Şimdi Ara

Yeni 'süper hızlı' şarj yöntemi, elektrikli araçları 10 dakikada şarj edebilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
684
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yeni 'süper hızlı' şarj yöntemi, elektrikli araçları 10 dakikada şarj edebilir



    Elektrikli araçların artan popülaritesine rağmen, birçok tüketici hala geçiş yapmakta tereddüt ediyor. Bunun bir nedeni, elektrikli bir otomobili şarj etmenin, geleneksel bir otomobile yakıt doldurmaktan çok daha uzun sürmesidir.



    Ayrıca Bkz.%100 elektrikli Peugeot E-308 tanıtıldı: İşte tasarımı ve özellikleri



    Bilim insanları, farklı türdeki elektrikli araç bataryalarını, zarar vermeden 10 dakika veya daha kısa sürede şarj etmek için için özel olarak tasarlanmış süper hızlı şarj yöntemleri tasarladıklarını bildiriyor. Sorun şu ki, günümüzün elektrikli araçlarının lityum iyon pilleri çok hızlı şarj edilirse, pil ömrünü kısaltarak ve maliyetli değiştirmeler gerektirerek hızlı bir şekilde arızalanabilirler.



    Ancak bir araştırma ekibi, pillerin yüksek hızlarda şarj edildiğinde nasıl eskidiğini araştırmak için makine öğrenimi tekniklerini kullandı ve bu bilgiyi şarj sürelerini güvenli bir şekilde uzatmak için kullandı. Araştırmacılar, 30.000 veri noktasından elde edilen sonuçları inceledikten sonra, pile zarar vermeden ultra hızlı şarjı mümkün kılacak bir şarj protokolü oluşturdular. Teknolojinin en büyük dezavantajı ise yaklaşık 5 yıl içinde halka açılabilecek olması.



    Yeni 'süper hızlı' şarj yöntemi, elektrikli araçları 10 dakikada şarj edebilir



    Elektrikli araç fiyatlarını da düşürecek



    Daha hızlı şarj edilebilen piller yapmak, yalnızca uzak şehirler arasındaki seyahat sürelerini kısaltmaya yardımcı olmayacak ve elektrikli araçları daha ucuz ve daha verimli hale getirecek. Daha ucuz, çünkü araç üreticileri daha küçük bataryalı araçlar sunabilecekler. Çünkü menzildeki azalma, hızlı şarj etme yeteneği ile dengelenmiş olacak.



    Öte yandan bu gelişme, düzenli olarak uzun mesafeler kat etmesi gerekmeyen sürücülerin elektriğe geçmesine de yardımcı olacaktır. Zira elektrikli bir otomobilin ağırlığındaki artış bataryadan kaynaklandığından, boyutunun küçültülmesi ağırlığını da azaltacak ve  motorun aracı hareket ettirebilmesi için daha az güce ihtiyacı olacak.




    Kaynak:https://www.eurekalert.org/news-releases/960985







  • bu gibi duyuları "edebilir" şeklinden değil, ettikten sonra yazın lütfen.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arel.gr -- 13 Eylül 2022; 17:08:22 >
  • gelişmeleri de mi öğrenmeyek Yeni 'süper hızlı' şarj yöntemi, elektrikli araçları 10 dakikada şarj edebilir 


    Yeni 'süper hızlı' şarj yöntemi, elektrikli araçları 10 dakikada şarj edebilir 


    bence elektrikli araçlarda asıl sıkıntının şarj süresi değil de uzun vadede aracın pillerinin 7-8-10 yıllık garantisi bittikten sonra aracın her an hurdaya dönme ihtimali olduğunu bilmeli insanlar. çünkü batarya aracın yarı fiyatından fazlası, garantisi bitip öldüğü zaman araç çöp olur kalır olduğu yerde. benzinli aracı en azından 30 yıl 50 yıl neise petrol kaynakları tükenene kadar kullanabileceğimizi biliyoruz.

