Şimdi Ara

Yedek Subay + Komando ile ilgili yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
1
Favori
25.822
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba,

    Ben Tr'de 4 yıllık lisansini bitirmis, bu sene itibariyle de yurtdışında 2 yıllık yuksek lisansını bitirecek bir kardesinizim.

    Türk askeri olmanın kutsallığını kılcal damarlarina kadar hisseden biri olarak sizlere bir kac sorum olacak:

    1. Alim sirasinda yedek subay ve komando siklarini isaretlemenin disinda, yapmam gereken bir sey var midir?

    2. Kabul edilmemiz durumunda hangi rutbe, birimde(kara/ deniz) olacagiz ve gorev suresi ne kadar?

    3. Terhis olduktan sonra(3-4 yil sonra), orduya geri dönmek mümkün müdür?

    4. Su anda 25 yasındayim(1995), askerlige 3 yil sonra baslamak istesem yine yedek subay komando olarak yapabiliyor muyum?

    Vakit ayiran arkadaslara simdiden teşekkür ederim...



  • 1- E-devlet sisteminde tecil ve yoklama yaptırmadım ama artık yedek subay / yedek astsubay / er olarak tercih sıralaması yapıyorsunuz.

    2- Yedek subay olarak askerliğinizi yaparsanız 2 ay acemi birliğinde eğitim görürsünüz ve burada rütbeniz yoktur asteğmen adayı diye geçersiniz. Yemin töreninden sonra asteğmen olarak seçtiğiniz/kurada çektiğiniz yerde görevinize başlarsınız. 8 ay asteğmen olarak görev yaptıktan sonra teğmenliğe terfi edip askerliğinizi tamamlarsınız. Görev süreniz 12 ay olacak. Kara - Hava - Deniz kuvvetleri çıkması MSB'nin kura algoritmasına göre oluyor yani şans.

    3- Yüksek lisansınız için YÖK'ten denklik alabilirseniz veya YÖK geçerli sayıyor ise terhis olduktan sonra 32 yaşınıza kadar dış alım kadrolarına başvurabilirsiniz. Ama artık MSÜ de mezun vereceği için ne kadar dış alım olur muamma. Yeni sistemde artık her dönem için sınav açacaklar sanırım; şartları sağlar, sınav ve mülakatları gerçerseniz girebilirsiniz.

    4- 4 yıllık fakülte mezunu olmak yedek subaylık için yeterli şarttır. 25 veya 30 yaş farketmez.




  • a-f-h A kullanıcısına yanıt
    Oncelikle tum cevaplariniz ve vaktiniz icin cok tesekkur ederim.

    Verdiginiz tum cevaplar komandoluk icin de gecerli mi? Cunku askerligi komando olarak yapip, doguda vs. gorevlendirilmezsem askerlik yapmamin pek anlami olmadigini dusunuyorum.

    Birde bu yol nasip olursa birim olarak da ihtiyaca gore mi alim yapiliyor ornegin, bordo bere, sat ya da jandarma komando gibi?
  • captainssg kullanıcısına yanıt
    Artık komandoluk veya terörle mücadele kısmında yükümlü askerler çok kullanılmıyor, doğuda mayın arama taramada istihkamcılar görev alıyor olabilir. Özel kuvvetler, jöak, sat, sas gibi birimler komple muvazzaf subay/astsubay/uzman erbaşlardan seçilir, burası için şansınız yok.
    Ben meslek kurası yedek subaydım, Eskişehir 1. Ana Jet üssündeydim. İstihkamdaydım ama yaptığım iş askerlikten ziyade mühendislikti. Nöbetten nöbete tabanca görürdük. Piyade sınıfı asteğmenler de genelde eğitim birliklerinde görev alıyor. Yani beklentileriniz yüksek olmasın.
    Birlikler ihtiyaçlarını MSB'ye bildirir, MSB de yedek subay/astsubay için kadro açar.
  • Arkadaş yazmış ama kendi açımdan bir de ben yazayım (2017'de terhis oldum).

