Şimdi Ara

Yeni jet motoru süpersonik yolculuğun anahtarı olabilir: RDE motorlar geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
461
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yeni jet motoru süpersonik yolculuğun anahtarı olabilir: RDE motorlar geliyor
    1960'lardan bu yana dünyanın dört bir yanındaki mühendisler Rotating Detonation Engine (RDE), adı verilen yeni bir jet türüyle uğraşıyor, ancak bu motorlar hiçbir zaman deneysel aşamadan öteye geçemedi. Dünyanın en büyük jet motoru üreticilerinden biri olan GE Aerospace, kısa bir süre önce çalışan bir versiyon geliştirdiğini duyurdu. Bu yılın başlarında Amerika'nın İleri Savunma Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA), bir başka büyük havacılık grubu olan RTX'in bir parçası olan Raytheon ile Gambit adlı bir RDE geliştirmek üzere 29 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladı. NASA, derin uzay görevleri için geliştirdiği RDE motorunu 2023’ün başarında test etti. Kısa bir süre önce Çin, Mach 16 hızına erişebilen RDE motoru geliştirdiğini duyurdu. Peki bu motorlar tam olarak nedir?



    2023 yılında birkaç kez duyduğumuz RDE motorların tamamı roketler ve mevcut jet motoru türleri de dahil olmak üzere mevcut tahrik sistemlerinin menzil ve hız sınırlamalarını aşarak yüksek miktarda itki üretmek için kullanılacak. Bununla birlikte, eğer şirketler bu motorları çalıştırmakta başarılı olurlarsa, Rotating Detonation Engine (RDE- Dönen Detonasyon Motoru) havacılıkta çok daha geniş bir role sahip olabilir. Örneğin süpersonik hava yolculuğu bu motorlar ile canlandırılabilir.



    Rotating Detonation Engine (RDE- Dönen Detonasyon Motoru) nedir?



    RDE motorları sesüstü hızda akış içinde yanma prensibi ile çalışan basınç artışlı yanma motorları olarak tanımlanabilir. Basınç artışlı yanma motorları, geleneksel roket ve gaz türbini motorlarının aksine daha verimli bir şekilde çalışırlar. Pistonlu motorlara benzer bir şekilde yanma reaksiyonu sabit bir hacimde çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşir.



    Peki bu motorlar nasıl çalışıyor?



    Havacılıkta yanma, gerçekleşme hızına göre ikiye ayrılır. Ses hızından düşük hızlarda gerçekleşen yanma “deflagrasyon”, sesüstü hızlarda gerçekleşen yanma ise “detonasyon” olarak adlandırılıyor.



    Yeni jet motoru süpersonik yolculuğun anahtarı olabilir: RDE motorlar geliyor
    Geleneksel bir jet motoru çok sayıda hareketli parça kullanır. Dönen kanatlar havayı çeker ve bir yanma odasında yakıtla tutuşturmadan önce sıkıştırarak hızla genişleyen sıcak gazlar oluşturur ve bu gazlar arkadan dışarı fırlar. En nihayetinde de fırlayan hazlar bir tahrik üretir yani uçağın havada itilmesi sağlanır. Ancak bir RDE motoru çok daha basittir. Yakıt bu alana pompalandığında, havadaki oksijenle karışır ve patlayarak boşluğun etrafında dönen ve arkadan çıkan süpersonik bir şok dalgası yaratır. Bir kez başladığında, patlama kendi kendine devam eder. Yani burada sabit ve yüksek güçlü bir süreklilik söz konusu.



    Ayrıca Bkz.İlk Türk astronot için geri sayım: Son kritik testler tamamlandı



    Ramjetler ve darbeli detonasyon motoru (Pulse Detonation Engine - PDE) gibi bazı jet türevleri de kompresörler ve türbinler olmadan çalışırlar ancak bunlarda motorun eksenel olarak uzun olması gerekiyor. RDE motorlarda ise geçiş dairesel yönde olduğu için daha kompakt ürünler ortaya konabiliyor.



    Ne kadar hızlı olacaklar?



