Şimdi Ara

Yabancı basın, ülkemizde keşfedilen nadir toprak elementi rezervini şüpheli buldu (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
113
Cevap
4
Favori
8.136
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
46 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Gökcekin Jelibon Elementi duyurusundan sonra yapilan aciklamalarin ozellikle yoneticiler tarafindan yapilanlarin supheli bulunmasi dogaldir. Siradan vatandas bu duyuruyu yapsa cok daha inandirici olurdu.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Birisi yazmış ki yok kapasitemiz milyon ton ama biz bin ton üretiyoruz aslında üretebiliriz. Biri diyor ki ondan bundan şundan var ama biz dışarı bağımlıyız. Birisi de bunların hiçbiri yok diyor. Hangi kaynaklardan besleniyorsunuz? Hiç mi muhakeme yetemeğiniz yok. Ulan teknoloji adına ne yapılmıştı bu memlekette ki üstüne koyulup birşey yapılsın. Teknoloji transferi futbolcu transferi mi ki bas parayı al. Ulan apple bile samsungsuz yapamıyor. Abdde de apple yüzde yüz yerli değil diyorlar mı?

    Ulan yıllardır kendi ekonomileri için başka ülkeleri sömüren batıya hayranlık cellada hayranlık değil mi. O ekonomik değere ulaşabilmek için milyonları öldürdüler. Ne kütük kafalı bir millet haline geldik be

  • Vanished Man V kullanıcısına yanıt

    masrafına değecekmi efsanesini iyi beynimize kazımışlar. hocam hayatta her yatırım mutlaka kazandırır ama 1 yılda ama 20 yılda. bizde petrol çıkmıyor demiyorum. bizde de çıkarılan petrol var. ama bazı büyük petrol yataklarının kasıtlı olarak çıkarılmadığını düşünüyorum. türkiyede her sektörde bak mutlaka bir abd şirketi görürsün. geçenlerde bir altın madenine ceza kesildi siyanür nehre boşalıyor diye abd ortaklı bir şirketmiş o. yani abd haraç ını alıyor güya şirket kurup resmileştiriyor. yahu toprağı kazmak için abd ye mi ihtiyacı var tr nin? anla işte. sineğin pisliğe konduğu gibi bunlar kokusunu aldımı gelip konmasınlar diye büyük yataklara sinekler üşüşmesin diye saklıyor dokunulmuyor olabilir. belki şu 2023 100 yıllık gizli anlaşma meselesidir. anlaşmalarda sayfalarca maddeye imza atılıyor belki birileri imza attı geçmişte. belki imza atmak zorunda kaldı. belkide bu birleşik sinek devletleri tr ye baskı yapıp çıkarttırmıyordur aynı venezuella gibi. ama anadoluda tr nin ihtiyacından daha fazla petrol ve gaz olduğu aynı dumanı görüp ateşi tahmin ettiğin gibi belli. belki 50 sene önce o derinlere inecek teknoloji yoktu belki şimdi var. ama arabaları stoklayıp olan arabayı yokmuş gibi gösterip en basit bayi bile araba fiyatını artırıyorsa bu kadar büyük paranın döndüğü petrolde de çıkarılmasın diye mutlaka birşeyler vardır.


    abd de her yerde biodizel üretimi var her. tr de neden yok? hemde çevreci. atık yağları değerlendiriyorlar. neden mi yok? çünkü tr devlet biodizel üretenlere 15-20 sene önce dediki bunu satman için 1,5 milyon yuro değerinde laboratuar kurman gerekli diye şart koştu. ve diyelimki satmıyorsun kendine bio dizel üretip arabana kamyonuna traktörüne koyuyorsun, bu seferde başkasına satmadığını ispatlayacaksın yoksa hapis para ceza vs... yani sende silah var ama ceset yok, devlet diyorki bana adam öldürmediğini ispatla yoksa silahını bırak diyor. yahu ceset yok, olmayan cesedi öldürmediğini nasıl ispatlayacaksın? yani önünü kesmek isteniyorsa en saçma sebep bile karşına koyarlar. ha bunu tr devleti mi yaptı yoksa yaptırıldımı bilemem. çünkü bunun denetimini direk devlet yapmadı devlete bağlı bir birim yaptı. ama bu işlerde pislik yok herşey saf masum deme bana.