    1) Yok. Güzel bir YDS puanın varsa başvuruda ekletebiliyorsun. Ama faydası var mı, devrelerimdeki rastgeleliği görünce yok. İngilizce'yi bilmeyen de vardı, 2.00 ortalaması olan da.

    2) Rütbe değil de, önce eğitime katılırsın, Yedek subay adayı diye. Bu eğitimleri geçemezsen erbaş olarak gidiyorsun askere. Ancak şimdiye kadar kalındığını duymadım. Eğitimler ölüm değil, göbekli olanlar bile yaptı. Sonrasında notlar kesinleşir, yemin edersin. Ardından asteğmen rütbesiyle usta birliğine gidersin. Görev süresi 1 yıl. Birliğin rastgele, karacı, havacı ya da denizci olabilirsin. Ben denizciydim mesela.

    3) Mümkün. Dış kaynaktan subay alımları var, onlara başvurabilirsin. Lisans mezunu olanlarda 27, yüksek lisans mezunlarında 32 yaş sınırı var ama.

    4) Ben 27 yaşında yedek subaydım, yanlış hatırlamıyorsam benden büyük bir devrem vardı (tam yaşını unuttum, ama 1-2 sene vardı sanki fark). Komando olarak yedek subay alımı var mı, çok yoktur. Belki nadir olarak yardımcı sınıflarda (ikmal vs.) alım oluyordur. Ama bu sınıflarda mezun olunan bölümün etkisi var. Mesela ben iktisat mezunuyum, ikmal asteğmen/teğmendim mesela.

    İkinci mesaja istinaden de şunu yazayım; askerliğin komando ve diğerleri diye bir konusu yok. Komando olmayan askerlik yapmamıştır diyemezsin. Ben kısa dönem planlıyordum mesela, yedek subaylık geldi. Gemilerin kıyafetlerini ayırıp dağıttık, askerlerin yiyeceğini giyeceğini aldık, hatta gemi personeline kılık kıyafet sattım kendim (personele kredi ile yedek kıyafet alma hakkı var, askeriye içi mağazalardan bu krediler ile ayakkabı, çorap, kazak vs. alabiliyorlar). 1 sene boyunca dağda terörist avlamamış olabilirim, geriye doğru baksan yaptıklarımdan gözle görüleni bile yoktur belki, ama ben kendimi biliyorum, bana edilen teşekkürleri de hatırlıyorum. Bordo bereli olmak için, sicil vs, ağır eleme koşullarını falan geçmek gerek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tmp341 -- 24 Aralık 2019; 21:27:5 >




  • Ben de 4 yıllık fakülte mezunu bilgisayar mühendisiyim. Ağustos'da askere gitmeyi düşünüyorum ve asteğmenlik istiyorum. Yoklama astsubaylık seçersem kesin çıkar mı? Bir de bel fıtığı rahatsızlığım var, spor ya da hareket yapabilmem mümkün değil pek. Beni asteğmen yaparlar mı? Sınıflandırma diye bir olay varmış sanırım, mesleğimi yapma şansım olur mu?

    Detaylı yorumlarınızı bekliyorum.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • XanthiN kullanıcısına yanıt
    Kesinlik veremem. Ama şöyle olur, eğer bel fıtığı es geçilip yine de yedek subay/astsubay çıkarsa zaten size meslekçi olarak çıkar. Ancak gittiğiniz yerde, birlik ağ bağlantı kablolarını değiştirmek gibi işinizle alakası olan fakat işiniz olmayan şeyler yaptırılabilinir. Çünkü yedek subaylar bir muvazzaf subayın (yüzbaşı vs.) emrine gider. O sana emir verir, yaparsın. Ben rafların tepesine çıkıp malzeme kutularını bile indirdim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tmp341 -- 29 Aralık 2019; 14:10:36 >
  • XanthiN kullanıcısına yanıt
    Henüz askerlik şubesine uğramadınız veya edevletten yoklama falan yaptırmadınız sanırım. Edevlet sistemine biraz uzağım. Benim zamanımda asker hastaneleri ve şubeden işlemler yapılıyordu. Artık aile hekimine gidiliyor. Bel fıtığı durumunu hekime anlatırsınız o da sevk falan verebilir. Spor yapamaz vs. gibi rapor verebilirler.

