Şimdi Ara

Veri depolamada DNA dönemi başladı: Şimdilik pahalı ve düşük kapasiteli

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
272
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Veri depolamada DNA dönemi başladı: Şimdilik pahalı ve düşük kapasiteli
    Fransa'da Biomemory adlı bir girişim, 1.100 dolar ücret karşılığında sadece 1 kilobayt büyüklüğünde DNA depolayabilen bir depolama kartını piyasaya süren ilk şirket olduğunu iddia ediyor Elbette bu veri boyutunun ücret nezdinde çok düşük olduğunu söylememize gerek yok. Ancak firmaya göre bu depolama tekniğinin bazı ciddi faydaları da var. Bunlardan birisi 1 KB'lık "DNA Kartlarının" her birinin en az 150 yıl dayanması.



    DNA depolama geliyor



    Biomemory, DNA tabanlı depolamada yerinde de saymak istemiyor. Aktarılanlara göre firma, veri merkezlerinde kullanılmak üzere 100 Petabayt depolama kapasitesine sahip gelecekteki bir "Biomemory Prime" depolama kurulumunu da tartışıyor. Henüz detaylar net olmasa da firma Biomemory Prime’ı 2026 yılında piyasaya sürmeyi planlıyor.



    Veri depolamada DNA dönemi başladı: Şimdilik pahalı ve düşük kapasiteli
    Bu iyimser bir plan zira şu anda mevcut olan teknolojinin bu tür verileri okuyup yazması gerçek anlamda günler alıyor. Cam depolama ya da seramik depolama açıkçası çok daha öngörülebilir bir depolama yöntemi gibi duruyor. Bununla birlikte görünüşe göre DNA'nın 4 (ATGC) molekülden oluşan doğal eşlemesi, ikili (1-0) hesaplamanın sınırlarına kolayca ulaşmasına ve bunları aşmasına olanak tanıyor. Biomemory'nin DNA depolama teknolojisinin potansiyel depolama yoğunluğu kesinlikle DNA'nın mikroskobik doğasından yararlanıyor gibi görünse de, "DNA Encode" aslında biraz yetersiz görünüyor.



    Ayrıca Bkz.Konya'da üretilen 5 milimetrelik çip, Silikon Vadisi'ne 100 dolara satılıyor



    İsterseniz Biomemory'nin DNA Encode işlevini web sitesinde test edebilir, bir metin kutusuna maksimum 1.024 karakter yazabilir ve bunları doğrudan sayfada DNA Encode edebilirsiniz. Bu oldukça şık olsa da, dörtlü sistemde depolama verimliliği binary sistemini kolayca geçebilmeli. Ancak Biomemory'nin DNA Encode'u bunu yapmıyor. Mesela her ikisinde de “metin” yazmak 40 karakterlik bir sonuç ortaya çıkarıyor.




    Kaynak:https://www.tomshardware.com/pc-components/storage/new-memory-card-uses-dna-to-store-your-data-biomemorys-card-costs-dollar1100-to-store-one-kilobyte-of-data







  • tam guzel bilim kurgu senaryosu, insanligin tum bilgi birikimini dogadaki hayvanlarin dna'sina sakliyacan. insanlikdan milyonlarca yil sonra gelen baska bir zeki canli bunu kesfedecek. yada tersi yuz milyonlarca yil once varolmus bir medeniyet tum canlilarin dna sina kodlar koyar, ilerki medeniyetlere mesaj gondermek icin. hos bu yapilmis islenmis bir konu. uzay yolunun bir bolumunde geciyordu.

  • Bunu "icad" edenlerin bence esas niyeti veriyi uzun süre saklamak falan değil. Böyle yüksek teknoloji şirketler asıl, gerçek hedefleri olan projelerini gizli yürütürler, içeriye fon akışı sağlamak için ise böyle "yeni" ama kimsenin çok da ihtiyacı olmayan ürünler ittirirler. Asıl proje askeri ise zaten hiç duyurmazlar, başkası açığa çıkarır.

  • bluemersini B kullanıcısına yanıt
    👍

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • darkaura kullanıcısına yanıt
    Zaten yaptılar bunu. Bütün dnayi topladılar.pandemic süreç ve öncesindeki yaşlılığıniz nasıl olcak gibi programlarla. Ulenmask ve bilamca ve para baronları buna sahip hatta dur dünyanın g.tüne bı kibrit çakıp aya yada Mars'a tüyüp orda tüm canlı ve insan üretme planları vr,,, bı kibrit kökü kaldı yapamadıkları oda mümkün,,,şakası bile ciddi,,,



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gamer10 -- 23 Ocak 2024; 22:47:45 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bazıları çok film izlemiş. Yorumlarda hemen kendilerini belli ediyorlar.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.