Şimdi Ara

Twitter'ın bizzat kendisine tazminat davası açmayı düşünüyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
458
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kulağa çılgınca gelebilir fakat değerli avukatlarımızdan bir görüş alabilirsem sevinirim ufakta olsa bir şansım varsa bu işin peşinden gitmek istiyorum.



    Konuyu anlatayım


    Twitter'da 2021 yılında bir hesap açtım, boş vakitlerimde içerik üreticilik işleri ile uğraşmak için. Kendi arşivimdeki belli bir türe odaklı 40-50 senelik eski filmlerden videolar ve gif'ler hazırlayıp paylaşıyordum. Global bir hesap olmasını istediğim için ingilizce yazıyordum ve takipçilerimin tamamı da yabancılardan oluştu.


    Bu hesap kısa sürede ünlenmeye başladı ve Twitter, içerik üreticilere reklam gelirlerinden pay verme kararı alıp para ödemesi yapılacağını söyleyince hesabın ünlenmesini fırsat bilip ben de bu hesaba para harcamaya başladım, bir nevi hesabıma yatırım yapıyordum. İnternet sayfası kurmak, hosting, hazırladığım videolar için Adobe uygulamalarına ücret ödemek, daha fazla film satın almak ve sonunda Twitter blue üyesi olmak vs.. gibi ufak yatırımlar yaptım fakat geçtiğimiz Mart ayında Twitter'a dava açmayı düşündürten bir olay geldi başıma.


    Yine Twitter'da yabancı ve benzer iş yapan başka bir hesap benim tarafımdan hazırlanmış tüm içerikleri download ederek kendi hesabında izinsiz paylaşmaya başladı. Bunu farkettiğimde o hesaba twitter üzerinden özel mesaj attım ve kibarca bunun yanlış olduğunu anlattım. 1 saat sonra benim hesabımı organize saldırı report'ları ile kitletti.


    Twitter'da şöyle bir durum var, eğer hesabınız çok sayıda report alır veya kural ihlali/nefret söylemleri, küfür vs.. gibi şeyler yaparsanız hesabınız shadowban yiyor. Bu shadowban da şu, hesabınız twitter'daki arama bölümünde görünmüyor, tweet'leriniz takipçilerinize görünmez hale geliyor, tweet'leriniz tavsiye olarak başka hesapların akışına düşmüyor vs.. Hesabı kapatmıyorlar ama görünmez hale getiriyorlar ölüyor yani o hesap.


    Şimdi dava açılabilme potansiyeli sezdiğim durum şu


    1. İçeriklerimin çalınması, hırsızın hesabıma organize saldırı düzenletip ceza yememe sebebiyet vererek yatırım yaptığım hesabıma maddi zarar açması ve Twitter'ın bu konuda hiçbir support desteği sunmaması. 20 kere support destek bölümüne yazdım, çalınan tüm içeriklerin linklerini "destek" bölümü üzerinden ihbar ettim fakat tabiki dönüş bile olmadı
    2. Bu olaydaki başka bir detay ben şu an Twitter'a para ödüyorum. Twitter "Premium" adı altında bir hizmet satışı yapıyor biliyorsunuz. Bu hizmeti ise bir çok ayrıcalığa sahip olma vaadi ile pazarlıyor. Mavi tik sahibi olmak, sayfanın arama motorunda öncelikli olarak görünmek, cevaplarınızın en üst sırada görünmesi, tweet'lerinizin boost'lanması vs.. ama yukarıda bahsettiğim bu saldırı sonucu haksız yere uygulanan shadowban cezasından dolayı parasını ödediğim hizmetlerden faydalanamıyorum.
    3. Bundan birkaç ay önce yukarıda bahsettiğim shadowban olayı için Elon Musk ve Twitter bir açıklama yaptı ve kendi kodlarındaki hatalardan dolayı milyonlarca hesabın shadowban'a maruz kaldığını itiraf etti fakat bu durumu düzelteceklerini söylemediler. Yani sonuç şu, Premium hizmeti satıyorlar fakat kendi hatalarından kaynaklanan sorunlardan dolayı bu hizmete para ödeyenlerin paraları çöpe gidiyor.
    4. Saldırının incelenmemesi - yaşadığım maddi zarar - para ödediğim hizmetten faydalanamamak ve support desteği sunulmaması - kendi hatalarından kaynaklı olarak bu hizmete para ödeyenlerin mağdur olması ve tüm bunlardan kaynaklanan psikolojik sorun gibi bir gerekçeyi de dahil ederek dava açmayı düşünmek delilik mi ne dersiniz?


    Yoksa bu olaydan Amerikadaki davalar gibi bir kahvenin fazla sıcak olmasından dolayı eli yanan birinin birkaç milyon dolar tazminat kazanabilmesi gibi benzer bir şey çıkma potansiyeli var mı? 


