Şimdi Ara

Wi-Fi 6 destekli bir router almalı mıyım?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
820
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,


    Şuan evimde Millenicom'dan aldığım 100Mbit internet servisini kullanıyorum. Duvardaki fiber kablo ufak bir cihaza, o cihazdan çıkan ethernet kablosu ise H298A model bir cihaza bağlanıyor. Masaüstü bilgisayarımda ise Archer TX300E model kodlu PCIE adaptör kullanıyorum. Mevcut durumda bazen internet bağlatısı kablosuz bağlanan cihazlarımda yavaşlıyor veya ping değerleri yükseliyor. Çekim gücümde bir problem yok. En büyük problemim bilgisayarımdaki filmleri SMB ile televizyonumda izlemeye çalıştığımda büyük dosyalar bazen donuyor. Acaba Wi-fi 6 destekli bir router almak bu problemimi çözer mi? Çözecekse alacağım modelde nelere dikkat etmeliyim, bir routerın interneti dağıtmak dışında başka marifetleri olur mu? Ayrıca H298A cihazını tamamen aradan kaldırmak istiyorum. Router aldığımda router'ı bu cihaza mı bağlamam gerekecek yoksa diğer cihazdan gelen etherneti yeni alacağım router'a mı bağlayacağım? Çok fazla teknik bilgim yok fakat yardımcı olmak isteyen arkadaşlara ilave istedikleri konuda elimden geldiğince bilgi verebilirim. Ayrıca bilgisayarımdaki fimleri televizyon ile paylaşmam konusunda daha hızlı ve alternatif yordamlar varsa bu konudaki tavsiyelerinizi de dinleyebilrim.


    Bu konuda forumu inceledim fakat tam olarak aradığım cevapları alamadım. Eğer mükerrer bir konu olduysa kusura bakmayın. Yardımcı olan arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.








  • Wifi 6 router ile cihazlardaki yavaşlık ve ping olayını çözebilirsin, ama film olayını çözemeyebilirsin.


    Film de donma olayını Wifi 6 router ile yaşıyorum. NAS ta bulunan 80GBlık bir filmi, Mibox ile oynatmaya çalıştığımda takılma yaşıyorum, ama Wifi 6 ile bağlı PC den sorunsuz oynatabiliyor.


    Burada aktarım hızından ziyade kod çevirmede sorun yaşadığını sanıyorum (Mibox AC ile çalışıyor). Çünkü anladığım kadarıyla, Mibox filmi NAS tan okuyor, kod uymadığı için çevirmesi gerekiyor, Mibox ın işlemcisi yetersiz kaldığı için çok yavaş çeviriyor ve donuyor.


    Yine anladığım kadarıyla bunun çözümü Plex server ı kurmaktan geçiyor. İşlemcisi güçlü bir cihaza (PC, NAS gibi) Plex serverı kurulacak, bu cihaz kodu çevirdikten sonra direk Plex istemcisine (TV, TVbox, telefon gibi) işlemcisi zayıf cihaza aktaracak ve sorunsuz seyredilecek. Deneme fırsatım olmadığı için net birşey söyleyemeceğim.


    Tabi Plex serverın düzgün çalışması için ilk önce sağlam bir yerel ağ olması gerekiyor.


    Alacağın router a bağlı, interneti dağıtmak dışında başka marfifetleri de olur, reklam engelleme, vpn, ağ depolama, dosya film download gibi değişik özellikler barındırabilir. Ama bu routerın bütün özelliklerini aynı anda kullanabileceğin anlamına gelmiyor, işlemcisine göre çok iş verilirse yavaşlama olarak geri döner.


    Millenicom da nasıl çalışıyor bilmiyorum ama, eğer İSS kullanıcı adı ve şifreni biliyorsan, H298A yi aradan kaldırabilmen lazım.


    Wifi 6 router alacaksan bütçene bağlı olarak en az 4x4 MiMO, 160mhz, 5ghz bandın 4804mbps, işlemcisi güçlü bir router alman tavsiyedir.


