Şimdi Ara

Volvo Araçların 2. El Sorunsalı

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
4.358
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba,

    Bu forumda Volvo araçların 2. el değeri konusunda çeşitli konularda birçok değerli görüş dile getirildi. Göremedim ama ayrı bir başlık altında dahi tartışılmış olabilir bu konu. Nedenleri konusunda çeşitli fikirler sunuldu. Son zamanlarda duyduğum bazı fiyatlar sonrasında sizlerinde görüşleri ile bu fiyatların gerçekliği ve nedenleri konusunda görüş alışverişinde bulunmak istedim.

    Konu başlığını "Volvo Araçların 2. El Sorunsalı" olarak açmayı uygun gördüm çünkü forumda okuduklarım ve yakinen duyduğum bazı fiyatlar bu durumu bir sorun olarak algılamama sebep oldu.

    Öncelikle gerçek bir örnekle başlamak isterim. Bir arkadaşım 2011 model 5.000 km'deki Volvo S60 T4 aracını takasa verip S80 almayı düşünüyordu (Araç 7 aylık araçtı ve üzerinde çizik dahi yoktu). Bir yetkili bayiye gidip bir araç beğendi. Kendi aracı için takas fiyatı istedi. Kendisine verilen fiyatı aynen yazıyorum;

    S60 aracı 2011 yılı Mayıs ayında aldığı fiyat : 83.500 TL
    2011 Kasım ayında kendisine verilen takas teklifi : 65.000 TL


    Bu teklif karşısında arkadaşım hiç düşünmeden kalktı tabii ki masadan. Hiç düşünmemesinin nedeni aradaki farkı ödeyemeyecek olması değildi. Resmen acıdı aracını o fiyata bırakmaya. Söylediği en dikkat çekici cümle "bu arabaların bu kadar değer kaybettiğini bilseydim almazdım" oldu. Benimde içimde bir Volvo sahibi olarak bir hayal kırıklığı oluşmadı değil.

    Bende Ağustos ayı içerisinde aracım için yeni kasası ile değiştirebilirmiyim acaba diye bir takas teklifi istedim. Başka bir yetkili bayiden verilen teklife bende sadece bir tebessüm ile karşılık verebildim. Tamam Volvo'nun 2. eli zayıf ama bu kadar mı zayıf. Araçlarımıza ve paramıza gerçekten yazık oluyor. Yenisi ile bile değiştiremiyoruz acıyıp aracı teklif edilen fiyatlara bırakamadığımız için.

    Şimdi yetkili bayii dahi kendi aracına bu teklifi yapıyorsa aracın piyasasının olması beklenir mi? Başka bir markanın bayisi veya bir galeri olsa bir nebze anlayabilirim ama Volvo'nun kendi yetkili bayisi bile bu fiyatları biçiyor araçlarına. Garantisi dolar dolmaz aracını değiştiren bir çok insan tanıyorum. Araçlarından memnun kalsalar dahi değiştiriyor aaraçlarını bu insanlar. Bu insanların Volvo tercih etmesi beklenebilir mi? 2. eldeki bu piyasa ile bu müşterileri çekebilirmisiniz.

    Bir VW, Audi, Mercedes veya BMW alıcısı herhangi bir tereddüt yaşamadan aracını alıyor. Çünkü kafasında beğenmesem dahi değiştiririm düşüncesi var. Aldığı fiyatın az bir değer altında aracını satabiliyor (Hatta aldığı fiyatın üstünde aracını satan VW sahipleri var ). Bir Volvo alıcısı ise genelde aracı nüfusuna geçirmek için alıyor. Bir şekilde planı dışında olaylar gelişirse ve aracını satmak durumunda kalırsa içi kan ağlıyor. Edilen zarara acımamak elde değil.

    Normalde Volvo araçları bazı konularda Mercedes, BMW ve Audi'den dahi üstün. Ve bu üstünlük sadece güvenlik konularında da değil. Aracından memnun olmayan Volvo sahibi azdır. Ama gel görki satış rakamları arasında büyük bir uçurum var. Bu farkın bana göre en büyük nedeni 2. el değeridir. 2. el değeri bu kadar düşük olan bir markanın satış rakamlarınında düşük olması normaldir. Araçların 2. el değeri diğer araçlar oranında düşüyor olsa eminim ki satış rakamları artacaktır. Çünkü insanlar hem araçlarını daha değerli hissedecek hemde satma kaygısı olmadan satın alabilecekler.

    Sizlerin bu düşüklüğün nedeni konusunda fikirlerini gerçekten merak ediyorum (Benim nedenim yetkili bayilerin dahi kendi sattığı araca güvenmeyip çok düşük fiyat vermesidir). Acaba göremediğimiz, yorumlayamadığımız noktalar mı var? Araçların bedeli gerçekten teklif edilen değerler mi? Yetkili bayiler bu durumu çözmek için bir adım atabilir mi? Yetkili bayilerde verilen fiyatların piyasa fiyatlarında olması satış rakamlarına yansıyacaktır. Kendi araçlarının değerini bildiğini gösterir düye düşünüyorum. Sizcede olabilir mi?

