Şimdi Ara

Yoksa manuel mod bir balon mu ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
1
Favori
710
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba dostlar.Yakın bir arkadaşım 700d aldı ve birlikte denemeler yapıyoruz.Soruyu direk soruyorum.Çok amatör olduğumuzu belirtmeliyim hemen linç etmeyin
    1-)Bir grup dslr makinelerde manuel modu kullanmanın tabiri caizse amelelik olduğunu ,diyafram ve enstantene öncelikli modun her işi gördüğünü söylüyor.Diğer bir grup ise manuel modu olmazsa olmaz olarak görüyor sanki manuel mod kullanılırsa kalite konusunda diğer modları kullananlara göre bir adım önde olduğunu söylüyorlar yada benim anladığım bu.Sizin bu konu hakkındki görüşleriniz nelerdir ? Manuel modda kullanmak sadece kendini ispatlama amacıyla kullanılan bir balon mu yoksa gerçekten olmazsa olmaz mı ? Eğer olmazsa olmaz ise bunun nedeni nedir kabaca anlatırsanız sevinirim.

    2-)Birde bonus soru isoyu otomatikte mi kullanmalı yoksa ortam ışığına göre(genelde gündüz ve açık alanda kullandığımız için) 100-200-400 bandında kendimiz mi ayarlamalıyız ? Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >







  • 1- Manuel mod kullanmak balon da değildir olmazsa olmaz da değildir.. dediğin gibi amatörlük dönemini atlatınca zaten hangi durumda nasıl davranman gerekeceğine kendin karar verirsin

    2-ISO genelde otomatik modda tutmak işi kolaylaştırır ama gerektiğinde madde1 de söylediğim gibi ele geçmen gerekebilir.

    bu işte çok temel bir kaç ayar dışında matematik gibi kesin kuralı yok..onun için aynı makine ve lenslerle aynı mekanda aynı saatte insanlar çok farklı fotoğraflar çekebiliyorlar.
  • Pexo P kullanıcısına yanıt
    Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim.Peki amatörlüğü atlatana kadar hangi mod yada modlarda kullanmak beni daha çok geliştirir ?

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • :)) amatörlüğü atlatmanın yolu tüm ayarları sürekli kurcalamak ve her durumda farklı pozlamalar yapmak..çok şükür ki Digital makineler çıktı netice için beklemek zorunda değiliz..
    bir portreyi aynı ışık koşullarında silüet yapıp saçlarda ışık bırakabişirsiniz yada arkayı fazla pozlayıp portreyi net çıkartabilirsiniz yada bunun arası netice alabilirsiniz
    temel ayarları öğrendikten sonra iş fotoğrafçının isteğine kalır.. aynı yerde aynı ışıkta farklı sonuçlar elde edersiniz

    bunun için DSLR kullanıyoruz zaten. ayarlara hükmetmek.. yoksa compact bir makine ile makineye yüklenmiş ayarlar ile de çekim yapmak mümkün..

    bol bol her modu kurcalayın..

    bu ayarlar en fazla 1 hafta da kontrolünüze geçer.. işin en kolay kısmı bunları öğrenmek

    ondan sonra iş hayal gücüne bakış açınıza kalıyor..fotoğrafçıları birbirinden ayıran şey zaten bu..

    pro seviyedeki fotoğrafçıların bazılarının çok ünlü bazılarının sıradan olmasının sebebi bu değil mi? yoksa hepsi bu temel ayarları öğreneli belki 20 yıl olmuş..

    işin bu kısmını kafaya takmayın yani.. kurcaladıkça herkes gibi öğrenirsiniz.




  • Pexo P kullanıcısına yanıt
    Uzun uzun cevabınız için gerçekten çok teşekkür ederim.Herşey ne kadar isteyip ne kadar çabaladığımıza bakar kesinlikle katılıyorum.Bazı arkadaşlar kafamı karıştırmıştı şimdi biraz daha ne yapmam gerektiğini biliyorum.Hata yapmaktan korkmadan bol bol her modu kurcalıycam artık.Tekrardan ilgi ve alakanız için teşekkür ediyorum iyi günler iyi forumlar.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • ISO'yu otomatikte tutmak, amatörlüğün tepe noktasıdır. ISO her zaman, elle kontrol edilmeli; çekim tarzına göre değişmekle birlikte, ortamın izin verdiği en düşük değerde tutulmalıdır.

    manuel mod, balon değildir. bazı durumlarda, ör: stüdyo çekimleri, panoramalar, ışığın yetersiz olduğu ve ISO'nun bilinçli olarak düşük tutulduğu ortamlarda, Av yada Tv yada Auto modunda yapılan deneme çekimlerinin pozlama değerlerine bakılıp, manuel moda alınıp, daha iyi sonuçlar verecek şekilde, pozlamaya müdahale edebilirsiniz.

    eğer raw çekiyorsan; makinenin kontrolüne, otomatiğe bırakabileceğin tek şey white balance (beyaz dengesi)'tır. raw çekersen, photoshop ortamında, fotoğrafı bozmadan, white balance ile oynayabilirsin.

