. Çalışmaya

    katılan yöneticilerin yarısı halen faaliyetlerinde sosyal medya yöntemlerini kullanırken kısa vadede kullanmayı düşünenlerin oranı da bir hayli yüksek (%26). Sosyal medyayı kullananlar arasında bu aktivitelerin etkinliğini ölçümlediğini belirtenler ise %66 oranında.

    ·         Bugüne kadar sosyal medya yöntemlerinin kullanılmasının önündeki engellerin başında ise işgücü kaynaklarının yetersizliği, sosyal medyanın etkinliğini ölçümleme yöntemlerinin yetersizliği ve kurum olarak sosyal medya uygulamalarına sıcak bakılmaması geliyor.

    ·         Bu yıl en yüksek bütçe artışı sosyal medya ile online reklam ve iletişim için öngörülüyor. Araştırmada hem sosyal medya hem de firmalarının online reklam ve iletişim bütçelerinin 2010 yılında artış göstereceğini belirten yöneticiler %37 ile en yüksek orana sahip.

    ·         Çalışmaya katılan pazarlama ve iletişim yöneticilerinin çoğunluğu sosyal medya üzerinden yapılan iletişimin, marka tavsiye düzeyi, marka farkındalığı yaratma ve ürün/ hizmet hakkında bilgilendirme gibi iş sonuçları üzerinde etkili olduğunu düşünüyor. Pazar payını artırma üzerinde etkili olduğunu düşünenlerin oranı ise daha düşük.

    ·         Yöneticiler gözünde sosyal medya iletişiminin en etkili olduğu alanlar hizmet sektörü, teknoloji ürünleri, GSM hizmetleri ve hızlı tüketim ürünleri.








  • Sosyal Medya, her geçen gün daha büyük ilgiyi hak eden gelişmeler yaşıyor. Geleneksel pazarlama, tanıtım,i halkla ilişkiler, satış ve reklam kanallarının aksine anlık iletilerle marka inşaasının yapılmasına olanak tanıyor. Ancak konuyla ilgili gelişmeleri sürekli takip eden biri olarak sormadan edemiyorum. Sosyal Medya'nın bugünü tamam da geleceği nasıl olacak? Sosyal medya, pazarlama, halkla ilişkiler, kurumsal iletişim satış ve pazarlama alanlarına nasıl etki edecek?

    Bu konuda kişisel görüşüm geleneksel yaklaşımların bir iki sene içinde kaybolacağı ve yenilikçi market arayışlarının daha çok gündemde olacağı yönünde örneğin Article Marketing gibi bilgi ve referansa dayalı alanlar çok daha gündeme gelecek. Article Marketing sistemi ile desteklenmiş sosyal medya kampanyaları geçerli olacak. Tüm bunları önceden sezebilmek için Sosyal Medya Hakkında Ne Biliyorsunuz? iyi analiz etmemiz gerekiyor. Bu konudaki araştırmalarımı ekteki makale de topladım. Umarım araştırmalarınıza ufakta olsa bir katkı yaratabilirim.

    Devamı:http://www.makalemarketi.com/internet-ve-online-isler/sosyal-medya/1575-sosyal-medya-hakkinda-ne-biliyorsunuz.html#ixzz1CjKcHWoc




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.