Şimdi Ara

üniversite ödevim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
2.466
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar üniversite de aldığım ödev,
    Akvaryumda ki balık özgürmüdür ? bunu kompozisyon şeklinde açıklamam gerekiyor ödevi okuyacak olan hocam kominist , lapitalist karşıtı bunu değerlendirerek yardımcı olursanız çok iyi olur



  • çok derin konu hocam ne siz sorun ne ben söyliyeyim de
  • Vallahi çok derin bir konu. Yalnız bunu bu şekilde ödev olarak değilde konu olarak getirseydin daha çok yorum alırdın, benden sana tüyo Ödev konusu olduğunu çaktırmadan sadece "Akvaryumda ki balık özgürmüdür?" diye soruyu çak duvara bak neler neler yazıyor millet.
  • Seni bir odaya kapatsalar, hergün yemeğini, suyunu falan verseler ne kadar özgür kalabilirsen onlar da o kadar özgürdürler..
  • 18 yaşıma geldiğimde, liseden mezun olmuş ve 1 yıl boyunca çalışıp üniversiteye girmem, 4 sene daha çalışıp üniversiteyi bitirmem şarttı. bu süreçte ekonomik bakımdan aileme bakıyor, kendi kararlarımı alamıyordum. şuan mezun olmak üzereyim, 5 sene boyunca özgür mü yaşadım acaba? özgür değilim değil mi?

    18 yaşıma geldiğimde dediğim andaki durumumu bir anlatayım. askeri okuldan ayrılmış, nizamiye dışına çıkıp toprağı öpmüştüm. aklımdan tek geçen "oh be özgürüm" olmuştu.

    peki şimdi özgür müymüşüm? bazılarına hala bir şey ifade etmemiş olabilir, ama bana göre çok şey ifade ediyor.

    balık özgür müdür değil midir bilemeyiz.
  • Erich Fromm der ki;

    ”İnsan kendisini yalnızca kendisinin sınırları içinde tanır ve dünyanın sınırları içinde kendisinin farkında olur..”.
    Balık kendisini tanıyor mu ? Dünya sınırları içinde kendisinin farkında mı ? 2 sorununda cevabı mümkün görünmüyor. İnsan olmayan bir canlı üzerinden insanın yarattığı kavramları irdelemek eğer empati kuramıyorsa o kişi zordur.
    Jean-Jacques Rousseau sana bu konuda çok yardımcı olacaktır emin olabilirsin. En azından "toplum sözleşmesi" adlı kitabını okumanı tavsiye ederim.
  • Eger acele bir ödev hazirlamaniz gerekiyorsa sunu kullanabilirsiniz:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Allegory_of_the_Cave

    http://www.eksisozluk.com/show.asp?id=6424467
  • dua edelim hocanız burayı okumasın o zaman.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: pRo.

    Seni bir odaya kapatsalar, hergün yemeğini, suyunu falan verseler ne kadar özgür kalabilirsen onlar da o kadar özgürdürler..

    Yani bizim kadar özgürler.
  • Bazı süs balıkları 4-5 saniyeden fazlasını hatırlamıyor diye biliyorum. Çünkü bazıları yavruladıktan 3 saniye sonra bile kendi yavrularına saldırıyor. Eğer durum böyleyse kendilerini özgür hissedirler, ama küçük bir alanda kısıtlı yaşam sürdükdükleri için bize göre özgür değillerdir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kabuska

    Bazı süs balıkları 4-5 saniyeden fazlasını hatırlamıyor diye biliyorum. Çünkü bazıları yavruladıktan 3 saniye sonra bile kendi yavrularına saldırıyor. Eğer durum böyleyse kendilerini özgür hissedirler, ama küçük bir alanda kısıtlı yaşam sürdükdükleri için bize göre özgür değillerdir.

    Özgürlüğün görelilik kuramı. Balık bize göre özgür değil; ama kendisine göre özgür. Özgür olmanın göreceliliği bu.
  • bende bunları düşündüm :)