  • sen de benim söylemlerimden yola çıkarak jeoloji ekonomi bilgim olmadığını çıkararak sende bi teori ürettin kendince.


    gömülen uçaklar komplo teorisi mi? afrikada bir ülke fransadan almak yerine traktör fabrikası kuruyor. 1000 tane üretiyor. sonra kar edilemez diye fabrika kapatılıyor 1000 traktör çölde çürüyor. bunlar gerçek. 1950lerde tr devleti araba üretirse zarar eder satamaz diyor bernar-koç, sonra vehbi diyorki biz bu kadar para kazanmayı arabaya borçluyuz, bernar bizi bu işe sokmasaydı bu kadar para kazanamazdık diyor. bence sen safsın biraz. nerden çıkardın 10 dolar 100 dolar maliyeti. teksas a bak neredeyse her çiftçinin bi kuyusu var. tr de 15-20 sene önce biodizel üretimi başladı önünü kestiler. 1 senede kendini amorti ediyordu. ya sana söylenenler sallamasyon yada okuduğun kitapta yazılanlar yalan. adam sana f35 maliyeti yazmış uçak üretmenin maliyeti budur demiş. rusyada uçak üretme maliyeti daha düşük. neden kitaba rusyanın maliyetini baz alarak yazmazlarda f35 maliyeti baz alınır? ben yemem hocam bunları. başkasına anlat.





  • general4242 kullanıcısına yanıt

    türkiye genç coğrafya ama kıbrıs ve çevresi yaşlı coğrafya mı?



    1960-70 lerde ddt maddesinin faydalı olduğu için bulan adama nobel ödülü verildi.

    5 sene sonra ddt maddesinin zararlı olduğunu bulana nobel ödülü verildi.



    nobelin kendi kendini kepaze etti. bunu türk coğrafya kimya hocaları yapsa dünyaya rezil olurduk. benim gözümde nobel budur. fazlası değil.


    bilimde tek kesin birşey vardır: hiçbirşey kesin değildir.



    quantum fiziği günümüz fiziğini yalanlıyor, göbekli tepe şimdiye kadarki yazılan tarihi yalanlıyor. belki o ilkokulda abd kurumu onaylı kitaplarımızda bazı şeyleri ya yalan yazmış, yada bazı faydalı detayları sanki yazılmamış olabilir mi? aynı ürün satışında altyazılarda karınca duası ile bazı detayların saklanması gibi...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cabriyo -- 23 Temmuz 2022; 10:6:17 >
  • işlenince değerlenecektir.

  • Maşallah yeraltımız binbir zengillike dolu ama ülke fakirlikten kırılıyor, hamdolsun, o değilde biz çini nasıl geçememişiz, onların rezervi bizden daha fazla, yakıştımı bizim gibi dünya lideri bir ülkeye.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • cabriyo kullanıcısına yanıt

    Türkiyedeki petrol kuyularını sadece tpao mu işletiyor? Hayır. Bazılarını özel sektöre veriyorlar. Devlet her kuyuyu kendi işletmiyor. Hollandalı firma da çıkarıyor.

