Şimdi Ara

Varistör nedir ve nerelerde kullanılır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
1
Favori
49.014
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • "Gerilime bağlı dirençler; (VDR veya varistör) gerilim dalgalanmalarını yok etmede ve gerilim kararlılığını sağlamada kullanılırlar. Kenetlenme (eşik) gerilimleri 5V'dan birkaç kV'a kadar ve kısadevre akımları birkaç amperden birkaç yüz kA'e kadar değişik anma değerlerinde üretilmektedirler."

    Varistörle ilgili tanım bu şekilde. "gerilim dalgalanmalarını yok etmede ve gerilim kararlılığını sağlama" ifadesini nasıl yapıyor varistör. Hiç varistör kullanmadım ama bildiğim gerilim sigortası. Yani anma geriliminin üzerine çıkıldığında (şebeke dalgalanmaları) iki bacak kısa devre olarak şebekenin bağlı olduğu yada en yakın sigortayı attırıyor.
    Gerilim dalgalanmalarını nasıl kararlı hale getiriyor. Acaba üzerinde bir gerilim düşümü felanmı oluyor değişen direnç değerine göre. Bilen varmı?
    Test için elektronik bir cihazı laboratuara soktuk. Cihaza 15ms (akım değeri sınırlı) 1000V 25ms 220V(normal şebeke gerilimi) gerilim uygulandı 2 dakika boyunca. Testin sonunda cihazın tekrar aç/kapa veya reset işlemine ihtiyaç duymadan normal işlemine devam edebilmesi gerekiyor. Cihaz bunu tam sağlayamadı. 10 testin 2 sinde başarılı olabildi. Varistör bağlanması tavsiye edildi. 270V 380V ve 600V sınır değerinde varistör bağladık power kablosuna paralel. Benim bilgime göre bu şekilde varistörün kısa devre olup sigorta felan attırması gerekiyordu. Hiç bir şey olmadı. Acaba benmi yanlış biliyorum yoksa ms gibi bir sürede varistör tepkimi veremiyor, bu kadar hassas değilmi?
    Sonuç olarak;
    1)Varistörün çalışma mantığı nedir ve ne işe yarar?
    2)Bahsettiğim teste uygun bir cihazda olması gereken nedir? (amaç sigortanın atıp devrelerin korunması değil, test bitiminde cihazın normal çalışmasına devam etmesi)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi f1varol -- 22 Temmuz 2008; 16:38:54 >







  • anlattığın gibivaristör üzerindeki gerilime duyarlı olan bir dirençtir. üzerindeki gerilimle ters orantılı olarak direnci değişir. bu yüzden korunacak olan devre veya elemana paralel olarak bağlanır. gerilim eşik seviyesini geçtiği zaman varistör devreyi kısa devre ederek sigortaların atmasını sağlar.

    kullandığınız varistörlerin tolerans yüzünden devreyi kesmemiş olabilir. yada varistörlerde sorunda olabilir. onları boşta çalıştırarak(bir yüke bağlamadan) kontrol etmeden bir şey söylemek zor olur.
  • ayrıca varistörün tepki süresi nano saniyeler mertebesindedir.
  • "gerilim dalgalanmalarını yok etmede ve gerilim kararlılığını sağlama"
    Varistör bu işlevi gerçekleştirir mi?
  • evet gerçekleştirir.
    büyük güç harcayan cihazların açılması ve kapanması sırasında ani yükselmelerde ve gürültülerde kararlılık sağlar.
  • peki bir varistörün üzerindeki değerlerin okunması nasıl
  • ns seviyesinde yuksek voltajlı gürültüleri durdurur. Daha uzun süreli gürültülerde (voltajlarda) işe yaramaz. Şebekede bir anahtar acılıp kapatıldıgında veya bir cihaz devreye girdigi sıralarda arklar olusur.Bu arkların cihazı etkileyip etkilemeyecegini anlamak için o testten gecmesi bekleniyor. Anlatılırken yıldırım düşmesi sırasında olusan arklardan falan bahsedilir ama yıldırım dusmesi sırasında sebekede bir dagılma olursa durduramaz bence. Belirtilen testte kısa bir sure için yuksek voltaja sahip pikli sebeke voltajı uygulanıyor. Varistör olmazsa, line filter eklemen gerek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi merakliturk -- 5 Ocak 2009; 11:40:14 >
  • Varistorden cok fazla bir sey bekleme.

