Şimdi Ara

Yazılım/Bilgisayar Mühendisi ve Yazılımcı(Mühendis Olmayan) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
9
Favori
12.476
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Techie

    Öyle bir şey yok. Okuldan boş çıkıyorlar. Hiç bir şey bilmiyorlar. Kimse rağbet etmiyor. para filan kazandıkları veya iş filan buldukları yok. Bs mühendisi diye aldıkları adama 1500 lira verseler 500 liralık iş yapamıyor. Piyasa tümüyle işi yapabilen kişlerle dolu. Hiç birinin diploması yok. Bizim iş yerine staja geliyorlar. Okulda 5 senede öğrenemediğimizi burada 2 ayda öğrendik veya ne öğrendiysek burada öğrendik diyorlar. Boş konuşuyorsunuz. Boşuna yeni açılan üniversitelere gidip on binlerce lira döküp diploma aldıracaksınız millete. O diplomalar duvarda süs olarak duracak.

    Stajın amacı zaten okulda verilemeyen tecrübe ve bilgiyi verebilmek. Dolayısıyla staj yapan biri "Okuldan pek bir farkı yoktu. Aynı şeyler hep." şeklinde bir tepki veriyorsa staj amacına ulaşmamış demektir. Ancak okulda hiçbir şey öğrenmedik diyorsa biri bu onunla ilgili bir sorundur. Zira öğrenmeye istekli biri okulda verilen eğitimin kalitesi düşük dahi olsa bir şekilde öğrenir öğreneceğini.

    Bilgisayar mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Geçen yaz staj yaptığım yerden part-time iş teklifi aldım. Arkadaşlarım arasında part-time çalışmak isteyip de iş bulamayan kimse duymadım.

    Alaylı olan arkadaşlara karşı küçümseyici bir tavır içerisinde kesinlikle değilim. Ancak kendilerini ispat etme gibi bir sorunla karşı karşıya kalabilirler. Kendinizi işveren yerine koyun karşınızda bir adet x bölümü mezunu var. Adam önünüze koyuyorsa şu şu işlerde çalıştım, şu projelerde yer aldım amenna. Ancak böyle bir durum yoksa hangi kritere göre değerlendireceksiniz iş için yeterli mi değil mi?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Techie

    Öyle bir şey yok. Okuldan boş çıkıyorlar. Hiç bir şey bilmiyorlar. Kimse rağbet etmiyor. para filan kazandıkları veya iş filan buldukları yok. Bs mühendisi diye aldıkları adama 1500 lira verseler 500 liralık iş yapamıyor. Piyasa tümüyle işi yapabilen kişlerle dolu. Hiç birinin diploması yok. Bizim iş yerine staja geliyorlar. Okulda 5 senede öğrenemediğimizi burada 2 ayda öğrendik veya ne öğrendiysek burada öğrendik diyorlar. Boş konuşuyorsunuz. Boşuna yeni açılan üniversitelere gidip on binlerce lira döküp diploma aldıracaksınız millete. O diplomalar duvarda süs olarak duracak.

    Daha saçma, daha kötü yön gösterecek bir yazı yazılamazdı herhalde Bu görüşteki insanlar yönetiyor işte projeleri , şirketleri. Sonra da neden Türkiye'de know-how üretilmiyor sadece entegrasyon yapılıyor vs. diye ağlanıyoruz. Yazdığınızın her cümlesi hatta her bir kelimesi yanlış, yetersiz ve alakasız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi caut -- 8 Mart 2013; 17:11:13 >




  • 1- Kpss ile dirsek çürütsen memur olsan memnun olacak mısın hayatından ?
    2- Diyelim diploma çok önemli simdi öss sınavı zmaanı geçti kalır gelecek seneye o nda da kazansan 1,5 yılın gitti. kazandın ilk 3 ancak haşlık cıkacak kadar proje yapabilirsin kimse 30bin tl lik 100bin tl lik yazılımı mühendislik öğrencisine vermez. 4 sınfıa gelene kadar para kazandıracak seyler yapman zor. son sınıfta artik piyasa da iş bulursun ilk 3-4 sene güzel projeler yazdı isen geleceği parlak yerlede işe girebilirsin. ama yine çok yüksek maaşlarla mı olur bilinmez ama önün acık. ama toplamda 6,5 yıl kaybetmiş olursun. Üstelik coğu büyük firma askerlik sartı arıyor malum tam projeye adapte olacak hop ver elini asker... istemez bunu)

    Onun yerine bir yandan öğren bir yandan blog yaz (Sen ne biliyorsun sorusuna 2 güzel cevap vrdır birisi blog diğeri çıkardığın ürünler). Open source veya ticari yazılımlar (ufaktan ufaktan) yapmaya başla. Kendini geliştir ve mutlaka bitmiş web windows mobil veya gömülü sistem fark etmez bir alanda ürünlerin olsun. Sonra zaten yavas yavas iş seni bulur. gerek çevreden gerek blogunu görür gelir free programını kullanır gelir ben bunun daha iyisini istiyorumd er. veya yapar apple store a atarsın satarsa sana para gelir vs. bu şekilde gececek 1 yılın sonunda yavas yavas haşlıktan öte paralar kazanmaya başlarsın.


    kendi şirketimi kurup yardırcam diyorsan zaten diploma önemsiz. Özel sektörde caliscam diyorsan kimse sadece mühendis diye iyi paralar verip developer kadrosunda calıstırmaz. (koda elletmez bi kere). Diplama evet güzel sey ama benim okuduğum okulda istatistik bölümü mezunu programlama eğitimi veren hocalarımız vardı. Yani Eğitmen bile olunabiliyor.


    Şimdi öss tercihi yapıyor olsan veya hazırlık okuyor olsan öss hazırlan gerekirse bırak derdim ama belli bir okumusun bi noktaya gelimişin ve bir yaşa simdi 6,5 yıl kaybettikten sonra ki sonuc seni memnun etmeyebilir. Birde tavsiyem hızlı ürün geliştirebileceğin seyleri tercih et gidipte aman ne kadar güclü dilmi diyip assembly ye sarılırsan ne nalet işmiş programalma yapmak diyebilrisn.



