Şimdi Ara

Yönetim Bilişim Sistemleri /İşletme Enformatiği Bölüm Tanıtımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
3.575
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Konunun Etiketleri
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  Yönetim Bilişim Sistemleri /İşletme Enformatiği Bölüm Tanıtımı
    Merhaba arkadaşlar,

    Giriş
    Bu konuda birçok kişinin merak ettiği, birçok kişinin haberinin dahi olmadığı Yönetim Bilişim Sistemleri ve bazı üniversitedeki adlandırmasıyla İşletme Enformatiği bölümünü elimden geldiği kadarıyla tanıtmaya çalışacağım. Eğer burada yazdıklarımın dışında da sorularınız olursa konu altından ya da özel mesaj yoluyla da sorularınızı iletebilirsiniz.

    Öncelikle adlandırmadaki farklılıktan başlamak istiyorum:

    Yönetim Bilişim Sistemleri - İşletme Enformatiği Farkı

    - Yönetim Bilişim Sistemleri : İngilizce eğitim veren bölümlerin adlandırması
    - İşletme Enformatiği : Almanca eğitim veren bölümlerin adlandırması

    Bölüm Dersleri

    Bölüm derslerini 4 ana parçaya ayırmak mümkün. Bunlar:

    1.Matematik dersleri
    2.Bilgisayar dersleri
    3.İşletme dersleri
    4.Yönetim Bilişim Sistemleri/İşletme Enformatiği dersleri

    Bu bölümlerin içeriklerine geçmeden önce hemen en çok söylenen yanlışı ele almak istiyorum :

    Yuaaaa Yönetim Bilişim Sistemleri/İşletme Enformatiği Mezunları azcık işletme azcık bilgisayar biliyor ama ikisini de tam bilmiyor. Bu yüzden hiçbir iş yapamıyorlar.

    Bölüm derslerinde de gördüğümüz gibi evet işletme dersleri alınıyor, evet bilgisayar dersleri alınıyor ama aynı zamanda bu cümleyi söyleyen kişilerin bilmediği bir ders bloğu daha var. YBS/İE dersleri! Biz ne bir bilgisayar mühendisiyiz, ne de bir işletme mezunu. Bu nedenle onların işlerinde onlar kadar bilgili olmamız zaten beklenmemeli. Yarım yamalak işletme yapabildiğimiz doğru, yarım yamalak da bilgisayar mühendisliği yapabildiğimiz doğru ama tam olarak yapabildiğimiz bir iş var; o da Yönetim Bilişim Sistemleri/ İşletme Enformatiği.

    O kadar konuştun Yönetim Bilişim Sistemleri/İşletme Enformatiği diye, peki nedir aga bu Yönetim Bilişim Sistemleri/İşletme Enformatiği

    Basit bir tabirle; işletmelerde kullanılan tüm bilgi ve işlem teknolojileri Yönetim Bilişim Sistemlerinin/İşletme Enformatiğinin ilgi alanına girer.

    Ne yapar peki bunlar

    İşletmelerdeki IT departmanıyla diğer departmanları arasındaki iletişimi sağlamak ve bilgi işlem teknolojilerini işletmelere entegre etmek ana görevdir. Bu nedenle hem IT departmanının konuştuğu dili iyi anlamalı aynı zaman Satış,Üretim,Pazarlama gibi diğer departmanların dilinden de iyi anlamalıdır.

     Yönetim Bilişim Sistemleri /İşletme Enformatiği Bölüm Tanıtımı

    Bilgi işlem diyorsun, o zaman Bilgisayar Mühendisleri de bunu yapamaz mı?

    Bilgisayar Mühendislerinin işletme alanında eğitim almamış olması, onların diğer departmanlardaki kişilerle olan iş iletişimini sağlıklı yürütememesine neden olacağı için ve Bilgisayar Mühendislerinin işletmelerdeki çeşitli süreçler hakkında bilgi sahibi olmaması nedeniyle Bilgisayar Mühendisleri bu görev için tam anlamıyla uygun değildir. Bu nedenle iki bölüm aslında ne kadar birbirlerine benzese de, benzerlikleri kadar farklılıkları da vardır. İşte bu yüzden de :

    Bilgisayar Mühendisliği kazanamadım, o yüzden Yönetim Bilişim Sistemleri/İşletme Enformatiği okumak istiyorum demeyin!

    Sonra çok pişman olabilirsiniz.

    O zaman kim seçmeli bu bölümü?

    Eğer;
    -Teknolojiye ve bilgisayara ilginiz varsa
    -İşletme konuları(satış,pazarlama,üretim,finans) ilginizi çekiyorsa
    -Teknolojilerin işletmelerde ne tür roller üstlendiğini öğrenmek ve ileride bu teknolojilerin işletmelere entegre edilmesinde rol almak istiyorsanız

    bu bölüm size göre.