    @KFCap




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YunTi -- 15 Haziran 2021; 8:31:17 >




  • Cevabınız için çok teşekkür ederim. Plex konsunu araştıracağım. Televizyonda filmler donduğunda "Kaynak çok yavaş" şeklinde bir uyarı veriyor. Bu yüzden konunun ağ ile ilgili olabileceğini düşündüm. Fakat söylediğiniz gibi de olabilir.


    Aşağıda linkini verdiğim ürün sanırım tavsiye ettiğiniz özellikleri karşılıyor. Benim nazarımda irite edici bir görüntüsü var eğer bulabilirsem daha minimal ve benzer özelliklerde bir ürün tercih edeceğim. Direkt olarak bir ürün tavsiye etmek isterseniz buna da açığım. Bahsettiğiniz vpn, ağ depolama ve diğer özelliklerin benim için çok önemli olmayacağını düşünüyorum.


    https://www.vatanbilgisayar.com/asus-rt-ax82u-861mbps-4804mbps-dual-bant-kablosuz-ax-router.html


    @YunTi





  • Sana kesin ve net olarak şunu söyleyebilirim: şu anda piyasadaki AX cihazların bir çoğu uyduruk maalesef. Eski ama en üst seviye AC destekli bir cihaz alırsan emin ol daha iyi performans alırsın. Asıl önemli olan nokta cihaz o markanın en üst modeli olsun, antenlerin önemi çok büyük kapsamada.


    Örnek veriyorum AX uyduruk olanlar:

    Huawei AX3

    Tplink Archer AX10- AX20-AX50


    Eski AC olup iyi olanlar:

    Tplink Archer C5400

    Tplink Archer C4000

    Unifi AC HD

    Zyxel Armor Z2

  • altuntepe2 kullanıcısına yanıt

    Hocam o zaman mesela gönderdiğiniz C5400 TPlink Archer AX6000'den daha mı iyidir? C5400'ün şuan piyasadaki fiyatı AX6000'den hayli yüksek gözüküyor. Şuan üst düzey bir AC model alıp ilerde AX ihtiyacım doğarsa (doğar mı ya da ne durumda doğar hiç bir fikrim yok) o kadar para vermiş olmaktan pişman olmak istemiyorum. Çok fazla teknik detaya da hakim olmadığım için burada bilgi sahibi olanların vereceği tavsiye benim karar vermemde anahtar rol oynuyor. AX'lerde dandik olarak örneklediğiniz cihazların hepsi sanıyorum 1.000 TL altında fiyata sahip. Mesela AX6000 de dandik midir? Ya da bu nevi yüksek fiyatlandırılmış routerlar.

  • KFCap K kullanıcısına yanıt
    sırf ax isteyenleri tatmin etmek için ve ek olarak ülkenin ekonomisi yüzünden artık üst seviye cihazlar pek gelmiyor. ax avantajı olarak eğer evde çok fazla cihaz varsa akıllı ev diyelim buna o işe yarar bunun dışında zaten 2.4ghz ve 5ghz ac ve ax birebir aynı. cihazda kullanılan antenler ve chipset üst seviye olursa ac çok daha verimli olur. 3-5 sene sonra anca ülkeye adam akıllı ax cihazlar gelir.

    Bahsettiğiniz ax6000 kağıt üstünde çok güzel görünüyor ama test etmedim fiyatıda dediğiniz gibi baya iyiymiş benim önerdiklerime göre. Bunu deneyebilirsiniz 4x4 mimo olması ram ve antenleri çok güzel görünüyor. Kronik bir sorun çıkarmazsa insanların yeni favorisi olabilir..

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • @altuntepe2


    Sene olmuş 2021, 2013 ün teknolojisini önermeyin artık.


    Yurtdışında millet 2.5gbit ethernet portla, AXE ile uğraşırken, Türkiye de hala 1gbit ethernet portlu AC ile uğraşır.


    Önerilen C5400 bugünün fiyatıyla 4000TL civarı, Asus AX88U AX6000 bugünün fiyatıyla 3800TL, neye göre C5400 AX88U dan daha üstün merak ettim.