    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Mühendisliği öven arkadaslara sormak laazım mesleğiniz nedir? piyasanın neresindesiniz?
    Mühendislik gerçekten fark yaratıyor. Benim yazılım firmam var. Girişimci yazılımcıyım. Bir ortağım bilgisayar mühendisti. Bölümünü sevmediği için (ilk yıllar) kağıt üstünde başarısız. Onun okulda yaptığı proge göz rötgeni sonuçlarını alip göz damarı kalınlıklarını ölçmek. arkadaslarından biri (ki içen okula gitmeyen bir tayfa imiş) kendi fizik motorunu yazmış diğeri ile kendi linux işletim sistemini. şimdi mühendisler bir şey öğrenmiyor demek adaletsizlik olur. Birde su var. Her bilgisayar mühendistine yoğun yazılım eğtimi verilmiyor ki? Bilgisayar mühendisti. network eğitimi de veriliyor grafik işleme de elektronik de. mesele okuldaki ders ve kaynakları okullanarak kendilerini yazılımda geliştirip geliştirmedikleri. Ben meslek yüksek okulu mezunuyum 2yılda vermedikleri eğitimi ankara netsoft da (bilge adam gibi bi yazilim okulu hocamiz selcuk özdemirden allah razı olsun ) aldım ve piyasa için catır catır kod geliştirebilyorum. kod geliştirmek iyi bir eğtim ve calısma ile 6 ayda da öğrenilebilir. Ben ortağımdan daha hızlı ürün çıkarıyorum (bir web uygulamasını misal veya windows) ancak bir karınca algoritmasını yazalım. bi veri tabanında sonsuz dallanma ve ağaç yapılarına girelim. network marketing lerdeki o sağıınabirini soluna birini alınca halka tamamlandı vs algoritmalrı işte orda benim bilgim yetmiyor. adamların aldığı mühendislik eğtimi orda devreye girioyr işte. ve hep ortağım der bize okulda kod göstermediler doğru düzgün ben php bile kendim öğrendim der.

    ama şimdi yine aynı konuya geliyor. Coder olmak için illa mühendist olmaya gerek yok. Okulunda dersine calısan sadece geçmek için okumayan bir mühendist için de "boş" demek haksızlık ve yanlış olur.



    ÖZET: Tercih noktasında değilsin. okula diplomaya takılma kendini teknik anlamda yetiştir. Bol bol ürün çıkar blog tut. video izle podcast dinle. Artık ben programcıyım de işin ile ilgili seni yükseltecek eğitim sertifika (MCPD MCTS sınavları dır vs) kariyer imkanlarıdır. (msp programıdır) (image cup dur) onlar odaklan. 6,5 harcamak için uygun noktada değildsin Bunlarıda yazılım firması olan MYO mezunu biri olarak söylüyorum. öyle cevresini gözlemleyen "Bilgisi yoksa da fikri vardır " tipi genel türk adeti ile değil



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahoni_38 -- 10 Mart 2013; 20:50:55 >




  • Şu konuya o kadar uzun bir mesaj yazdım ve daha sonra sildim. Çok kısa bir cevap yazmak istiyorum çünkü okumuş insanların gerçekte kara cahil olması beni üzüyor.

    Yukarıda verdiğim bilgilere "1 haftada öğrenilebilecek şey." diyen birisi çıkmış. Demekki 1 haftada senior web developer olunabiliyor, bunu öğrenmiş olduk. Kendisinin 24 yaşında ve bu sene boğaziçinden mezun olduğunu öğrendiğimde nedense hiç şaşırmadım. İyi bir üniversitede okuduğu için tüm üniversitelerin aynı olduğunu düşünen birisi. Sorun şu ki, her mühendis boğaziçi eğitimi almıyor. Zaten boğaziçi, odtü ve birkaç üniversite harici iyi eğitim veren bir üniversite yok.

    Yukarıda verdiğim bilgilerin çoğunu biliyor olmak, bir programcıyı (tekrar ediyorum programcıyı, mühendis değil.) senior developer statüsüne sokar. Bu bilgilere sahipsen Blizzard, Twitter vb. firmaların web departmanlarında çalışabilirsin. Bu tür firmalarda, stackoverflow hesabın, katıldığın open source projeler, yaptığın pull requestler, geliştirdiğin projeler ve referansların varken diplomana bakmazlar. Çalışan tanıdıklarımdan biliyorum. Zaten Türkiye'deki birkaç üniversite dışında hiçbir üniversitenin yurtdışında tanınırlığı yok. Senin elindeki diploma kimsenin umrunda bile olmaz. Diplomaya sadece devlet bakar, özel değil.

    Ben 2 yıllık mezunuyum ve bilgisayar/yazılım mühendisliği bölümlerini kazanmış olmama rağmen gitmedim. Ders içerikleri ve dayatılan dersler bana göre değildi. Sen mikroişlemci gibi dersleri almış olabilirsin, bu zaten senin yazılım konusunda yazılım mühendislerine/programcılara göre geri kaldığının bir göstergesidir çünkü yazılım ve programlama konusu sizin asıl alanınız değil. Gerçekçi olalım. Türkiye'de tüm üniversitelerden mezun olan bilgisayar mühendislerinin mikroişlemcileri ilgilendiren bir işe girme ihtimali %0,001 bile değil. Zaten aldığınız yazılım eğitiminin zaten ilk senesi neredeyse sadece algoritma ve programlamaya giriş olarak geçiyor. Üzerine biraz C, biraz Java, biraz Assembly, belki Python, başka? Microsoft'a bel bağlayan üniversitede okuduysan iş daha da kötü.

    Birçok yazılım mühendisi ve bilgisayar mühendisi arkadaşım var. Üst düzey üniversitelerden mezun olmadılar, şuan KPSS'den atanmaya çalışıyorlar çünkü bilişim konusunda herhangi bir bilgileri yok. Çalışanların da çoğu 1500-2000 TL maaşla çalışıyor. (ilk etapta) Bu fiyatlar kendisini geliştirmiş bir programcı için de geçerli. Öyle algoritma falan geliştirdikleri de yok. RESTful app yazıyorlar mobil ve masaüstüne.

    PHP ve İletişim Formu konusu 2 yıllık MYO'lar için geçerli bir durum. Hatta daha da komik olanı öğrencilerin %80'i bu derslerden geçmekte zorlanıyor. Sizin ütopyanızda farklı olabilir ancak Türkiye'nin gerçeği bu. Aynı durum mühendislikler için de geçerli. Yazılım Geliştirme linkine tıklarsan kaç bin kişi ödev yaptırmaya çalışıyor görebilirsin.