    Gelelim ders içeriklerine :

     Yönetim Bilişim Sistemleri /İşletme Enformatiği Bölüm Tanıtımı

    Dersler

    Daha önce 4 ana parçadan oluşacağını söylemiştim. Bu parçaların içerikleri üniversiteden üniversiteye değişmekle birlikte bir iki ders dışında farklılıkları olduğunu düşünmüyorum. Şimdi bunu biraz açalım.

    1.Matematik Dersleri
    Burada tipik temel matematik dersleri alınmakta. Fonksiyon analizleri, linear algebra, istatistik gibi.

    2.Bilgisayar Dersleri
    -Nesne tabanlı programlama olmazsa olmazdır. Bazı üniversitelerin ekstradan fonksyonel programlama da öğrettiklerini de gördüm fakat şahsımca çok gerekli değildir.
    -Veri tabanları
    -Bilgisayar yapısı,bilgisayar ağları
    -Bilgisayar Teorisi(Alfabe nedir, dil nedir, otomatalar)
    -UML ve Modelleme
    -Yazılım Mühendisliği

    bu ve buna benzer dersler çoğu üniversite tarafından verilmektedir. Bütün üniversitelerin programına bakacak durumum olmadığı için lütfen bu verileri bir genelleme olarak kabul edin.

    3. İşletme Dersleri
    -Muhasebe
    -Üretim ve Pazarlama
    -Yatırım ve Finansman
    -Organizasyon ve Yenilik(innovation) Yönetimi

    4.YBS/İşletme Enformatiği Dersleri
    -Temel kavramlar
    -İş süreçleri ve IT hizmetleri
    - Proje yönetimi
    -Bilgi ve işlem sistemleri


    Çoğu üniversitenin çekirdek programı bunlara benzer dersler içermektedir.

     Yönetim Bilişim Sistemleri /İşletme Enformatiği Bölüm Tanıtımı


    Daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler için :

    Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Tanıtımı:


    Marmara Üniversitesi İşletme Enformatiği Araştırma Görevlisi UTKU EROL ile söyleşi:



    Özetle;
    -YBS/İE Bilgisayar Mühendisliğinden ve İşletmeden farklıdır.
    -İşletmelerdeki bilgi işlem sistemlerinden sorumludur
    -Zorlu bir eğitim süreci vardır.
    -Çok çeşitli alanlarda eğitim verir.
    -Puanım ancak buna yetti şeklinde bir tercih çok üzebilir
    -İsteyerek seçmiyorsanız seçmenizi tavsiye etmem

     Yönetim Bilişim Sistemleri /İşletme Enformatiği Bölüm Tanıtımı

    Şimdilik benim aklıma gelenler bunlar. Zamanla aklıma gelen şeyler oldukça, sizlerin soruları ve hatırlatmalarıyla da bu mesajı güncelleyeceğim. Herkese eğitim hayatında başarılar dilerim







  • Çok yararlı bir tanıtım olmuş geçen sene YBS bölümünü çok riskli bulduğum için yazmamıştım .Çünkü çoğu yerde net bilgi yok ve mezun veya okuyanlar ile iletişim çok zayıf.
    Şimdi YBS/İşletme Enformatiği bölümü mezunları mezun olduktan sonra bir Firmanın IT departmanlarında çalışabilir demişsiniz , burda bir sorum olacak ; Finans sektöründe ne gibi pozisyonlarda çalışıyorlar ?

    Bölüm özel sektöre yönelik bir bölüm müdür? Devlette ataması mevcut mudur ? İşletme ve Bilgisayar Mühendisliği derslerini görüyorlarsa örneğin devlette İşletme mezunlarını girebildiği Müfettişlikler vs.A grubu kadrolara girme şansları var mı ?
    Bu bölüm İİBF'nin altında mı Mühendislik fakültesinin mi? Hangi fakülteye ait acaba ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tulparr -- 10 Nisan 2014; 21:46:03 >
  • Aslında Utku Erol ile olan videoda çok güzel bilgiler mevcut gelecekteki iş hayatıyla ilgili. Onunda dediği gibi iki hatta üç ayrı dünyanın temel bilgilerini alıyorsunuz eğitiminiz boyunca, eğer ileriki eğitiminizde ve kişisel çabalarınızla finans sektörüne yönelirseniz bir işletme ekonomi mezunu gibi yerleşme imkanınız olabiliyor. Ama tam olarak işletme enformatiği yolundan giderseniz bankalarda veri tabanlarının güvenliği, banka içindeki iş süreçlerini yönetecek programların yazılımı, denetlenmesi, optimizasyonu ve banka personaline anlatılması gibi çeşitli görevler aklıma geliyor. Bunların pozisyon olarak nasıl adlandırıldığı hakkında bir bilgim yok. Siz veri tabanı uzmanı diyin ben IT uzmanı diyim ama yapılan görevler aşağı yukarı bunlar oluyor.