    Basit ve ve kompakt olan bir RDE’nin yapımının da ucuz ve yakıt verimli olacağı belirtiliyor. Bu bağlamda ilk RDE’ler ile füzelerin ses hızının 5 (Mach 5 yada 6,125 km/s) katına kadar hızlarda uçması sağlanabilir.



    Ancak RDE motorları tek başına kullanmaya gerek yok. Mesela GE Aerospace’in versiyonu Mach 5'ten daha hızlı uçan hipersonik füzeleri hızlandırmak için bir ramjet ile kullanılmak üzere tasarlandı. Çin, Mach 16 diyor ancak bu motor için bilgiler oldukça sınırlı. Bu hıza nasıl ulaşılacağı belirsiz.



    Öte yandan mühendisler uzunca bir süre RDE motorları inşa etmek için gerekli araçlardan yoksundu. Bilgisayar modellemesindeki gelişmeler, aşırı sıcaklıklara dayanabilen yeni alaşımlar ve 3 boyutlu baskı olarak bilinen eklemeli üretimle bu durum değişti.



    Bir uçağa güç sağlamak için RDE motoru kullanılacaksa öncelikle detonasyon sürecinin başlaması için motora yeterli miktarda havanın girmesi gerekecek. Bunun anlamı şu: kalkışta ve belirli bir hıza ulaşana kadar yardıma ihtiyaç var. Bu devasa bir sorun değil, zira hibrit çözüm örnekler bulunuyor.



    Yeni jet motoru süpersonik yolculuğun anahtarı olabilir: RDE motorlar geliyor
    Soğuk savaş sırasında uçurulan yüksek irtifa Amerikan casus uçağı Lockheed SR-71 Blackbird, bir çift geleneksel jet motorundan güç alıyordu. Çoğu hızlı jetin yaptığı gibi art yakıcılarını çalıştırarak süpersonik hızlara ulaşabiliyordu. Yaklaşık Mach 2'de motorların ön tarafına giren havanın bir kısmı art yakıcılarda yakılmak üzere doğrudan arka tarafa yönlendirilerek Blackbird'ü Mach 3'ün üzerine çıkarıyordu.



    Dolayısıyla geleneksel bir jetin içine RDE yerleştirebilecek bir düzenleme de mümkün olmalı. Ekstra olarak RDE, art yakıcıdan da daha az yakıt tüketecek. Hatta önemli ölçüde de daha sessiz olacak. Bu durum askeri kullanım için büyük bir sorun teşkil etmese de sivil kullanım için önemli. İlk ve tek ticari süpersonik uçağı olan Concorde'un bu yüksek sesi onun ticari hayatının sonunu getirmişti.



    Şimdilerde Boom, yakında küçük bir prototipi test uçuşuna hazırlanıyor. Başarılı olması halinde firma, Mach 1.7 hız yapabilen Overture adında 80 kişilik bir uçak inşa edecek. Boom bunu Concorde'dan daha ekonomik ve sessiz bir şekilde, art yakıcılara ihtiyaç duymayan özel olarak tasarlanmış girişlere ve egzoz nozullarına sahip geleneksel jetler kullanarak yapabileceğini iddia ediyor. Bu uçakta kullanılacak motor hakkında ilgili Overture haberimizde bilgilere yer vermiştik.



    Aşılması gereken engeller var





    Benzer şekilde, modern tasarım teknikleriyle bir RDE'nin sesi de azaltılabilir. Ancak ses hızından daha hızlı hareket eden bir uçağın arkasından gelen kaçınılmaz sonik patlama ile başa çıkmak başka bir konu. Araştırmacılar bunun da azaltılabileceğine ancak tamamen engellenemeyeceğine inanıyor. Mühendisler, bir uçağın gövdesi ve kanatlarında değişiklik yaparak, ses patlamasının aşağıdaki zemin üzerindeki etkisini azaltabileceklerine inanıyorlar.