    ISO'yu otomatikte bırakıp, makinenin fazla yüksek bir ISO seçmesi nedeniyle ortaya çıkan kumlamayı gideremezsin.

    herhangi bir modda, eksik yada fazla pozlanmış fotoğrafları, kumlamaya neden olmadan aydınlatamazsın yada kaybolmuş detayları geri getiremezsin.




  • xpug X kullanıcısına yanıt
    Çok amatörüm bu konuda kusura bakmayın ,iso için ortamın izin verdiği değeri nasıl anlarız.Genelde açık havada portre çekimleri yapıyoruz.Bildiğim kadarıyla iso 100-200-400 yeterli deniyor bu şartlar için.Peki hangisinin daha iyi sonuç vereceğini nasıl anlarız.Ekrandan bakınca pek birşey anlaşılmıyor açıkçası.Geçen bütün gün fotoğraf çektik mesela o an bakınca alette güzel gözüktü fotoğraflar.Pcde baktığımızda ise çok kumluydu, iso 3200de kalmış.Bu büyük bir hata olmuş ama isoyu kaça ayarlayıp çekeceğimizi nasıl anlarız.2-3 iso değerinide kullanıp mı çekmeliyiz yoksa zamanla bunu kendimiz deneme yanılmayla çözer miyiz.Diğer dediklerinizi kesinlikle dikkate alacağım çok teşekkürler.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ekipmanlar,ışık şartları ve kullanılan ayarlar ne olursa olsun en iyi sonucu pozometre sıfır konumunda iken elde edebilirsiniz.

     Yoksa manuel mod bir balon mu ?





  • gkhn0654 kullanıcısına yanıt
    gün ışığında 100-200-400 değerleri uygundur. ama daha yükseğe çıkman da gerekebilir.

    makine üzerindeki LCD yanıltıyor, çoğu zaman.

    tüm bunlardan, hap bilgi şeklinde değerler var, onları bilip kullanmak gerekir diye düşünme. makinene ve fotoğrafçılığa alışman gerekir. tecrübe gerekir. zamanla hepsi olur.

    important'ın dediği pozometre sıfır olsun da faydalı bir bilgi.
  • Peki ışık çadırı ile 50mm lens ile 3-4 renkli, 20 cm lik bir objeyi çekmek için kabaca nelere dikkat etmek gerekir? (Biliyorum normal bir soru değil ama ortalama bir şey söylenebilir mi?)

    Yani iso, diyafram vs. ortalam hangi ayarlarda olmalı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MMistanbul -- 28 Ağustos 2015; 13:54:54 >
  • important ın söylediği gibi pozmetreyi 0 da tutacak şekilde ayar yapmak demek aslında tüm kararı makinenin pozmetresine bıraktım demektir ki bu %80-90 kullanacağın durumdur..
    ama bu durumda zaten ISO yu otomatikte tutman en mantıklısı. yani xpug un dediği gibi amatörlük falan değili teknolojiyi kullanmak demektir. diyafram önxceliklikullanırken enstantaneyi makinenin kontroluna bırakmaktan farkı yoktur yani..Dolayısıyla hazır teknoloji bu imkanı bize sunmuşken bunu elimiizin tersiyle itmek olmaz..

    Bir düzeltme yaparsak, ISO otomatik demek senin belirlediğin en düşük enstantane hızına ulaşıldığında makinenin ISO yu otomatik olarak arttırması demektir yani kafasına göre uçuk değer belirlemez. Nikon'un bir çok modeli "lensin odak mesafesine göre belirle" seçeneği ile daha da işi kolaylaştırıyor aslında.. Yani nesil Canon larda da bu durum nasıl çok net bir bilgim yok.