    Devlet ataması hakkında ne yazık ki bir bilgim yok.

    Bölümün hangi fakülte altında yer aldığı üniversiteden üniversiteye değişiyor ama genellikle bölüm mezunları mühendis unvanına sahip olmuyorlar.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tulparr

    Çok yararlı bir tanıtım olmuş geçen sene YBS bölümünü çok riskli bulduğum için yazmamıştım .Çünkü çoğu yerde net bilgi yok ve mezun veya okuyanlar ile iletişim çok zayıf.
    Şimdi YBS/İşletme Enformatiği bölümü mezunları mezun olduktan sonra bir Firmanın IT departmanlarında çalışabilir demişsiniz , burda bir sorum olacak ; Finans sektöründe ne gibi pozisyonlarda çalışıyorlar ?

    Bölüm özel sektöre yönelik bir bölüm müdür? Devlette ataması mevcut mudur ? İşletme ve Bilgisayar Mühendisliği derslerini görüyorlarsa örneğin devlette İşletme mezunlarını girebildiği Müfettişlikler vs.A grubu kadrolara girme şansları var mı ?
    Bu bölüm İİBF'nin altında mı Mühendislik fakültesinin mi? Hangi fakülteye ait acaba ?

    Merhaba
    Cevap için çok geç oldu sanırım ama belki başka arkadaşlara ışık tutması açısından sorularınızı ben de yanıtlayayım.
    Marmara Üniversitesi'nde İşletme Enformatiği okuyorum, işletme fakültesinde. Bölüm Almanca ve hazırlık okuyorsunuz. Bu bölümü ben de yazmadan önce çok araştırdım. Facebook ve buradan bir şekilde bölümde okuyanlara ulaşıp bilgi aldım. Sonuç olarak en üst sıralara yazmaya karar verdim ki sırf bu bölüm için ekstradan 1 sene daha bekleyip hazırlandım. :)
    Bu bölümde o kadar çok alana yönelebiliyorsunuz ki bir türlü hangi alana yöneleceğimize uzun süre karar veremiyoruz. Yazılımdan pazarlamaya, finansa, üretimden insan kaynaklarına ve daha pek çok alana yönelebiliyoruz ve 3. sınıftan itibaren öğrencilerin çoğu iyi şirketlerde çalışmaya başlıyor. Bölüm almanca olduğu için Alman şirketleri iş başvuru zamanında direkt bu bölümü filterlayıp mülakata çağırıyorlar. Almanca olduğuna bakmayın çok işe yarıyor sektörde. İngilizce zaten Allah'ın emri. Kısaca bölümden mezun olduğunuzda almanca ve ingilizce bilen(kendi imkanlarınla şart), yazılım ve networkten anlayan işletmeciler oluyorsunuz.
    Müfettişlik konusunda devlete girme şansları var. Ancak bölüm zor ve bu yüzden bence bu bölümü okuyup devlete girerseniz yazık olur. Genelde mezun olanlar özellikle SAP alanında çalışanlar aşağı yukarı 5 yıllık deneyimle Türkiye şartlarında harika ücretlere çalışırken devlette bu ücretlerin yakınına bile ulaşamayabilirsiniz. Zira SAP danışmanlığı IT içerisinde en fazla kazandıran mesleklerden ilk ikidedir.


    Edit: Konuyu açan arkadaşın yazdığı bir bölüm yanlış. İşletme enformatiği/MIS farkı olan kısım. İşletme enformatiği almanca bölümlerinin ismidir cümlesi yanlıştır. İşletme enformatiği adı altında ingilizce ve türkçe eğitim veren üniversiteler de mevcuttur.
    Edit2: Video'daki Utku Erol'un bölümden ayrılması çok uzun süre önce oldu. Artık yanında konuşan kişi araştırma görevlisi :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Girrffe -- 22 Temmuz 2016; 22:26:04 >




  • LanetolasiBerk kullanıcısına yanıt
    Bilişim Sistemleri ve TEknolojileri adında aslında ybs ye çok benzeyen ama MF4 girişli olan bir bölümde mevcut tek farkı birazdaha yazılıma kayması. Bu bölümü bilkentteki CTİS de benzetebiliriz ama Yeditepede Ticari bilimler Fakültesinde bulunmaktadır. ilgilenenler yada konu sahibi edit yapabilir.
    http://forum.donanimhaber.com/m_114138656/tm.htm
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.