Şimdi Ara

Yerli haberleşme uydusu Türksat 6A, 2023’te fırlatılacak: İşte uydunun detayları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
0
Favori
2.232
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
17 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yerli haberleşme uydusu Türksat 6A, 2023’te fırlatılacak: İşte uydunun detayları
    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TBMM Genel Kurulunda bakanlığının 2023 yılı bütçe görüşmelerine katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Görüşmeler sırasında Türksat 6A hakkında önemli açıklamalar yapıldı. Bakan Karaismailoğlu ayrıca, Türkiye’nin fiber altyapısında da bir atılım yaşanacağını aktardı.



    Türksat 6A, 2023’te uzayda



    Bakan Karaismailoğlu, TBMM’de gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında Türkiye’nin yerli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın 2023 yılında uzaya fırlatılacağını açıkladı. Bakan, Türksat 6A için “Türkiye’nin en büyük Ar-Ge projelerinden biri” ifadelerini kullandı ve halihazırda Türksat 6A’nın bütün yapım süreçlerinin Ankara’da devam ettiğinin altını çizdi.



    Türksat 6A özellikleri



    Yerli haberleşme uydusu Türksat 6A, 2023’te fırlatılacak: İşte uydunun detayları
    Tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirildiği belirtilen Türksat 6A projesi 2014 yılında TÜBİTAK öncülüğünde başlatıldı ve sürece Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TUSAŞ, ASELSAN, CTECH ve TÜRKSAT A.Ş’nin katılımı sağlandı. Proje kapsamında uydunun yapısal, ısıl ve kimyasal itki alt sistemleri ve mekanik yer destek ekipmanlarından TUSAŞ sorumlu olacak.



    Ayrıca Bkz.Elon Musk’a ait SpaceX, Starlink’in askeri versiyonu olan Starshield’ı tanıttı



    Türksat 6A’nın yapımı ve entegre sistemleri tamamlandığında 2023 yılında SpaceX’e ait olan Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılacak. Uydunun ağırlığının 4.300 kg olduğu, 20 Ku-Bant alıcı/verici (transponder) taşıdığı ve kullanım ömrünün 15 yıl olduğu bildiriliyor.



    Fiber altyapı gelişiyor



    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ayrıca Türkiye için son derece önemli olan fiber altyapı yatırımları hakkında da önemli bilgiler paylaştı. Bakan Karaismailoğlu, fiber hat uzunluğunun ülke genelinde yaygınlaşarak 1,5 milyon kilometreye ulaşacağını belirtti. Ayrıca 50 bin kilometrelik fiber altyapı çalışmasının da devam ettiğini vurguladı.




    Kaynak:https://www.trthaber.com/haber/gundem/turksat-6a-2023te-uzayda-olacak-729744.html
    Kaynak:https://www.tusas.com/urunler/uzay/haberlesme-uydulari/turksat-6a







  • Uydu konusu çok önemli. Ne kadar fırlatılsa o kadar iyi. Çünkü saçma bir şekilde uluslararası bir anlaşma var tüm ülkeler için geçerli. Şimdi her ülkeye atanmış belli enlem boylam aralıkları var. Deniyor ki bu bölgelerde uydun varsa tamam. Ama şayet bir süre bölgen olan alana uydu koyamazsan o hakkın başkasına geçer. Ve bir daha diğer ülke aynı duruma düşene kadar o bölgeyi geri alamazsın.

    Hatta yanlış hatırlamıyorsam bir keresinde ucu ucuna 1 sene kala mı ne fırlatabilmiştik bir bölgemize. Hemen aç kurtlar gibi diğer ülkeler niyetlenmişti.

    Ömürleri de kısa sayılır zaten. 10-15 sene. Genelde biraz parası olan ülkeler hem iletişim hem de istihbarat uydusu atıyor bir bölgeye. Biz de öyle yapmaya başladık.

    Şu saçma bölge kaybetme olayı olmasa hadi bende sizin gibi diyebilirdim, zaten kanallar çekiyor vs dahasına ne gerek var diye ama sırf tv kanalları ile iş bitmiyor işte. Bir de maşallah son uydular ile Afrikanın yarısı ile avrupanın da yarısına kanallarımız ulaşmaya başladı diye biliyorum.

