Şimdi Ara

Usulsüz Tebligat Şikayeti Hakkında (İcra)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
159
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar, hukuk fakültesi 3. sınıf öğrencisiyim. Bir icra takibindeki karşılaştığım sorun ve bunun cevabını doktrinde bulamadığım için pratikte nasıl olduğunu merak ettiğim için bu konuyu açma gereksinimi duydum.


    Olayı özetlemek gerekirse. Çok eski bir icra takibi var takribi on yıllık ancak tebligat usulsüz yapılmış ve kesinleşmiş. Sonrasında borçlu durumdan haberdar olunca yıllar sonra 2023 nisan ayında icra dairesine "borca itiraz" dilekçesi veriyor ancak takip kesinleştiği için dilekçesi ret ediliyor. Borçluda hemen süresinde usulsüz tebligat davası açıp kasım 2023 yılında davayı kazanıyor. Davanın kararında öğrenme süresinin nisan ayı olarak belirlenmesi kararlaştırılıyor ve borçluda o tarihte dilekçe verdiği için borca itirazı kabul edilmiş oluyor.


    Şimdi sorularım şunlar;


    1. Davanın karar duruşmasında alacaklı vekili de bulunmaktaydı onlara da tefhimle karar açıklanmış oldu. Şimdi borca itiraz dilekçesi mantıksal olarak kabul edilmiş oldu ancak normalde borca itiraz dilekçesi kabul edilince alacaklıya bir tebligat gider alacaklı da 6 ay veya 1 yıl içinde borca itirazın kaldırılması/iptal edilmesi davası açabilir. Şimdi somut olayda bu süre ne zaman başlayacak. icra dosyasında alacaklıya herhangi bir tebligat gitmedi. Davanın kabul tarihi olan kasım 2023 yılından itibaren mi alacaklı taraf iptal davası açabilir yoksa borçlu icra dairesine talep oluşturup "borca itirazım mahkemece kabul edildi. alacaklıya tebliğ çıkartılması dedikten sonra tebliğ alacaklıya ulaşınca 6 aylık ve 1 yıllık hak düşürücü süre başlayacak?


    umarım açıklayabilmişimdir. biraz karışık bir mevzu. pratikte karşılaşılmadıkça çözümü öğrenmek çok zor gerçekten. yardımcı olursanız sevinirim.








  • @sertosman hocamız sizi aydınlatacaktır

  • İcra İflas Kanunu 67 ve 68. maddede öngörülen sürelerin tebliğ ile başlayacağı düzenlenmiştir. Borca itiraz ne zaman tebliğ edildi ise süre o zaman başlayacaktır. İcra muamelesini şikayet (usulsüz tebligat) başka bir meseledir itirazın iptali ve kaldırılması hakkındaki sürelere etkisi olmayacaktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Storm Raider -- 7 Ocak 2024; 21:14:5 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Storm Raider kullanıcısına yanıt

    Bana da bu ihtimal daha baskın geliyordu. Teşekkür ederim.

  • İtirazın tebliğ tarihinden itibaren başlar. İtiraz tebliğ edilmediği sürece hak düşürücü süre işlemez.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • K.chaLi kullanıcısına yanıt

    Teşekkürler, ek olarak kanunda açıkça borca itiraz durumunda itirazın alacaklıya tebliğ edilmesinde tebligat ücretinin alacaklının yatırdığı gider avansından karşılandığı yazmakta. peki şuan için tebligat ücreti 87 tl, bu miktar alacaklının yatırdığı gider avansında yoksa veya yeterli değilse bu durumda borçlu mu tebligat ücretini yatırmalı? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi calmdownbro -- 7 Ocak 2024; 22:47:9 >
  • calmdownbro C kullanıcısına yanıt

    Evet borçlu yatırmalı


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sertosman S kullanıcısına yanıt

    hocam hazır sizi bulmuşken sorayım.

    bu borca itirazın alacaklıya tebliğ için talep oluşturduk, talepte alacaklı vekiline çıkartılmasını istedik muhtıranın. doğru yapmış mıyız? tebligat kanunu madde 11 gereğince vekile tebliğ edilmesi lazım diye düşündük. yorumlarsanız sevinirim.

  • calmdownbro C kullanıcısına yanıt

    Vekille takip edilen işler vekile tebliğ edilir


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.