    Tercih sırasını yedek subay / yedek astsubay / er olarak yaparsınız. Çıkması şans işi, net birşey söylemek zor. Yedek astsubaylık yeni çıktı hatta ilk adaylar şuan eğitimdedir. Aramızda 4 yıllık mezun yoktu diyenler var, bilemiyorum zamanla göreceğiz. Yedek subaylık çıkarsa sülüste(sevk belgesi) meslek kurası veya takım komutanı mı olacağınız belli olacak. Meslek kurası olursa MEBS taburuna verebilirler. Meslek kurası çıksanız bile gittiğiniz birlikte ihtiyaç olan bir tabura da kaydırabilirler. Mesleğinizle alakasız iş de yapabilirsiniz.
    Elektrik mühendisiyim ama doğalgaz hat döşenmesi işinin takibini yaptım. 2 haftam lojmanda eski binaların yıkım işinin takibinde geçti. Ama Allahtan finali aydınlatma işiyle yaptım




  • Yorumlarınız için teşekkür ederim. @Tmp341 @a-f-h

    Geçen hafta askerlik şubesine gidip kendimi tecil ettirmiştim, bu ayın sonunda doluyordu çünkü. Bu yoklama işini henüz yapmadım, sadece tecil ettirdim. Ağustos celbiyle askere gitmek istiyorum. Olursa asteğmenlik, olmazsa da erlik istiyorum. Başvuru diye bahsedilen olay (tecil bozma) sanırım yoklama ile birlikte yapılıyor? Tam Ağustosta askere gitmek için işlemleri ne zaman yaptırmam gerekiyor? Bir de bahsettiğim gibi sağlık sorunum var, işler uzar mı acaba diye belirtiyorum. Asteğmen olarak gidersem mesleki şeyler yapmak istiyorum, takım komutanlığı gibi şeyleri kesinlikle yapabileceğimi sanmıyorum. Bir de malum omurga sakatlığım var, bu asteğmenliğin acemilik eğitimi falan vardır koş sürün zıpla tırman gibi. Nasıl geçerim ki bu halde bu sınavları? Bana hak tanırlar mı acaba?




  • XanthiN kullanıcısına yanıt
    Ağustos için mayıs haziran gibi başvurabilirsiniz ama yine de ASAL duyurularını takip ediniz.
    Dediğim gibi aile hekimine durumu anlatırsınız sevk verebilir. Devlet işi uzun da sürer kısa da.
    Meslek kurası bile çıksa farklı işlere verilebilirsiniz. %10a girip Eskişehir'i seçen bir inşaat mühendisi devrem hizmet bölüğüne verilirken aynı ofiste çalıştığım kurada Eskişehir çekip gelen bir başka inşaat mühendisi devrem kendi işini yaptı. Kesin bir şey söylemek zor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: a-f-h