    Mesla
    Auto ISO seçerken sana min enstantane değerini sorar makine.. ne zamandan sonra ISO ya müdahele edeyim demektir o aslında...
    ve sende mesela 85mm lens ile portre çekeceksen işi garantiye almak için 1/100 saniye girdin.
    Diyaframını tabiki f1,8 ayarkladın diyelim..bu durumda makine pozmetreyi "0" yapacak şekilde enstantaneyi kendisi ayarlar.
    yine diyelimki o ışık şartlarında makine enstantaneyi 1/500 olarak belirlediyse zaten ISO ya dokunmaz. O da bilir ki her durumda mümkün olan en düşük değerde tutmak doğru olandır.
    ama ortam biraz karanlık ise ve makine enstantaneyi 1/50sn hesapladıysa o zaman senin koyduğun limiti göz önüne alarak ISO yu 200 yapar ve enstantaneyi 1/100 ün altına indirmez.
    ISO yu sen ayarlıyor olsaydın zaten pozmetreye bakarak sende bu değeri seçecektin yani..

    Şunu unutmaki bir çok fotoğraf el titremesi sebebiyle heba oluyor.. Kumlanmayı giderecek software piyasada mevcut iken el titremesi ile heba olan fotoğrafların gideceği tek yer çöp kutusu.
    dolayısıyla makinenin pozmetresine işi bıraktığın durumlarda ISO otomatikte kalmasının hiç bir zararı yoktur.. üstelik artık olması gereken de kesinlikle bu.


    ancak işi makinenin pozmetresine bırakmadığın durumlarda olacaktır
    temel örnek kar manzarası.. bu durumda tüm ayarları ele geçerek yada ev compensation özelliğini kullanarak makineye en az +1 pozlama emri vermen gerekecek yada bunu manuel ayarlarla yapacaksın.
    yada karanlık bir çekim yapacaksan bu sefer de -değerleri tercih edeceksin
    manuel mod işte bu durumlarda devreye girer.

    Ya da normal bir ışıkta bile sen farklı çekim yapmak isteyebilirsin . bu durumlarda ayarları elle değiştirmen sana istediğin neticeyi verecektir..

    pozmetrenin okuduğu değer en ideal değerleri verir
    ama güzel fotoğraf her zaman en ideal ölçümle olmaz.. bazen istediğin efekti vermen gerekir.. bunun için sen makinenin pozmetresinin verdiği değerlere her zaman bağlı kalamazsın.

    kısaca iş, amaç ve araç sorusunu beraberinde getirir
    amaç hayal ettiğin fotoğrafı çekmek
    araç makine ve üzerindeki ayarlar

    üzerindeki ayarları amaç olarak görüp oraya odaklanırsan ve kendini kalıplar içine sokarsan asıl amacın dışına çıkarsın

    unutma amaç iyi fotoığraf çekmek ayar olarak hangi seçeneği kullandığın değil.

    bu ayarlar işin en kolay kısmı.. buna odaklanarak konunun aslından uzaklaşma..
    internettte makine ve lens teknik detayları okuyarak vakit geçirenlerden değil inanlımaz fotoğrafların paylaşıldığı siteleri takip ederek vakit geçirenlerden ol

    inan sana daha çok faydası olacaktır.

    Yolun açık olsun:)




  • Tavsiyem öncelikle ölçüm modlarını (ortalama, spot yada nokta, merkez gibi) iyice bir araştırın, zaten bu modlari kavradiktan sonra manuel çekim gerekli mi değil mi çekim esnasında siz kendiniz karar verebilirsiniz. Sokakta ben av yada tv modunda kullanırım genellikle, ama model cekimi, flaş, paraflaş, stüdyo yada makro çekimlerde M modu bence olmazsa olmazdır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Manuel mod değilde senin arkadaşların balon bence, akli dengesi yerinde olan bir insan manuel mod balon gibi bir cümle kurmaz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gkhn0654 kullanıcısına yanıt
    Öncelikle bir arkadaş iso amatörlüğün tepe noktasıdır demiş, halt etmiş. Baştan onu yazayım. Hayatında hiç yaban fotoğrafı çekmemiş arkadaş.

    Fotoğraf çekmek için 2 amaç vardır.

    1 - Mevcut sahneyi çekersin.
    2 - Kafanda tasarladığın fotoğrafı çekersin.

    1. durumu çekmek için otomatik modlar yardımcı olur. Manuel mod bazı durumlarda hamallıktır. Çünkü manuel modda çevreye uygun ve duruma uygun ayar yaparsan ilk seferinde doğru ayarları bulmak zor olur. Her seferinde tamamen manuel mod ile böyle fotoğraf çekebilen varsa eli öpülecek adamdır. Çünkü farklı makine farklı lensler farklı sonuçlar verecektir. Burada pozmetre güvenilirdir. Ancak pozmetre de ölçüm yaptığınız modlara göre size doğru sonuç vermeyebilir.

