Şimdi Ara

Yabancı Dilde Gramer Öğrenimi Nasıl Olmalıdır? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
70
Favori
6.518
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
48 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar tamam sakin sakin tartışın.
    Benim forumda en çok sevdiğim şey yabancı dil öğrenme konusunda bu tarz tartışmalardır.
    Öncelikle şu cümleyi çok beğendim;
    quote:

    benim yıllar önceki halimsin. masumsun.


    Şimdi gramer olayına gelince ben de defalarca yazdım ama tekrar yazayım.
    Batumatu sizin burada en çok karıştırdığınız olay anadil edinimi ve yabancı dil öğrenimi'dir
    Anadil edinimi farklı bir boyut,yabancı dil öğrenimi çok farklı bir boyuttur.
    Merak edenler anadil edinimi ve yabancı dil öğrenimi kavramlarını araştırabilir.
    Bu konuda yüzlerce makale bulabilirsiniz.

    Bir dili kitaptan öğrenirsen konuşmada sıkıntı yaşarsın yazmışsınız.Bu da çok yanlış.
    Neden mi?
    Konuşma becerisinin gelişmesi için sadece dinleme becerisi yetmez.Ayrıca okuma becerisi gerekir.
    Okuma becerisinde geri kalırsan konuşma becerisi de geri kalır.Sadece dinleyerek olmaz.
    Kitaptan öğrenmeye gelince kitap formal İngilizce verir.İnformal İngilizce'yi sokakta,günlük hayatta öğrenebilirsin.
    Ama artık informal İngilizce'yi de kitaplardan engvid,learnex.in/ gibi sitelerden de öğrenebilirsin.Sınırsız kaynak var.
    İnformal İngilizce sadece günlük hayatta ya da konuşarak öğrenilir diye bir kural yok yani.

    Mesela yazmışsın kitaptan öğrenince beynin sürekli anadiline çevirmeye çalışır.
    Bu neden yanlış olsun?
    Yabancı bir dili en iyi bilenlerin simultane tercümanlar olduğunu söylemek herhalde yanlış olmaz.
    Anadil ile öğreneceğin yabancı dil arasında bağlantı kurmak gereklidir.
    Burada tek bir istisna olabilir o da eğer yurt dışında sürekli yaşayacaksan artık orada anadiline ihtiyacın yoksa kavramları karşılaştırma yapmadan,zaten ihtiyaç da duymadan belli bir noktaya gelirsin.Ama bazı konularda yine sıkıntılar yaşanabilir.

    Mesela bu konuyu İngilizce gibi gramatik anlamda fazla detayı olmayan dili tartışıyoruz.
    Rusça gibi grameri adam akıllı değişkenler içeren bir dili Türkçe gramer ile karşılaştırmadan öğrenmek daha da zor.

    Dizi izlemek kesinlikle fayda sağlıyor ama arkadaşın dediği gibi belli süre sonra özellikle zamanlar konusunda bazı zamanları ne kadar az kullanıldığını,bazı yapıları çok az kullanıldığını fark ediyorsunuz.Okuma çalışmaları yapınca bu boşluk dolar.


    Konuşma becerisi üretken dil becerisidir(productive skills).Tıpkı yazma becerisi gibi.
    Yani yeteri kadar okuyup dinlemezseniz zaten bu konuşma ve yazma gelişmez.
    Konuşma becerisinin gelişmesi için okuyup dinlemek sonra dinlediğini sesli tekrar etmek en etkili yöntemdir.
    Yazma becerisi için kalıp ezberliyorlar genelde.Farklı edebi türlerde okuyunca,biraz deneme okuyunca zaten kalıpları öğrenirsin.
    Kolay gelsin.




  • .
  • Yine çok faydalı bir konu, emekleriniz için teşekkürler.
  • hocam merhaba dmyi kapatmışsınız yeni konunuz hayırlı olsun ben rosetta stone üzerinden devam ediyorum az çok bilgim var sağlamlaştırmak için buradan devam ediyorum sizce yeterli midir?
  • Ben olsaydım 6 adımla ilerlerdim daha faydalı olabilir

    Esenlikler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yine rat.planet ve yine yabancı dil konusunda aşırı faydalı bir konu. Çok teşekkürler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Batumatu


    quote:

    Orijinalden alıntı: Annalise


    quote:

    Orijinalden alıntı: Batumatu


    quote:

    Orijinalden alıntı: Annalise


    quote:

