Şimdi Ara

Uzmanlar endişeli: ABD’nin Çin’e yönelik yaptırımlarının kapsamı genişleyebilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
218
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Uzmanlar endişeli: ABD’nin Çin’e yönelik yaptırımlarının kapsamı genişleyebilir
    Son gelen bilgiler ışığında ABDÇin’e yönelik yaptırımlara devam edecek gibi görünüyor. Aktarılanlara göre her iki ülke arasında tarihsel olarak yakın iş birliği görmüş bir alan olan biyoteknoloji, yeni yaptırımlar arasında yer alabilir.



    The Washington Post'a göre ABD Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Müsteşarı Alan Estevez’in radarında olası ek yaptırım ve ihracat kontrolleri arasında kuantum hesaplama, biyoteknoloji ve yapay zeka yer alıyor.



    Ayrıca Bkz.Hollywood filmi gibi: Çinli ajanların Huawei davası için tuttukları kişi FBI ajanı çıktı



    Ancak bu yaptırım olasılığı şimdiden uzmanlar tarafından endişe ile karşılanmış durumda. Zira biyoteknoloji gibi yüksek teknoloji içeren endüstriler esasında küresel çapta ortaklıklara sahne oluyor. İklim politikaları ve sağlık gibi alanlarda ülkeler birbirleriyle çalışmak zorunda. Dolayısıyla Çin'deki bilimsel ilerlemenin ABD'de hayat kurtarabileceğinin altı çiziliyor. Olası kısıtlamaların bu alanlardaki ilerlemelere ciddi zarar verebileceği aktarılmakta.



    ABD kendi ayağına sıkabilir



    Uzmanlar endişeli: ABD’nin Çin’e yönelik yaptırımlarının kapsamı genişleyebilir
    Öte yandan sektörün küreselleşmesi de daha fazla verimlilik ile sonuçlanmış halde. Halihazırda biyoteknoloji firmaları her iki tarafında olanaklarından yararlanmakta ve hem Çin’de hem de ABD'de varlıklarını sürdürüyorlar. Çin'de, araştırmalarını ilerletmek için büyük miktarda hasta verisinden, hızlı ve düşük maliyetli klinik deneylerden, yerel vergi indirimlerinden, devlet fonlarından ve sübvansiyonlardan yararlanan biyoteknoloji şirketleri aynı zamanda, ülkenin Ar-Ge yeteneğinden yararlanmak ve FDA düzenleyici onayı ve ticarileştirilmesi için ABD'de faaliyetlerini sürdürüyorlar.



    Bu bağlamda çeşitli örnekler bulunuyor. Örneğin, iğnesiz enjeksiyon cihazı üreticisi NovaXS şirketinin merkezi ABD'de bulunsa da klinik deneyleri Çin’de yürütüyor. Benzer şekilde Çin'in en çok finanse edilen ilaç firması Xtalpi, Ar-Ge faaliyetlerinin merkezi olarak ABD’yi kullanıyor.



    Ek olarak biyoteknoloji endüstrisi inanılmaz maliyetli ve esasında verimsiz bir süreç. Önde gelen biyoteknoloji şirketi Insilico’nun CEO’su Alex Zhavoronkov, araştırmaların karmaşık, belirsiz ve çok riskli bir süreç olduğunu, bir ilacı piyasaya sürmek için 10-15 yıla, 2-3 milyar dolara ihtiyacınız olduğunu ve sürecin yüzde 95-99 oranında başarısızlıkla sonuçlandığını ifade ediyor. Dolayısıyla biyoteknolojide uluslararası iş birliğinin bu büyük risk ve maliyeti paylaşmanın önemli bir yolu olduğu aktarılıyor.



    Özet olarak ABD’de 7 Ekim'de yürürlüğe giren en son kurallar, Çin'e gelişmiş bilgisayar çiplerinin ve bunları üretmek için gereken ekipmanın satışını kısıtlıyor. Bu kısıtlamaların yakın gelecekte artması çip krizine benzer durumların tekrardan yaşanmasına neden olabilir.




    Kaynak:https://techcrunch.com/2022/10/27/us-sanctions-on-china-biotech-ai-quantum-computing/







  • Amerika dünyaya virüs gibi bulaştı...

  • Çin teknolojisi artık bağımlı değil. ABD geç kaldı.

  • Çin rejimini desteklemiyorum ama ABD de rekabeti öldürüyor

  • abd en sonunda dünyanın merkezinden çıkacak bu yaptırımlar sayesinde diğer ülkeler abd ye bağımlı olmaktan çıkacak.rusya çin hindistan birleşip yeni bir sistem yazılım v.s geliştirmeliler abd nin egemenliği sona ermeli.

  • Açılın ben uzmanım!

    Evet çok endişeliyiz...

  • Amerika uzun vadede kaybedeceğini biliyor, acımasız bir kapitalist zihniyet olmalarından kendi firmalarına dahi inanılmaz baskı yapıyorlar.

    Onlar istemese de dünya kazanacak, şuan çip üretiminde getirdikleri kısıtlamaların piyasaya etkisinin biraz hafiflediği görülebilir çünkü alternatif yöntemleri hayata geçiriliyor ve daha fazla etkinlik sağlandıkça ABD'nin de gücü azalacak

    Değişmeyen tek şey değişim ve ABD önünde durdukça nasıl eridiğini ömrümüz yettiğince göreceğiz, tarihin tekerürden ibaret olması atasözü içimize güven veriyor.

  • daha oncede yaptirimlar kisitlamalar uygulanmisti ama bu sefer farkli. farkli olan cin'in "gucunu sakla, zamana oyna" stratejisinden vazgecmis olmasi, dunya politikasinda daha aktif rol oynayip abd nin hegomanyasini devralmaya karar vermesi. bu noktada amerika'da cin'de ekonomilerinin kazanclarini kayiplarini eskisi gibi umursamiyacaklar, artik mesele en buyuk olmak, dunya hakimiyetine sahip olmak. bu devre hakim olmus argeyi batida yap, cinde uret ekonomik modeli kacinilmaz olarak son bulacak.

    yeni ekonomik duzen olusup yerlesene kadar ciddi kaos ortami yasanacaktir ama uzun vadede turkiye bu durumdan cok karli cikabilir. dogru hamleler atar dogru politikalar uygularsa cinden uzaklasan uretimi kenine cekerek son 40yildir cinin oynadigi oyunu oynayarak ekonomisini buyutup guclenebilir, tabi su anki dis politikalari ile kurumsallikdan uzaklasmis ic dinamikleriyle ile bunu yapmasi pek olasi olmaz.

  • bilime yatırım yapan kazanır. çinin buradan kazançlı çıkması imkansız.

  • Geç bile kaldılar. Çin ile alışverişi minimuma indirmek gerek.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.