Şimdi Ara

Yıl sonuna kadar 1 milyar kişi 5G'ye bağlanacak (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
0
Favori
1.832
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • snapdrgn S kullanıcısına yanıt
    Gördük vodafonun verdiği sinirsizi böyle verecekse hiç vermesinler malum bizim millet adam akilli kullanmaz ki sinirsizi

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • phasan P kullanıcısına yanıt

    orasi oyle, ancak vodafone un bu durumda olmasinin tek sebebi yatirim yapmamasi, paketler ya da kullanim tarzi degil.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • snapdrgn S kullanıcısına yanıt
    Yatırım yapsa ne olur ki sinirsiz diye bazı insanlar 1 tb bazen 5tb internet kullandığı oluyor haliyle buda mobilde olsa bu yükü kaldıracak şuan alt yapı hiç bir firmada yok bi ara hatırlayanlar olur gsm firmalarından her yöne sinirsiz konuşma vardı alt yapı sikinti oldu diye iptal etmişlerdi malum bizim insanimiz sürekli sinirsiz diye konuşmuştu gsm sirkerlerinin alt yapıların o dönem çökmüştü

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • phasan P kullanıcısına yanıt

    gsm operatoru avukati gibisiniz :) yurtdisinda allahin yunansitani, romanyasi, gurcistani nasil veriyor onlarinki neden cokmuyor ?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • snapdrgn S kullanıcısına yanıt
    Ben kimsenin avukati degilim sadece burada yapılan alt yapı yatırımların belli en basitinden devremler

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • İnanılmaz derecede geç kaldık 5G'ye. Neyi bekliyoruz hala anlamıyorum. Milli ve yerli baz istasyonu mu yapacağız? Geçiniz, teknolojiyi biz geliştirmiyoruz. Alıp montaj yapıyoruz.


    BTK kadar bu ülkeye pranga olan başka bir kurum yok!

  • snapdrgn S kullanıcısına yanıt

    Bu ülkede sınırsız konuşma yapan Avea'nın santralinin ne hale geldiğini biliyoruz.


    Sınırsız internet verme konusu bu coğrafyada kolay bir şey değil. Suistimal edecek çok insan var.

  • astegon kullanıcısına yanıt

    forum sirket elemani dolmus


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • snapdrgn S kullanıcısına yanıt

    Ben şirket elemanı değilim. Önce üslubunu düzelt. Yaftanı aynen iade ediyorum sana!

  • REDMOD kullanıcısına yanıt

    Bantlara atmayalım da neye atalım? :) Elinde yeterince genişlikte bant yoksa istediğin kadar trafik taşıyamazsın. Vodafone 4 bucak G diye 20. bandın en düşük upload frekansına sahip dilimini alıp reklam yapmaya çalışırken, Turkcell boşuna mı Vodafone'un iki katı bant genişliği aldı 4G ihalesinde?


    Elinde Turkcell kadar bant olsa yoğunluk olmayan saatlerde yüzlerce megabit basarken yoğun saatlerde belki yine 100 Mbps civarında gezebilirdi. Hoş, artık Turkcell'in bile yoğunluktan kırıldığı yerler var.


    Elinde iyi bir bant genişliği olmayınca bu hemen dolduğundan fibere ihtiyaç bile duymuyor. Çünkü fiberi bağlasa bile radyo kanalı tıkanmış oluyor ki fiberdeki kapasite boş boş yatacak yine. Ha Vodafone'un R/L şebekesi de gayet iyi bir şebeke aslında. Turkcell gibi her şeyi ufak R/L antenleri ile çalıştırmaya çalışmıyorlar, şiddetli yağmurda kesilmiyor linkleri. Ha burada hemen her baz istasyonuna fiber gidiyor Vodafone'da, Turkcell'den daha fazla istasyonuna gidiyor hatta.


    Bu operatörlerin işi yatırım yapmak. Bir yere çok sayıda apartman mı yapılıyor, oraya baz istasyonu dikecek ki orada hizmet verip para kazanabilsin. Bi baz istasyonu 5 - 6 sene bir bölgeye yetiyorsa yine iyi. Turkcell mesela, 4G başladığından beri kaç tane yeni istasyon açtı, yetmiyor çünkü.





  • sis651 kullanıcısına yanıt

    Siz bölgesel yoğunlukla genel yoğunluğu karıştırmışsınız gibi geldi. Belirli bir lokasyon'daki yoğunluk band genişliği ile alakalıdır, ancak en ücra köşedeki yoğun olmayan bir baz istasyonunda belirli saatlerde kimse kullanmadığı halde hız düşüşü yaşanıyorsa bu genel bir düşüştür bunun band genişliği ile alakası yoktur. Band genişliği operatörün satın aldığı bandın aynı anda kaç kişiye hizmet verebileceği ile alakalı bir durum, operatördeki data yoğunluğu bununla alakalı bir durum değildir ikisi farklı şeyler. Vodafone band genişliği sorununu çözmek için yoğun yerleşim olan bölgelerde 4G üzerinden 800,900,1800,2100,2600 MHz bandlarını aynı anda sunarak yoğunluğu bandlar arasında paylaştırıyor böylelikle dezavantajını avantaja çeviriyor.