    Bu tür çalışmalar, gelecekteki süpersonik yolcu uçaklarının Concorde gibi sadece okyanuslar üzerinde ses hızının ötesinde uçmakla sınırlı kalıp kalmayacağının belirlenmesine yardımcı olacak diyebiliriz. Ancak havacılıkta şimdiye kadar yapılan çoğu gelişmenin öncelikle askeri alanda kullanıldığını da unutmamalıyız. Jet motorları ilk olarak 1940'larda savaş uçaklarında kullanılmaya başlanmıştı ancak sivil havacılıktaki pervaneli uçakların yerini büyük ölçüde almaları 1950'lerin sonlarını bulmuştu.



    Peki Türkiye?




    Yazımızın son kısmında ise “Türkiye bu konuda nerede?” diyenlerin sorusunu cevaplayalım.



    Türkiye’den açık bir şekilde RDE motorlu bir ürünün yolda olduğunu söyleyen bir kurum bulunmuyor ancak bu alanda çalışmalar da yok değil. Bu alanda TÜBİTAK SAGE ve ROKETSAN’ın çalışmaları var. Sadece RDE motorlarda değil, Sramjet gibi hipersonik motorlar üzerinde de çalışmalar var. Birkaç yıl önce Roketsan Scramjet motorlar için yanma odası geliştirdiğini açıklamıştı. Ayrıca hipersonik seyir füzelerinde RDE motorların kullanılabileceğini belirtmişti. Ancak bu konularda yeni bilgiler yok.



    Daha da önemlisi ve somut olan gelişme ise geçtiğimiz yıl… 2022 yılında TÜBİTAK SAGE’de gerçekleşti. TÜBİTAK SAGE, Sürekli Döngülü Detonasyon Motoru (SDDM) Testi ile RDE alanında önemli bir başarıma ulaştıklarını açıklamıştı. Bu testte gerçekleştirilen ateşlemenin 10 saniye sürdüğü belirtilmişti.






    Kaynak:https://savunmasanayiidergilik.com/tr/HaberDergilik/Donen-detonasyon-motoru-teknolojiler
    Kaynak:https://www.economist.com/science-and-technology/2023/12/19/a-new-type-of-jet-engine-could-revive-supersonic-air-travel
    Kaynak:https://newatlas.com/military/ge-uses-rotating-detonation-for-new-hypersonic-missile-engine/
    Kaynak:https://www.defenceturk.net/tubitak-sageden-surekli-dongulu-detonasyon-motoru







  • Guzel bir içerik hazırlanmıs...bir cogu haberin savruk kopyala yapıstır taktiğiyle hazılandıgını gordugumuzden bu yazı baya dolu dolu olmus..
  • Detonasyon da ne, şuna döner patlamalı motor desenlz olmaz mı!
  • İnsanların teknolojik alandaki her çabasını taktir ile karşılıyorum fakat ben ne olursa olsun geleceğin havacılık ve uzay çağı motorlarının anti yerçekimi motorları olacağına çok inanıyorum. Bu uğurda da yaptığım çalışmalarda onuncu yıla girmiş bulunmaktayım. Anti yerçekimi kuvveti konusunda son zamanlarda mekezkaç kuvvetinin en kullanılabilir kuvvet olduğu sonucuna vardım ve bu doğrultuda çalışmalarımı sürdürmekteyim. Kaba da olsa merkezkaç kuvveti temelli bir anti yerçekimi motoru oluşturabilirsem, bu oluşturacağım motor geleceğin anti yerçekimi nano motorlarının atası olacaktır. Gelecekte uzay ve havacılık alanında gözle görülen büyük motorlar değil, gözle görülemeyen nano motorlar kullanılacaktır.
  • antigravity74100 A kullanıcısına yanıt

    Yer çekimini bloke edemezsin. Zaten bunu başarsan sınırsız enerjiyide elde edersin.