    Saygılar, sevgiler.

    Hikmet KESKİN







  • Hokka H kullanıcısına yanıt
    Merhaba Hocam,

    Geçen sene eski s60'ımı değişme umudu ile fiyat almıştım bir yetkili bayiden. 23 bin TL demişlerdi. Ben 27500 TL'ya sattım. İlk başta duyduğum teklif beni biraz üzse ve şaşırtsa da düşününce haklı yönlerinin de olduğunu gördüm.

    Öncelikle bayide olsa buralar bir ticarethane ve para kazanmak zorundalar. Senden, benden alacak 10 TL'ya satacak 11 TL'ya. Belki aylarca bekleyerek zaman ve insan kaynağı ayırarak 11 TL'ya satabileceği bir aracı neden 11 TL'ya alsın?

    Burada bizlerin düşüneceği şey kendimiz bu aracı satmaya çalıştığımızda fazladan elde edeceğimiz para bizim harcayacağımız zaman ve emeğe değecek mi? Eğer değer diyorsak kendimiz satmaya çalışmalıyız.

    Arkadaşının örneğine gelirsek...

    Şu anki güncel fiyatları bilmemekle beraber 65 verdikleri aracın piyasada satılabilecek fiyatı aşağı yukarı 70-71 olmalı. Şimdi empatiyi başka bir üçüncü kişi gözüyle yapalım. Bu kişi bugünlerde s60 almak niyetinde olan birisi olsun. Sıfırı 83 bin TL olan bir aracı örneğin 75 bin tl verip kaç kişi alır? Hele 76-77 falan desen doğrudan sıfırını alır.

    Diğer bir husus ise BMW, Mercedes vs. firmalarının ikinci elde ederine araç geri aldıkları ön kabulüne. Elimde bir örnek yok ama mümkün olduğunu sanmıyorum hocam. Belki şu olabilir: O firma müşterileri kendi satmakla uğraşıp elde edecekleri 3-5 bin tl'yı pek önemsemeyen kesim ağırlıklı olabilir.

    VW de ise biraz farklı bir durum var. Vw çok daha geniş bir halk kitlesine hitap ediyor. Başka bir sürü daha sebebi olabilir ama onlara girmeye gerek yok. Sonuçta VW otomobilleri sadece kendi bayisinde değil ikinci el piyasasının genelinde talep gören araçlar. Yalnız tüm VW araçları için de geçerli değil bu. Gidip bir büyük motorlu Tourag alırsan satmaya çalıştığında Volvo'yu mumla arayabilirsin. Çünkü o da motoruyla, vergisiyle, bakım giderleriyle, gelir dağılımı üçgenindeki tepedeki daha ufak bir kitleye hitap ediyor.

    Ayrıca VW'lerde kısmen görülen sattığı fiyatın aldığı fiyattan büyük olması durumu kurların istikrarlı bir şekilde son yıllarda artmasından da kaynaklanıyor. Farzı muhal euro 1800 tl'ya inse (bir kaç yıla dağılmış şekilde) VW sahipleri bile baya zararına elden çıkarmak zorunda kalacaklardır araçlarını.

    Bunların yanı sıra Volvo Türkiye'nin de hataları olmuş olabilir. Örneğin diğer firmalarda gördüğüm; bir araç yeni çıktığında lansman fiyatları açıklıyorlar. Daha sonra fiyatlar kademeli artıyor. Volvo'da ise tersi bir durum oluyor galiba. İlk gelen araçlar pahalı satılıyor sonra fiyatlar aşağı geliyor. Geçen sene s60 konusunda baya eleştiri vardı bu konuda. Bir sene önce 105 bine aldım. Bu sene aynı araç 95 bin gibi...

    Kısacası ikinci el fiyatları, ekonomi, aracın tutulup tutulmaması vs çok çetrefilli konular. Tek bir teori ile açıklamak zor.




  • Hokka H kullanıcısına yanıt
    Merhabalar;

    Oncelikle sunu dusunursek daha dogru bir yaklasim elde ederiz. Neticede Volvo bayisi dedigimiz ve aracina deger vermiyor diye tabir ettigimiz yerde nitekim bir araci. Yani binici ile alici arasindaki ara bulucudur. Ve tabiki de kar amaci guder.

    Bu esas alinarak Volvo bayisinin verdigi fiyatin ustune tek elden bu araclar satilabir. Ki kesin diyemeyiz ama Yekli servislerin ortalama 4-5 bin lira assagi rakam teklif ettiklerini ben biliyorum.