    Ne kadar çok yerli ve milli insanımız toplanmış bu konuya klşasdkaşldklşad


    Nerenin yerlisi nerenin millisisiniz merak ettim ya. Her parçayı yurtdışından alıp ülkede fabrikada birleştiriyorlar sonra oluyor yerli ve milli, aynen yerli ve milli ama Türkiye Cumhuriyeti'nin değil. Kimse kimseyi kandırmasın.

    Başta Abd, Japonya olmak üzere, daha bir çok ülke, uzaya göndereceği uydu yaparken, kullandığı parçaların en az % 60'ını diğer ülkelerden almaktadır.


    Bu bağımlılık, bazen hammadde, bazen yarı mamul, bazen de mamul madde olarak ortaya çıkabilmektedir.


    Kaynak koymaya gerek yok. Dünyada teknoloji ürünleri üreten firmaları aşağı yukarı bellidir. Dolayısıyla, nihai ürünlerin parça tedarikçileri de bellidir.


    Mesela; Boing 787'nin motorunda kullanılan ve imalatı en zor parçalar TEI 'de üretilmektedir. Ve bu parçaların tek tedarikçisi TEI'dir... Bu arada TEI; Türkiye'nin bir şirketidir.



    Özetle;


    Konuya hammadde boyutundan bakarsak; abd ve diğer ülkelerin ürettiği bütün teknolojik ürünler, % 100 yerli değildir.


    Konuya yarı mamul boyutundan bakarsak; abd ve diğer ülkelerin ürettiği bütün teknolojik ürünlerin, en az % 60'ı yerli değildir.


    Konuya mamul boyutundan bakarsak; abd ve diğer ülkelerin ürettiği bütün teknolojik ürünler, % 10 'u yerli değildir.



    Peki konuya hangi boyuttan bakacağız ?


    Yerli ve milli bir ürün dediğimiz zaman; "tasarım, projelendirme ve özgünlüğü bir araya getirerek, nihai ürün ortaya çıkarmak" şeklinde anlamamız gerekiyor.


    İşte bir önceki mesajımda anlattığım hususun açılımı böyledir.

  • Hayırlısı hocam

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • JormungandN kullanıcısına yanıt
    Sağolun hocam.

  • Bu 5a 4a uzayda napıyor peki gidenler noldu her sene firlatiliyor mubarek

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bunun en önemli yanı her şeyi ile bizim yapmamız bizim kontrolümüzde olmasıdır. Bu bizim için çok önemli, inşeALLAH devamı da gelir.

    Emeği geçen herkesten ALLAH razı olsun.

  • HakanG15 kullanıcısına yanıt
    Adem ile Havva yaratılmıştı zaten, bizlere ne gerek var. Hatta seni niye dünyaya getirdiler, her gün senin gibiler dünyaya geliyor. Bide böyle düşün?

  • Bunun nesi teknoloji,

    Kemal Kılıçtaroğlu, okyanusun diğer ucundaki bir konuşmacıyı canlı şekilde seyircilerin karşısına çıkardı,

    Millet teknoloji görsün.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 10 Aralık 2022; 21:34:20 >
  • HakanG15 kullanıcısına yanıt
    Uydu konusu çok önemli. Ne kadar fırlatılsa o kadar iyi. Çünkü saçma bir şekilde uluslararası bir anlaşma var tüm ülkeler için geçerli. Şimdi her ülkeye atanmış belli enlem boylam aralıkları var. Deniyor ki bu bölgelerde uydun varsa tamam. Ama şayet bir süre bölgen olan alana uydu koyamazsan o hakkın başkasına geçer. Ve bir daha diğer ülke aynı duruma düşene kadar o bölgeyi geri alamazsın.

    Hatta yanlış hatırlamıyorsam bir keresinde ucu ucuna 1 sene kala mı ne fırlatabilmiştik bir bölgemize. Hemen aç kurtlar gibi diğer ülkeler niyetlenmişti.

    Ömürleri de kısa sayılır zaten. 10-15 sene. Genelde biraz parası olan ülkeler hem iletişim hem de istihbarat uydusu atıyor bir bölgeye. Biz de öyle yapmaya başladık.