    C5400 - 4000TL, Huawei AX3 - 500TL bu nasıl bir karşılaştırmadır.


    Bugün 4 kişilik bir ailede, akıllı ev olmadan, en az 10 wifi cihazı vardır ki bazı evlerde akıllı ev olmadan, bu sayı 20-30 lara kadar çıkabiliyor.


    Ülkeye üst segment AX gelmiyor değil, sadece Vatan ın sitesine bakarsan Asus AX89X, AX11000, AX88U. TPlink Archer AX11000, Zyxel Armor G5 modelleri görürsün. Biraz araştırma yapıpta yorum yapın.


    AX i kabullenin, AC uzatmaları oynuyor artık. Yeni teknoloji her zaman iyidir.


    @KFCap


    Hocam, benim önerim Türkiye den alacaksan gösterdiğin AX82U şimdilik ideal bir model. Bütçen uyuyorsa AX86U AX88U da düşünebilirsin. Eğer yurtdışından temin edebiliyorsan, tavsiyem Netgear Nighthawk ları bir inceleyebilirsin.


    Router alacaksan muhakkak Wifi 6 alman gerekiyor çünkü bugün satılan hemen her cihaz Wifi 6 ile geliyor artık. Cihazların yenilendikçe Wifi 6 nın nimetlerinden daha çok yararlanmaya başlarsın.


    Başka bir tavsiyem de, Yerel ağını ne kadar genişletmeyi düşünüyorsun, sanalaştırma yapılacak mı veya ileride yapılabilir mi ona göre karar vermen, benim gibi ilk etapta orta segmentten girip, bilgi edindikçe yerel ağı genişletmeye kalktığında donanımlar yetersiz kalıyor. Buda daha fazla masraflara yol açıyor. Tabi bu gidip en iyisini alayım mantığına gelmiyor. İhtiyaca ve plana göre alınması en doğru karar. Bunun için networkle alakalı biraz bilgi edinmen lazım.





  • Yeni teknolojiyi kötülediğimi nereden çıkardın? Aksine ben elimden geldiğince hep son teknolojiyi kullanın diyen birisiyim forumdakiler bilir açtığım konulardan. Üslubuna bakarsam sana cevap yazmaya değmezsin ama altta kalmak istemem. Bahsettiğim şey AX olup ucuz modellere yönelmektense AC olsun ama üst seviye cihazlara yönel dedim. Temelde frekanslar belli limit belli AX'ten mucizeler beklemek saçmalık. 2.4ghz ve 5ghz kullanıyor her ikiside. Kablosuz sektörü öyle sorunsuz bir sektör değil, rayına oturması uzun süreler alıyor hem donanım hem yazılım olarak. AC şu anda bile henüz tam stabilliğe kavuşabilmiş değilken AX kobayı olmak isteyenler elbette erken davranabilir.


    Ek olarak bana günümüzde satın alınabilir AX destekli adaptör söylermisin Intel AX200 ve AX210 dışında?


    Ek olarak bana günümüzde AX destekli mobil cihaz sayısını söylermisin amiral gemisi telefonlar hariç?


    Önerdiğim cihazların fiyatları yeni model cihazlardan yüksek bunu sonradan farkettim hatalıyım burda evet, ama elbette illaki onları satın al demedim. Sadece fikir oluşturmak açısından örnek gösterdim. Verici cihazlar ne kadar güçlü olursa olsun alıcı cihazında bir o kadar önemli ve halen AX düzgün alıcı adaptörler, 4x4 mimo AX telefonlar çıkmadı ve uzunca bir sürede çıkmayacak.


    Son olarak Burak Şolt'un incelemelerindeki testleriyle lafımı bitiyorum isteyen açar AC vs AX kıyaslamasını yapar kararını verir, çok zahmet etme diyede saniyeleriyle ayarladım test videolarını tıklayın bakın AX alıcısıyla ne mucize hızlar alınıyor ne menzil alınıyor görün:











    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi altuntepe2 -- 16 Haziran 2021; 1:22:30 >




  • altuntepe2 kullanıcısına yanıt

    Burda AX kullanıcılarını kobay olarak görmen bile kötülemek zaten.