    Siyasi konulara girmek istemiyorum ancak yurtdışındaki Fizik bölümüyle Türkiye'deki fizik bölümü çok farklı. Aynı durum Bilgisayar Mühendisliği için de geçerli. Her köşebaşında bir üniversite ve her üniversitede Bilgisayar Mühendisliği bölümü olduğu için eski önemini yitirdi. Ahırdan öküz getirip yıllık 20.000 lira harcırah versen öğrenci olarak kabul edecek birçok özel üniversite var ve açılmaya da devam ediyor.

    @OP; Özel sektörde, özellikle yazılım/bilişim sektöründe diplomanın bir önemi yok. Geliştirdiğin projelerin önemi var. İşveren senin projelerine ve referanslarına bakar. Sen gittigidiyor gibi bir siteyi best practise çözümlerle, full optimize şekilde gözü kapalı yazabiliyorsan, javascriptte gözü kapalı Tetris yazabiliyorsan, ilk mesajımda bahsettiğim frameworklerden, librarylerden, toollardan birkaçını biliyorsan, OOP yazılmamış kodları gördüğünde kusacak gibi oluyorsan, NodeJS gibi çözümlerle concurrent programming konusunu yalayıp yutmuşsan, HTML/CSS/SQL vb. dillerine de hakimsen elini kolunu sallaya sallaya iş bulursun. Bir mühendis ünvanın olmaz ancak ciddi paralar kazanabilirsin.

    Bir tanıdığım Kanada'da Computer Science bölümünü sıkıldığı için dondurdu. Kendisini web alanında geliştirdi. Şuan 20 yaşında olmasına rağmen yıllık 100.000 dolar kazanıyor. İmkanın varsa yurtdışında çalışabilirsin, veya freelance iş olanaklarını değerlendir. Telecommute work diye de geçiyor. Saat başı 30$ gibi ücretlerle fulltime iş bulabilirsin. Hiçte zor değil.

    Açıkcası 4 yıllık bir okulu bitirip 2 yıllık diplomaya almaya çalışmak pek mantıklı değil. Hatırladığım kadarıyla ÖSYM ve YÖK'ün denklik verdiği bazı üniversiteler vardı ve bu üniversitelerin bilgisayar mühendisliği bölümleri uzaktan eğitimle çalışıyordu. Bunlara kayıt olabilirsin. Bölümün destekliyorsa yazılım üzerine yüksek lisansta düşünebilirsin.

    Bu sektörde bulunuyorsan kendini daima geliştirmek zorundasın. HTML5 çıktı Flash ölmeye başladı, Android ve IOS gibi yeni trendler çıktı, PHP için konuşmak gerekirse yavaş yavaş popülaritesini javascript tabanlı dillere bırakmaya başladı, çok beklenen traits, dereferencing, inbuilt CLI, closure desteği callable typehints, closurelerde $this kullanımı (artık hacky $this = $that yok!), binary desteği, kısa array syntaxı, session_upload_progress gibi özellikler geldi. Buna ek olarak Laravel gibi bir framework ortaya çıktı. 1 sene sonra neler olacağı belli değil bu yüzden daima birşeyler okumak ve kendini geliştirmek zorundasın. Sadece X dilini öğrenmekle bitmiyor iş.

    Ps. Yorumun başında "kısa bir cevap yazmak istiyorum." yazmışım, heh. :p



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TSF Aristona -- 11 Mart 2013; 4:10:05 >




  • Teşekkürler arkadaşlar her yorumunuz benim için çok değerli ve her bir yorumu dikkatle okudum. Kararımı verdim kpss de beynimi çürütmektense , yazılımcı olarak zekamı kullanmayı tercih ediyorum :)
    Teşekkürler hepinize
  • Şimdiye göre konuşuyorsunuz ama gelecekte işler değişecek. Müteahhit - İnşaat Mühendisi farkına bakın anlarsınız. Adam eşek gibi milyarlarca lira bayılıyor imza için.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TSF Aristona

    Şu konuya o kadar uzun bir mesaj yazdım ve daha sonra sildim. Çok kısa bir cevap yazmak istiyorum çünkü okumuş insanların gerçekte kara cahil olması beni üzüyor.

    Yukarıda verdiğim bilgilere "1 haftada öğrenilebilecek şey." diyen birisi çıkmış. Demekki 1 haftada senior web developer olunabiliyor, bunu öğrenmiş olduk. Kendisinin 24 yaşında ve bu sene boğaziçinden mezun olduğunu öğrendiğimde nedense hiç şaşırmadım. İyi bir üniversitede okuduğu için tüm üniversitelerin aynı olduğunu düşünen birisi. Sorun şu ki, her mühendis boğaziçi eğitimi almıyor. Zaten boğaziçi, odtü ve birkaç üniversite harici iyi eğitim veren bir üniversite yok.

    Yukarıda verdiğim bilgilerin çoğunu biliyor olmak, bir programcıyı (tekrar ediyorum programcıyı, mühendis değil.) senior developer statüsüne sokar. Bu bilgilere sahipsen Blizzard, Twitter vb. firmaların web departmanlarında çalışabilirsin. Bu tür firmalarda, stackoverflow hesabın, katıldığın open source projeler, yaptığın pull requestler, geliştirdiğin projeler ve referansların varken diplomana bakmazlar. Çalışan tanıdıklarımdan biliyorum. Zaten Türkiye'deki birkaç üniversite dışında hiçbir üniversitenin yurtdışında tanınırlığı yok. Senin elindeki diploma kimsenin umrunda bile olmaz. Diplomaya sadece devlet bakar, özel değil.

    Ben 2 yıllık mezunuyum ve bilgisayar/yazılım mühendisliği bölümlerini kazanmış olmama rağmen gitmedim. Ders içerikleri ve dayatılan dersler bana göre değildi. Sen mikroişlemci gibi dersleri almış olabilirsin, bu zaten senin yazılım konusunda yazılım mühendislerine/programcılara göre geri kaldığının bir göstergesidir çünkü yazılım ve programlama konusu sizin asıl alanınız değil. Gerçekçi olalım. Türkiye'de tüm üniversitelerden mezun olan bilgisayar mühendislerinin mikroişlemcileri ilgilendiren bir işe girme ihtimali %0,001 bile değil. Zaten aldığınız yazılım eğitiminin zaten ilk senesi neredeyse sadece algoritma ve programlamaya giriş olarak geçiyor. Üzerine biraz C, biraz Java, biraz Assembly, belki Python, başka? Microsoft'a bel bağlayan üniversitede okuduysan iş daha da kötü.