  • MaDMaxiBo kullanıcısına yanıt
    Elektirkli araçların açık ara önde oldukları kısım verimlilik. Şuan en verimli içten yanmalı motor(F1)%50 iken elektirkli araçşlarda bu %90larda ve gelişiyor. Toyota firması yıllardır hibrit modellerinde batarya kullanıyor araçlarında. (1997 yılında Prius) Elektirkli araçlarda batarya hücreleri kısmı de değiştirilebiliyor. Yani motor yaptırmak gibi. Bu arada motor değiştirilen araçlarda var ve maliyetleri hiçte öyle ucuz değil.

  • Şarj etme süresinden ziyade bir akünün değişim ücreti ortalama 30 bin Euro. Kısacası beni korkutan akü ücretleri.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • djtomcat kullanıcısına yanıt
    En pahalısı 15 bin euro hocam abartmayın. Ömürleri neredeyse 1 milyon km (kullanıma bağlı düşebilir), elektrikli araç fiyatlarını kenara yazın sonra aynı fiyata içten yanmalı araçların sandık motor fiyatlarına bakın. Uzun vadede batarya değişim ücreti < sandık motor. Elektrikli araçların çoğunda 10-20 yıl motor garantisi olduğunu unutmayalım.

  • Bana aptalca geldi. Ne demek hızlı şarj olacak ama menzilden çalacak ?



    1 saat full şarj ile 400km gitmek yerine , 15dk de full şarj edip 100km gideceksem tükürürüm yaptıkları icadın içine..



    O kısım muallakta kalmış

  • Bataryaların kolay değişimi ve dusuk ücreti olmadığı sürece elektrikli aracın bi amaci yok umarım Toyota ve BMW ortak çalışması hidrojen araçlar iyi bir yol kat ederse cok iyi olacak

  • Artık bilim insanları da akp gibi işi çözmüşler.Vaad etmeyi onlar da öğrenmişler.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • khanstern kullanıcısına yanıt

    Tam olarak öyle değil. Demek istedikleri aslında hızlı şarj olanağı olduğu için 40kva batarya koymak yerine 20 kva batarya koyacaklar. Menzil teoride yarı yarıya azalacak ama batarya hızlı şarj olabildiği için aynı rotayı şarjda bekleyerek süre geçiren yerine bu şekilde daha hızlı gidebilecek araç. Avantajları var tabiki ilk alım maliyeti, ağırlık, değişim gibi. Tek problem daha fazla doldur boşalt yapacağı için bataryaların ömrü de kısalır.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ykaya1983 Y kullanıcısına yanıt
    Süper hızlı şarj 180kW, 500kW gibi süper yüksek akım elektrikle oluyor. Her bir araç için o süper yüksek elektrik nereden gelecek, asıl orada vaadin dibini kazıyorlar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • şarj denilen olay voltaj ve amper ikilisi ile olur. istersen 80.000 noktadan veri al değişen bir şey yok elektroniğin nasıl çalıştığı belli.

  • Ben forumda daha önce de bahsetmiştim farklı konularda elektrikli araçların esas ihtiyacı olan şey bataryaların küçülüp, şarj sürelerinin kısalması. Eğer maliyetten kaçmayıp pillere iyi bir soğutma sistemi konulursa bunu yapabilirler.

  • Yukarıdaki haber sanırım Güney Korede geliştirilen sistem. Kuantum Mikromasörler Piller. Eğer aynı haber ise şarj süresi 3dk. pillerin ömrü yanlış hatırlamıyorsam 200.000 defa şarj edilebilecek bu süre içinde ilk günkü performansı sağlayacak sonraki 200.000 şarjda sadece %5 kayıp olması bekleniyor. Ayrıca pillerin boyutuda küçülüyor. Isınma problemini aşmak için batarya tek noktadan değil yüzlerce noktadan şarj edilecek böylece Elektronların şarj esnasında giriş noktasında bir birine çarparak ısı üretmesinin önüne geçilerek homojen şekilde her noktadan elektron akışı sağlanacak.


    Yine üzerinde çalışılan bir başka Teknolojide ise Suya elektrik vermek gibi bir mantıkla çalışan akışkan bir pil sistemi. Bataryanın büyüklüğüne göre menzil sunulacak, en küçük batarya 1000km menzil ile başlayıp 10.000km ye kadar uzayabilecek. 1.000.000 defa şarj süresi hedefleniyor. Ağırlıklı olarak Ağır vasıtalarda kullanılacak ileri seviyelerde Gemi ve Uçak lara adapte edilmesi hedefleniyor.





