Şimdi Ara

YERÇEKİMİ HAKKINDA

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
108
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar

    Bir arabayla bir insana uygulanan yerçekimi kuvveti aynı olduğunu düşünürsek 1 tonluk arabaya uygalanan 1 tonluk çekim kuvvetinin 60 kiloluk insana da uygulandığını varsayarsak 940 tonluk çekim kuvveti insana da uygulandığında insanın hayatta kalması nasıl mümkün olabiliyor



  • ne dediğini anlamadım. ama şunu söyliyim: yerçekimi kuvveti birim kütle başına aynıdır. 1 tonluk araca 1000 birim kuvvet uygulanıyosa, 60 kg'lık insana 60 birim kuvvet uygulanır.
  • 01001101 kullanıcısına yanıt
    Anlatmak istediğimi anlamışsınız çok teşekkür ederim
  • haliderncnk H kullanıcısına yanıt
    hah iyi öyleyse.

    şunu da söyliyim. dünya bizi "kütle çekim kuvveti" ile kendisine çeker. bu yüzden uçamıyorz ve dünya yüzeyinde yürümekteyiz.

    ama, bizim de kütlemiz var, ve biz de kütle çekim kuvveti oluşturup dünyayı kendimize çekmekteyiz.

    mesela, bir kişi uçaktan atladı ve dünya yüzeyine doğrı düşünyor diyelim. dünya bu kişiyi kendine çekiyor, ama, bu kişi de dünyayı kendine çekmektedir. tabii ki bir insanın dğnyayı kendine çekme miktarı çok ufak olacağı için önemsizdir (çünkü kişinin kütlesi dünyanın kütlesine kıyasla çok ufak)

    şimdi bu kolay bilgiyi neden anlattım?

    çünkü burada şöyle bi detay var: bunu okuyan birisi şu kanıya kapılabilir: "dünyanın bize uyguladığı çekim kuvveti bizim dünyaya uyguladığımız çekim kuvvetinden çok daha büyük, çünkü dünyanın kütlesi çok büyük" bu kanı yanlıştır. dünyanın bize uyguladığı çekim kuvveti ile bizim dünyaya uyguladığımız çekim kuvvetimiz eşittir. çünkü, kütle çekim kuvvetini belirleyen tek etken bizim kendi kütlemiz değil. çekecek olduğumuz karşıdaki cismin kütlesi de önemli. evet bizim kütlemiz ufak olduğundan dolayı oluşturduğumuz etki de ufak, ama, bizim oluşturduğumuz etki karşı tarafın kütlesiyle çarpınca büyüyor. dünyanın durumunda da bunun zıddı geçerli. dünyanın oluşturduğu çekim etkisi çok büyük, ama, çekeceği cisim olan bizim kütlemiz çok ufak.

    genel olarak kütle çekimde birbirini çeken iki cismin birbirlerine uyguladıkları çekim kuvvetleri eşittir, ve, ikisi birbirine yaklaşırken aslında ortak ağırlık merkezlerine doğru yaklaşırlar.

    mesela dünya ile beni düşün, bizim ortak ağırlık mezkezimiz nerede? dünyanın merkezine doğru bi yerde, yani yeraltında. bu yüzden ben o ağırlık merkezine yaklaşmaya çabalıyorum, bu nedenle dünya yüzeyine yapışık vaziyetteyim, ve bu nedenle bir kuyuya kedimi bırakırsam kuyunun içine düşerim (kuyunun dibi dünya ile benim ortak ağırlık merkezimize daha yakın)

    şimdi, Dünya ile beni düşünmeyi bi kenara bırakıp, Ay ile Dünya'yı düşün. Ay ile Dünya ikisi de kütle çekim ile birbirlerini çekiyolar, ve, dönme kuvvetinden dolayı da merkezkaç kuvveti ile birbirlerinden kaçmaya yöneliyolar. sonuçta merkezkaç kuvveti ile kütle çekim kuvveti birbirine eşitlenmiş durumda, bu nedenle hem birbirlerine yaklaşamıyorlar, hem de birbirlerinden uzaklaşamıyorlar. Ay ile Dünya ikili sistem olarak birbirlerine bağlılar. biz bunu şöyle ifade ederiz: "Ay Dünya'nın etrafında dönmektedir" aslında bu ifademiz yanlış. Ay Dünya'nın etrafında dönmez, Dünya da Ay'ın etrafında dönmez, ikisi de birbirlerinin ortak ağırlık merkezinin etrafında dönerler. yani Dünya Ay'ı fırıldak gibi döndürürken Ay da Dünya'nı döndürür. peki biz Dünya'nın bu dönüşünü neden hissetmiyoruz? aslında hissediyoruz. yazın denize gidince akşamüstü sular geri çekilir ve denizin dibi görünür ya, hah işte, gel-git denilen şey. Ay Dünya'yı aşağı doğru savurunca deniz suları bu savrulmaya hemen tepki veremez ve bir miktar geri çekilirler. 12 saat sonra Ay dünya'yı yukarı doğru savurunca da, dünya yüzeyi deniz sularına çarpıp suları yukarı ittirir, sular da sağa-sola doğru taşarlar, ve sular kıyılara doğru gelip deniz seviyesinin tekrar yükselmesine neden olurlar.