    Birçok yazılım mühendisi ve bilgisayar mühendisi arkadaşım var. Üst düzey üniversitelerden mezun olmadılar, şuan KPSS'den atanmaya çalışıyorlar çünkü bilişim konusunda herhangi bir bilgileri yok. Çalışanların da çoğu 1500-2000 TL maaşla çalışıyor. (ilk etapta) Bu fiyatlar kendisini geliştirmiş bir programcı için de geçerli. Öyle algoritma falan geliştirdikleri de yok. RESTful app yazıyorlar mobil ve masaüstüne.

    PHP ve İletişim Formu konusu 2 yıllık MYO'lar için geçerli bir durum. Hatta daha da komik olanı öğrencilerin %80'i bu derslerden geçmekte zorlanıyor. Sizin ütopyanızda farklı olabilir ancak Türkiye'nin gerçeği bu. Aynı durum mühendislikler için de geçerli. Yazılım Geliştirme linkine tıklarsan kaç bin kişi ödev yaptırmaya çalışıyor görebilirsin.

    Siyasi konulara girmek istemiyorum ancak yurtdışındaki Fizik bölümüyle Türkiye'deki fizik bölümü çok farklı. Aynı durum Bilgisayar Mühendisliği için de geçerli. Her köşebaşında bir üniversite ve her üniversitede Bilgisayar Mühendisliği bölümü olduğu için eski önemini yitirdi. Ahırdan öküz getirip yıllık 20.000 lira harcırah versen öğrenci olarak kabul edecek birçok özel üniversite var ve açılmaya da devam ediyor.

    @OP; Özel sektörde, özellikle yazılım/bilişim sektöründe diplomanın bir önemi yok. Geliştirdiğin projelerin önemi var. İşveren senin projelerine ve referanslarına bakar. Sen gittigidiyor gibi bir siteyi best practise çözümlerle, full optimize şekilde gözü kapalı yazabiliyorsan, javascriptte gözü kapalı Tetris yazabiliyorsan, ilk mesajımda bahsettiğim frameworklerden, librarylerden, toollardan birkaçını biliyorsan, OOP yazılmamış kodları gördüğünde kusacak gibi oluyorsan, NodeJS gibi çözümlerle concurrent programming konusunu yalayıp yutmuşsan, HTML/CSS/SQL vb. dillerine de hakimsen elini kolunu sallaya sallaya iş bulursun. Bir mühendis ünvanın olmaz ancak ciddi paralar kazanabilirsin.

    Bir tanıdığım Kanada'da Computer Science bölümünü sıkıldığı için dondurdu. Kendisini web alanında geliştirdi. Şuan 20 yaşında olmasına rağmen yıllık 100.000 dolar kazanıyor. İmkanın varsa yurtdışında çalışabilirsin, veya freelance iş olanaklarını değerlendir. Telecommute work diye de geçiyor. Saat başı 30$ gibi ücretlerle fulltime iş bulabilirsin. Hiçte zor değil.

    Açıkcası 4 yıllık bir okulu bitirip 2 yıllık diplomaya almaya çalışmak pek mantıklı değil. Hatırladığım kadarıyla ÖSYM ve YÖK'ün denklik verdiği bazı üniversiteler vardı ve bu üniversitelerin bilgisayar mühendisliği bölümleri uzaktan eğitimle çalışıyordu. Bunlara kayıt olabilirsin. Bölümün destekliyorsa yazılım üzerine yüksek lisansta düşünebilirsin.

    Bu sektörde bulunuyorsan kendini daima geliştirmek zorundasın. HTML5 çıktı Flash ölmeye başladı, Android ve IOS gibi yeni trendler çıktı, PHP için konuşmak gerekirse yavaş yavaş popülaritesini javascript tabanlı dillere bırakmaya başladı, çok beklenen traits, dereferencing, inbuilt CLI, closure desteği callable typehints, closurelerde $this kullanımı (artık hacky $this = $that yok!), binary desteği, kısa array syntaxı, session_upload_progress gibi özellikler geldi. Buna ek olarak Laravel gibi bir framework ortaya çıktı. 1 sene sonra neler olacağı belli değil bu yüzden daima birşeyler okumak ve kendini geliştirmek zorundasın. Sadece X dilini öğrenmekle bitmiyor iş.

    Ps. Yorumun başında "kısa bir cevap yazmak istiyorum." yazmışım, heh. :p

    Mesajınızı okuduktan sonra anladım ki ben bilgisayar programcılığı okumuyormuşum sadece geçerken uğramış gibiyim :). Sizin gibi biri bizim gibi öğrencilere çok yardımı dokunabilir. Uygun olursa soru sormak isterim, iş ilanlarına bakıyorum da binbir türlü bilgi istiyorlar. İş veren her alanda uzmanlar arıyor. Açıkcası işin içerisine girince de o bilgilerin hepsine sahip olman gerekmiyor pek. Genelde "Ne öğrenmeliyim?","Nereden başlamalıyım?" gibi sorulara en basidinden "c# öğren,c++ öğren+mssql öğren" gibi cevaplar geliyor. Tamam ama bunlar detaylı diller olduğu için tam anlamıyla bunların içinde ne öğrenmek gerekiyor. İşverenler, ilanlarda öyle bir insan arıyorlar ki, ben evde şu anda öğrenmekte olduğum, çaba sarfettiğim jquery,mysql,php üçlüsüne vakit ayırıp, şak diye öğrenilecek şeyler olmadığı için kendimi zorlayarak, arada unutarak, uğraşarak, çabalayarak öğrenmeye çalıştığım bu dil, kavram, mantık, veritabanı vb.. bilgilerini ilan veren tek satırda gçirip bitiriyor. Adamın uzun uzun olan o listesinde tek bir maddede php jquery javascriptte uzman diyor ve altına 20 madde daha ekliyor. Bu da şunu düşündürüyor, ben daha sql ve phpyi öğrenmek için çabalar sarfediyorum, örnekler yapıyorum, günümü evde pc başında forumlarda araştırarak geliştirerek harcıyorum, iş veren ise bunun basit bi şekilde tek maddede 3-5 kelimeyle kesitirip atıyor. "Ben bu işi başaramam!" gibi düşündürüyor bana. Şahsen iş ilanlarına bakmaksızın birşeylerle uğraşınca her adım, her bilgim ve başarım beni mutlu ediyor. Hem o işlerde çalışanlar birçok mesajlarda,forumlarda bahsedildiği gibi daha en basit işlemleri bile yapamayan insanlar mevcut. O zaman ilanları abartıyorlar ve bu öğrenim aşamasındaki insanlara yanlış yol gösteriyor ve heveslerini kırıyor. O yüzden ne öğrenmemi önerirsiniz detaylı bir biçimde anlatacak olursanız. Mesela c#ta ne öğrenmeliyim?