  • aliveli90 kullanıcısına yanıt
    Anti yerçekimi yerçekimini bloke etmek veya yok etmek anlamına gelmez. Benim zaten hiçbir zaman öyle bir düşüncem olmadı. Anti yerçekimi dahili sistemde dış itki olmaksızın yerçekimine karşı zıt bir kuvvet oluşturmak anlamına gelmektedir. Ayrıca sınırsız enerji diye bir şey de fizik kanunlarına aykırıdır. Tabii ki siz istediğinize inanmakta özgürsünüz. İpe bağlı bir cismi havada döndürüp bırakarak havaya fırlatabilirsiniz. O zaman yerçekimini bloke ediyorsak, siz haklısınız demektir. Üzerinde çalıştığım fizik üzerine bana akıl verecek varsa yazılarını bekliyorum. O çok bilenlerden belki bir şeyler öğrenebilirim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antigravity74100 -- 2 Ocak 2024; 18:00:07 >
  • aliveli90 kullanıcısına yanıt
    Dalga geçmeniz olsa olsa bilgisizliğinizin ve aciziyetinizin göstergesi olabilir. Her şeyden önce neyi başarıp başarmadığımdan en ufak bir bilginiz yok. Dünyada bu zamana kadar yapılamamış bir prototipin videosu Twitter adresimde mevcuttur. Sinir bozuculuktan başka bir işe yaramazsınız. Başka sözüm yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antigravity74100 -- 2 Ocak 2024; 22:27:43 >
  • antigravity74100 A kullanıcısına yanıt

    Bende yer çekimi motoru üretmeye çalıştım olmadı. Çünkü bütün mekanizma tek yönlü olarak çekiliyor.


    Rüzgarda tek yönlü akarken bir pervane ile enerji üretebiliyoruz. Ama akan rüzgarın sonu yok. Hep arkasından farklı hava akımı geliyor. Ama bir mekanizmayı tek yönlü çekim ile sınırsız döndüremiyoruz. Yaptığım protıtiplerin hiçbirisi çalışmadı

  • aliveli90 kullanıcısına yanıt
    Doğru düzgün bir yorumda bulunduğunuz için ben de yaptıklarımı açıklayabilirim. 2019 yılında açısal momentum ile dahili itki oluşturulabileceğini keşfettim ve yakın zamana kadar dahili itkili yerde hareket eden araçlar yapmaya çalıştım. Bu zamana kadar en başarılı üç değişik tasarımlı prototip yapmayı başardım. Fakat hiçbirinin uçmaya yetecek güce ulaşamayacağına karar verdim. Bu fikrimden sonra dahili itki için kendim elektrik motoru üretmem gerektiğini anladım. Çünkü hazır alınacak fırçasız motorlar ani voltaj artışlarında stop ediyordu. Bu zorluk nedeni ile eskiden yapmaya çalıştığım merkezkaç kuvveti tasarımını daha da geliştirebilir miyim diye düşünmeye başladım ve nihayetinde merkezkaç kuvveti ile yerçekimini yenecek bir tasarım oluşturmayı başardım. Yakın zamanda bu doğrultuda pervaneli bir tasarım oluşturdum. Yaptığım testte pervane itkisinin yetersiz olduğunu gözlemledim. Yaptığım testlerde sadece yarım gram kadar bir anti yerçekimi kuvveti ortaya çıktığına şahit oldum. Sonuç olarak anladım ki bu iş pervane ile olacak iş değil. Şu anda pervane gerektirmeyen tasarım çeşitlerini sadece kağıt üstünde oluşturmuş durumdayım. Yakın zamanda birinin yapımına başlayacağım. Senelerce anti yerçekimi için mıknatıslardan yararlanmaya çalıştım ve edindiğim tecrübelere göre mıknatıs kullanmanın da bir hata olduğunu fark ettim. Bundan böyle mıknatıssız tasarımlar üzerinde çalışmalarımı yürüteceğim. Son olarak şunu da belirtmeden geçmek istemiyorum, eğer sıra dışı bir farkı yoksa dahili sistemde bin tane pervane de olsa hiçbir işe yaramayacaktır. Benim kullandığım pervane sadece merkezkaç kuvveti ile bağlantılı olarak çalışmaktaydı. O tasarıma ikinci bir motor ile daha fazla hava itişi eklemiş olsaydım belki daha da başarılı olabilirdi. Her ne olursa olsun pervaneli tasarım, pervanesiz tasarımlarım varken gereksiz bir uğraşı görünmeye başladı. Bundan sonra ne pervane ne de mıknatıs kullanmayacağım. Ben bu işe kendimi adadım ve başarayım veya başarmayayım ömrümün sonuna kadar mücadele etmeye kararlıyım. Her yaptığım prototipi mantık, matematik ve fizik kanunlarını göz önünde tutarak yapmaktayım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antigravity74100 -- 2 Ocak 2024; 23:51:52 >




  • antigravity74100 A kullanıcısına yanıt

    Bir örnek varsa , video filan özelden mesaj atarmısınız merak ettim.

