Şimdi Ara

Yapay zeka tarafından üretilen sanat hayata bir hakaret mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
220
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yapay zeka tarafından üretilen sanat hayata bir hakaret mi?
    Yapay zeka (AI) sanatı, yapay zeka kullanılarak oluşturulan herhangi bir sanat eseri olarak ifade ediliyor. Bu bir senaryo, resim, müzik veya daha farklı bir şey olabilir. Ancak bu durum bazı derin tartışmaları da beraberinde getiriyor. Yapay zeka tarafından oluşturulan eser bir sanat eseri mi? Yoksa eser 'hayata bir hakaret' mi?



    İyi şeyler



    Yapay zeka tarafından üretilen sanat hayata bir hakaret mi?
    Bu sorulara verilen cevaplara geçmeden önce biraz geriye gidelim. İlk önemli AI sanat sistemlerinden biri, 1960'ların sonlarında Harold Cohen tarafından geliştirilen AARON programı olarak karşımıza çıkıyor. Anca AI sanatı için asıl devim ise 2015 yılında Google’ın DeepDream’i oldu. DeepDream'in piyasaya sürülmesinden sonra birkaç şirket, fotoğrafları iyi bilinen resim setlerinin stiliyle sanat benzeri görüntülere dönüştürebilen uygulamalar yayınladı.



    Zamanla gelişen modeller metinden görüntüye sistemlerin önünü açtı. Bunlar arasında OpenAI'den DALL-E öne çıkarken rakipler boş durmadı ve Midjourney, StyleGAN ve Stable Diffusion gibi örnekler hayatımıza girdi. Ağustos 2022'de, metinden görüntüye yapay zeka sanatı, 300 dolar ödüllü yarışmada birinciliği kazandı. Sonrasında ise uzmanlar AI sanatının her yerde olabileceğine ve kimsenin farkında bile olmadığına dikkat çekti.



    Eleştiriler



    20. yüzyılda sanatçılar yapay zekayı sanat yaratmak için kullanmaya başladığından beri, yapay zeka tarafından üretilen sanatın kullanımı bir dizi tartışmayı ateşledi. 2020'lerde bu tartışmaların bir kısmı yapay zeka sanatının sanat olarak tanımlanıp tanımlanamayacağı ve sanatçılar üzerinde yaratacağı etkiyle ilgiliydi.



    1985'te Pamela Samuelson, telif hakkıyla ilgili olarak AI sanat yazarlığını çevreleyen yasal soruları ele aldı: sanat eseri yapay zeka tarafından yaratıldığında telif hakkının sahibi kimdi? Samuelson'ın Bilgisayarla Üretilen İşlerde Sahiplik Haklarının Tahsis Edilmesi (Allocating Ownership Rights in Computer-Generated Works) başlıklı makalesi, hakların üretici programın kullanıcısına tahsis edilmesini savundu.



    Şimdilerde bu telif hakkı sahipliği üç başlığa ayrılmış durumda. İlk olarak eserin sahibi yapay zekanın kendisi olması gerektiği belirtiliyor. Ancak burada Telif Hakkı Yasası'nın 101. maddesinin "yazar"ı gerçek kişi veya bilgisayar olarak tanımlanacak şekilde değiştirilmesi gerek. İkinci başlığa göre Samuelson’un da dediği gibi, kullanıcı, programcı veya yapay zeka şirketi telif hakkının sahibi olmalı. Son başlığa göre ise hiç kimse telif sahibi olmamalı. Zira buradaki argümana göre sanat eseri hiç kimse tarafından yapılmadığı için herhangi bir telif hakkı sahibi de olmamalı.



    Hırsızlık



    Yapay zeka tarafından üretilen sanat hayata bir hakaret mi?
    Yapay zeka sanatının, sanatçıların sanat eserlerini onların rızası veya bilgisi olmadan kullandığına dair kanıtlar var. Bir illüstratör olan Hollie Mengert, çiziminin bir yapay zekayı eğitmek için kullanıldığını öğrendi. Son dönemin popüler uygulaması Lensa.ai’ın sanatçıların eserlerini çaldığı öğrenildi.



    Ayrıca Bkz.OpenAI, ChatGPT sayesinde 2024'e kadar 1 milyar dolar kazanmayı planlıyor



    Bildiğiniz gibi yapay zeka sanatı üreten tüm uygulamalar esasında binlerce hatta on binlerce saatlik sanat eserleriyle ve verilerle eğitiliyor. Zira üretim için bu şart. Ne kadar zengin veri seti kullanılırsa ortaya çıkan eser de o kadar zengin oluyor. Ancak buradaki sorun bu eğitim için yaşayan, üretim yapan ve vergi veren sanatçıların da eserlerinin kullanılıyor olması.



    Endüstrinin önemli isimlerine göre bu bir hakaret



    Yapay zeka tarafından üretilen sanat hayata bir hakaret mi?
    Guillermo del Toro ve Hayao Miyazaki, yapay zekanın sanat için kullanılmasına bütünüyle karşı. Del Toro, yapmış olduğu bir röportajda yapay zeka sanatı için bir süre önce Miyazaki tarafından söylenen sözleri yineledi: "Bu, hayatın kendisine bir hakaret."



    Del Toro bunu çok incitici olarak görürken, “yapay zeka bir duyguyu, bir çehreyi ya da insan yüzünün yumuşaklığını asla yakalayamaz.” İfadelerini kullandı. Miyazaki kendisine gösterilen yapay zeka tarafından üretilmiş zombi benzeri animasyonu izleyince şunları söyledi: "Bu şeyi kim yarattıysa, acının ne olduğu hakkında hiçbir fikri yok. Kesinlikle tiksiniyorum. Bu teknolojiyi asla işime dahil etmek istemem. Bunun hayatın kendisine bir hakaret olduğunu kuvvetle hissediyorum. Biz insanlar kendimize olan inancımızı kaybediyoruz.” 2023 yılında daha da fazla yapay zeka gelişimine ve eserlerine maruz kalacağız. Muhtemelen bu tartışmalar giderek daha da derin bir hale bürünecek.