    Türkiyede çok kaliteli kuyular varsa neden açılmasın? Açılmaması için sebep ne? Ülkenin güçlenmesi mi? Petrol çıkan ülkelerin hali ortada hepsi sömürülüyor. Rezervi az olan bir kuyunun işletilmesi için sebep nedir? 20 yıllık petrol olduğunu nereden biliyorsun? O kuyu için yapılacak masrafı kim ödeyecek? Zamanında açılan kuyular işletiliyor. Bu memlekette petrol araması yapılmadı mı? Yapıldı. O dediğin kuyular ancak dünyada petrol kıtlığı olursa işletilir. Petrolü çıkarmanın bir maliyeti var. Rusyada çıkan petrolle arabistanda çıkan petrolün çıkarma masrafı aynı değil. Türkiyede derinde petrol olduğu söyleniyor. Zaten petrol çıkan yerler anadolu coğrafyası değil arap levhasının bizde kalan toprağı orası güneydoğu. Gerisinde pek birşey çıkmıyor. Anadoluda bir sürü maden bulunduğu halde işletilmiyor miktarı azsa, çıkarma maliyetine değmezse işletilmez.


    Altınla petrol aynı şey değil. Petrolün oluşma şartı farklı. Altın madenini devlet işletseydi ben ne yapayım? Özele verip karına ortak olmak işlerine geliyor.


    Biodizeli ben anlamam. O yakıt devletin işine gelmez. Çünkü ötv ödemeden aracını çalıştırıyorsun devlet tabi bu işe taş koyar. Devlet seni değil alacağı vergiyi düşünür. Sen aracını yürüt ama vergili yakıtı aldıktan sonra. Odunla çalışan araba yapsan onu da engellemeye çalışır. Çünkü büyük bir gelire mani oluyorsun.





  • Vanished Man V kullanıcısına yanıt

    emin ol çıkarma maliyeti düşük olsa da, türkiyeye yetecek petrol olsa da devlet yinede çıkarmaz tahminen. alıp satmak para kazandırıyorsa kimse üretime girmez. GES projelerinde -güneş panelinden elektrik üretme- elektrik dağıtım şirketleri özellikle, herkes evine panel koyup üretsin istemez. devlette istemez. herkes kendi elektriğini üretirse devlet kime satacak elektriği.


    eğer kafa halkın milletin faydasına olan bir kafa olsaydı derdim tamam tr de petrol çıkarma maliyeti yüksek vs... inanırdım. ama kafa o kafa değil. güya demokraside söz milletin ama kral padişah 1 taneydi, şimdi söz 650 tanesi ve onların çevrelerinde oldu. monarşide 1 adama çalışırsın en azından. bunlar bi parti gelir diğeri gider... para yetmiyor bunlara vergi üstüne vergi... roket helikopter diyip hayatımızı yiyorlar. tamam yapılsın ama ÖTV ile değil. devlette para çok kendi parasıyla yapsın.


    2001 tr de dönen para 200 milyar dolar (gsmh)

    2021 tr de dönen para 880 milyar dolar. para artmış işte. ama yok vergiler de ÖTV özellikle arttıkça arttı çünkü bu 650sine para yetmiyor. 3880 milyar dolarda olsa 10 trilyon varil petrolde olsa bunlara yetmeyecek.


    sovyetlerde 1950 de uzaya adam gönderdi, roket yaptı uçak yaptı ne oldu sonunda, devlet kendi parasıyla yapmadı, rus halkının parasıyla yaptı. sonunda dağıldı gitti. sovyetlerden güçlü devlet mi vardı? ama rus milleti zayıf düştü. milleti zayıf devlet istediği kadar güçlü olsun dağılır gider.... tr de devlet, milletin vergisiyle güçlenecekse hapı yutmuşuz demektir. elektrikli araba çoğalsa cari açık azalır, benzin parası gitmez dışarı, yedek parça egzoz motor şanzıman parası dışarı gitmez. ama sen tut ötv %200 yap. neymiş benzinli elektrik arasındaki fiyat farkı çok açılmış. bahanenin saçmalığına bak. dün cnn türkte bi "ekonomist" çip krizinden dolayı araba fiyatları yüksek ötv den dolayı değil dedi. üretim az tedarik vs zırvaladı. ama zeytin tarlasındaki arabaları görmez. o yüzden çıkarmaya değmez maliyet yüksek bahanesine hayatta inanmam.





