Şimdi Ara

Windows 8.1 ve Ubuntu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.535
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,
    Windows 8.1 ve Ubuntuyu aynı notebookta farklı harddiskler üzerine kurmak istiyorum bu konuda yardıma ihtiyacım var.
    Bilmem kaçıncı windows yanına linux kurma sorusu diye düşünebilirsiniz. Google da araştırsaydında diyebilirsiniz fakat sorum biraz farklı ve google da baktıklarımdan net bir bilgi alamadım.
    Şuan bilgisayarımda w 8.1 yüklü. Ve elimde 500 gb lık bir hdd var. Bunu dvd rw yerine takarak ubuntu kurmayı planlıyorum. Açılışta sorun olmaması için uefi modunda kurulum yapılması gerekiyormuş sanırım. Yada nasıl kurulması gerekiyorsa bu kurulum en doğru biçimde nasıl yapılır. Birde ubuntu yada daha doğrusu linux dağıtımları nfts biçiminddeki hdd yi görürken windows ext4 biçimindeki hdd yi göremiyormuş. Bu 500 gb lık hdd nin belli bir kısmını ex4 olarak biçimlendirip(örn150 Gb) ubuntuyu buraya kurma ve geri kalanını nfts olarak biçimlendirip hem windows hem linux ta kullanabilirmiyim?
    Birde benim aklımda ilk olarak ubuntu kurmak var ancak bunu kursan ubuntudan daha iyi olur diyebileceğiniz bir linux dağıtımı varsa onuda kurabilirim. Bu konularda yardıma ihtiyacım var.







  • Windows'tan sonra zorluk yaşamamak için belki Linux Mint Cinnamon gibi bir dağıtımı deneyebilirsin.
    Yeni nesil bir laptopum olmadığından sıkıntı yaşamıyorum ama bir arkadaşıma kurarken UEFI yerine legacy bios seçerek ve secure boot özelliğini kapatarak sorunu halletmiştim.
    Kurulum sırasında doğru diski seçmeye dikkat et ve açılış yöneticisini (grub) optik sürücüye takmadığın normal diskinin bulunduğu yere yazdır. Optik sürücü yerine takılan diskleri boot edemeyebilirsin.
    Ramin 8 GB gibi bir düzeyde ise takas alanı oluşturmayabilirsin (genelde pek ihtiyaç olmuyor artık) veya en az ramin boyutunda bir takas alanı yaratıp 150 GB kadarını ext4 olarak, gerisini NTFS olarak oluşturabilirsin.
    Zaman zaman Linux tarafında ntfs bölümleri okumakta sorun yaşanabiliyor ama normalde gayet rahat okuyup yazabiliyorsun.
  • torunoglu T kullanıcısına yanıt
    Öncelikle cevabınız için teşekkürler. Ancak takas alanı oluşturmak nedir onu pek anlayamadım. 6 gb ram var. Birde legacy bios ve sucere boot kurulum sırasında mı seçiliyor?
  • common man kullanıcısına yanıt
    O zaman çok takılmayın. Verdiğim linkten bakarak elle yapmaya çalışın (kritik verilerinizin yedeğini başka bir diske alın ne olur ne olmaz). 6 GB ram fazlasıyla yeterli, takas alanı yaratmanıza gerek yok.
    http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Kurulumda_elle_disk_b%C3%B6l%C3%BCmlendirme

    Bios ayarlarınızdan seçiyorsunuz legacy bios seçeneği varsa. Benim elimde uygun laptop olmadığından fazla deneyimim yok. İsterseniz şu linkten yardım alabilirsiniz.

    https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=37983.0

    Aslında Linux ile ilgili önemli sorularınızı ilgili forumlarda çok daha çabuk çözebilirsiniz.https://forum.ubuntu-tr.net/




  • torunoglu T kullanıcısına yanıt
    Cok sagolun hocam verdigimiz linkleri inceleyeyim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Windows kurduktan sonra Ubuntuyu kur.Ubuntu'da boot-repair adlı yazılımı kurup windows'un listeye otomatik olarak eklenmesini sağlayabilirsin.
  • Teşekkür ederim. İkinci bir harddisk takmak yerine tek sürücüye yalnız ubuntuyu kurdum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.