    Kaynak:https://variety.com/2022/film/news/guillermo-del-toro-slams-ai-animation-insult-life-1235463561/
    Kaynak:https://www.themarysue.com/what-is-the-ai-art-generator-and-why-are-artists-protesting-ai-art-explained/







  • Yapay zeka tıpta hayat kurtarınca iyi sanat yapınca kötü. Onun eserini çalmış bunun fikrini kopyalamış. İnsanlar hiç yapmıyor öyle şeyler zaten. Geliyor gelmekte olan önüne geçemezsiniz. Terminatöre doğru gidiyoruz. Bence bu insanlığın sonunu getirecek ama bazı şeylerin önünde duramazsınız. Tartışmak absürt.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Yapay zeka kendi rönesansını yaratabilecek düzeye gelebilir.

  • Sanatı-eseri değerli yapan zaten sanatçısı, kasmayın bu kadar

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • uzundur gelecegi soylenen ve korkulan zamanlar geldi. olay ai in gercek sanat yapiyor yada yapmiyor olusu degil, sanatin telifinin kimde oldugu yada tanimida degil, olay eskiden bu ise yillarini vermis cok yetenekli insanlar olmadan yapilayamayan gorsellerin bir kac saniyede bedavaya yakin fiyata yapilabiliyor olmasi. diyelim buyuk yada ortaboy bir sirketsiniz reklam afisi yaptiracakasiniz, eskiden olsa pek cok yetenekli sanatci calistirmaniz gerekecekti, afisde cikacak yuzler icin manken tutmaniz, onlarin fotolarini cekecek fotografci tutmaniz gerekecektir. bir suru vasifli yuksek ucretli is. simdi 2-3 tane vasati bilgisayar basina oturt asgeri ucerinde 2 tik uzerine yapay zeka ile birseyler uretmelerini iste, ayni kalitede eserlerle gelmeleri mumkun. ne kadar cok yetenekli ve egitimli insanin vasiflari bir anda anlamini yitirmis oluyor.

    bu olay tabiyki tarihde ilk degil, ilk plaklarin muzik sistemlerin cikisiyla aynisini ufak muzisyenler 20yy in basinda yasamisti ama gecmiste her giden isin yerine daha iyi gelirlisi daha iyi sartlarda konuluyordu. bugun ise yapay zeka giden islerin yerine yenisi konulmadan baska bir isi insandan daha iyi yapmaya basliyor. bu trend bu sekilde devam edecek belli bir noktadan sonra insana cok az is imkani kalacak. en basit vasat isler icin bile. kurye teslimatini dronelar yapacak, araclari ai surecek, call centerlarda insan faktoru tamamen kalkacak, sirketlerin orta duzey yoneticilik islerini karar mekanizmalarini bile yapay zeka gerceklestirecek. peki ondan sonra ne olacak. bu kadar insan issiz kaldiginda ekonomi nasil donecek? iste post kapitalizmin en buyuk sorusu bu.





  • darkaura kullanıcısına yanıt

    Çalışan kalmayınca patronlar da robotların ürettikleri malları satacak insan bulamayacak. Geleceğin ekonomik sistemi

    şu ankinden çok farklı olacak orası kesin, şu anki sistem robotların ve AI'ın heryerde olduğu bir ekonomi modelini karşılamıyor.

    Belki de ileride insanlar ülkede robotların kümülatif üretimi sonucu oluşan gelir içinden devletten belirli bir pay alacak.

  • sanatçılarda diğer sanatçılardan çalıyordu zaten

  • Yapay zeka mesela Midjourney işlerini incelemeyi biriktirmeyi seviyorum. Ortaya çıkan işler muazzam. Ama hakiki bir insan elinden çıkma iş ile yapay zeka ile yapılan iş birbirinden ayrılabildiği gibi yapay zeka sadece dijital olarak iş üretebiliyor insan ise fiziksel olarak da sanat eserini elinde tutuyor. El ile dokunmuş bir halı ile makine halısı aynı fiyata olamaz. Peki neden makine halısına gerek duyuldu çünkü ihtiyaç çok ve insanlar bu kadar yüksek fiyata halı alamaz halının dikilmesini de bekleyemez hale geldi. Sanal sanat da hızlı üretilen ama değeri de düşük işler olacağı için gerçek sanatçılar ile kendisini dengeleyecektir.

    Gelecekte daha az insan ile daha fazla robot ve yapay zekanın iş yapması insan nüfusunun azaltılması veya belli bir miktarda tutulmasını da kolaylaştıracağı için dünyaya yararı olacaktır diye umuyorum.

    Sanatçıların haklarını korumak için de ismini ve tarzını lisanslaştıran bir sanatçı ismi ve tarzı midjourney gibi uygulamalar tarafından kullanıldığı anda belirli bir miktar para alabilir ise sanatçı olarak ayakta kalmasına yardımcı olur ve aralarında bir destek kurulabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi monacomen -- 20 Aralık 2022; 13:28:35 >




  • Vain kullanıcısına yanıt

    bu yuzden gelismis ulkelerde ubi universal basic income, temel evrensel gelir fikri tartisiliyor ve hatta kucuk olcekde pilot bolgelerde test ediliyor. bizde gundem asla 1 senenin otesine bir sonraki secimin otesine gecemedigi icin gelmekde olan tsunamiden bi haber yasiyoruz.

  • gelıyor gelmekte olan

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.