    Ağustos için mayıs haziran gibi başvurabilirsiniz ama yine de ASAL duyurularını takip ediniz.
    Dediğim gibi aile hekimine durumu anlatırsınız sevk verebilir. Devlet işi uzun da sürer kısa da.
    Meslek kurası bile çıksa farklı işlere verilebilirsiniz. %10a girip Eskişehir'i seçen bir inşaat mühendisi devrem hizmet bölüğüne verilirken aynı ofiste çalıştığım kurada Eskişehir çekip gelen bir başka inşaat mühendisi devrem kendi işini yaptı. Kesin bir şey söylemek zor.
    Merhaba öncelikle rahatsız ettim fakat forumda sorduğum kişiler pek ilgilenmedi sizin de tecrübeli olduğunuzu gördüğüm için size sormak istedim. Kendimi tanıtmak gerekirse makine mühendisiyim.23 yaşındayım ve şubat celbinde başvuracağım. Umarım sorularımı görürsünüz teşekkürler
    1.Komando eğitimleri geçilebilecek türden mi yoksa baya zorluyorlar mı bir de komando yedek subay varsa ve çıkarsa ya da erlik kesin doğu diyorlar doğrumudur.
    2.Makine mühendisleri mezunlarının yedek subay çıkma ihtimali nedir tahminen.
    3.Son Sorum da yüzde 10 luk dilim olayı tam olarak nasıl oluyor. Eğitimde neye göre belirleniyor yüzde 10 olayı. Yüzde 10 a girersek yedek subay olacağımız şehri kendimiz mi seçiyoruz bu bilgi doğrumudur.
    Umarım cevaplarsınız baya yerde arıyorum fakat hiç bir yerde bulamadım bilgileri. Çok soru sordum kusuruma bakmayın. Şimdiden teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oğuztürkü55 -- 12 Ekim 2020; 11:23:30 >




  • 1- Komandoya evet demek şansı arttırabilir, ben hayır demiştim bana yine çıkmıştı.

    2- %90'ımız fit adamlar değildi. Bunu oradaki komutanlar da biliyor. Dozajı düşük bir eğitim veriliyor. Bir şekilde geçersiniz. Diyelim ki geçemediniz, refüze edip piyade yaparlar. Piyade asteğmen olursunuz.

    3- Bizim dönemde meslekçi havacılarda inşaat 16, makine 13, elektrik(sadece elektrik) 10 mezun vardı. Totalde 98 kişiydik. Diğer 20 kadar bölümden her biri tek haneli sayıdaydı. Bizden sonraki 3 celp de rakamlar değişse de sıralama oynamadı. Şansınız yüksek desem de er çıktığı da oluyor.

    4- bizim 98 kişide ilk 10'a girenler (%10 giren) önüne sunulan seçeneklerden yerini seçti. Geri kalan yerler meslek gruplarına göre ayrılıp tasa kondu. Kapalı zarfta, noter ve kamera huzurunda kura çektik.
    Diyelim 3 makine mezunundan sadece siz %10a girdiniz. Makine mezunlarına da o dönem İstanbul, Ankara, İzmir var. Siz geliyorsunuz bu 3 yerden birini seçiyorsunuz. Geri kalan 2 yer ayrı zarfa konup bir tasa koyuyorlar. Diğer 2 makineci sırayla kura çekiyor.
    Diyelim hiç biriniz %10a giremedi. Sıralamadaki yerinize göre sırayla kura çekersiniz.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: a-f-h

    1- Komandoya evet demek şansı arttırabilir, ben hayır demiştim bana yine çıkmıştı.

    2- %90'ımız fit adamlar değildi. Bunu oradaki komutanlar da biliyor. Dozajı düşük bir eğitim veriliyor. Bir şekilde geçersiniz. Diyelim ki geçemediniz, refüze edip piyade yaparlar. Piyade asteğmen olursunuz.

    3- Bizim dönemde meslekçi havacılarda inşaat 16, makine 13, elektrik(sadece elektrik) 10 mezun vardı. Totalde 98 kişiydik. Diğer 20 kadar bölümden her biri tek haneli sayıdaydı. Bizden sonraki 3 celp de rakamlar değişse de sıralama oynamadı. Şansınız yüksek desem de er çıktığı da oluyor.