    1)
    Akvaryum içindeki balık tabiki özgür değildir çünkü balığı yakalayan, balığı doğal yaşamından alıp bir başka sisteme zorla eklemiş oluyor. Ne kadar eklemiş olduğun sistem, eski sisteme benzer olsada eskiden yapmak zorunda olduğu örneğin yemek bulmak için harcadığı zamanı artık yapmayacak, onu yakalayanın akvaryuma yem atmasını bekleyecek. Yani eskiden özgür yaşayan balık artık bir kişinin insiyatifine kalmak suretiyle yaşama şansı olacak. Yem varsa balık yaşar, yoksa ölür.
    2)
    Akvaryumda ki balık bizim bakış açımızdan özgür değildir çünkü onun akvaryumda değil denizde yaşamasını gerektiğini biliriz fakat balık bunu anlayamaz onun için bu ikisi arasında pek fark yoktur, bize göre özgür değildir fakat bu onun için hiçbir şey değiştirmemektedir. Olay balık ve insanlar arasında değişmektedir bize göre kapalı bir hapiste ona göreyse hayatında görebileceği en büyük deniz alanıdır(Balıkların hafızası çok kısadır).
    3)
    özgür derseniz balık açısından dar çerçeve ile bakacaksınız. balık istediğigin yapıyor istediği gibi hareket ediyor hatta çalışmadan karnı doyuyor :) ancak gidebilecegin alan kısıtlı en fazla 1metreküp içinde dolanmak zorunda. balığın farkında olmaması durumu değiştirmez
    balık özgür degil dersen olaya balığın sahibi olarak geniş açıdan bakarsın. balık istediğini yaptığını sanıyor ancak sahibinin izin verdiği kadar yer izin verdiği kadar gezer
    sonuçta herkes bildiği ölçüde özgür olabilir. balık az biliyor özgür sanıyor kendini. bunu insanları genelinde de görebilirsin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Skill.exe -- 26 Mayıs 2012; 12:50:47 >




  • Özgür olmak ne demektir o zaman?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gedogion

    Özgür olmak ne demektir o zaman?

    Özgür olmak kimseden birşey beklemeden, acı çekerekte olsa hayatını istediğin yerde, istediğin şekilde sürdürebilmektir.. Özgürlüğün de çeşitleri vardır aslında, kıyafet özgürlüğünden tutun ki düşünce özgürlüğüne kadar. Ama insanın karnının doyması, rahat yaşaması özgür olduğu anlamına gelmez, özgürlük kavramı hiçbiryere bağlı olmamak, zincirsiz olmaktır, dilediğin zaman aklına geleni yapabilecek olmandır, şu yüzden şunu yapamam falan dememektir.. Bu hayatta herkes özgür olamıyor malesef, çoğu insan boşa yaşayıp ölüp gidiyor.
  • özgürlük benim kişisel alanıma müdahaleye kadar geçerlidir yada benim özgürlüğüm senin kişisel alanına giresiye kadar geçerlidir :)
  • bence balik ozgur saniyordur kendisini. gerci burada bilinc ve sorgulama giriyor isin icine. bizim tarafimizdan bakarsak tutsak.

    truman show filmini bilirsiniz. jim carrey kendi yasamini devam ettiriyordu ama herkes kurguydu. yani kendisi kendisini ozgur saniyor ve burada balik olabilir. cevresindeki figuranlar ise balik ornegindeki biz oluyoruz ve onun ozgur olmadigini goruyoruz.

    truman show filmini izle derim oradan cok ekmek cikarirsin. :)
  • daha iyi bir yer varsa değildir diye işin içinden sıyrılmak zor gibi:)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fizisyen

    dua edelim hocanız burayı okumasın o zaman.



    +1
  • bence özgür değildir, hatta dünya üzerinde hicbirşey özgür değildir, hepimiz dünya ile sınırlı bölgedeyiz ve zamanımız da kısıtlı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hashus1099

    18 yaşıma geldiğimde, liseden mezun olmuş ve 1 yıl boyunca çalışıp üniversiteye girmem, 4 sene daha çalışıp üniversiteyi bitirmem şarttı. bu süreçte ekonomik bakımdan aileme bakıyor, kendi kararlarımı alamıyordum. şuan mezun olmak üzereyim, 5 sene boyunca özgür mü yaşadım acaba? özgür değilim değil mi?

    18 yaşıma geldiğimde dediğim andaki durumumu bir anlatayım. askeri okuldan ayrılmış, nizamiye dışına çıkıp toprağı öpmüştüm. aklımdan tek geçen "oh be özgürüm" olmuştu.

    peki şimdi özgür müymüşüm? bazılarına hala bir şey ifade etmemiş olabilir, ama bana göre çok şey ifade ediyor.

    balık özgür müdür değil midir bilemeyiz.

    Çok kısa bir yazı ama çok yerinde ve ilgi çekicide bir yazı. Hocam keşke uzun uzun anlatsaydın zira anlatacakların arkadaş için ilham kaynağı olabilirdi. Zira olaya yaklaşımın tamda örtüşüyor ve bahsedilen hocanın ilgisini çekebilecek bir durum olabilirdi...




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.