    Yerçekimine karşıt kuvvet oluşturmak için harcadığınız enerjiye değiyormu ?


    1kg ağırlığı dikey kaldırmak için dahamı az enerjiye ihtiyac var ?

  • Şu an için tek verebileceğim Twittrer adresimdeki videodur. Bu videoyu izleseniz de bir sonuca varmanız mümkün olmayacaktır. Nasıl ki uzaylı araçlarının nasıl çalıştığı hakkında izleyerek bilgi sahibi olunamıyorsa, video izleyerek de benim yaptığım prototipin çalışması hakkında bir bilgiye ulaşmanız mümkün olmayacaktır. Prototip üç adet motorla ve 3 voltta hareket etmektedir, yokuş yukarı dahi hareket edebilmektedir. Yokuş yukarı hareket yaptığını gösteren video çekmeye gerek görmedim. Benim insanları inandırmaktan daha çok başarıya ulaşma amacım var. İnsanaların bana inanması ile hiçbir kazancım olmayacaktır. İnsanlar 60 yıla yakın bir zamandır füzyon enerjisini elde edebilmek için çalışmaktadırlar ve hala net bir kazanca ulaşamadılar. Benim de yaptığım prototipler uçmaya yetecek güç üretemediler. İşte benim de amacım uçmaya yetecek güç üretebilecek tasarımlar oluşturabilmektir. Bugün tam olarak başaramamış olmam gelecekte başaramayacağım anlamına gelemez. Eskiden yaptığım bir deneyde günümüzde itki için harcanan enerjinin üçte biri ile hareket ettiğini gözlemlemiştim. Bu bilgiden yola çıkarak başarma ihtimalimin yüksek olduğuna inanmaktayım.

    https://twitter.com/i/status/1736056836279636401




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antigravity74100 -- 3 Ocak 2024; 11:22:19 >




  • MULTİ MAKSAT MOTOR

    1980 yılı öncesinden ilgilendiğim konular arasında olan ve takriben 2010 yılı içinde sıvı ve gaz yakıtlı ve çalışır mı denemesini yapmadığım Füze, Roket, Jet, İHA, SİHA ve diğer kara, deniz havai araçlara uygun ve pratik montaj olanaklarında kranksız kompresörsüz vs.

    Buluş fikrim Olan Genel Maksat Motorun günde on binlercesinin üretimini yapmak mümkün.

    Buluşumun idaretten bir prototipini yaptım, deneme ve değerlendirme beklemede kaldı,

    İnternete motor buluşumla ilgili çeşitli şekillerde resim ve yayınlarım oldu.

    Ayrıca çeşitli konu buluş fikirlerim yanında, mevcut enerjil üretimlerini gereksiz kılabilecek ve kısa zamanda, günler içinde, dünyanın her noktasını cuzi miktar maliyet kurulumlarla yeraltı dahil hiç yakıtsız ve benzersiz güçlü ve çevreci ikesintisiz yenilenebilir enerji ve su dahil diğer enerjiler üretim üslerine çevirebilecek çok güçlü görüş Buluş Fikirlerimde Bulunmaktadır. Sayvılarımla




  • .............................




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antigravity74100 -- 3 Ocak 2024; 15:43:48 >
  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt
    Merhaba, ben girişimciyim ve kendi ilgilendiğim uluslararası bir projem var.Eğer projeniz ciddi ise yatırımcı bulmasına yardımcı olabiliriz.Bana size ulaşabileceğim bir bir eposta veya numara yazın yoruma lütfen.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emreerd1010 -- 27 Ocak 2024; 10:48:17 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.