  • AO A kullanıcısına yanıt
    " en küçük batarya 1000km menzil ile başlayıp 10.000km ye kadar uzayabilecek"

    o bataryayı şarj edecek kW 'den bahsetmemişsiniz. Çok ileri teknoloji batarya olduğu için 1000 kW ile şarj olacak sanırım diyebiliriz.

    Ancak her bir port başına 1000 kW 'lık elektrik nereden gelecek? Termik santrallerde kapasite, rüzgar türbinlerinde esen rüzgar, barajda akan su sınırlı, arttırılamaz. Kullanımı devasa artan elektrik nereden gelecek, havadan mı gelecek, atmosferdeki elektriği mi cekecekler, ne yapacaklar? Onu anlatmamışsınız.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt

    Elektrik kaynakları niye sınırlı olsun. Havadan sudan hareket eden her şeyden ve Nükleerden elektrik üretirsin sadece yatırım ve zaman meselesidir.

  • AO A kullanıcısına yanıt
    Havadan sudan elektrik üretirsin de, sadece 1 tek araç için 500kW lık elektrikten bahsediliyor.

    Ekstrem örnek ile 1 milyon araç, süper hızlı şarj olmak için aynı anda 500kW şarja bağlansa, o 10 dk boyunca 500 milyon kW 'lık elektrik üretilmesi gerekli.

    Türkiyenin yıllık 2021 elektrik tüketimi 300 milyar kWh, günde 820 milyon kWh 'den Türkiye günde ortalama 34 milyon kW elektrik tüketiyor.

    34 milyon kW elektrik kapasitesinin üstüne havadan sudan nükleer santralden 500 milyon kW'ı üretemezsin. Ekstrem rakamlar da olsa, böyle dalgalanarak şaha kalkan elektrik üretimini rüzgar türbini, barajlar, nükleer santraller ile sağlayamazsın. Nitekim, elektrik rüzgar türbini, baraj, nükleer güç santralleri ile üretilmiyor daha doğrusu duvardaki prize elektrik onlardan gelmiyor. Elektrik kullanımındaki bu devasa iniş çıkışları karşılayabilecek güçte başka bir mecradan, başka bir yöntemle geliyor. Örnek görüntüler elektriğin gerçekte nereden, ne yöntemle geldiğine dair ipucu versin:

    Yeni 'süper hızlı' şarj yöntemi, elektrikli araçları 10 dakikada şarj edebilir

    Yeni 'süper hızlı' şarj yöntemi, elektrikli araçları 10 dakikada şarj edebilir

    Yeni 'süper hızlı' şarj yöntemi, elektrikli araçları 10 dakikada şarj edebilir

    Yeni 'süper hızlı' şarj yöntemi, elektrikli araçları 10 dakikada şarj edebilir

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Nedense şarj sürelerine takılıyor insanlar.

    Elektrikli Seres 3 (310km menzil 52.7kw batarya) ile gece indirimli saatte 3.5kw/h ile şarj ediyorum. Günlük kullandığım miktarı ki 50-75km kadar kısa sürede (4saat) şarj ediyor.

    Uzun yolda ise her 150-200km de DC şarj ünitesinde 30dk şarj yetiyor.

    Zaten 200km de bir mola vermek gerekşyor güvenli sürüş için. 200km demek 2.5 saat demektir ki insan algısının kaybolma sınırıdır.

    Biz kamyon şoförü değiliz,gaz pedalına tuğla koyup 800km gitmiyoruz.


    Batarya kaybını hiç sorun etmeyin, 2013 de piyasaya çıkan bmw i3 2018 yılında, 5. yılda batarya ölçümü yapılmış %3 kayıp (o da yazılım kaynaklı olabilirmiş) saptanmış.

    8 yıl sonra batarya teknolojisi bugüne göre çok değişecek, çözüm bulunur.


    Çevreye katkısı ve ekonomi için tavsiye ederim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mimleon -- 20 Eylül 2022; 21:49:24 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.