Şimdi Ara

Yeni Uyarlamalar Neden Kötü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
99
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • az önce şans eseri youtube'da aşağıdaki videoyu gördüm ve izledim. denis villeneuve günümüzdeki en parlak yönetmenlerden birisi. son olarak bilimkurgu janrının yüzüklerin efendisi olarak anılan the dune kitap serisinin filmini çekmişti. şahsi fikrimce gelmiş geçmiş en iyi uyarlamalardan birisini çekti. kitabı okuyan-okumayan herkes filmden keyif alabilirken kitabı okuyanlar içinse detaylarda boğulmak çok çok daha keyifli çünkü kitaplarda 20-30 sayfa anlatılan detaylar filmde saniyelik sekanslarla gösteriliyordu ve kitabı okuyan birisi bunları daha rahat anlayıp daha da keyif alabiliyor.




    Vanity Fairyoutube
    In this episode of "Notes on a Scene," 'Dune' director Denis Villeneuve breaks down the scene where Paul Atreides (Timothée Chalamet) is challenged to a test, the Gom Jabbar, to see if his humanity will overcomes his animal impulses. A poisoned needle is held to his neck to incentivize him to complete the test. Denis explains how he built such a tense scene with the layering of an ancient aesthetic and visual effects. See DUNE in theaters beginning Friday, October 22. Still haven’t subscribed to Vanity Fair on YouTube? ►► http://bit.ly/2z6Ya9M Want to stay in the know? Subscribe to Vanity Fair Magazine and be exquisitely informed ►► http://vntyfr.com/2RuQGW2 ABOUT VANITY FAIR Arts and entertainment, business and media, politics, and world affairs—Vanity Fair’s features and exclusive videos capture the people, places, and ideas that define modern culture. 'Dune' Director Denis Villeneuve Breaks Down the Gom Jabbar Scene | Vanity Fair
    https://www.youtube.com/watch?v=GoAA0sYkLI0


    video kısmına gelirsek, sahnenin çekimleri ile ilgili bilgi verirken zaten defalarca yazara atıfta bulunan yönetmen, 8.45 civarlarında diyor ki "ne zaman ne yapacağıma dair şüpheye düşsem kitabı açıp baktım. çekim esnasında, post production esnasında, her zaman takıldığım yerde kitaba döndüm. set boyunca kitap incil gibi elimizdeydi, ne zaman şüpheye düşsek doğrusunu göstermesi için ona başvurduk". şimdi baktığımız zaman elimizdeki yönetmen adını sanını duyurmuş, mevcut adı geçen sayılı yönetmenlerden biri haline gelmiş. ben yaparım kafasına girmek yerine, olabildiğince orjinal metine bağlı kalıyor ve gerisi ortada. bu konuda tolkien'in hayırsız torunlarından birinin fazla kitaba bağlı kaldı diye eleştirdiği peter jackson ve yüzüklerin efendisinin güzelliğini de unutmayalım.


    öbür tarafta, kitaba fazla bağlı kalıp "bağnaz" olmayan yeni uyarlamalara bakıyoruz. elimizde rings of power ve zaman çarkı gibi müthiş potansiyeli olup rezil rüsva olan işler var. yani yeteneğini tüm dünyaya kanıtlamış koskoca denis villeneuve kalkıp ben orjinalinden iyisini yapacağım, hepiniz parmaklarınızı yiyeceksiniz diye şov yapmayıp esere bağlı kalıp müthiş bir iş çıkartıyorsa adı sanı duyulmamış, hiçbir elle tutulur işi olmayan genç herifler kalkıp tolkien'in dünyasını daha iyi yerlere getireceğiz diye iddialı söylemlerle diziye başlayıp sonra temel kurgu kurallarını bile bilmeden iş yapmamalı demektir.


    bence bu son gelişen ahlak normlarının aşırı bir uçtan bir uca hızlı değişimiyle batıda inanılmaz bir kafa karışıklığı var. bu da inanılmaz haksızlıklar doğuruyor, transların kadınlarla aynı kategoride yarışıp fiziksel üstünlükleriyle kadınları sporun dışına itmesi gibi, ve hollywood gibi sektörlerde de inanılmaz liyakatsizlik durumu var gibi gözüküyor. son 5 yıla bakarsanız hiçbir alanda hiçbir düzgün film veya dizi çıkmıyor neredeyse. yapılacak her işin bir kendi senaryosu var bir de "abi günümüzden mesaj vermemiz şart" diye zorlanan ikinci bir senaryosu, ve bunu alın birleştirin diyorlar. günün sonunda 1300lerde geçen bir filmde 2023 harlem diyalogları duyuluyor. çok klişe bir söz vardır, faşizm susma zorunluluğu değil konuşma zorunluluğudur diye. şimdi herkes ben ırkçı değilim abi diye bir şey kanıtlamak zorunda hissedip daha da cılkını çıkartmak zorunda hissediyor kendini.








  • Katılıyorum hocam dediklerinizin hepsine.

  • Dune kitaplarını okuyan biri olarak filmin iyi bir uyarlama olduğuna katılmıyorum. Hatta devam filmlerinin de iyi uyarlanamayacağını düşünüyorum. Ama tabi ki rop ve wheel of time a göre 50 kat falan daha iyi bir iş.
    Uyarlamalar neden iyi değil, çünkü bu filmleri amerikalılar yapıyor ve amerikalılarda filmlerinde kendi günlük, sosyal yaşama dair problemlerini filmlerine isteyerek veya istemeyerek dahil ediyorlar. Tabii bir de yönetmen yapımcı tayfa en objektif, açık fikirli biziz tavırlarıyla daha da zorluyorlar. Lotr bugün o şekilde çekilemez mesela, fazla maskülen ve straight. Yani siyah beyaz işi için bile bir sürü kavga ediyolar. Youtubeda "lotrda siyah yok beni temsil etmiyor niye seveyim ki, niye iyi film olsun" diyen adamlar var. Yani alıcı kitlenin kafa bu şekilde çalışıyor. Satıcı da bunlara uydurmak için her yapıtın içini boşaltıp temelleriyle oynuyor sonra da uyarlamalar doğal olarak kötü çıkıyor. Bence herkes de bal gibi bu sebepleri de biliyor ve bir gün bir yerde patlayacak.
    Toplumlara çok ciddi bir alt kültür dayatması var, şiddetli şekilde ters tepeceğini düşünüyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Batıda bir kafa karışıklığı var evet. Doğru tespit. J.K. Rowling'in başına gelenler bunun en bariz örneğidir. Daha "kadın" ne demek onu bile çözemediler tartışıyorlar. Kendi kafalarını kendileri karıştırıyorlar. Adam sakalı ile "ben kadınım, kadınlar tuvaletine girecem" diyor. Ve bazı eyaletler buna "hayhay, tabi girin, başka bir arzunuz var mı" diye çanak tutuyor. Bu kafa karışıklığı değil de nedir. Bunun "spora" yansımasını da siz araştırın. Amerika (yani Holivud) saçma sapan bir yer. Sonra da ödül törenlerinde çıkıp "dünyayı kurtarın, global ısınma" diye gevelerler. Törene özel uçakla giden adamlardan bahsediyoruz. Ricky Gervais'e sorun o anlatır size.


    Tabi orada en azından "kafa karışıklığı" var. Yani en azından bir "kafa" var. Bizdeki dizilere bakıyorum, karışacak bi kafa dahi göremiyorum.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.