Şimdi Ara

ÜÇLÜ UZATMA KABLO BOŞTA PRİZDE TAKILI DURUSA..............

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
508
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • ARKADAŞLAR MERHABA,ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI ZAMAN ZAMAN TV KANALLARINDA ANA HABER BÜLTENLERİNDE HABERLERDE ENERJİ TASARRUFU KONUSUYLA İLGİLİ ÇALIŞMALAR YAPMAKTADIR.


    BU KONUYU ANLATIRKEN,ÇAMAŞIR BULAŞIK MAKİNELERİNİN GECE ÇALIŞTIRILMASI GEREKTİĞİNİ,ESKİ TİP LAMBALARIN LED İLE DEĞİŞTİRİLMESİ GEREKTİĞİNİ,ŞARJ CİHAZLARININ ŞARJ DIŞINDA BOŞTA PRİZDE TUTLMAMASI GEREKTİĞİNİ VB..... İFADE EDİYORLAR.



    ŞİMDİ ŞARJ CİHAZI BİLE BOŞTA TAKILI İKEN ELEKTRİK ÇEKİYORSA,


    BOŞ BİR ŞEKİLDE SADECE PRİZE TAKILI GENEL ADI ÜÇLÜ UZATMA KABLOSU OLAN BU KABLOLAR BU ŞEKİLDE TAKILI KALIRSA ELEKTRİK TÜKETİRMİ,FATRURA MALİYETİNE ETKİSİ VARMIDIR.





    SAYGILAR...............................................




  • İletkenlerin üzerinde de bir miktar enerji kaybı olur.


    Sayaçtan çıkıp dairemize giren bakır kablolar da enerji kullanılmaya hazır vaziyette beklediği için, bir miktar enerji harcaması( kayıp ) olur. Ancak bu harcamayı, sayacın yazması çok çok uzun zaman alır.


    Dairenin sayaca olan uzaklığı, kullanılan bakır iletken miktarını artıracağı için, yukarı katlarda oturanların kablolarındaki enerji kaybı, alt katta oturanlara göre bir miktar daha fazla olacaktır.


    Yine bakır kablolarda iletken çapı büyüdükçe, enerji kaybı da artar. Sayaç ile daire arasındaki kolon hattında 4 mm2 kesitinde bakır kablo kullanılır. Bu 4 mm2 bakır kablo daire içine girdikten sonra, priz hatlarına 2,5 mm2 olarak dağıtılır. Lamba hatları 1,5 mm2 olarak döşenir. Yani 4 mm2 olarak döşenen hat'ta yaşanan enerji kaybı, 2,5 mm2 ve 1,5 mm2 kablolara göre daha fazla enerji kaybı yaşanır.


    Bakır kablolardan örnek verdim. Yaygın kullanılan kablolar içerisinde, bakır kablolar en iyi iletkenler arasındadır.


    Tabi yaygın olarak kullanılmayan, fakat iletkenlik değeri daha yüksek olan kablolar da var. Maliyetinden ve doğada bol olarak bulunmadığından dolayı, bu kablolar elektrik iletim hatlarında kullanılmaz.


    ***********


    Uzatma kablosuna gelince; kabloda ışıklı on-off anahtarı varsa, bir miktar harcama bu on-off anahtarında olur. Ancak bu harcama miktarı bile, prizde boşta duran bir şarj adaptörünün belki 10'da 1'i kadar olabilir ancak...


    Örnekleyecek olursak, On-off anahtarı ışıklı değilse; diyelim ki, bir daireye döşeli bakır kabloların toplam mesafesi 200 metre olsun. Uzatma kablosunun boyuda 2 metre olsun. Uzatma kablosunda kaybolan enerji miktarı, daireye döşeli bakır kabloların % 1'i kadar olacaktır.


    Bu arada şarj adaptörleri, içinde sarım bulunması nedeniyle, boşta prizde takılı iken, cüzi miktarda bir harcamaya neden olur. Bu harcama tutarı aylık ve yıllık bazda cüzi olup, cebimize dokunmayacak bir bedeldir. Ancak enerji tasarrufu açısından prizde bırakmamaya özen gösterilmelidir.


    Dairede döşeli elektrik tesisatı kabloları + uzatma kablolarındaki enerji kaybı faturaya yıllık bazda yansımaz dersem, doğru nitelemiş olurum. Belki 10 senede 1 - 2 watt gibi bir kayıp olabilir. Yine de dairenin sayaca olan uzaklığına ve dairede döşeli kabloların miktarına bakarak ince bir hesap yapılması gerekir.


    Prizde bırakılan şarj adaptörlerinde ise, adaptörün gücü( sarım sayısı ) vb etkenlere göre kayıp miktarı değişkenlik gösterir. Cep telefonu, notebook gibi şarj adaptörlerinin prizde bırakılması nedeniyle yaşanan enerji kaybının aylık faturalarımıza yansıması da önemsiz bir tutar diyebilirim.


    Elektrik Mühendisleri Odasının açıklamaları, ülke çapında enerji tasarrufu çağrısı yaptığı için önemlidir. Yani bütün bireyler bu çağrıya uyduğunda anlamlıdır.