    Varistor anma geriliminin ustundeki voltaj degerlerinde direncini dusur. Zaten varistorun bir diger adi da voltaja duyarli direnc dir.

    Bagli oldugu devrede uclarina gelen yuksek voltaj pikleri varistor tarafindan yuklenerek bu gerilimler dusurulmeye calisirilirr. Bunun karsiliginda varistor isinir. Eger pikler cok yuksek guclu ise varistor daha cok isinir.

    Bu nedenle tamam artan voltaji dusurmeye calisiyor ama voltaj artisina neden olan pikler yeterince guclu ise varistor nihayetinde be enerjiyi ememez ve kisa devre olur ve devredeki sigortanin atmasina neden olur.
  • Varistorler hizli tepki verirler. Ornegin ben 20Khz ile anahtarlanan devrelerimde kendi olusturgum piklerin genligini bastirmadan varistorlerden yararlaniyorum ve 20Khz anahtarlama hizinda yeterince cabuk tepki veriyorlar.

    15ms boyunca 1000v luk gerilimi varistorle bastiramazsin. Varistor cok kisa zamanda bozulur.

    15ms 1000V 25ms 220V (15*1000+25*220)/40=512V demek.

    Bence bu testte bir gariplik var. 15ms degilde 1.5ms olmasin.

    Gerci 1.5ms boyunca bile 1000V gerilimi bastirmak ciddi enerji emmeyi gerektirir.
  • Hocam bunu akım artışı - azalışı durumunda hoparlörlerden gelen çıtırtıya karşı kullanabilir miyiz acaba ve nasıl bağlayabiliriz acaba ? Şimdiden teşekkürler..
  •  Varistör nedir ve nerelerde kullanılır?


    http://forum.donanimhaber.com/m_50596023/mpage_1/f_/key_//tm.htm#50643130

    bu topikte resimdeki malzemenin
    ne olduğu konusunda fikir ararken en son "PTC veya muadili varistor oldugu kanaatini yazdı "kenakord08" hocam

    yukarıda verilen bilgiler bu malzemenin sparkor etkisini dogruluyor fakat sıcaklıkla direnç değerinin değişmesin(PTC veya NTC)den ziyade voltaja duyarlı davranımı daha ön plana çıkıyor gibi.

    not:resimdeki malzeme Samsung SCC-643P SmartDome Camera besleme ve bnc girişlerin olduğu kart üzerindeki 5 adet aynı olan malzemeden biri.cihaza 24 AC giriş verildiğinde power led yanıyor.Fakat hiç hareket ve görüntü yok cihazda.

    verilen bilgi ışığında kameranın kullanım yerinde voltaj pik yapıp 270 V u geçip bu sözkonusu 5 malzeme bozulmuş olabilir mi?

    yani varistor bozulunca açık devre gibi davranır mı? normal çalışrken bir iç direnci olmalı değil mi?


    Sizler ne dersiniz resimdeki bu malzeme tam olarak nedir? ve de bu malzemeyi nereden tedarik edebiliriz?




  • Eğer bu eleman anlık pik gerilimlerden koruma vazifesi ile kullanılan varistör benzeri bir yapıda ise ölçerek direnç göremezsin, açık devredir. Besleme hattında ise kaynağa paralel bağlıdır. Eğer sinyal giriş kısmında ise canlı uç ile şase arasında bağlıdır. Ayrıca eğer bu vazifeyi yapıyorsa devrenin normalde çalışmasına hiçbir etkisi olmaz, yani söküp atsan bile sistemin çalışması lazım.
  • Uçlarına uygulanan voltaj değerine bağlı olarak, direnci değişen elemandır. İngilizce; “Voltage Dependent Resistor” sözcüklerinin baş harflerinden oluşan VDR olarak tanımlandığı gibi, aynı anlamda “Voltaja Duyarlı Direnç” olarakta anılmaktadır. Yapısı, esasta, silikon karpit veya titanyum oksit gibi maddelerin, çoğunlukta disk biçiminde pres-lenlemesi suretiyle elde edilir. Bağlantı terminalleri, diske bağlanarak, dışı plastik malzeme ile kaplanır. Diski oluşturan maddenin kristalleri arasındaki kontak direncinin, voltajdan etkilenmesi, varistör, voltaja duyarlı olma özelliği kazandırır.

    Aşağıda üç tip varistör görülmektedir.