  • Son zamanlarda o kadar çopk karşılaştım ki bu soruyla artık kısaca sizi hocamın dedikleriyle başbaşa bırakıyorumhttp://www.gelecex.com/oguz-yagmur-profesyonel-yazilimci.html
  • Fizik mühendisliğinden mezun biri olarak, fiziksel olayların bilgisayar ortamında modellenmesi konusunda yeterince deneyimim olduğunu söyleyebilirim ama SQL + C# + web tasarım bilmediğim için iş bulamıyorum.
    Not: SQL/C# öğrenmeye başladım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 2 Temmuz 2013; 20:23:05 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: lenitolepe
    Mesajınızı okuduktan sonra anladım ki ben bilgisayar programcılığı okumuyormuşum sadece geçerken uğramış gibiyim :). Sizin gibi biri bizim gibi öğrencilere çok yardımı dokunabilir. Uygun olursa soru sormak isterim, iş ilanlarına bakıyorum da binbir türlü bilgi istiyorlar. İş veren her alanda uzmanlar arıyor. Açıkcası işin içerisine girince de o bilgilerin hepsine sahip olman gerekmiyor pek. Genelde "Ne öğrenmeliyim?","Nereden başlamalıyım?" gibi sorulara en basidinden "c# öğren,c++ öğren+mssql öğren" gibi cevaplar geliyor. Tamam ama bunlar detaylı diller olduğu için tam anlamıyla bunların içinde ne öğrenmek gerekiyor. İşverenler, ilanlarda öyle bir insan arıyorlar ki, ben evde şu anda öğrenmekte olduğum, çaba sarfettiğim jquery,mysql,php üçlüsüne vakit ayırıp, şak diye öğrenilecek şeyler olmadığı için kendimi zorlayarak, arada unutarak, uğraşarak, çabalayarak öğrenmeye çalıştığım bu dil, kavram, mantık, veritabanı vb.. bilgilerini ilan veren tek satırda gçirip bitiriyor. Adamın uzun uzun olan o listesinde tek bir maddede php jquery javascriptte uzman diyor ve altına 20 madde daha ekliyor. Bu da şunu düşündürüyor, ben daha sql ve phpyi öğrenmek için çabalar sarfediyorum, örnekler yapıyorum, günümü evde pc başında forumlarda araştırarak geliştirerek harcıyorum, iş veren ise bunun basit bi şekilde tek maddede 3-5 kelimeyle kesitirip atıyor. "Ben bu işi başaramam!" gibi düşündürüyor bana. Şahsen iş ilanlarına bakmaksızın birşeylerle uğraşınca her adım, her bilgim ve başarım beni mutlu ediyor. Hem o işlerde çalışanlar birçok mesajlarda,forumlarda bahsedildiği gibi daha en basit işlemleri bile yapamayan insanlar mevcut. O zaman ilanları abartıyorlar ve bu öğrenim aşamasındaki insanlara yanlış yol gösteriyor ve heveslerini kırıyor. O yüzden ne öğrenmemi önerirsiniz detaylı bir biçimde anlatacak olursanız. Mesela c#ta ne öğrenmeliyim?

    Teorik olarak iş ilanlarındaki şartların hepsini bulundurman gerekmiyor. Türk firmaları hakkında fazla bir bilgim yok ancak yabancı forumlardaki mülakat ve iş tecrübelerinden okuduğum kadarıyla çoğu şirket süper-zeki yazılımcılar aramıyor; ekibine uyacak, kafa dengi, araştırmayı ve öğrenmeyi seven yazılımcılar arıyorlar. Muhtemelen Türk şirketleri de öyledir.

    Kendini geliştirmek için kişisel projeler oluştur, ve bu projeyi geliştirirken best practice kullanımlar neler bunları öğrenmeye çalış. Okulda verilen eğitim biryere kadar. Kendin proje geliştirirken okulda öğrenemediğin birçok şeyi öğrenmiş oluyorsun. Jeffrey Way bu tür durumlara "AHA Moments" diyor ve haklıda. Mesela ben okulda öğrenemediğim çoğu şeyi, sabahın köründe, saatlerce kod yazmaktan ve monitöre bakmaktan gözlerimin şiştiği bir anda öğrendim. Sihirli birşey oluyor, ve okulda mantığını anlamadığın lambda fonksiyonların mantığını anlıyorsun ve kullanmaya başlıyorsun. Öğrendikten sonra bumuymuş benim kaç gündür öğrenemediğim şey diyorsun. :)

    Bana göre öğrenmenin en iyi yolu uygulamak. İstersem pratik yapmadan 50 sayfa unit testing kitabı okuyayım, kendi yazacağım bir doğru unit test daha akılda kalıcı oluyor.