    Olayı AC AX iyi mi kötü mü olayına getirmeye gerek yok. Normal birisi fiyatına ve ihtiyaca göre hangisi iyise onu önerir.


    Verdiğin örnek modeller fikir oluşturmuyor, AX i kötülüyorsun, önerdiğin AC router 4000TL, AX router 500TL, görende bütün AX routerlar AX3, Archer AX10 AX20 miş gibi konuşuyorsun.


    Aynı fiyat çerçevesinde hangisi iyise o alınır. Ben gidipte AXE öneripte, dandik AC router alma demiyorum. AXE demişken Asus AXE11000 ve Netgear RAXE500 ü bir incele.


    Kimse AX ten mucize beklemiyor zaten, kullanan yeni teknoloji diye kullanıyor. Dünyada bir routerdan mucize bekleyen tek kişi olabilirsin.


    Sırf piyasada şuanda AX210 dan başka adaptör yok diye de AC almak için bir sebep değil, AX pahalı destek yok o yüzden alınmaz dersen anlarım da, AX AC ile hemen hemen aynı fiyatta.


    Wifi 6 ve Wifi 6E geleceğin teknolojisi zaten, enin sonunda herkes Wifi 6 kullanacak, router alacak insan şimdiden alır geleceğe yatırım yapar, ki şuanda bir sürü cihaz destek veriyor zaten, desteklenmeye de devam edecek. Saymaya gerek yok araştırabilirsin.


    Attığın video incelemeleri bakmadım, ama sözlerinden bile hala AX i kötülemeye çalıştığını anlıyorum. Konuya o kadar AX router modeli attım, o kadar zahmet edip saniyeyi ayarlıyorsunda, bir zahmet edip söylediğim modellerin incelemesini bak sonra karar ver.


    Birde gelmiş bana laf atıyorsun, laf atana kadar keşke daha yararlı şeyler yazsan.


    @altuntepe2





  • https://forum.donanimhaber.com/hystou-p09-fansiz-mini-pc-router-incelemesi--147816798


    Şu anda kullandığım cihazın incelemesini yukardaki linkten bakabilirsin. Böyle bir cihaz alıp tüm yükü (PPPOE internet, adguard, dns over tls, SQM, Samba, Plex, Transmission Torrent vs) bu cihaza yüklersin işlemci banamısın demez gigabit hızda sorunsuz çalışır. Hiçbir ARM işlemcili router bu cihazın performansına ulaşamaz (intel işlemci malum), misal Plex kurduğunda grafik işlemci gerektiği için bu cihazın ekran kartı olduğundan sorunsuz işleyebilir. Ancak bu cihazı sadece H298A router yerine kullanabilirsin, wifi konusunda benim yaptığım gibi ethernet portlarına istediğin kadar Unifi Access Point cihazları bağla, hem bu sayede router sabit kalır, wifi teknolojisi değiştikçe sadece Unifi cihazları değiştirirsin. Ayrıca Unifi önerme sebebim Openwrt desteği var.


    Masraflı olurmu? Evet ama yapacak bir şey yok maalesef.


    Güncel fiyatlara baktım şimdi aldıklarımın baya artmış herşey linkleri bırakıyorum:

    https://tr.aliexpress.com/item/4000837348799.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.29e34c4dIJHhmc

    https://www.akakce.com/access-point/en-ucuz-ubiquiti-unifi-ap-uap-ac-hd-1734-mbps-fiyati,399501367.html


    4gb ram ve 64gb ssd'li celeron 3865u router: 2422 TL

    Unifi AC HD: 3244 TL olarak gözüküyor..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi altuntepe2 -- 17 Haziran 2021; 0:59:44 >




  • Modem alacaktım .Keenetic karar verdim, Wifi 6 uyumlu modeli var mı bakındım,sanırım yokmuş.Asus var ama aradaki fark 3 katı.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.