  • 01001101 kullanıcısına yanıt
    Bilgilendirdiğin için teşekkür ederim arkadaşım sağolsun gecenin ikisinde beynimi kurcaladı 😅
  • Merhaba forumdaş,


    Öncelikle konu yanlış yerde, burada olmalıydı:


    https://forum.donanimhaber.com/temel-bilimler--s2747


    Şimdi,


    Alıntı

    metni:
    Bir arabayla bir insana uygulanan yerçekimi kuvveti aynı olduğunu düşünürsek


    diyerek baştan hatalı başlamışsın.


    Aynı olan yerçekimi kuvveti F değil, yerçekimi "ivmesi" a'dır. Hatta "yerçekimi ivmesi" ne özel bir harflendirme kullanılır g:gravitational acceleration.


    Hiç fizik bilmeyenlerin bile aşina olduğu iki formül vardır:


    Biri F=ma Newton'un 2. kanunu diğeri de E=mc² Kütle-enerji eşdeğerliği Einstein ile bilinen.


    Mevcut konumuz F=ma. Bu çok değerli bir formül. Çok iyi biliyor-anlaman olman gerekiyor.


    Burada F=force=kuvvet m=mass=kütle ve a=acceleration=ivmedir.


    F=ma veya yerçekimine özgü olarak yazarsak F=mg ne dersen de aynı... Bu formüle baktığında kütle "m" arttıkça yerçekimi kuvveti "F" de artıyor. Sorduğun soruya gelirsek, dünyada hepimize aynı yerçekimi uygulanıyor ama farklı kütlelerde olduğumuz için farklı kuvvetler uygulanıyor.




    İvmeyi hiç bilmediğini düşündüğüm için anlatmak istiyorum:


    İvme: Hızlanma hızıdır.


    Kabaca anlatırsak;


    Araba kullanırken her dakika 50'de gidiyorsan o dakikalarda hızın değişmediği için ivmen = 0


    Araba kullanırken her dakika hızın 50, 60, 70, 80, 90 olarak artıyorsa o dakikalarda ivmen = 10


    Yer çekimi ivmesi yaklaşık 9,8 m/s² dir. Yani düşen her cisim saniyede yaklaşık 10 m/s daha da hızlanır.


    Eğer hava sürtünmesi olmasaydı, yer çekimi ivmesi hepsinin eşit olduğu için en tepeden bir bilya, bir tüy, bir fil de bıraksan hepsi aynı hizada yere düşer. Elbette aynı hizalarda yere düşseler de fil düştüğü yerde sağlam göçertir çünkü kütlesinden dolayı o ivmeyle daha çok kuvvetlenmiştir.




    Kütleyi de hiç bilmediğini düşünmek için anlatmak istiyorum:


    Kütle: evrendeki boşluksuz "miktar"dır diyebiliriz.


    Fizikte* Ağırlık ile Kütle farklıdır.


    Ağırlık aslında F=ma formülündeki F=force=kuvvettir. Hatta ona özel bir harf tanımlamışlardır W:Weight böylece formül W=mg olmuş... (Veya da G=Gravitational Force ile G=mg olmuş)


    Her neyse F=ma veya W=mg ne dersen de. Eğer ivme varsa ağırlık vardır.


    Mesela uzayda ivme yok. 0... Bu nedenle istediğin kadar kütlen olsun, yanına 0 geldiği için çarpımın sonucu 0 oluyor. Bu nedenle tüyden de hafifsin. Tek parmağınla her şeyi kolayca hareket ettirebilirsin.


    *Ve son bir not: İlk kütle keşfedilmiştir. Birimi gramdır. Alışverişte kilogram deriz vs... Ağırlığımıza da kilogram deriz. O artık dilimize yerleşmiş bir kalıp... Dilimize yerleşmiş "ağırlık" ile fizikteki "ağırlık" farklıdır.


    Örneğin ağırlığım 100 kg deriz, aslında kütlemiz 100 kg'dır. Esasında ağırlığımız ise eğer Dünya'da isek 100(9,81) = 981 Newtondur. Ay'da 100(1,62) = 162 Newtondur. Uzayda ise 100(0)=0 Newtondur.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E_Y_B_H_P_T -- 25 Mart 2024; 5:43:28 >




  • konuyu açan arkadaş konuyu açtığına pişman oldu boşver hocam sen yat uyu, sonra okursun rahat kafayla
  • 01001101 kullanıcısına yanıt

    Yalnız kusura bakma da sen pek bir şey bilmiyorsun daha da çok kafasını karıştırdın. O kadar uzun yazı yazıp bir kere olsun ivme kavramından bahsetmemek ele verdi.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.