    İş ilanlarında merak ettiğin konuları bana pm atarak sorabilirsin. C# konusunda ise fazla bir bilgim yok. Hiç kullanmadım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TSF Aristona -- 2 Temmuz 2013; 21:26:57 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: TSF Aristona

    quote:

    Orijinalden alıntı: lenitolepe
    Mesajınızı okuduktan sonra anladım ki ben bilgisayar programcılığı okumuyormuşum sadece geçerken uğramış gibiyim :). Sizin gibi biri bizim gibi öğrencilere çok yardımı dokunabilir. Uygun olursa soru sormak isterim, iş ilanlarına bakıyorum da binbir türlü bilgi istiyorlar. İş veren her alanda uzmanlar arıyor. Açıkcası işin içerisine girince de o bilgilerin hepsine sahip olman gerekmiyor pek. Genelde "Ne öğrenmeliyim?","Nereden başlamalıyım?" gibi sorulara en basidinden "c# öğren,c++ öğren+mssql öğren" gibi cevaplar geliyor. Tamam ama bunlar detaylı diller olduğu için tam anlamıyla bunların içinde ne öğrenmek gerekiyor. İşverenler, ilanlarda öyle bir insan arıyorlar ki, ben evde şu anda öğrenmekte olduğum, çaba sarfettiğim jquery,mysql,php üçlüsüne vakit ayırıp, şak diye öğrenilecek şeyler olmadığı için kendimi zorlayarak, arada unutarak, uğraşarak, çabalayarak öğrenmeye çalıştığım bu dil, kavram, mantık, veritabanı vb.. bilgilerini ilan veren tek satırda gçirip bitiriyor. Adamın uzun uzun olan o listesinde tek bir maddede php jquery javascriptte uzman diyor ve altına 20 madde daha ekliyor. Bu da şunu düşündürüyor, ben daha sql ve phpyi öğrenmek için çabalar sarfediyorum, örnekler yapıyorum, günümü evde pc başında forumlarda araştırarak geliştirerek harcıyorum, iş veren ise bunun basit bi şekilde tek maddede 3-5 kelimeyle kesitirip atıyor. "Ben bu işi başaramam!" gibi düşündürüyor bana. Şahsen iş ilanlarına bakmaksızın birşeylerle uğraşınca her adım, her bilgim ve başarım beni mutlu ediyor. Hem o işlerde çalışanlar birçok mesajlarda,forumlarda bahsedildiği gibi daha en basit işlemleri bile yapamayan insanlar mevcut. O zaman ilanları abartıyorlar ve bu öğrenim aşamasındaki insanlara yanlış yol gösteriyor ve heveslerini kırıyor. O yüzden ne öğrenmemi önerirsiniz detaylı bir biçimde anlatacak olursanız. Mesela c#ta ne öğrenmeliyim?

    Teorik olarak iş ilanlarındaki şartların hepsini bulundurman gerekmiyor. Türk firmaları hakkında fazla bir bilgim yok ancak yabancı forumlardaki mülakat ve iş tecrübelerinden okuduğum kadarıyla çoğu şirket süper-zeki yazılımcılar aramıyor; ekibine uyacak, kafa dengi, araştırmayı ve öğrenmeyi seven yazılımcılar arıyorlar. Muhtemelen Türk şirketleri de öyledir.

    Kendini geliştirmek için kişisel projeler oluştur, ve bu projeyi geliştirirken best practice kullanımlar neler bunları öğrenmeye çalış. Okulda verilen eğitim biryere kadar. Kendin proje geliştirirken okulda öğrenemediğin birçok şeyi öğrenmiş oluyorsun. Jeffrey Way bu tür durumlara "AHA Moments" diyor ve haklıda. Mesela ben okulda öğrenemediğim çoğu şeyi, sabahın köründe, saatlerce kod yazmaktan ve monitöre bakmaktan gözlerimin şiştiği bir anda öğrendim. Sihirli birşey oluyor, ve okulda mantığını anlamadığın lambda fonksiyonların mantığını anlıyorsun ve kullanmaya başlıyorsun. Öğrendikten sonra bumuymuş benim kaç gündür öğrenemediğim şey diyorsun. :)

    Bana göre öğrenmenin en iyi yolu uygulamak. İstersem pratik yapmadan 50 sayfa unit testing kitabı okuyayım, kendi yazacağım bir doğru unit test daha akılda kalıcı oluyor.

    İş ilanlarında merak ettiğin konuları bana pm atarak sorabilirsin. C# konusunda ise fazla bir bilgim yok. Hiç kullanmadım.


    Cevabınız için teşekkürler. Arkadaşlara ekledim.




  • Sana tavsiyem TSF Aristona'nın mesajlarını es geç, caut'un cevaplarını oku

    Böyle konular güzel oluyo aslında block'layacak yeni insanlar bulabiliyosun

    MLoveR, İTÜ'de mi okuyorsun?

    //edit
    jesut, 1 Galatasaraylı'da 10.000 Fenerli'yi yok eder mi? Te allam nerden geliyo bunlar bu foruma anlamıyorum ki
    //edit
    ---

    Dil öğrenmek, framework öğrenmek ıvır zıvır öğrenmek mühendislik eğitimi değil zaten. Bunları bir mühendis kendisi oturup çok kolay öğrenebilir. Yazılım için konuşursak önemli olan bir yazılımı nasıl yazabileceğini bilmek, dil senin için bir araç oluyor sadece. İster Java kullan, ister C#, ister x bir dil.
    En kral dili öğrenmek (kendi kendine) 1 haftayı geçmez zaten, 1 aydan sonra da takır takır yazarsın.

    Örnek veriyorum, çalıştığım işyerinde 1.5 yıl önce C# ile bir şey yazmam gerekiyordu, hayatımda hiç VS'da C# projesi oluşturmamışım, hiç bilmiyorum, ama yazdım yani

    Önemli olan dil bilmek değil, yol bilmek diyip kaçıyorum zira çok yorgunum spordan geldim
    Spesifik sorularınız olursa mention'layıp sorarsanız uygun bir vaktimde cevap vermeye çalışırım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Meniz -- 2 Temmuz 2013; 22:10:26 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Meniz

    Sana tavsiyem TSF Aristona'nın mesajlarını es geç, caut'un cevaplarını oku

    Böyle konular güzel oluyo aslında block'layacak yeni insanlar bulabiliyosun

    MLoveR, İTÜ'de mi okuyorsun?

    //edit
    jesut, 1 Galatasaraylı'da 10.000 Fenerli'yi yok eder mi? Te allam nerden geliyo bunlar bu foruma anlamıyorum ki
    //edit
    ---

    Dil öğrenmek, framework öğrenmek ıvır zıvır öğrenmek mühendislik eğitimi değil zaten. Bunları bir mühendis kendisi oturup çok kolay öğrenebilir. Yazılım için konuşursak önemli olan bir yazılımı nasıl yazabileceğini bilmek, dil senin için bir araç oluyor sadece. İster Java kullan, ister C#, ister x bir dil.
    En kral dili öğrenmek (kendi kendine) 1 haftayı geçmez zaten, 1 aydan sonra da takır takır yazarsın.

