Şimdi Ara

VAN'A YOLCULUK; YOL BİLGİSİ VE ARABADA KONAKLAMA TAVSİYESİ (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
2.213
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Gece uyku için, bence ucuz bir jeneratör alın ve arabanın içine hat çekip elektrikli battaniyeyi tulumun içine koyun, tahminim 70-100watt arası bir güç yeterlidir. ucuz yollu bir jeneratör idare eder muhtemelen, kalan zamanda da aracı çalıştırabilirsiniz...
  • aklıma ucuz bir çözüm geldi. ısı yalıtımında kullanılan xps yani halk arasında köpük olarak bilinenin sert olanı var. ucuz bir malzemedir. metrekaresi 5 tl den kalınlığına göre beli biraz daha fazladan alabilirsiniz. bundan kendinize bir sıcak kabin yapabilirsiniz. birleşimleri koli bandıyla yapabilirsiniz. üstünde uyunabilir. soba borusunun çıkacağı noktayı kesersiniz herhangi bir bıçakla. orada ahşap bir parça kullanırsınız malzemenin erimemesi için. 40 metrekare malzeme gitse 200 tl. bir de soba ve kömür.

    bundan daha ucuz bir çözüm de olmaz bence.
  • hacım sen benim lafımı dinle,yanına uyku tulumu alamasan bile en ucuzu çok kalın bir yün yorganla yatak al istifle aracın arkasına askerdeki yün içliklerden de al 2 takım ,öyle teknolojik ekipmanlar doğunun soğuğuna etki etmez,askerliğimi 2400m rakımda doğubeyazıt ığdır arasında bi karakolda yaparken,400 liralık ki o zaman vermiştim o parayı :S polar kazak götürmüştüm,-35 lerde zatürre ediyordu beni,en iyisi sana söyleyeceklerim,döndüğünde bana dua edersin:D 1-yün içlik ,2-yün kar maskesi,3-yün kazak,atkı yani yünle alakalı ne kadar elbise bulabilirsen bul,ve en önemliside yün çorap,ayrıca araçla yola çıkmadan önce,bir döşemeciye götür yada kaportacıya,kapı fitillerini kontrol etsin,kötüyse değiştir %50 fark görürsün,ayrıca araç içinde yatman çadırda yatmandan daha mantıklı olur,tabii kızılay çadırından,soğuğa dayanıklı çadır bulabilirsen outdoor mağazasından oda etkili olabilir,teknolojinin bir tek bu faydasını görmüştüm aşırı soğukta :D ayrıca kesif ayazı kesmenin en süper yolu gazete kağıdı:D kazakla mont arasına koyarsan yalıtım yapabilir,sonuçta kağıt hışırtısı,hayatından daha önemli değil demi:D,erzurumdan geçersin muhakkak yün çorap ve yün kar maskelerini bere tarzlı olanı oradan bulabilirsin,unutma -20 derecelik havada 10 dk hareketsiz kalırsan önce ayaklarından ve parmaklarından donma emareleri görülmeye başlar,bunun en iyi çözümüde cep sobası dostum,elinle 2 dk da ısıtıp içine attığında çoraplarınnın v.s uzun süreler sıcak tutar:D,ve dostum ne yaparsan yap araçta kalırsan eğer kesinlikle rüzgar önünde bırakma aracını 10 kat hızlı soğur,10 kat geç ısınır -10 un altında araç,ve içinde ilk gece muhakkak yatarsın,devamlı uyanarak belirli saat aralıklarında motoruda çalıştırdığını varsayarak,uyanıp kar aracın üstünü kapatıyormu kapatmıyormu kontrol et,eğer kapatmışsa çık ve temizle,çünkü çalışır vaziyette egzos borusundan çıkan duman,aracın alt aksamlarından boşluk bulduğu yerden içeri sızıntı yapabilir bu zaten en tehlikelisidir,aklıma geldikçe yazmaya çalışırım,ve gidene kadar soğukta hayatta kalma belgesellerini izle derim ben youtube v.s gibi yerlerden

    dostum cep sobalarını bulamayabilirsin,benden sana tavsiye il veya ilçe jandarmaya giderek başvuruda bulunabilirsin,ayrıca orada doğuda görev yapmış rütbelilerden soğukta ne yapabiliriz diyerek yardım isteyebilirsin,kesinlikle sana yardımcı olacaklardır garanti veriyorum ;) Allah devlete millete zeval vermesin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi portalkal -- 15 Kasım 2011; 20:50:54 >




  • Şu konu için bile bu kadar yorum yapmışısz Allah orada çadırda kalanlara yardım etsin... Konuyu açan arkadaşa ise öncelikli tavsiyem geceyi araçta geçirip risk alması yerine Bitlisin Tatvan yada Van'ın güney ilçelerindeki otellerde konaklaması günübirlik Van'a geçmesi mantıklı olabilir, çünkü geceleri arabada konaklamakta pek güvenli olmayabilir şuan orada tek sorun deprem değil, yağma ve gasp olaylarıda misli misli çoğalmış vaziyette... Yok illaki arabada klacam diyorsanız araba kaloriferinden başka çare yok ve bu şekilde size sadece uyku tulumu yada kalın bir yorhgan yeterde artar bile.. Şuan ekonomi düşünülecek durumda olamayacağınıza göre önce güvenlik sonra sağlık ön şartlarınız olmalı...
  • Eksos zehirlenmesi küçük ihtimal değil, böyle hayatını kaybedenler çok vardır. Rüzgar yön değiştirince ön ızgaralardan havayı çeker bagajdan da vakumlar. Uyurken bir şey farkedilmez. İki kanatlı, geniş kapıları olan bir arabada daha da büyük risk. Ama arabada uyunmadığı sürece motor çalıştırılabilir. Isınımanın en emin yolu bu.