    Orijinalden alıntı: Batumatu

    Yaş 21, C2 seviyesinde İngilizcem var, bir kere de açıp gramer öğreneyim demedim, bir dili kitaptan öğrenmeye çalışırsan konuşmada sıkıntı yaşarsın, beynin sürekli duyduğunu ana diline çevirmeye çalışır, vereceğin cevabı önce anadilinde düşünürsün sonra onu İngilizceye çevirip cevap verirsin ve kesinlikle verimsiz olur. İngilizce öğreneceksen Türkçe'yi unutman lazım, İngilizce'yi İngilizce olarak öğren, bu süreçte bir dile maruz kalmak çok önemli, en sevdiğin diziyi önce Türkçe altyazılı izle, sonra İngilizce altyazılı izle. İngilizce'yi bir ders gibi bir zorunluluk gibi görmeyin, bir bebek nasıl öğrenirse öyle öğrenin, dile kendinizi maruz bırakın, kitap açıp konularını çalışmayın!!!

    boş konuşmuşsun. altyazılı dizi film izleyerek asla kitapta öğrenebileceğin kadar detaylı gramer bilgisi edinemezsin. yabancı dizi film izlemek zaten gerekli ama gramer de gerekli. sadece biriyle olmaz.
    dipnot: C2 seviyesinde ingilizcem var.

    Skype, WhatsApp video chat yapabiliriz ne kadar detaylı öğrenmişim hocam

    bana kanıtlaman bir şey ifade etmiyor. konuya yazmışsın ve insanlara yanlış bilgi veriyorsun. insanlara kanıtla bakalım burada.
    sen kendini tek sanıyorsun herhalde dizilerden, filmlerden, kitaplardan ve yabancılarla konuşarak öğrenen olarak. ben de öyle öğrendim. o zamanlar da harikaydı ingilizcem bin sayfalık gramer kitabını devirince de harika. gramer kitapları zaten çok iyi biliyorum dediğin halde hiçe atılmayacak kadar önemli etkiler yaratıyor.
    benim yıllar önceki halimsin. masumsun.

    Sadece kendi bakış açımı belirttim, her zaman böyle ingilizceyi nereden öğrendin diye sorulan birisi olduğum için benim bu konudaki görüşüm budur, hiç bir çocuk dili önünde gramer kitabıyla öğrenmez, evet gramer kitabıyla dil öğrenebilirsin ama Türkiye'de kaç lise mezunu ingilizce konuşabiliyor, evet sınavına giriyor yüksek alıyor ama konuşmaya gelince kaç kişi konuşuyor. Türkiye 12 yılda harbiden bir şey öğretemeyen tek ülke olabilir, konudaki arkadaşlara tekrar söylüyorum, ingilizce öğrenecek insan bunu ders ve zorunluluk gibi görmeyi bıraksın ve hayatına ingilizceyi dahil etsin, kendini buna maruz bıraksın, her gün en az 1 saat ingilizce duysun, youtubeda efsane kanallar var Ingilizce içerikte ve kesinlikle ilginize çekebilecek kalitede. Gidin ingilizce konuşun, ben kötü konuşuyorum diye düşünmeyin, sizi yurtdışında kimse kötü ingilizcenizden dolayı yadirgamaz sadece Türkiye'de yadirgarlar kitaptan önce temel kazanmak lazım, ama kendi kendinize kazanın, dili anlayın sonra gramer kitabıyla native kadar ingilizce bilebilirsiniz. Örneğin spoil kelimesi, spoili direk sözlükten direk en üstteki kelime olan berbat etmek olarak öğrenebilirsiniz fakat bu çok yanlış olur, birisi bana bu kelimenin anlamını sorduğunda önce 15 saniye düşünüyorum tam olarak Türkçede ne anlama gelir diye, bu az bildiğimden değil kelimeyi iyi bildiğimden dolayı oluyor, spoil genelde en doğru araya gitme anlamına geliyor yer yer mahvetmek bazen saçmak, yemeğin çürümesi olarak araya gitmişlik bozulmuşluk, tam anlatabildim mi bilmiyorum ama şunu demek istiyorum siz bu kelimenin hiç bir türkçe anlamını bilmek zorunda değilsiniz hiç bir işinize yaramaz, spoil sizin için spoil olarak kalsın, run sizin için run olsun, make sizin için make olsun, phrasal verbs çok zordur bir Türk için anlaması ve genelde ezber yaparlar, ama make gibi fiilleri olduğu gibi öğrenince phrasal verbsler kendiliğinden anlamlı gelmeye başlıyor, daha konuşurken doğal olarak kullanıyorsunuz ezber hafisanizdan değil. Çok uzun yazdım ama umarım derdimi anlatabilmişimdir, en doğrusu budur demiyorum ama benim tecrübelerime göre böyle umarım yardımcı olmuşumdur