    Örnek veriyorum, çalıştığım işyerinde 1.5 yıl önce C# ile bir şey yazmam gerekiyordu, hayatımda hiç VS'da C# projesi oluşturmamışım, hiç bilmiyorum, ama yazdım yani

    Önemli olan dil bilmek değil, yol bilmek diyip kaçıyorum zira çok yorgunum spordan geldim
    Spesifik sorularınız olursa mention'layıp sorarsanız uygun bir vaktimde cevap vermeye çalışırım

    1 ayda dil öğrenirsin de öğreniceğin şeyler temel bilgiler olur. Onlarıda 1 ay sonra unutur gidersin. Mantık önemlidir fakat yazılım işini 1 ay öğrenirsin diye kolay bir dille anlatman yanlış olmuş bence. O kadar kolay değil




  • quote:

    Orijinalden alıntı: lenitolepe

    quote:

    Orijinalden alıntı: Meniz

    Sana tavsiyem TSF Aristona'nın mesajlarını es geç, caut'un cevaplarını oku

    Böyle konular güzel oluyo aslında block'layacak yeni insanlar bulabiliyosun

    MLoveR, İTÜ'de mi okuyorsun?

    //edit
    jesut, 1 Galatasaraylı'da 10.000 Fenerli'yi yok eder mi? Te allam nerden geliyo bunlar bu foruma anlamıyorum ki
    //edit
    ---

    Dil öğrenmek, framework öğrenmek ıvır zıvır öğrenmek mühendislik eğitimi değil zaten. Bunları bir mühendis kendisi oturup çok kolay öğrenebilir. Yazılım için konuşursak önemli olan bir yazılımı nasıl yazabileceğini bilmek, dil senin için bir araç oluyor sadece. İster Java kullan, ister C#, ister x bir dil.
    En kral dili öğrenmek (kendi kendine) 1 haftayı geçmez zaten, 1 aydan sonra da takır takır yazarsın.

    Örnek veriyorum, çalıştığım işyerinde 1.5 yıl önce C# ile bir şey yazmam gerekiyordu, hayatımda hiç VS'da C# projesi oluşturmamışım, hiç bilmiyorum, ama yazdım yani

    Önemli olan dil bilmek değil, yol bilmek diyip kaçıyorum zira çok yorgunum spordan geldim
    Spesifik sorularınız olursa mention'layıp sorarsanız uygun bir vaktimde cevap vermeye çalışırım

    1 ayda dil öğrenirsin de öğreniceğin şeyler temel bilgiler olur. Onlarıda 1 ay sonra unutur gidersin. Mantık önemlidir fakat yazılım işini 1 ay öğrenirsin diye kolay bir dille anlatman yanlış olmuş bence. O kadar kolay değil

    Arkadaşım dil dediğin nedir ki, birbirlerinden syntax farkı var sadece. Ben profesyonel olursun yazmamışım zaten farkındaysan.
    Gözünüzde çok büyütüyosunuz şu dilleri...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Meniz

    quote:

    Orijinalden alıntı: lenitolepe

    quote:

    Orijinalden alıntı: Meniz

    Sana tavsiyem TSF Aristona'nın mesajlarını es geç, caut'un cevaplarını oku

    Böyle konular güzel oluyo aslında block'layacak yeni insanlar bulabiliyosun

    MLoveR, İTÜ'de mi okuyorsun?

    //edit
    jesut, 1 Galatasaraylı'da 10.000 Fenerli'yi yok eder mi? Te allam nerden geliyo bunlar bu foruma anlamıyorum ki
    //edit
    ---

    Dil öğrenmek, framework öğrenmek ıvır zıvır öğrenmek mühendislik eğitimi değil zaten. Bunları bir mühendis kendisi oturup çok kolay öğrenebilir. Yazılım için konuşursak önemli olan bir yazılımı nasıl yazabileceğini bilmek, dil senin için bir araç oluyor sadece. İster Java kullan, ister C#, ister x bir dil.
    En kral dili öğrenmek (kendi kendine) 1 haftayı geçmez zaten, 1 aydan sonra da takır takır yazarsın.

    Örnek veriyorum, çalıştığım işyerinde 1.5 yıl önce C# ile bir şey yazmam gerekiyordu, hayatımda hiç VS'da C# projesi oluşturmamışım, hiç bilmiyorum, ama yazdım yani

    Önemli olan dil bilmek değil, yol bilmek diyip kaçıyorum zira çok yorgunum spordan geldim
    Spesifik sorularınız olursa mention'layıp sorarsanız uygun bir vaktimde cevap vermeye çalışırım

    1 ayda dil öğrenirsin de öğreniceğin şeyler temel bilgiler olur. Onlarıda 1 ay sonra unutur gidersin. Mantık önemlidir fakat yazılım işini 1 ay öğrenirsin diye kolay bir dille anlatman yanlış olmuş bence. O kadar kolay değil

    Arkadaşım dil dediğin nedir ki, birbirlerinden syntax farkı var sadece. Ben profesyonel olursun yazmamışım zaten farkındaysan.
    Gözünüzde çok büyütüyosunuz şu dilleri...

    Öğrenme aşamasında yapılan örnekler filan kolay olup, öğrenildiği zannediliyor. İş uygulamaya gelince ter döküyordum. Kolay olduğunu düşünmüyorum. Ben phpyi 2 ayda öğrendim temellerini filan yani site yapabilcek kıvamdaydım. Hazır tasarım üzerine php döşeyeyim dedim yani film scripti yazayım dedim canım çıktı ama çok şey öğrendim. Yani uygulama yapmadan öğrenildiği anlaşılmıyor pek. Ayrıca mantık ve temeller olduktan sonra bilinmedik şeyler 2 tık ile internette mevcut. Zaten bir programlama dilinin her methodunu her fonksiyonunu cartını curtunu akılda tutmak imkansız gibi birşey. Önemli olan napılıcağını bilmektir.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Meniz
    En kral dili öğrenmek (kendi kendine) 1 haftayı geçmez zaten


    quote:

    Orijinalden alıntı: Meniz
    Arkadaşım dil dediğin nedir ki, birbirlerinden syntax farkı var sadece.