    Uygulamada; özellikle şarj adaptörlerinin prizden çekilmesi işlemine, vatandaşların dikkat etmediğini rahatlıkla söyleyebilirim.





  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt

    üstadım,çok açıklayıcı oldu,teşekkür ederim.bu forum senin gibi nitelikli bir üyeyi çok zor bulur.




    saygılar.............................

  • Kapalı duran cihazın tükettiği elektriği anca wattmetre ile görürsün.


    Bazı cihazlarda özellikle TV'lerde 2 watt'a kadar gidiyor herhalde. Saatte küçük görünebilir ama günde 48 watt, 30 günde 1.5 kw eder.


    Bende mesela LED tv var 160 watt gibi çekiyor çalışırken, arkadaşın babası gelmiş 70 yaşına plazma tv'de halk tv izliyor sabah akşam


    cihaz 360 watt çekiyor örneğin. Boşta dahi televizyon çalışıyor her gün. Bu kayıpları da düşünmek lazım.


    Ülkece zaten Elektrik bilgisi çok düşük, kimi tavanı komple led aydınlatma döşemiş, kimi faz nötr nedir onu bilmiyor, kimi 10watt led yerine


    akkor bağlamış ta 70 watt, duy falan kokuyor.



    Çamaşır bulaşık gece çalışsın derken 3 kademeli tarife olmayınca bunun bir faydası olmuyordur muhtemelen, bilen biri yazarsa daha iyi olur.


    Tek tarife varken boşu boşuna sürekli akşamı beklemeye gerek yok bence.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rindaman -- 21 Ağustos 2023; 14:50:28 >




  • Rindaman kullanıcısına yanıt

    ana mesele enerji tasarrufundan çok boş olarak prizlerde bağlı tutulan üçlü uzatma kablolarının durumu faturaya maliyeti...............




    saygılar................




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi multisongohan -- 21 Ağustos 2023; 15:3:26 >
  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt
    Ucu boşta olan uzatma kablosu nasıl enerji harcayarak tam anlamadım.
  • dfk24 kullanıcısına yanıt

    İlk mesajımda uzun uzun anlatmıştım aslında... Ama sizin için biraz daha açayım.


    Her iletkenin bir direnci vardır. İletken üzerindeki akım tuttuğunda( yani akmaya hazır akımın beklemesi durumu ), iletken bu akıma karşı direnç gösterir. Direnç göstermesi demek, hazır vaziyette tuttuğu enerjinin cüzi bir bölümünün iletkenin içinde kaybolması( harcanması ) demektir.


    Çeşitli iletken tipleri vardır. İletkenlerin iletkenliği arttıkça kayıp azalır.

  • teorik olarak kablonun kapasitif etkisi nedeniyle bir sarfiyat olur, pratikte ise bu harcama ölçülebilir mi tartışılır. Faturaya etkisi 0 denilebilir. Kablo izalasyon sorunu nedeniyle arıza/yangın çıkarma olasılığı ise ihtimal dahilinde.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi evren kılıç -- 23 Ağustos 2023; 16:26:25 >
  • Uzatma kablosunun duvarın içinden geçen kablodan hiçbir farkı yoktur o nedenle gereksiz enerji tüketiyor diye tartışmak anlamsız.

  • Sayın @dfk24 itirazı hayet haklı. Boştaki kablonun elektriği iletmeye hazır olması da nedir ? Şarz cihazları bile saati döndürmezken hele... Havaya kayıp vardır mesela hava yoluyla akım akması ama sayısal bir değeri olamıyor. Bu halde prize boş uzatma takmakla ne elektriği ????????


    Ancak uzatmaların içinde akım sınırlama akım koruma tipi devreler ya da basit elemanlar olabilir. BUnlarda kayıp olur.

    @Rindaman makinaları gece çalıştırtmak sadece fatura düşürmek için değil aynı zamanda şehrin toplam tüketimini geceye çekmek. Daha düzgün bir elektrik harcaması. EN yüksek halleri azaltılmış, en düşük hali de diğer hallere yaklaştırılmış, olağan dışılığa sebep yükler farklı zamanlara dağıtılmış. İdealleştirilmeye çalışılmış.

  • Elektriği 3 metre uzatmayla çalıştırırsan bu ne kadar tüketimi arttırır ki? Bu şebekeden şehre elektrik taşımaya benzemez


    alt tarafı 2-3 metre uzatma. Bu durum zaten evlerin priz dizaynını değiştirme amaçlı kararname yoluna dahi gider.


    Odalarda şu kadar priz olacak, kapı girişinde ve karşı duvarda priz olacak vs vs..



    Uzatmanın ekleyeceği mesafe değil asıl boşta çalışan cihazın tükettiği akım çok daha büyük sorun değil mi?


    Alın televizyona 10 metre uzatma bağlayın sonra tüketimi bir daha ölçün.

  • Rindaman kullanıcısına yanıt

    Hattın uzaması elektrik namına kayıptır. Sorun bu değil, uzun hattın boştayken dahi elektrik harcadığı iddiasıydı ...

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Herhangi bir yük çekilmedikçe kayıp olur mu?

  • Rindaman kullanıcısına yanıt

    Kaybı değil de iddiası oluyor..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 25 Ağustos 2023; 21:45:55 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.