    Öncelikle tartışmaya daha başlamadan önce "Şu derece İngilizce biliyorum." safhasını geçin lütfen. Bu olay sadece bize özgü sanırım. Yabancı insanlar güzelce tartışmasını yapıyorlar ve olayları olabildiğince özelleştirmemeye çalışıyorlar. Tartışmanın adabı budur zaten. Bizde ise daha başlangıç cümlesi "Öncelikle ben C2 seviyesinde İngilizce biliyorum." oluyor ekseriyetle. Kimsenin umrunda değil aslına bakarsanız sizin veya başkasının ne derecede İngilizce konuştuğu. Bu bahsetmek istediğim ilk şeydi.

    İkincisi, şu çocuklar gramersiz dil öğreniyor argümanını bir kenara koymanız gerek. Bizler çocuk değiliz artık. Sinir hücrelerimizin sayısı bir çocuğunkine kıyasla oldukça düşük. Yetişkin bireyin beyni ile bir bebeğin beyni arasındaki ilişki elma ile armut. Bizim, yetişkin bireyler olarak, bir şeyi öğrenmemiz gerekir. Bu öğrenme eylemi tabii ki dizi izleyerek de olur, ama inanın bana, öğrenme eylemini uzatırsınız. Şurası var, dizi izleyerek öğrenirken sıkılmazsınız. Bizim Türk insanı genel profil itibariyle tembel olduğundan dizi izleyerek öğrenme işi çok makul geliyor ancak efektifliğe gelirsek dizi izleyerek öğrenme o kadar da umut verici değil.

    En sağlıklı, efektif ve süre çalmayan öğrenme yöntemi ilk önce grameri öğrenip daha sonrasında kitap okuyarak geliştirmektir. Tabii ki kitabın seslendirmesi de olmalı. Bir dizi bölümünün çoğu görsel öğelerden vesaire oluşur. Dizi bölümüne ayırdığınız 60dk süresince kitap okusanız çok daha fazla cümle çeşitleri görürsünüz, birçok yeni kelime görürsünüz ve bu kelimeler tek yönlü olmaz. Dizide genel itibariyle günlük kelimeler geçer, veya o dizinin konusuyla ilgili terimler geçer. Kitapta birçok farklı kategoriden yeni kelimeler ile karşılaşabilirsiniz.




  • Rosetta Stone'un öğretim yöntemi çok farklı.Daha önce de yazmıştım.Oradaki derslerin tamamını bitirmeden başka bir çalışma yapma.
    Neden diye sorarsan çünkü oradaki sisteme ek bir çalışma yaparsan sistemin asıl özü olan özelliği yıkmış oluyorsun.
    Bu da senin zararına olur.Kolay gelsin.
  • rat.planet kullanıcısına yanıt
    hocam cevabınız için teşekkür ederim. sisteme hakimsiniz sanırsam ben sistemde dersleri çalışıp örnek 2'nin 1 inin içindekileri bitirdikten sonar grammar, vobabulary falan bittikten sonar 2nin 1'inin core lessonunu yapıyorum doğru mu yapıyorum
  • Bu gramer tartışması herhalde sanırım sadece Türkiye'de var.
    Mesela Hindistan'ın İngilizce eğitimi tamamen gramer üzerine kuruludur.Anadilleri ile bağlantı kurarak öğrenirler.
    Ve çok da iyi düzeyde öğreniyorlar.(Aksanları kötü diyenler olabilir.Siz gramer ve 4 becerideki yetkinliğe bakın)

    Benim en çok merak ettiğim şey şu dünyanın en etkili şekilde İngilizce veya yabancı dil öğreten kurumları bile hazırladığı materyallerde gramer öğretimine önem verirken neden sadece Türkiye'de gramere gerek yok düşüncesi halen tartışılıyor anlamıyorum?
  • Önce ana dersi bitirip sonra işte okuma,konuşma vs.onlara çalışıyorsunuz.
  • Güzel konu teşekkürler

