Şimdi Ara

Türkiye'nin kartlı harcamaları yüzde 116 artarak 3.7 trilyon TL'ye ulaştı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
376
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Türkiye'nin kartlı harcamaları yüzde 116 artarak 3.7 trilyon TL'ye ulaştı
    Garanti BBVA Ödeme Sistemleri (GÖSAŞ) tarafından BKM (Bankalararası Kart Merkezi) ve MAsterCard verileri üzerinde yapılan araştırma sonucunda ortaya konulan 'Türkiye'de Kartlı Ödemeler 2022' raporu yayınlandı. Banka ve kredi kartı harcamalarındaki artış ise dikkat çekici.



    Araştırmaya göre 15 yaş üzeri nüfus içinde banka hesabı olanların oranı yüzde 86’ya ulaştı ancak bu oran Avrupa’nın yüzde 97 ortalamasının oldukça gerisinde kaldı. Öte yandan Türkiye’nin kartlı harcamaları, toplam harcamaların yüzde 42’sini oluşturarak Avrupa (yüzde 44) ortalamasına yaklaştı.



    Kart ile yapılan harcamalar artıyor



    Türkiye'nin kartlı harcamaları yüzde 116 artarak 3.7 trilyon TL'ye ulaştı
    GÖSAŞ’ın hazırladığı rapora göre Türkiye’deki toplam banka ve kredi kartı adedinde 2022 yılında yüzde 17’lik bir artış sağlanmış. Toplam banka ve kredi kartı sayısı ise 340 milyon adet olurken bunun 99 milyonu kredi kartı, 241 milyonu ise banka kartı oldu. Kartlarla yapılan alışveriş harcaması ise yıllık yüzde 116,6 artışla 3 trilyon 708 milyon TL’ye ulaştı. Bu harcama hacminin 2 trilyon 954 milyar TL’lik kısmı ise kredi kartlarından yapıldı.



    Ayrıca Bkz.Amazon, Microsoft ve diğer teknoloji firmaları 60 binden fazla kişiyi işten çıkarıyor



    Taksitli alışveriş sayısında artış var



    Türkiye'nin kartlı harcamaları yüzde 116 artarak 3.7 trilyon TL'ye ulaştı
    2022 yılında kredi kartı ile yapılan harcamaların yüzde 75,4'ünün peşin, yüzde 24,6'ünün taksitli olarak gerçekleştiği görülüyor. Ancak kredi kartı ile yapılan e-ticaret harcamalarında ise bir önceki yıla göre daha fazla taksit yapıldığı (2021 - yüzde 44,5 / 2022 - yüzde 50,2) göze çarpıyor. Bu veriye dayanarak enflasyon nedeniyle insanların taksitli alışverişe yönelmiş olduğunu çıkarabiliriz.



    AVM harcamaları artış gösterdi



    Türkiye'nin kartlı harcamaları yüzde 116 artarak 3.7 trilyon TL'ye ulaştı
    Pandemi döneminin geride kalmasıyla kredi kartlarının AVM harcamaları artış gösterdi. Geçen yıl kredi kartlarının en fazla kullanıldığı kategori yüzde 19 ile market ve AVM'ler oldu. Sektörel bazda bakıldığında ise yüzde 229 oran ile en yüksek artış hava yollarında gerçekleşti. Akaryakıt yüzde 184, yeme-içme yüzde 157 artışla hava yollarını takip etti. Kart ile yapılan harcamalardaki en az artış ise yüzde 45 ile telekomünikasyon oldu.



    Temassız işlem sayısı yüzde 58 arttı



    Türkiye’de salgın döneminde temassız işlem alışkanlığının yükseldiği ve benimsendiği görülüyor. Bu bağlamda rapora göre 2021'de 2,5 milyar olan temassız işlem adedi yüzde 58 artarak yaklaşık 4 milyar adede ulaştı.



    Araştırmaya göre, Türkiye'de e-ticaret sektörü büyümesini sürdürürken, toplam harcamalar içindeki artış hızı ise düşüyor. 2022'de e-ticaret sektöründe yapılan harcama miktarı 860 milyar TL’ye ulaştı. Genel olarak bakıldığında e-ticaretin toplam kartlı harcamalar içindeki ağırlığı yüzde 29,1'e yükselmiş oldu.




    Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/sirkethaberleri/finans/turkiyede-kartli-odemeler-2022de-buyumeye-devam-etti/678233







  • Dolar olarak verilseydi veriler bir anlamı olabilirdi. Verilerdeki artışın çok büyük bir bölümü enflasyon kaynaklı.

  • Maaş kartı buna dahil mi? zira KK kullanmak istemiyorum artık...

  • Türkiye gibi enflasyonun sürekli yükseldigi bir ortamda kredi kartı kullanmak iyidir arkadaşlar. Hatta nakit paranız kalsın yapabildiğiniz kadar kredi kartı kullanarak alışverişlerinizi yapın .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu tarz harcamalar, kazançlar yüzde bilmem kaç arttı haberleri yanıltıcı oluyor aslında. İşin içine enflasyonu da katarak hesaplamak gerekiyor. Yani gerçek enflasyon %180 ise, kart harcamaları %110 arttı ise, aslında insanların harcama gücü azaldı anlamına gelir.

    Bazen sözcüde de çıkıyor, bankaların gelirleri önceki seneye göre 2 katına çıktı falan diye. Sanırsın ki artık daha çok kazanıyorlar. Yoo TL bazında karşılaştırılmış. E o zaman bir şey artmamış aslında. TL nin değer kaybını yani enflasyonu düşerek karşılaştırmak lazım.

    Ha gerçi artık dolar bazında da direkt kıyaslama yapılamaz. Çünkü dolarda kendi içinde değer kaybetti. Yani geçen sene misal 1000 dolar kazanan bu sene 1100 dolar kazanıyorsa geliri %10 arttı denemiyor. Dolar da değer kaybettiği için bu senenin sallıyorum şimdi 1100 doları da geçen senenin 1000 doların eşit falan. O yüzden gerçek artışlar için daha çok matematiğin devreye girmesi gerekiyor enflasyonları baz alarak.





  • 4 cü karta geçtim bakalım nerde patlayacağız .sadece ev harcamaları lux kahve bile yok

  • Kart kullanınca vergiden kısamıyorlar ve ceplerim artık demir para görmüyor.

  • Yani azalma var. Bahsettiğimiz para TLnin değer kaybı %116dan yüksek. Zira hükümetimiz bile yeniden değerlenme oranı adı altında Adan Zye her türlü vergi ceza işleme %123 zam yapmakta.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.