  • cabriyo kullanıcısına yanıt

    Yahu türkiyede iyi kötü petrol çıkıyor. Bunları batman rafinerisinde işliyorlar. Verimli kuyu var verimsiz kuyu var. Verimli olanları devlet veya özel sektör yabancı kökenli olanlar işletiyor. Yerli petrolün kullanıma oranı belli %10. Nerede petrol arayıp bulacaksın ki tüketim yerli olacak ve hatta dışarıya satılacak?


    Elektrik mevzusu ayrı konu. Onu devletin veya özel sektörün üretimi yetersizse teşvik ederler. Elektrik fazlası varsa sana evde ürettirmezler. Gelir saat takarlar. Milletin yararı diye birşey yok kusura bakma. Devlet var o yiyecek kalırsa sen yiyeceksin. Vatandaş olarak senden beklenen kendi çıkarından öne devleti koyman.


    2001'i boşver 2001 kriz yılı gelir yarıya düştü o yıl. Ülke 80'de dışa açılmış. 70'lerdeki ekonomiye baksan bugünün 10-15'te biri. Ancak o yıllarda düzgün bir işin olsa bugünden iyi yaşayabilirdin. Ülkenin ekonomisi büyüyünce bizim yaşamımız güzelleşmiyor. Aynen bize yansımıyor. Adamlar o yıllarda kamu işçisi olup arazi alıyor seneler içinde 3 katlı bina dikiyor. Bugün hangi maaşlı bunu yapabilir?


    Ötv konusu o elektrikli gelse bile sana ucuza kullandırmaz. Benzinli araba 500 binse elektrikliyi sana devlet haracını almadan vermez. Ucuza kullanacağımıza inanmıyorum. Mutlaka birşeyler yaparlar. Ya elektriği evde dolduramazsın ya da alırken sağlam vergi koyarlar. Yoksa kendi gelirini kaybeder.





  • 2023




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BalkanGöçmeniBirBey -- 27 Temmuz 2022; 1:19:51 >
  • Vanished Man V kullanıcısına yanıt

    halkını milletini köle gibi kullanan inek gibi sağan devletler yok olmaya müstehaktır. örnekleri çoktur.


    bir araştırmada yok olmadan önceki tüm büyük devletler roma vs de dahil ülkedeki en yüksek vergi dönemine denk geliyormuş. türkiyede çoğu vergide tc tarihi ve dünya rekoru kırıyor.


    büyüme ise istatistiki sahtekarlık. türkiye büyüdü evet ama tr ye xiaomi fabrika açtı, samsung fabrika açtı. türkiye mi büyüdü? xiaomi mi? istatistiklerde üretim arttı görünüyor. ancak üretimi artıran xiaomi samsung. bu dolar artışının faizle falanda alakası yok. tansu çiller 96da her türlü faizi artırdı yine kriz oldu yine oldu.


    mcdonalds şube açıyor, starbucks şube açıyor bu gsmh türkiye büyüdü görünüyor ama aslında para starbucksın parası. tr nin değil. ama tr büyüdü görünüyor. ha tr şirketleride büyüdü ama yabancı şirketlerin büyümelerini hesaptan düş, net büyüme o zaman belli olur. mercedes toyota tr de araba üretip ihracat yapıyor istatistiklere türkiye ihracat rekoru kırdı olarak giriyor. halbuki toyota kazandı o parayı, sonra doları çekip japon bankasına götürüyor al sana dolar arttı tr de. ne kadar yabancı yatırımcı tr ye gelirse doların artışınada o kadar etkisi oluyor çünkü kazandığı parayı kendi ülkesine götürüyor. üretiyor ihracat yapıyor sanki tr ihracat yapmış gibi istatistiklerde görünüyor. çok yanlış algılar bunlar.


    ha şu anda devletin şu başarısı var. milleti batırmamayı sağlayarak krizi yaşatıyor. ancak faizi artırmak ve yabancıyı fabrika açması için tr ye çağırmak bu işler doları daha çok artırır.





  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.