    Tabi onemli ve asil konumuz 2.el deger kaybi aracilarin kar marjindan daha onemli bir rol oynamaktadir.

    Onemli faktor olan ikinci el piyasasini aracin kasko bedellerinde ki fiyatlari baz alinarak arz-talebe gore piyasanin sekillendigini dusunuyorum. Kimisi bu rakamlardan daha yuksek kimiside daha alcak rakamlara alici bulabiliyor. Ancak bu kasko bedelleride mi arz-talep iliskisine gore mi belirleniyor bu konuda bir fikrim yok ama olabilir. Yani sadece amortisman payinin olacagini dusunmuyorum. Bu arada gib.gov.tr den her aracin kasko bedelini gorebilirsiniz.

    Gel gelelim VOLVO gibi benim icinde ozellikle "D" segmentinde BMW, Mercedes-Benz ve AUDI'den daha cezbedici kanaatimce daha iyi olan, baskalari icin boyle olmasada en aznindan bunlarla ayni duzeyde olan premium bir marka neden nicin onlar kadar tutulmuyor? (Alim - satim tercih)

    Benim bu konuda ki dusuncelerim su yonde:

    -BMW, M-B in marka degeri daha yuksek. Bunlari yapilan reklamlara mi yoksa Fisilti Gazatesi diye tabir ettigimiz (insalarin kendi aralarindaki konusmalarinda ister istemez reklam yapmalari ) na baglariz bilmiyorum ama bugun arabadan anlamayan sahislar bile bu markalari biliyor. (Bayanlar mesela). Nitekim Volvo el degistirine kadar hic reklam yapan firma degildi. Halk tabiri ile ( Bizi bilen bilir seklinde davraniyordu ) Fakat el degistirmesinin ardindan artik hemen hemen bir cok konuda piyasaya ve Turkiye pazarina kendini uydurmaya, kabul ettirmeye basladi. Reklam vermeye baslamasinin yani sira diger degisiklerinin bir kismindan birazdan bahsedecegim.

    - Volvo kendi tasarim dilini su sekilde ifade ederdi. ( sade, şık Iskandinav tasarimi ) bknz. Sade ve şık ama kaliteli ancak bizim insanimiz gosterisi sever :) Belkide o paralara daha gosterisli ve marka degeri halka inmis markalari tercih etmenin baslica sebepleri bunlardir. Tabii kendi kanaatimce Volvo'nun yeni modelleri artik gosterisli olmaya basliyor. Ancak suda unutulmamalidir ki gosteris olsada olmasada Volvo araclari Premium (luks) araclardir. Guvenligi, konforu malzeme kalitesi ve turbo motorlari cokta tarsilmaz bence.

    - VOLVO'LAR PERFORMANS MOTORLU BINEK ARACLARDIR.
    Bu sebeple 2011 e kadar uretilen hic bir Volvo motoru ekonomi amaci gutmez. BMW, Mercedesin 2005-2006 larda gectigi "D" segmenti 1.6 motorlu araclara VOLVO 2011 de el degistirmesiyle (Gelly firmasina satilmasi) birlikte gecmistir. Ornegin 1.6 dizel motor S60 ve S80'de bir ilktir. Tabi artik Vergi bantlarindan dolayi hemen hemen tum premium markalar "E" segmenti dahil 1.6 motorlara gecti.

    Nedeni bundan olsa gerek piyasada (halk arasinda) Volvo'lar hangisi olursa olsun cok yakan araclar olarak bilirinir ve tercih edilmemesine etken olusturulur.

    Diger nedenleri ise parcalarinin zor bulanacagi ve pahali olacagi yonunde olur. Ve soylenir ki paraya şıkışma aninda kolay elden cikartilamiyacagi veya cok zarar ettirecegi soylenir. Dogrudur. Cunku bu tarz soylemlerle aracın talabi azaltılır. Bu da dogrudan dogruya buna sebep olur.

    Genelde Volvo'lari Binenler ve Bilenler tercih ederler.

    Tabii bu durumlar bizim ulkemiz icin soz konusu. Diger ulkelerde oldugu gibi Volvo bizim ulkemizde hakettigi degeri gormuyor.

    Ben soran herkese tavsiye ederim hatta ve hatta 2 gunden sonra yuksek ihtimalle diger kullandigi arabalari begenmiyeceginide eklerim. (Diger denk premium markalar dahil.) Zevkler farklıdır faktorunude ekleyelim tabii.

