Şimdi Ara

Yalın ADSL bilmecesi devam ediyor!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
244
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Son hamle BTK’dan geldi:

    Sabit telefon aboneliğine gerek kalmadan internet abonesi olma yolu 2010 yılında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu, BTK tarafından açılmıştı. Ancak şimdiye kadar telefonsuz ADSL aboneliği pratikte mümkün olamadı. Konu ile ilgili olarak son hamle yine BTK’dan geldi. BTK, 13.04.2011 tarihinde aldığı kurul kararı ile “Yalın DSL uygulamaları kapsamında yaşanan sorunlara” değindi ve Türk Telekom’un ilgili yönetmelik çerçevesinde ihtar edilmesine karar verdi. Yani Yalın ADSL bilmecesi hala devam ediyor!

    2010 yılının Temmuz ayında yapılan BTK açıklamasıyla sene başından beri beklenen yalın ADSL konusunun çözüme kavuştuğu düşünülüyordu. Hatta tüketici dernekleri tarafından yalın ADSL için belirlenen fiyatların eleştirisi yapıldı. Fiyatların makul olmadığı konuşuldu. Ardından Rekabet Kurumu devreye girdi. Uygulamanın Kasım 2010’da başlayacağını belirtti. BTK uygulamanın Temmuz ayından beri yürürlükte olduğunu hatırlattı. Derken, sondan bir önceki açıklama Maliye Bakanlığı’ndan geldi. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Türk Telekom’un başvurusu üzerine Yalın ADSL ’de uygulanacak Özel İletişim Vergisi (ÖİV)’ni netleştirdi. Sabit telefon hizmetlerinde yüzde 15, mobil telefonda yüzde 25, internette ise yüzde 5 olan ÖİV’nin yalın ADSL’de de %5 olmasına karar verildi. Yani “Yalın ADSL’e yönelik vergi sorunu da çözüldü” dendi. Ancak gelinen noktada, henüz tüketiciler sabit telefon hattı olmadan internet abonesi olamıyor. Son olarak da BTK; 13.04.2011’de konu hakkındaki kurul kararını açıkladı.

    Alınan kararda bahsedilenler özetle şöyle;

    Ocak 2010’da BTK’nın yalın ADSL erişimi sağlamak konusunda Türk Telekom’u yükümlü kıldığı, Temmuz ayında fiyatlamaları onayladığı ve ardından süreci kamuoyuna duyurduğu belirtiliyor. Bununla beraber uygulamada sorunlar olduğundan, ilgili sürelerin aşıldığından, referans teklifte tanımlanmayan ret gerekçelerine yer verildiğinden, söz konusu hizmetin sunulmasında gecikme ve aksaklıklar yaşandığından bahsediliyor. Tüm bunların hem internet penetrasyonunu artırma yönünde beklenen faydaların oluşmasına engel olduğu hem de rekabet ortamının oluşturulmasında gecikmelere neden olduğu ifade ediliyor.

    Sonuç olarak ilgili kararda, Yalın ADSL uygulamasındaki aksaklıkların giderilmesi ve tüm bunların yeniden yaşanmaması için gerekli tedbirlerin acilen alınması için Türk Telekom’un ihtar edilmesine karar verildiğinden bahsediyor. Yapılacak ihtarın Telekomünikasyon Kurumu Tarafından işletmecilere Uygulanacak idari Para Cezaları ile Diğer Müeyyide ve Tedbirler Hakkında Yönetmelik çerçevesinde olacağının da altı çiziliyor.

    Bakalım bundan sonra ki süreçte neler olacak?

    http://www.enuygun.com/uzman-yazilari/yalin-adsl-bilmecesi-devam-ediyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi slrphotograph -- 25 Mayıs 2011; 16:56:53 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.