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: rat.planet

    Bu gramer tartışması herhalde sanırım sadece Türkiye'de var.
    Mesela Hindistan'ın İngilizce eğitimi tamamen gramer üzerine kuruludur.Anadilleri ile bağlantı kurarak öğrenirler.
    Ve çok da iyi düzeyde öğreniyorlar.(Aksanları kötü diyenler olabilir.Siz gramer ve 4 becerideki yetkinliğe bakın)

    Benim en çok merak ettiğim şey şu dünyanın en etkili şekilde İngilizce veya yabancı dil öğreten kurumları bile hazırladığı materyallerde gramer öğretimine önem verirken neden sadece Türkiye'de gramere gerek yok düşüncesi halen tartışılıyor anlamıyorum?


    Her şeyi geçtim, akademik seviyede gramer ile dil öğretiliyor. Akademi zaten herhangi bir uğraşın eldeki imkanlar doğrultusunda olabildiğince efektif icra edildiği bir mercidir. Eğer gramersiz dil öğrenme gerçekten etkili olsa açıkçası hiçbir akademisyen saatlerini gramer kitapları üzerinde dirsek çürüterek heba etmek istemez. Açar dizi izler hem eğlenir hem öğrenir. Fakat bana bir tane bile akademik düzeyde gramersiz öğretim sunan bir yer gösteremezsiniz. Bilim dünyasının, yani dolaylı yoldan akademi dünyasının, doğru saydığı şey doğru olandır. Burada kimse insanları kendi kişisel öğrenim tecrübeleri ile yanlış yönlendirmemeli.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-82BEAE867 -- 26 Mart 2018; 21:22:53 >




  • rat.planet kullanıcısına yanıt
    Kelime Ezberi için şöyle bir kitap(sözlük) aldım faydası olur mu?
    http://www.kitapyurdu.com/kitap/metro-collins-cobuild-essential-dictionary-amp-ingilizceingilizceturkce-sozluk/108613.html

    Hoca önermişti. Kelimelerin yanında türkçesi, eş anlamlıları ve örnek cümlelerle anlatılmış. Günde 50 tane ezberlemeye çalışsam faydalı olur mu?
  • -Master kullanıcısına yanıt
    Her şey güzel fakat context işi eksik kalıyor.Context(bağlam) olmadan kelime öğrenimi pek verimli olmuyor.
    Hatta bunu deneyerek ne kadar verimli bir çalışma olduğunu görebilirsin.
    Kısa bir paragrafta bilmediğin kelimeleri çıkarıp öğren.Sonra paragrafı 1 kez oku.Başka zaman başka bir şey okuduğunda o kelimeleri büyük oranda hatırlarsın ve tanırsın.O nedenle diyorum kelimeler okuma çalışması yaparak öğrenilir.Diğer yöntemler etkili ve uzun süreli olmuyor.
    Bir de dil öğrenme sürecinde kelimelerin eş anlamlısını öğrenmeye çalışmak işi daha da çorba haline getirir.Bu sonraki seviyelerde belki yapılabilir.
    Kendinize günlük şu kadar kelime öğrenmeliyim diye hedef koymayın.Hedefiniz bu gün şu metni anlamaya çalışacağım.Bu nedenle bilmediğim şu kelimeleri öğrenmem gerek diye hedef koyun.Amaç kelime öğrenmek değil bir metni olabildiğince yüksek düzeyde anlamak olsun.Bu amaca yönelik yardımcı şey kelime öğrenmektir.Her gün olabildiğince çok okuma çalışması yapmaya çalışırsanız zaten her gün birçok kelimeyi öğrenmiş olursunuz.Ve gramer,hatta konuşma ve yazma becerisine bunun yani okumanın katkısı olur.Ama temel amacınız kelime öğrenmek üzerine yoğunlaşırsa iş yine eksik kalır.




  • Grammer için kitap almak istiyorum. İnternetten de çalışabilirim ama belirli bir düzen içinde gidebilme imkanı var kitapta. Konular sıralanmış. Kitap önerisi verir misiniz hocam? Bu routledge dedikleriniz satılıyor mu trde?
  • Hangi dil?
  • rat.planet kullanıcısına yanıt
    İngilizce b2 c1 gibi seviyem vardı da unuttum hep tekrardan hızlıca çalışmak istiyorum. Seviye arttırmam lazım.
  • Grammar in Use serisi
  • rat.planet kullanıcısına yanıt
    Bu seri 3 kitaptan oluşuyor dimi hocam?
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.