  • REDMOD kullanıcısına yanıt

    Genel bir yoğunluk durumu bilmiyorum doğrusu. Benim çevremde bölgesel yoğunluk olduğunu gördüm daha çok. Çarşıda vs. süründürecek hızlar varken kenarlarda gayet iyi olabiliyor burada. Ha iyi dediğim de 70 - 80 Mbps. Turkcell de yoğun yerlerde 20 - 30'lara düşüyordu ama şimdi kolay kolay o seviyelere indiğini görmedim. Birkaç yeni baz istasyonu ekledi, 100 altına inmiyor kolay kolay. Ama servis gel git saatlerinde servis rotasında Turkcell'de de 50'lere düşüyor.


    Vodafone'un avantaja çevirecek bir dezavantajı yok. Vodafone'da olan frekans bantlarının ve genişliğinin fazlası diğerlerinde de var. Vodafone fazladan B38 veriyor bazı yerlerde, burada da var birkaç istasyonunda. 4G ihalesinde öngörüsüz davranıp biraz daha geniş bantları almadılar. 5G'de daha iyi bir planlama yapacaklarını düşünüyorum. Şu haliyle radyolinkle trafiği taşınamayacak istasyonu yok. Toplama istasyonlarına fiber erişim durumunu bilmiyorum genelinde ama burada hemen her istasyonuna fiber gidiyor. Evde de Vodafone fiber kullanıyorum. Burada istasyona fiber ulaşma miktarı Turkcell ve TT'den fazladır bile.





  • sis651 kullanıcısına yanıt

    5G konusunda çok detaylı bilgim yok ancak mmwave denilen yüksek hızları taşıyabilen bandlar Türkiye'de ki çarpık kentleşmeden dolayı çalışabileceğini pek sanmıyorum kullanılsa kullanılsa AVM gibi yerlerde kullanılır, diğer bölgelerde düşük frekanslı 5G bandlarının kullanılacağını düşünüyorum ki yurt dışında olduğu gibi 500-600 mbps hızlar Türkiye için hayal, biz genel olarak sadece adı 5G olan ama aslında 5G olmayan bir şey kullanacağız gibi geliyor, hele ki Vodafone harici diğer operatörlerin hala 2009 yılı 3G dönemindeymişiz gibi 3-5 gb'lık paketler satması pek umut vermiyor açıkçası.

  • REDMOD kullanıcısına yanıt

    MMwave çarpık kentleşmeden çok etkilenmez, etkilenecek kadar menzili yok çünkü. AVM, stad ve yoğun sokaklar gibi belli yerlerde olur o.


    Diğer yerlerde N78 kullanılır ki , bir iki Gbps civarı hızlar mümkün bununla. Şuanki haliyle Turk Telekom 1.7 Gbps verdi İstiklâl'de, LTE + 5G şeklinde. Kapsama için de 700 MHz vs. çok düşük frekanslar kullanılabilir.


    Tabi malum ekonomik durumları düşününce Vodafone gibi operatörler 4G'de yaptıkları gibi eldeki varolan frekansı bölüştürüp DSS şeklinde 5G verebilir ki, telefonda 5G logosu görünüp 4G hızında hizmet olur bu şekilde de.

  • sis651 kullanıcısına yanıt

    Operatörlerin reklam maksatlı açtıkları bir kaç 5G sahası gerçeği yansıtmıyor bence bu durumu 4G için de görmüştük uçuk kaçık hızlardan bahsediliyordu ama ne oldu 3G hızınıda 4G aldık, şimdi ki de 4G hızında 5G olacaktır muhtemelen. Yıl sonuna kadar 1 milyar kişi 5G'ye bağlanacak 

  • Rüya aleminde yaşıyoruz 5G anca 2025 de felan gelebilir belki o da Ankara Bahçelievler 7.cadde de aldığım şebekeye bak rezalet.
    Yıl sonuna kadar 1 milyar kişi 5G'ye bağlanacak



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mlhas06 -- 8 Aralık 2022; 11:50:19 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • REDMOD kullanıcısına yanıt

    Orası öyle tabii ki. Sahada kaç kullanıcı vardı, kaçının telefonunun 5G desteği açıktı vs. şüpheli. 5G resmi olarak devreye girip kullanım arttığında hızlarda da bir düşüş olacaktır ama 5G'nin özelliği hız çok yüksek görünmese de kapasitenin çok yüksek olması. Yoksa baktığında Amerikanın paylaştığı iyi dediği hız testi de 500 Mbps ki onu 4G ile de çok yoğun olmayan sahalarda alabiliyoruz. :D

  • 5G den beklentim hız falan değil, sınırsız paketlerin yaygınlaşması, ancak uygun fiyatlı olması pek mümkün görünmüyor. Amerika da hizmet veren operatörler dahi 5G hızında 100 GB'a kadar premium data 100 GB sonrası ise 4G hızında sınırsız interneti 55-60 dolar civarına satıyor, Amerika da bile bu kadar yüksekken burada ucuz olması beklenemez.

  • niye halen daha ihale yapılmıyor acaba ?

    1-2 frekans açsınlar en azında.

    700ve 1700 iyi olurdu

  • e_capkan kullanıcısına yanıt
    Bildiğim kadarıyla ihale süreci için tüm operatörlerin altyapısının hazır olması gerekiyor.

  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.