    Şu saçma bölge kaybetme olayı olmasa hadi bende sizin gibi diyebilirdim, zaten kanallar çekiyor vs dahasına ne gerek var diye ama sırf tv kanalları ile iş bitmiyor işte. Bir de maşallah son uydular ile Afrikanın yarısı ile avrupanın da yarısına kanallarımız ulaşmaya başladı diye biliyorum.





  • Çok yakın olmayabilir ama bir gün kendi Turksat uydumuzu, ülkemizden uzaya göndereceğiz.

  • Quard kullanıcısına yanıt
    Coğrafş jonumdan dolayı bu zor deniyor.

  • interwap kullanıcısına yanıt
    Zordan ziyade fırlatma maliyeti yüksek, ama yine de alternatif olarak elimizin altında bulundurmak zorundayız. çünkü para ile bile olsa zorluk çıkarabilirler.

  • Biz yaşarken evde fiber internet göremeyeceğimiz kesin galiba hala adsl var gerçi vdsl var bazılarında hızı adsl gibiYerli haberleşme uydusu Türksat 6A, 2023’te fırlatılacak: İşte uydunun detayları 

  • Uyduların sadece tv kanalı ile ilgiliymiş gibi görmek yanlış. Özellikle savunma sanayi ürünlerinde çok önemli Uydu kontrolü ile yapılan İHA SİHA ve benzeri unsurlar için bu çok önemli bu yüzden bizim daha çok uydu üretim uzayda yerimizi fazlası ile almamız gerekiyor.

  • Türk Telekom daha yeni yapılmış binaya altyapı getirmiyor, farklı internet servis sağlayıcısındasınız, bize geçin 1 ayda halledelim yoksa 5-6 ay beklersiniz diye pazarlık yapıyor. Kim binada TT'li olacaksa o sayıda portlu cihaz koyarız, diğerleri havasını alır diyor. Bakan Bey (ya da BTK) önce şu hakim operatör olan Türk Telekom'un bir kulağını çeksin. Sizin saçma çekişmelerinizin ve tekel gücünüzün cezasını biz kullanıcılar çekmek zorunda değiliz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 11 Aralık 2022; 10:24:36 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 4,5 tonluk bir uyduyu 35000 km irtifaya oturtmak için en erken tarih 2030 .


    Ama o günde gelecek.


    2026 gibi 400 kg yükü 550 km irtifaya taşıyacak Şimşek-1 ateşlenecek.

  • Gelinen noktayı küçümsememek lazım.


    Bundan 6 - 7 sene önce, Türkiye kendi uydusunu yapacak denildiğinde, kimse inanmıyordu. Bugün ise, kendi milli ve yerli uydumuzu uzaya çıkaracağımız tarihi konuşmaya başladık.


    6A uydumuz uzayda yerini alıp kalitesini ispatladıktan sonra, diğer ülkelere ticari uydu yaparak rekabet edebileceğiz.


    Uzay roketi teknolojisi üzerinde de adım adım sabırla çalışıyoruz.

  • Yerli haberleşme uydusu Türksat 6A, 2023’te fırlatılacak: İşte uydunun detayları
    Yerli haberleşme uydusu Türksat 6A, 2023’te fırlatılacak: İşte uydunun detaylarıIsmail Demirtwitter
    “ULAQ SİDA’ya yeni kabiliyetler kazandırıp tam otonom hale getiriyor, denizaltı savunma harbi icra edecek şekilde geliştiriyoruz. Hedefimiz yerli motor, 12.7 mm UKSS, torpido, L-UMTAS füzesi, komuta kontrol yazılımı, haberleşme sistemi, kamera ve sonar sistemiyle % 90 yerlilik!”
    https://twitter.com/IsmailDemirSSB/status/1601870951154868224
  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt

    "Türksat 6A projesi 2014 yılında TÜBİTAK öncülüğünde başlatı"


    Proje 8 sene önce başlamış zaten, 6-7 sene öncesinde bu işin olacağına inanan birileri varmış demek ki.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fiber kablo da döşeseler artık her büyükşehire..Çoğu yerde fiber yok daha.

  • oklawa kullanıcısına yanıt

    Bahsettiğiniz başlangıç zamanı doğrudur.


    Ama ben avam 'ı kast etmiştim. Yani kamuoyundaki genel kanı böyleydi demek istemiştim.

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.