    4- bizim 98 kişide ilk 10'a girenler (%10 giren) önüne sunulan seçeneklerden yerini seçti. Geri kalan yerler meslek gruplarına göre ayrılıp tasa kondu. Kapalı zarfta, noter ve kamera huzurunda kura çektik.
    Diyelim 3 makine mezunundan sadece siz %10a girdiniz. Makine mezunlarına da o dönem İstanbul, Ankara, İzmir var. Siz geliyorsunuz bu 3 yerden birini seçiyorsunuz. Geri kalan 2 yer ayrı zarfa konup bir tasa koyuyorlar. Diğer 2 makineci sırayla kura çekiyor.
    Diyelim hiç biriniz %10a giremedi. Sıralamadaki yerinize göre sırayla kura çekersiniz.
    Çok teşekkür ederim gerçekten kafamdaki bütün soruları giderdiniz. Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim. Bir sorum daha olacaktı. Peki nasıl bir eğitim bu yüzde 10 a girmek için değerlendirme nasıl oluyor bildiğin kağıt kalem eğitim mi askeri fiziksel eğitim mi oluyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oğuztürkü55 -- 16 Temmuz 2020; 12:42:37 >




  • Tek er yanaşık düzen'den uygulamalı sınav(%25) oluyor.
    Basit askeri konular, Atatürk ilkeleri, cumhuriyet tarihi test usulu vize(%25) ve final(%50) sınavları var. Ezbere dayalı sınavlar, zor değil. 10 gün kadar amfide ders göreceksiniz, 300 sayfalık fotokopi kitap da verecekler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: a-f-h

    Tek er yanaşık düzen'den uygulamalı sınav(%25) oluyor.
    Basit askeri konular, Atatürk ilkeleri, cumhuriyet tarihi test usulu vize(%25) ve final(%50) sınavları var. Ezbere dayalı sınavlar, zor değil. 10 gün kadar amfide ders göreceksiniz, 300 sayfalık fotokopi kitap da verecekler.
    Şimdi anladım çok teşekkür ederim yardımcı oldunuz üşenmediniz. Allah razı olsun
  • Merhaba dönem yaklaştıkça bir kaç soru sormak istedim bilgisini net alamadım öncelikle makine mühendisi olarak yedek subaylığa ve komandoluğa evet dedim.

    1.İlk önce meslek kurasından mı çekiliyor yoksa komandoluktan mı yani meslekçi olamazsam mı komando yedek asteğmen kurası mı çekiliyor.

    2. Komando okulu videolarında çok maksatlı kule varmış 70 metrelik ordan iple atlayanlar mesleği komando luk olanlar mı yoksa askerliğini yedek subay olarak yapacaklar da atlıyorlar mı.

    3. Komando yedek subaylık çıkarsa eğitimden sonra terör bölgeleri mi çıkıyor bunun maaşa etkisi doğuysa 1200 terör bölgesiyse 1200+1200 dediler doğrumudur.

    4. Son olarak yedek subay çıkma ihtimali makine mühendisi ve komandoluğa yedek subaylığa evet diyenler için nedir tahminen şubat celbi için



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oğuztürkü55 -- 12 Ekim 2020; 11:24:15 >
  • Bu forumda cevabı bilip yardımcı olacak yok mu
  • 1) Komando doğrudan çıkarsa çıkar. Biri olamayınca diğeri çıkmaz. Yani makine mühendisi meslekçi çıkar çoğunlukla (komando bölüğünde mak müh yedek subay kadrosu açıldıysa öyle gidersin ama). Sen en başından ne çıktıysa onun eğitimine gidiyorsun yani.

    2) Komando asteğmenler cevap versin buna. Ancak muvazzaf subay ile yedek subay eğitimlerinde fark var, muhtemelen komandolarda da vardır.

    3) Doğunun maaşa etkisi çok fazla. Biz denizcilerde bile İzmir-İskenderun arasında maaş/yol farkı oynadı çok.

    4) Benim celbimde (2016 kasım) çok fazla mak müh vardı. Ama denizciydik biz, onlar normal eğitim sonrası havuzlama eğitimi diye bir eğitime gittiler (meslekçi).

    Bu kadar kafanı yorma. Günü yaşa orada. Burada ne kadar plan yaparsan yap, orada çok farklı olur olaylar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tmp341 -- 13 Ekim 2020; 10:56:44 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.