    Tip 1 : Katalog numarası üzerinde yazılıdır. Varistör kataloglarından ilgili numara seçilerek, elektriksel ve fiziksel değerler elde edilir.

    Tip 2 : Üzerinde renkli bantlar vardır. Direnç renk kod’unda olduğu gibi her renk bir rakamı gösterir. Örneğin : Portakal = 3, Kahve = 1, Siyah = 0'dır. Bant renkleri yukarıdan aşağıya; portakal+kahve+siyah ise, bu varistör ilgili kataloglardan 310 tipi olarak bulunarak, elektriksel ve fiziksel özellikleri elde edilir.

    Yukarıdaki iki tip varistör, devreye, iki yönde de bağlanabilir. Diğer bir ifade ile her iki yönde aynı elektriksel özellikleri gösterir.

    Tip 3 : Üzerinde iki renkli bant ve bir beyaz nokta vardır. Renkli bantlar, Tip2′de açıklandığı şekilde değerlendirilir.

    Bu tip varistörlerde, bir yöndeki elektriksel değerler, diğer yönden farklıdır ve bu nedenle “asimetrik tip” olarak tanımlanırlar. Şekilde de görüldüğü gibi, söz konusu durumu belirlemek üzere. Katot (K) terminalinin bağlı olduğu ayak, “beyaz nokta” ile işaretlenmiştir. Varistör, yapısına bağlı olarak belli voltaj değeri ve bunun üstündeki voltaj değerlerini algılıyarak aktif duruma geçer. Voltaj arttıkça iletkenliği artar (direnci azalır), voltaj azaldıkça iletkenliği azalır (direnci artar). Böylece uçlarına uygulanan voltajdaki aşırılıkların etkileri, alıcılara yansımaz. Besleme voltajı, algılama değerinin altında olduğu sürece, varistör yüksek direnç değerindedir (teorik olarak yalıtkan) ve gelen voltaj aynen alıcılara yansır. Varistör, enerji sistemlerinde, AC voltaj kaynağı ile, voltaja duyarlı alıcı devreler arasına paralel bağlanarak kullanılır. DC güç kaynağını besleyen şebeke voltajında, ani bir yükselme olduğu anda, varistör iletime geçer ve aşırı voltaj süresince oluşacak fazla akımı, kendi üzerinden geçirerek, alıcıların normal akımıyla aksaksız bir biçimde çalışmasına olanak sağlar. Şebeke voltajı normal değerine düştüğünde, varistör kesime gider ve DC güç kaynağı, normal AC voltajla beslenerek işlevini sürdürür.




  • merhaba, tunçmatik surgepro5 akım koruma prizi bozuldu anahtarı açınca ışık geliyor ama prizlere elektrik gitmiyor, içini açtım sanırım hem varistorü hem de ayrıca sigortası yanmış, sizce elektrikçiye götürsem yanan parçaların birebir muadilini bulup akım koruma özelliğini tekrar kazandırarak onarabilirmi yedek parça olarak varistorler satılıyor mu?, imkanları çok kısıtlı bir yerdeyim o yüzden hızlıca tamir ettirebilmem lazım, teşekkürler
  • merhaba, tunçmatik surgepro5 akım koruma prizi bozuldu anahtarı açınca ışık geliyor ama prizlere elektrik gitmiyor, içini açtım sanırım hem varistorü hem de ayrıca sigortası yanmış, sizce elektrikçiye götürsem yanan parçaların birebir muadilini bulup akım koruma özelliğini tekrar kazandırarak onarabilirmi yedek parça olarak varistorler satılıyor mu?, imkanları çok kısıtlı bir yerdeyim o yüzden hızlıca tamir ettirebilmem lazım, teşekkürler
  • Varistör Çeşitleri için :http://www.entegredunyasi.com.tr/Varistor-Cesitleri,LA_263-2.html#labels=263-2

    Varistör, elektronik devre elemanı olan varistör doğrusal olmayan bir direnç özelliği gösterir.
    Genellikle çinko oksitten yapılır. Varistör gerilimi olarak bilinen gerilimin altında neredeyse hiç akım çekmez. Gerilim değeri çalışma voltajını geçtiğinde direnci hızlı bir şekilde düşerek akım çekmeye başlar. Genellikle elektronik sistemlerin girişine paralel takılarak aşırı gerilimlerde devreye girmesi ve gerilimin daha da yükselmemesi amaçlanır.
    Bir varistör türü olan parafudr ise yüksek gerilim hatları ile toprak arasına bağlanarak yıldırım düşme durumunda yıldırımın yüksek akımını üzerine alır ve trafo gibi hassas elemanları korur.
    Varistör