    Marmara depreminden tecrübeliyim. -30°C'yi de dışarda tecrübe ettim, yalnız iki saat kadar. -20°C'de bir süre sonra üzerinizdeki her şey aynı sıcaklığa gelecektir. Botların tabanları esnmemeye başlar, kaslarınızı istediğiniz gibi hareket ettiremez, düzgün konuşamazsınız. Bı sıcaklıklarda kullanılabilecek profesyonel ekipmanı hemen tedarik edebilmek de zordur, her köşe başında olmazlar.

    -20°C'de uykuya dalınmaz. Çok tehlikeli. Bir koordinasyon merkezi falan vardır. Konaklama çadırı gibi bir şey ayarlayın. Veya depremden etkilenmemiş bir yerde konaklayın. Yine de arabada kalmaya karar verirseniz camlardan birini çok az da olsa aralık bırakın mutlaka. Rüzgarı siper alarak parketmeye çalışın. Tepelerin güney tarafları olabilir. O sıcaklıklarda 5km/s rüzgar hızı sıcaklık bakımından çok büyük farklar çıkarır. Her şekilde sabaha karşı camlar içerden buz tutmuş olacak. Bu halde contalar da yapışır, havasız kalma riski büyüktür. Camı aralık bırakmak önemli.

    Şehre yaklaşırken yolların da bazı kesimleri hasarlı olabilir. Sağlam kalmış yerlerinde de hafriyat taşıyan kamyonlardan dökülmüş molozlar, gelişigüzel kıvrık inşaat demirlerinin olabileceğini bekleyin. Teknik olarak 7.0 üzeri depremlerin olduğu yerler olağanüstü hal bölgeleridir, tüp taşındığı veya atraka koltuk söküldüğü için bir polisin bir şey diyeceğini hiç sanmıyorum. Güvenlik kısmı, tabii size ait. Salgın hastalık tehlikesine karşı şehirde karantina kararı çıkabilir. Bunları gözönüne almanız lazım.




  • Bence ciddi risk alıyorsunuz. Tatvan biraz uzak ama git gel için en güvenli alan. Allah korusun soğukta kaybedeceğiniz bir böbrek (yukarıda bir arkadaş bahsetmiş pek ciddiye alınmamış), parmak uçlarınız, bir bacağınız hayat kalitesini olumsuz etkiler.

    Araba rölantideyken İstanbul'da bile kalorifer sıcaklığını koruyamıyor aracı hareket ettirmek gerekiyor. -30'da aracı çalıştırsanız bile (ki bölgenin mazotu kalitesiz içinde yağ vardır kesin donacaktır, çalıştıramayabilirsiniz) motora yük bindirmeden ısınmanız çok zor.

    Webasto tamircilerini dolaşıp sorun kiralayan var mı diye, görev yaptığım minibüste ufacık bir webasto vardı ama içerisi hamam gibi oluyordu.

    Eskiden kullanılan elektrikli battaniyeler vardı onu araç çakmağına göre modifiye edip altınıza sermeniz çok daha yararlı olacaktır.

    Allah yardımcınız olsun. Dönüşte haber verin merakta bırakmayın bizi..




  • ığdırda -40 görmüş birisi olarak sana tek tavsiyem bulabildiğin kadar yün eşya al.
    sonra yorganların ve camlarını yatarken cam elyafı denilen malzemeden al ve kapla :) cam elyafı gerçekten ise yarıyor. ama sadece yeri değil camlara da bant ile tutturmanı tavsiye ederim :)
  • 12V ısıtıcılar aküyü bitirmez mi arkadşlar? Herkes bunlardan bahsediyor ama o da bir çözüm değil gibi.
  • hocam dagcilar,izcilerin kamp yaparken kullandigi uyku tulumlari var,
    icine kisa sort ve tshirt ile giriyorsunuz,vucut isisi ile tulumun icini isitiyor.
    Tulumun kafayi kapatan kismi bile var[arkadan]
    onun disinda vucudu fermuarlar ile sariyor

    yanliz fiyatlari ucuz degildir.
  • Mumkunse Van a gitmeyin.
    Gideceksenizde kesinlikle tebdirinizi iyi alin.
    En onemli sorun soguk hava ile mucadele olacak.iyi bir cadir alin ve onu kullanin.araba 1 gece sonra sizi pisman edecektir
  • komando tecrübelerime dayanarak söylüyorum, av dükkanlarında bulabileceğiniz içine özel kömür konulan cep sobalarını kullanabilirsiniz. Termoform diye tabir edilen içlikler de sizi sıcak tutacaktir. Tek kalın kıyafet yerine üst üste ince ince çok katlı kıyafetler giymelisiniz. Dışarıda yatacaginizi sanmıyorum nöbetçi olmayacaktır bunun dısında cep sobasını kalbe yakın ama teninizle direk temas etmeyecek şekilde koyarsanız kan dolaşiminizi ısıtacak ve maksimum fayda sağlayacaktır. Tüp reşo yakıtı gibi seyleri unutun. Büyük istasyonlarda konaklayın, boş arazide yalnız basınıza kesinlikle kalmayın. Bir de unutmadan en az -20 c derecelik bir uyku tulumu edinmelisiniz..
  • bence gidin ve benzin istasyonlarından birinin boş odası varsa kiralayın. Hem tuvalet, su sorununuz çözülmüş olur hem de ısınma sorununuz.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.