    Demekki diller arasında sadece syntax farkı oluyormuş ve 1 haftada en kral dili öğrenebiliyormuşuz...
    Bu gözler bu forumda çok şey gördü, o yüzden bu tür yazılar bana fazla koymuyor da, başka yazılımcılarla konuşurken bu dediğini bir sır olarak tutman senin açından iyi olur.

    quote:

    Orijinalden alıntı: Meniz

    Örnek veriyorum, çalıştığım işyerinde 1.5 yıl önce C# ile bir şey yazmam gerekiyordu, hayatımda hiç VS'da C# projesi oluşturmamışım, hiç bilmiyorum, ama yazdım yani



    Bunu yapınca C#'ı öğrenmiş mi oldun yani?
    Visual Studio'da C# projesi oluşturmuş arkadaş! Ne büyük başarı!

    Sanırım senin dil öğrenmekten kastın dilin syntaxını öğrenmek ve genel olarak birkaç method hakkında bilgi sahibi olmak. Bunu sokaktaki çocuklarda yapıyor. Bu dil öğrenmek falan değil, zira bir dilin syntaxını öğrenmek taş çatlasa 1 saat sürüyor. Dupdog, Brainfuck veya Omgrofl öğrenmiyoruz sonuçta. :p



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TSF Aristona -- 3 Temmuz 2013; 0:13:56 >




  • Konuyu biraz okudum, söylenenler gerçekten doğru. Şuan ki bölümünü bitirdin diye yazılımcı olamayacak değilsin, ki Türkiyedeki yazılımcıların hatrı sayılacak bir değerdekiş oranı zaten Yazılım Mühendisliğinden mezun değildir eminim ki.

    Yakın bir örneğini verirsem, çok sevdiğim bir abim var kendisi Ankarada. Türkcell'in bilirsiniz 1-2 sene önce çıkmış bir cihazı vardı. Sim kopyalama cihazı adını tam hatırlamıyorum. Telefonları koyuyorsunuz da rehberi vs kopyalıyor. Cihazın geliştiricisi kendisidir. Turkcell Ar-Ge den önce Apple Inc. 'de çalışmıştır kendisi. Ve bahsettiğim kişi BESYO mezunudur. Bu işler diplomaya bakmaz. Gerçekten yeteneğe, isteğe bakar. Bunu söylüyorum sadece :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SLyFX

    Konuyu biraz okudum, söylenenler gerçekten doğru. Şuan ki bölümünü bitirdin diye yazılımcı olamayacak değilsin, ki Türkiyedeki yazılımcıların hatrı sayılacak bir değerdekiş oranı zaten Yazılım Mühendisliğinden mezun değildir eminim ki.

    Yakın bir örneğini verirsem, çok sevdiğim bir abim var kendisi Ankarada. Türkcell'in bilirsiniz 1-2 sene önce çıkmış bir cihazı vardı. Sim kopyalama cihazı adını tam hatırlamıyorum. Telefonları koyuyorsunuz da rehberi vs kopyalıyor. Cihazın geliştiricisi kendisidir. Turkcell Ar-Ge den önce Apple Inc. 'de çalışmıştır kendisi. Ve bahsettiğim kişi BESYO mezunudur. Bu işler diplomaya bakmaz. Gerçekten yeteneğe, isteğe bakar. Bunu söylüyorum sadece :)

    Bi örnekte ben vereyim, lise stajındayken yanıma üniversitede staj yapan biri geldi. Adamın bana sorduğu soru şu "Bu bilgisayarlara internet olmadan nasıl bağlanıyorlar acaba?". Dedim ne yönden böyle düşündün. Windows kopyayı filan anlıyor ya, bağlanıp kontrol ediyorlar filan dedi. Dedim elektrik kablosu vasıtasıyla girmişlerdir haklısın




  • quote:

    Orijinalden alıntı: lenitolepe

    quote:

    Orijinalden alıntı: SLyFX

    Konuyu biraz okudum, söylenenler gerçekten doğru. Şuan ki bölümünü bitirdin diye yazılımcı olamayacak değilsin, ki Türkiyedeki yazılımcıların hatrı sayılacak bir değerdekiş oranı zaten Yazılım Mühendisliğinden mezun değildir eminim ki.

    Yakın bir örneğini verirsem, çok sevdiğim bir abim var kendisi Ankarada. Türkcell'in bilirsiniz 1-2 sene önce çıkmış bir cihazı vardı. Sim kopyalama cihazı adını tam hatırlamıyorum. Telefonları koyuyorsunuz da rehberi vs kopyalıyor. Cihazın geliştiricisi kendisidir. Turkcell Ar-Ge den önce Apple Inc. 'de çalışmıştır kendisi. Ve bahsettiğim kişi BESYO mezunudur. Bu işler diplomaya bakmaz. Gerçekten yeteneğe, isteğe bakar. Bunu söylüyorum sadece :)

    Bi örnekte ben vereyim, lise stajındayken yanıma üniversitede staj yapan biri geldi. Adamın bana sorduğu soru şu "Bu bilgisayarlara internet olmadan nasıl bağlanıyorlar acaba?". Dedim ne yönden böyle düşündün. Windows kopyayı filan anlıyor ya, bağlanıp kontrol ediyorlar filan dedi. Dedim elektrik kablosu vasıtasıyla girmişlerdir haklısın

    Var var haklısın öyleleri, allahtan o öğrenciymiş. Bizim lisedeyken C programlama dersinde hoca kitaptan bakıp bakıp anlatıyor, soruları internetten bulup çıkarıyor diye isyan etmişti sınıf. En sonunda ben çıkıp anlatmaya başlamıştım dersi. Ve inan hocadan daha iyiydim yani :D




  • Dediğin olay lise ve üniversitedede halen daha yaşanıyor benim çevremde yani. Hoca porgram yazıyor sorun çıkıyor 1 ders biz muhabbet ederken o da çözmeye çalıştığı oluyordu. Sözde onlarda öğretmen. He bi de hocanın yapamadığı, göremediği şeyi ben yapınca da hocalar tepkisiz kalıyor ya, ona bitiyorum
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.