    Bu olayda kesin bir mağduriyet olduğu düşüncesindeyim, açıkçası amerikan olsam %100 davaya giderdim fakat Türkiye'de açılacak bir davada neler olabileceği hakkında hiçbir fikrim yok. Bu konuyu işleyen detaylı yasalarımız var mı emin değilim




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ekostros -- 14 Eylül 2023; 0:25:7 >







  • Alıntı

    metni:
    Kendi arşivimdeki belli bir türe odaklı 40-50 senelik eski filmlerden videolar


    Hangi filmler bunlar? Bu filmlerin telif sahipleri mevcut mu ve filmlerinin paylaşılmasına izin veriyor mu?


    Bir de size bir konu göndereceğim okumanızı önemle rica ediyorum ve görüşlerinizi bekliyorum.


    https://forum.donanimhaber.com/sosyal-medya-platformlarinin-kullanicilarin-hesaplarini-kapamasi-ve-devaminda-gelisen-surecler--154446583




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 14 Eylül 2023; 16:35:0 >




  • Bizim ülkede hiç bir yere varamazsınız
  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Neredeyse hiç bilinmeyen retro bilim kurgu filmleri. 1960'lar ve 80'ler dönemlerine ait. Filmlerle ilgili hiçbir telif hakkı sorunu yok zaten GIF veya çok kısa videolar olduğu için telif hakkı yasalarına uygunlar. Bu arada hesabımı incelemek isterseniz özelden hesap linkimi bırakabilirim hesabım açık fakat bu adaletsizliğe tepki için içerik üretmeyi durdurduğumu açıklamıştım. Sadece haftada 1 gün yaşadığım soruna dair tweet atıp Elon Musk ve Support'u etiketliyorum. Şunu da söylememde fayda var, benimle aynı sorunu yaşayan fakat birkaç milyon takipçisi olan güçlü hesaplar, bu konuda tweet attıklarında Elon Musk bu hesaplara yanıt yazıyor, doğrudan support'a haber vereceğini ve düzelttireceğini belirtiyor ve gerçekten de düzeltiyorlar. Hayatın her anında yüzümüze çarptığı gibi burada da takipçi sayısı yüksek güçlü hesaplara adalet işliyor, zayıf kişiye support desteği bile sunulmuyor. Örnek birkaç tweet'in screenshot'ını da almıştım belki işe yarar diye.


    Sizin kaleme aldığınız yazıyı okudum. Aslında benim de düşündüğüm gibi pek yapacak bir şey olmadığı kanaatindeyim fakat ufak bir umut taşımamdaki sebep hesabımın hiçbir kural ihlali veya negatif davranışta bulunmadan ceza almış olması, dijital bir içerik hırsızlığına maruz kalmam ve bu sebeplerle sattıkları Premium hizmete ödediğim paraya karşılık hizmetin özelliklerinden haksız şekilde mahrum olmam.


    Twitter'a para ödememiş olsam zaten hiçbir şansım olmadığının farkındayım en azından Türkiye'de. Birkaç yüz milyon kullanıcı arasında benim support'a yazdığım şeyleri okumalarına da imkan yok uğraşmazlar ama işte işin içine paralı premium hizmet girince durum değişebilir.


    Edit: Bu arada yazınızdaki psikolojik etkileri bölümü de benim için önemli bir mevzu. Amerikadaki davalarda güçlü bir detay. Dünyada olup bitenleri ve bolca reddit'i takip ediyor olmamdan dolayı yıllar içinde denk geldiğim davalık hikayelerde mahkemelerin psikolojik etkiyi ne kadar ciddiye aldığını görmekteyim tabi bu türk mahkemelerinde ne kadar geçerli emin değilim. Hesabım benim hatam sonucu ceza almış olsa bunu kabullenir ve kafaya takmadan önüme bakardım fakat yaşadığım saldırı, saldırıyı düzenleyen kişinin incelenmemesi, ceza almaması gibi sebepler beni epey etkiledi. Bir süre bu etki mesleğime de yansıdı. Açıkçası tüm bunlar için bir tazminat davası açabilmeyi isterdim




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ekostros -- 14 Eylül 2023; 19:57:44 >




  • ekostros kullanıcısına yanıt

    Twitter ın Türkiye temsilcisi var. Kendisine ulaşabilirseniz durumu aktarmayı deneyin. Bu arada bahsi geçen konumla ilgili görüşleriniz için çok teşekkür ediyorum. Derli toplu olması adına ve sizin gibi içerik üreticisi kardeşlerimin de yorumlarını o başlık altında okumayı, bir arada topluca durmasını çok arzularım. Bu sebeple o konuya yazmayı boş geçmeyin hocam ricam o yönde olur. Aşağıdaki linkte detaylar var, kendisine bir ulaşmaya çalışın bakalım belki bir sonuç elde edersiniz.



    habertürk
    Twitter Türkiye temsilcisi belli oldu! İşte detaylar - Haberler - Teknoloji Haberleri
    https://www.haberturk.com/twitter-turkiye-temsilcisi-belli-oldu-iste-detaylar-haberler-3049649-teknoloji




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.