    Benim sahsi fikirlerim bu yonde. Hepimize kazasiz, belasiz ve agrizasiz agiz tadiyla, keyifli surusler dilerim Insallah.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • HiGHWAYMOUSE kullanıcısına yanıt
    Sn. Highwayhouse, yazdıklarınızın büyük bir kısmına katılıyorum. Fakat 7 aylık ve 5.000 km'deki bir aracın fiyatı alındığı fiyattan 10 - 15.000 TL daha düşük olmaz, olmamalı. Kaldı ki araç alındığı bayide takasa veriliyor. Zaten S60 alınırken belli bir kar marjı ile satıldı. S80'de bir kar marjı ile satılacak. En azından takasa alınan S60 için kar marjı küçük tutulmalı (Sıfır olmalı demiyorum). Yani 2 araç satıp 3 kere aynı değerde kar sağlanmaya çalışmak Volvo gibi satış rakamlarını arttırmak isteyen bir marka için doğru değil (Satış rakamlarını arttırmak istedikleri yorumu sadece bir düşünce. Bu rakamlar gayet yeterli geliyorda olabilir).

    Aslında benim belirtmek istediğim nokta şu. Bir araç markası kendi markası olan araçları takasa alırken kar marjını nispeten düşük tutarsa araçların 2.el değerini yükseltmiş olacaktır ve böylece 2. el kaygısını azaltıp satış rakamlarını arttırabilecektir. Yani Volvo markası, kendisine getirilen ve yine bir Volvo almak için takasa verilen aracı piyasa değerinin oldukça altında almamalı. Bu kendi araçlarının 2. elini öldürmek oluyor.

    Ayrıca 83.000 TL'ye alınmış olan bir aracın 7 ay sonra piyasası 70 - 71.000 TL'ye iniyorsa söyleyecek başka birşey yok zaten ne yazık ki. Bu düşüş müthiş bir düşüştür ve araç kalitesinden bağımsız olarak insanları korkutur. Volvo'dan başka bir araç kullanmamış olan bende bu düşüşü kabul edip bundan sonraki aracımın Volvo olmasını sindirebilirmiyim emin değilim açıkçası.

    Sevgiler, saygılar.




  • Hokka H kullanıcısına yanıt
    Bir örnek vereceğim hocam:

    Ben bir ay kadar önce s60'ımı satıp yeni araç arayışına girdim. O mu bu mu derken VW Tiguan'da karar kıldım. Bütçem sınırlı olduğu için en düşük donanımlısını tercih edecektim. Sıfırı yaklaşık ufak bir pazarlıkla 62 bin TL ya alınabiliyordu. İkinci el ilanlarını da araştırdım bu sıralarda. Daha 5 bin km.de 2012 model yani bir yaşında 55 bin tl istenen bir ilan gözüme çarptı. Biraz pazarlık derken 54 bin tl'ya aldım. Pazarlık becerim olsaydı 53 bine biterdi muhtemelen. Sıfırı ile yaklaşık 9 bin TL fark...

    Fakat işin vehameti burada bitmiyor. Araç galericideydi. Ve galericinin bu aracı alış fiyatı 50 bin TL idi maalesef...

    Kar marjını nispeten düşük tutsalar eleştirine katılıyorum. Araç başı 5-6 bin tl kazanacaklarına 2 bin tl kazansın. Bu sayede sıfır araç satışını da arttırsın. Yalnız bu da temenniden öteye geçmiyor. Keşke olsa...

    Benim anlattığım şeylerin çoğu da farkettiysen bu gerçekliğe alıştırmaktan ibaret ki hayal kırıklığı yaşamayalım. Geri kalanı ise diğer markalarda da durumun belki görece az ama yine de olduğu yönündeki öngörümden ibaret...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HiGHWAYMOUSE -- 1 Ekim 2013; 11:23:38 >




  • Ayrica sizin hangi bayiye gitiginizi bilmiyorum ama, bayinin o donemdeki 2. El arac stogu da cok durumu etkilemis olabilir. 2 ay once volvo v40 almak icin bmw 1 serisi aracima takas icin fiyat istedim, 29500 verdiler. Ben 10 gun icinde 36500 e sattim. Goruldugu gibi bayi ikinci el stogundan olsa gerek bmw yi de ezmeye calisti ve verdigi rakam komik bile denemeyecek duzeydeydi. Volvo acisindan 2. El sorunu yok demiyorum, ama major bir problem oldugunu da düşünmüyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Uzun uzun yazılmış ama kendimden örnek vereyim.
    Önceki aracım s4o dynamic aracımı piyasanın 5ooo tl üstünde iki haftada sattım.
    Şimdiki aracımı satılığa çıkardığı günün ertesi gün satın aldım.
    Aracı satan beyefendi bile hayret etti ve o kadar aracım oldu hiçbiri bu kadar hızlı satılmadı dedi.
    Not:araç T4
    Beni şimdiki aracımıda zorlanmadan yine piyasasının üzerinde satacağımı biliyorum.
    Yeter ki Türkiye'deki ikinci el satış mantığını çözün doğru zamanda doğru fiyatla satın.

    Selamlar.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.