    2. durumda kafanda istediğin bir fotoğraf vardır.
    Diyelim ki demir döven birisini çekeceğiz. Yüksek enstantene çekiç ile vurduğunda kıvılcımları tane tane fotoğraflar, düşük enstantene ise hem çekiç hareketini hem de çıkan kıvılcımları farklı gösterir. Burada kafanda fotoğrafı nasıl gördüğün önemlidir. Doğru fotoğraf kafandaki fotoğraftır. Mesele çekebiliyormusun, çekemiyor musun. Yardımcı modlar burada seni kısıtlayabilir dolayısı ile tam olarak manuel de çekmek burada en iyisidir.


    2. soruna gelirsek, iso her zaman otomatikte kullanılmaz. Şahsen ben tercih etmiyorum. Ancak yaban hayvanları çekerken bunu kullanabilirsin. Çünkü kuş vs çekerken objektif ile takip edersin, hayvan ağaç gölgesine denk geldiğinde iso yu arttırmak, güneşli alana yani açık alana geldiğinde düşürmek gerekebilir. Bu yüzden isoyu otomatikte kullanmak uygun olur. Ancak burada dikkat etmek gereken nokta ise, iso otomatikte olsa bile maksimum kaça kadar çıkabileceğini sen ayarlardan düzenleyebilirsin.

    Ben şahsen bazen enstanteneden ödün vermemek için ve yüksek iso da çekmemek için 1 - 2 stop karanlık çekip gerekirse raw dan Photoshop ta düzeltebiliyorum.

    İlave edeyim burada.

    Iso konusu çokça geçmiş ama iso doğru fotoğrafı değil sahneyi doğru şekilde çekemeye yarar daha fazla.

    Örneğin ışık konusunda fotoğrafçılıkta temel bilgiler verilirken iso en son ışık kaynağı olarak söylenir. Fakat elimde 2,8 bir lens var. Ben bu lensin diyaframını temel bilgilere göre 2,8 e alırsam netleyeceğim alan az olabilir. Oysa 5,6 da diyaframı kullanıp hem alan derinliği elde edip hem istediğim alanı netlemem mümkün olabilir. O zaman ne oldu, diyaframı kıstığım için mecburen isoyu arttırmam gerekir. Fakat yine yukarıda değindiğim durum söz konusu olabilir. Yani iso 1600 a vurdu. Pozmetre normal gibi. Ama kumlanma yapacak. O zaman iso yu 800 e indirip pozmetredeki 0 dan daha düşükte çekebilirim. Bunu raw da tolere etmek oldukça kolay.

    Bunlar hep tercih meselesi.

    Geçen özelden bir arkadaş yazmıştı ona örnek vermiştim. Sağ tarafta raw görüntüsü. (dosyası da duruyor) oldukça geç saatte ve flaş olmadan çekmiştim. iso için bilerek karanlık çektim. Biraz daha isoyu yükselterek aydınlık çekebilirdim. Öyle yapsaydım çok fazla kıumlanma olacaktı ve ben tercih etmedim.

    Sol taraftaki fotoğraf ise PS de işlenmiş hali. Pozmetre her zaman 0 olmak zorunda değil. Ancak kullandığınız lens ve makine ile çektiğiniz fotoğrafı PS da ne kadar tolere edebilirsiniz onu da iyi bilmeniz gerekli.

     Yoksa manuel mod bir balon mu ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X Files -- 28 Ağustos 2015; 21:56:32 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: X Files

    Öncelikle bir arkadaş iso amatörlüğün tepe noktasıdır demiş, halt etmiş. Baştan onu yazayım. Hayatında hiç yaban fotoğrafı çekmemiş arkadaş.

    Fotoğraf çekmek için 2 amaç vardır.

    1 - Mevcut sahneyi çekersin.
    2 - Kafanda tasarladığın fotoğrafı çekersin.

    1. durumu çekmek için otomatik modlar yardımcı olur. Manuel mod bazı durumlarda hamallıktır. Çünkü manuel modda çevreye uygun ve duruma uygun ayar yaparsan ilk seferinde doğru ayarları bulmak zor olur. Her seferinde tamamen manuel mod ile böyle fotoğraf çekebilen varsa eli öpülecek adamdır. Çünkü farklı makine farklı lensler farklı sonuçlar verecektir. Burada pozmetre güvenilirdir. Ancak pozmetre de ölçüm yaptığınız modlara göre size doğru sonuç vermeyebilir.

    2. durumda kafanda istediğin bir fotoğraf vardır.
    Diyelim ki demir döven birisini çekeceğiz. Yüksek enstantene çekiç ile vurduğunda kıvılcımları tane tane fotoğraflar, düşük enstantene ise hem çekiç hareketini hem de çıkan kıvılcımları farklı gösterir. Burada kafanda fotoğrafı nasıl gördüğün önemlidir. Doğru fotoğraf kafandaki fotoğraftır. Mesele çekebiliyormusun, çekemiyor musun. Yardımcı modlar burada seni kısıtlayabilir dolayısı ile tam olarak manuel de çekmek burada en iyisidir.


