Şimdi Ara

Ubuntu boot manager ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
1.411
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar ubuntu 7.x.x versiyonunu dün indirdim ve cd'ye yazıp kurdum. Kurulum'da partitionlarım şööle

    HD1 - tek partition - çalışma dosyalarım sadece
    HD2 - partition 1 - winxp (50gb)
    HD2 - partition 2 - Linux (25gb)
    HD2 - partition 3 - Linux swap (3gb)

    HD2 partition 2-3 extended partition altında ayırdım, bu işlemleri ubuntu installer'dan yaptım. Maalesef kurulum bittikten sonra restart edince boot manager gelmiyor direk XP açılıyor. Yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum, ne yapacağımı bilmiyorum :'(

    not : ilk defa linux tabanlı bir sistem kuruyorum - bilgisayar ile haşır neşirim, windows tabanlı sistemlerde orta düzey bilgim var ancak linux = 0 bende :)



  • sen grub yöneticisini kurdun mu ubuntunun ? Kurulumun sonuna doğru sana sorar grub kurmak için .Eğer yüklersen açılışta ubuntunun açılış yoneticisi ile açılır ve sana xp ile mi yoksa ubuntu ile mi açılayim diye sorar .

    tekrar kurmanda fayda var .
  • maalesef sormadı bana, 2 defa yükledim ve özellikle ekran başında azimle bekledim ancak kurulumun başında yaptığım ayarlardan sonra kurulumu tamamladı ve bana PC'ye restart at dedi. Sormadığına göre kurmuştur herhalde? Bilmem...
  • bence linux için tek hdd de tek partition kullan. 40 gb' lik usb hdd' ye tek partition üzerine kurdum ubuntuyu. acaba diyorum sen de tek partition denesen bu sorunu aşabilirmisin? ya dur bir dakika. bios' dan linux' u kurduğun hdd' yi first boot olarak ayarla ve linux' u kur. belki de şimdi bios' a girip bu hdd2 yi first boot yaparsan problemin çözülebilir. denesene ..
  • çok sağol :) ama zaten o HDD görünüyor boot olarak çünkü XP'de onda kurulu :) birde bu bilgisyarımda tüm çalışmalarım var, tutup silmem mümkün değil. 80gb'lık bir HDD safi grafik çalışması yani her istediğimi de yapamıyorum :'(

    ama içten cevabına teşekkür ederim :))
  • tüh be yanlış görmüşüm.

    madem hdd1 o kadar değerli senin için öncelikle onları bir harici diske yedekleme yapmanı öneriyorum. şöyleki hdd2' e yapmış olduğun işletim sistemi kurulumlarında yaşayabileceğin prblemlerden biri, bu hdd1' de yer alan dosyalarının formatının değişmesi, yani bozulmasıdır. bu bir ihtimaldir ve bir kere başıma geldi. kaynar su başına dökülmüş gibi oluyorsun.
    o yüzden ateşleme oynama der sana acil bir harici veri yedekleme diski tavsiye ederim. bundan sonrası kolay. hdd1' e windows, hdd2' e de linux' u yükle. bios' dan da boot seçimi yap. burada bence bir önemli nokta var. hdd1' in hdd2' e kurulacak olan linux tarafında görülebilecek olmasıdır. ikili işletim sistemi hazırlamak kolay ama sonrasında yaşanılan bir problemde ikisinde de sorun yaşamak var. dolayısıyla tekrar eziyet tekrar zaman kaybı olacağından bu iki diskin birbirini görmemesi gerekir düşüncesindeyim.
    şu anki problemin için bence googla' da araştırma yap. mesela çalışan cd ile grup kurmak felan gibi. ben bir tane buldum bak bu işine yarayabilir mi? açılış kayboldu demiş biri windows sonrası linux yüklemiş ve açılış olmuyor diyor pc' de..



    Hayır. Cd ile sistemi aç sırayla anlattıklarımı yapmaya çalış.
    Konsoldu aç:
    sudo grub
    find /boot/grub/stage1
    Bu komut sana grubun kurulu olduğu disk bölümlerini söyleyecektir. Sende bir tane linux kurulu ise zaten tek sonuç verir. Var sayalım (hd0,1) sonucunu verdi. Sen aşağıda kendi sonucunla bu kısmı değiştir.
    root (hd0,1)
    Şimdi GRUB'u MBR'ye kuralım.
    setup (hd0)
    quit
    Sistemi yeniden başlattığında GRUB eski yerinde olacaktır.


    bu durumda grup kurulursa istediğin olur mu acaba? yanlış yönlendirmeyelim bir de :S




  • http://ubuntu-tr.com/v6/node/1385 linki yazmamışım. bir post bir post' dur. :p
    bence sen benim dediğimi yap. okuduğum kadarıyla yukarıda yazmış olduğum probleme benzer problem yaşayanlar var bu şekilde yazılar okudum az önce senin sorununa bakarken. boot.ini' de değişmeler felan. o yüzden kesin ayır iki işletim sistemini birbirinden.
  • ya tamamen benim suçum -.-
    evet ubuntu boot manager yüklemiş ancak HD0'a yüklemiş (benim iş dosyalarımın olduğu harddisk'e), BIOS'dan gidip o harddiski boot seçince karşıma ubuntu boot manager çıktı ve problemim halloldu.

    Sağol ask all your friends, zamanında denemiş olsaydım keşke :'(

    Birde bu diğer harddiskimi yedeklememi tavsiye etmişsin, ubuntu tutup da o harddiskin yapısını NTFS'den başka bir dosya sistemine mi çeviriyor yoksa ? Eğer öyleyse bunu engelleyemezmiyim? yada "elleme o harddiskide okuma" diyebilirmiyim ?
  • ben windows yüklü diski bios' dan disable yaptım ona rağmen kurulumda gördü. setup' ı durdurdum sonra. fişini çektim hdd' nin
    windows' u tekrar kurman gerekirse olası demek istedim. linux' da kazara uçurdun mu, dosya yapısına da gerek kalmaz
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.