    Uçlarına uygulanan voltaj değerine bağlı olarak, direnci değişen elemandır. İngilizce; “Voltage Dependent Resistor” sözcüklerinin baş harflerinden oluşan VDR olarak tanımlandığı gibi, aynı anlamda “Voltaja Duyarlı Direnç” olarak da anılmaktadır. Yapısı, esasta, silikon karpit veya titanyum oksit gibi maddelerin, çoğunlukta disk biçiminde pres-lenlemesi suretiyle elde edilir. Bağlantı terminalleri, diske bağlanarak, dışı plastik malzeme ile kaplanır. Diski oluşturan maddenin kristalleri arasındaki kontak direncinin, voltajdan etkilenmesi, varistöre, voltaja duyarlı olma özelliği kazandırır.
    Aşağıda üç tip varistör görülmektedir.
    Tip 1 : Katalog numarası üzerinde yazılıdır. Varistör kataloglarından ilgili numara seçilerek, elektriksel ve fiziksel değerler elde edilir.
    Tip 2 : Üzerinde renkli bantlar vardır. Direnç renk kod’unda olduğu gibi her renk bir rakamı gösterir. Örneğin : Portakal = 3, Kahve = 1, Siyah = 0'dır. Bant renkleri yukarıdan aşağıya; portakal+kahve+siyah ise, bu varistör ilgili kataloglardan 310 tipi olarak bulunarak, elektriksel ve fiziksel özellikleri elde edilir.
    Yukarıdaki iki tip varistör, devreye, iki yönde de bağlanabilir. Diğer bir ifade ile her iki yönde aynı elektriksel özellikleri gösterir.
    Tip 3 : Üzerinde iki renkli bant ve bir beyaz nokta vardır. Renkli bantlar, Tip2′de açıklandığı şekilde değerlendirilir.
    Bu tip varistörlerde, bir yöndeki elektriksel değerler, diğer yönden farklıdır ve bu nedenle “asimetrik tip” olarak tanımlanırlar. Şekilde de görüldüğü gibi, söz konusu durumu belirlemek üzere. Katot (K) terminalinin bağlı olduğu ayak, “beyaz nokta” ile işaretlenmiştir. Varistör, yapısına bağlı olarak belli voltaj değeri ve bunun üstündeki voltaj değerlerini algılıyarak aktif duruma geçer. Voltaj arttıkça iletkenliği artar (direnci azalır), voltaj azaldıkça iletkenliği azalır (direnci artar). Böylece uçlarına uygulanan voltajdaki aşırılıkların etkileri, alıcılara yansımaz. Besleme voltajı, algılama değerinin altında olduğu sürece, varistör yüksek direnç değerindedir (teorik olarak yalıtkan) ve gelen voltaj aynen alıcılara yansır. Varistör, enerji sistemlerinde, AC voltaj kaynağı ile, voltaja duyarlı alıcı devreler arasına paralel bağlanarak kullanılır. DC güç kaynağını besleyen şebeke voltajında, ani bir yükselme olduğu anda, varistör iletime geçer ve aşırı voltaj süresince oluşacak fazla akımı, kendi üzerinden geçirerek, alıcıların normal akımıyla aksaksız bir biçimde çalışmasına olanak sağlar. Şebeke voltajı normal değerine düştüğünde, varistör kesime gider ve DC güç kaynağı, normal AC voltajla beslenerek işlevini sürdürür.




  •  Varistör nedir ve nerelerde kullanılır?
    . Varistör nedir ve nerelerde kullanılır?
     Varistör nedir ve nerelerde kullanılır?

    bu bir varistörmüdür neden kömür gibi olmuş olabilir yenisi nerde bulunur




  • 14d471k varistor bağlı olduğu hattın sigorta kutusundaki 16A lik şalteri attırır mı ?
  • Çok net birşey diyemem ama biraz da oluşacak pikin şiddetine bağlı bence. Yani ufak piklerde attırmaz. Ama pik değeri büyüdükçe hem kendisi patlar hem de sigortayı attırırır çalışma prensibi böyle.
  • Peki hocam teşekkürler.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.