    2. soruna gelirsek, iso her zaman otomatikte kullanılmaz. Şahsen ben tercih etmiyorum. Ancak yaban hayvanları çekerken bunu kullanabilirsin. Çünkü kuş vs çekerken objektif ile takip edersin, hayvan ağaç gölgesine denk geldiğinde iso yu arttırmak, güneşli alana yani açık alana geldiğinde düşürmek gerekebilir. Bu yüzden isoyu otomatikte kullanmak uygun olur. Ancak burada dikkat etmek gereken nokta ise, iso otomatikte olsa bile maksimum kaça kadar çıkabileceğini sen ayarlardan düzenleyebilirsin.

    Ben şahsen bazen enstanteneden ödün vermemek için ve yüksek iso da çekmemek için 1 - 2 stop karanlık çekip gerekirse raw dan Photoshop ta düzeltebiliyorum.

    İlave edeyim burada.

    Iso konusu çokça geçmiş ama iso doğru fotoğrafı değil sahneyi doğru şekilde çekemeye yarar daha fazla.

    Örneğin ışık konusunda fotoğrafçılıkta temel bilgiler verilirken iso en son ışık kaynağı olarak söylenir. Fakat elimde 2,8 bir lens var. Ben bu lensin diyaframını temel bilgilere göre 2,8 e alırsam netleyeceğim alan az olabilir. Oysa 5,6 da diyaframı kullanıp hem alan derinliği elde edip hem istediğim alanı netlemem mümkün olabilir. O zaman ne oldu, diyaframı kıstığım için mecburen isoyu arttırmam gerekir. Fakat yine yukarıda değindiğim durum söz konusu olabilir. Yani iso 1600 a vurdu. Pozmetre normal gibi. Ama kumlanma yapacak. O zaman iso yu 800 e indirip pozmetredeki 0 dan daha düşükte çekebilirim. Bunu raw da tolere etmek oldukça kolay.

    Bunlar hep tercih meselesi.

    Geçen özelden bir arkadaş yazmıştı ona örnek vermiştim. Sağ tarafta raw görüntüsü. (dosyası da duruyor) oldukça geç saatte ve flaş olmadan çekmiştim. iso için bilerek karanlık çektim. Biraz daha isoyu yükselterek aydınlık çekebilirdim. Öyle yapsaydım çok fazla kıumlanma olacaktı ve ben tercih etmedim.

    Sol taraftaki fotoğraf ise PS de işlenmiş hali. Pozmetre her zaman 0 olmak zorunda değil. Ancak kullandığınız lens ve makine ile çektiğiniz fotoğrafı PS da ne kadar tolere edebilirsiniz onu da iyi bilmeniz gerekli.

     Yoksa manuel mod bir balon mu ?



    bir arkadaş,

    ISO'yu otomatikte tutmak, amatörlüğün tepe noktasıdır. ISO her zaman, elle kontrol edilmeli; çekim tarzına göre değişmekle birlikte, ortamın izin verdiği en düşük değerde tutulmalıdır.

    demiş

    sen de "2. soruna gelirsek, iso her zaman otomatikte kullanılmaz." diye başlayan paragrafında benzer bir şey söylemişsin.

    Ortaya söylüyorum, kişilerden bağımsız, makinede ne kadar çok fonksiyonu otomatikte tutuyorsan o kadar çok şeyi bilmiyor yada kontrol edemiyorsun demektir. yani amatörsündür.




  • xpug X kullanıcısına yanıt
    Ne yazdığımı biliyorum. Ne yazdığınız da çok açık. Dediğiniz şey uçağı otomatik pilota alan pilotların amatör olduğunu iddia etmek gibi bir şey. Iso otomatikte kullanılmaz demek hatadır, kullanan da amatör demek hatadır. Bir özelliği duruma ve yerine göre kullanırsın. Genelleme yapmak hata olur.

    Sen bir hayvan çekene kadar 8 kere iso değiştirmeye kalkarsan manzara çeker gelirsin. )
  • X Files kullanıcısına yanıt
    hocam aslında seninle aynı taraftayız.

    ama uçak ile fotoğraf makinesini karşılaştırmak olmamış bence.

    manzara çekimi de güzeldir.
  • xpug X kullanıcısına yanıt
    Saygılar hocam,

    İyi akşamlar, ışığınız her daim bolsun :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.