Şimdi Ara

Yine Adana...Bu sefer farklı...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
589
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Adana'da Kadın Eli Derneği'nce hazırlanan 'Down Kafe ve Kadının Emeği Projesi" kapsamında 12 down sendromlu gençler aynı isimle açılan kafede 'servis elemanı' olarak çalışıy
    or.


    Adana'da Kadın Eli Derneği'nce hazırlanan 'Down Kafe ve Kadının Emeği Projesi" kapsamında 12 down sendromlu gençler aynı isimle açılan kafede 'servis elemanı' olarak çalışıyor. Son derece istekli ve mutlu olarak çalıştıkları görülen gençler, ailelerinin de mutluluk kaynağı oluyor.

    Adana'da down sendromlu bebeğine müdahale yapıldıktan sonra anne Hatice Demet Buzpınar'ın (36) ikizleriyle birlikte hayatını kaybetmesi, aynı kaderi paylaşan çocuk ve ailelerin durumunu gündeme getirdi. Down sendromlu gençlerin topluma kazandırılması amacıyla 2010 yılında İçişleri Bakanlığı'nın 50 bin lira destek verdiği proje, başarılı bir şekilde sürdürülüyor. Seyhan ilçesinin Cemal Paşa Mahallesi'nde faaliyet gösteren Down Kafe'de kız ve erkek engelliler günün belirli saatlerinde görev yapıyor. Kafe'de sosyal ve kültürel faaliyetler düzenleyen gençlere aileleri destek veriyor.

    Kadın Eli Derneği Başkanı Zeynep Serap Baltacı ise İçişleri Bakanlığı'nca desteklenen Down Kafe ve Kadın Emeği Projesi'nin 500 proje arasında kabul edildiğini hatırlattı. Bir yıllık uygulama süresi tamamlandıktan sonra projenin ortakları tarafından devam ettirildiğini vurgulayan Baltacı, down sendromlu çocukların sosyal ve psikolojik entegrasyonları için kafeyi açtıklarını kaydetti. Aileler olarak bu çocukların toplumsal uyum süreçlerine yardımcı olmaya çalıştıklarını belirten Baltacı, "İnsanların önyargılarının kalması için mücadele veriyoruz. Çünkü genellikle insanların 'bu bireyler hiçbir şey beceremez, bizlerle bir arada olamaz' gibi bir düşünce söz konusu. Bu projeyle biz bu ön kabulleri kırdık. Öğretildiği takdirde bu kişilerin de ne kadar güzel işler başardığını gösterdik." dedi.

    Bu çocukların toplumla iç içe yaşamanın kendilerini son derece mutlu ettiğini vurgulayan Baltacı, amaçlarının da zaten bu olduğunu bildirdi. Kafeyi daha geniş bir yere taşıyıp daha çok çocuğa hitap etmek istediklerine işaret eden Baltacı, yerel yönetim ve hayırseverlerden katkı beklediklerini açıkladı. Down Kafe'de çalışan gençlere nikah, bebek şekeri, mum ve sabun yapımı gibi mesleki eğitimleri vermek için de hazırlıklar yaptıklarını bildiren Baltacı, bu projelerine gerekli hibe kaynakları temin ettiklerinde üretime başlayacaklarını hatırlattı.

    DOWNLU ÇOCUĞUN HAYATININ SONLANDIRILMASI ÇOK ANLAMSIZ

    Adana'da anne karnındaki ikiz bebeklerden down sendromlu bir bebeğin gelişiminin durdurulması sonrasında yaşanan ölümlerden büyük bir üzüntü duyduklarının altını çizen Zeynep Serap Baltacı, şöyle devam etti: "Downlu bir çocuğun hayatının sonlandırılması çok anlamsızdır. Çünkü buradaki örneklerde olduğu gibi bu yavrularımız eğitildiğinde birçok şeyi başarabiliyorlar. Okuyabilir, meslek sahibi olabiliyorlar. Belki hayatları boyunca birilerinin desteğine ihtiyaçları olabilir. Biz onlarla çok rahat ve mutlu bir şekilde yaşıyoruz. O kadar güzel bir dünyaları var ki; yaşamlarını son verilmesini gerektirecek bir durum yok."

    22 yaşındaki downlu genç Kemal Yenice'nin annesi Asuman Yenice bu çocukların ne kadar mutluluk verdiğinin bilinmediğini söyledi. Olaydan büyük üzüntü duyduğunu ifade eden Yenice, "Böyle bir şeye nasıl düşünebiliyorlar? Kesinlikle bu olmamalı. Yazık değil mi? Birlikte mutlu olsaydılar." şeklinde konuştu.

    Aynı konumdaki Hakan Güçük'ün annesi Hakan Güçük ise down sendromlu bir bebeğin dünyaya gelmesi gerektiğini anlattı. Göçük, "Biz ne güzel oğlumuzu yaşatıyoruz. Böyle bir evladımız olduğu için aile olarak çok sevinçliyiz. Anne karnındaki çocuğa müdahale edilmesi çok yanlış, büyük üzüntü duyduk." diye konuştu.

    Downlu Kemal Yenice de kafede çay, kahve ve yemek dağıttıklarını ve çok hoşlarına gittiğini söyledi.

    Derya Yaşar ise masaları silip, çatal ve kaşıkları servis yaptığını anlattı.

    Hakan Göçük de pasta yapıp müşterileri sunduğunu bildirdi.




    Kaynak + Video =http://www.haberler.com/down-sendromlu-cocuklar-bu-kafede-cok-mutlu-4362804-haberi/







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.