Şimdi Ara

Yükselen Kirayı Kiracı Düşürebilir Mi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
2
Favori
477
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Eylül ayında kiracıyla kira konusunda anlaşamadık(3bin oturuyor) istediğimiz kira 9bin kendisi 6 bin yatırdı, aradan iki ay geçti 6 bin yatırdı bizde tahliye kağıdıyla dava açtık kendisine iletildi, iş uzasın diye imza reddine gitti. Sonra bu ay 1,5 bin yatırmış kirayı muhtemelen öbür ayda 1,5 yatırıp kirayı yasadaki %25'lik sınır olan 3750 liraya tamamlamaya çalışıyo. Bu yapılan yasal mı ? Mahkemede 6 binden ödemediği kiraları geri alabilir miyiz ?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MyCoDeR -- 10 Kasım 2023; 0:3:1 >



  • MyCoDeR kullanıcısına yanıt
    Sizin isteğiniz kanun karşısında bir anlam ifade etmiyor. Eğer kontrat imzalamışsanız ve kontratta aksi bir hüküm, açık bir zam oranı yoksa ve 5 yıldan daha az süredir o evde oturuyorsa, yasa gereği %25ten fazla zam yapamazsınız. 5 yıl dolmuş ise "kira tespit davası" açabilir, etraftaki emsal evlerin kiralarını örnek göstererek o seviyede bir kira talep edebilirsiniz. Burada da mahkeme, misal, 7000e mi hükmetti yeni kira olarak. 7000-3000=4000₺ olan 1 aylık kazancınızı mahkemeye harç olarak yatırmak durumundasınız.
  • muRTah kullanıcısına yanıt

    Yanlış anlamışsınız sanırım. Biz kirayı 9 bin istedik zaten kiracı kabul etmedi 6 bin ödedi 2 ay boyunca.

    Bizde elimizde bulunan tahliye tahütnamesiyle evi boşaltması için avukatımız aracılıyla mahkeme yoluna gittik.

    Kendini mahkemeye gittiğimizi öğrendiği zaman kirayı 2 aydır yatırdığı tutardan daha az 3750 lira olarak yatırmaya başlamış durumda.

    Yani kendisi yükseltmesine rağmen kirayı düşürdü, mahkeme yoluyla kendi yükselttiği 6 bin tl olan kirayı geri alamaz mıyım ?

    Sonuçta kiracı ve ev sahibi kendi aralarında anlaştığı sürece %25 limit bi anlam ifade etmiyo. Baştan 3750 lira yatırmış olsa zaten böyle bi soru sormucam.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MyCoDeR -- 10 Kasım 2023; 0:28:13 >
  • Ne zamandır oturuyor evinizde? Kontrat var mı? Kontratta yazılı artış oranı nedir?
  • Editten anladığım kadarıyla 3000₺den 12 ay oturdu. Sonra kendisi sizin 9000₺lik talebinize 6000₺ ile (sizden onay almadan) cevap verdi ve 2 ay boyunca 6000₺ yatırdı. Siz tahliye davası açınca da muhtemelen "devlet %25 artış demesine rağmen ben %100 arttırdım, sen de bunu beğenmeyip tahliye davası mı açtın? O zaman ben de %25 yapıyorum" diye düşünerek böyle yaptı. 6000₺ de Üzerinde anlaşılmış (yazılı olarak) bir tutar değil sanırım. Bu durumda ancak tahliye davası açarsınız. 6000₺yi tahsil edemezsiniz. Ayrıca tahliye taahhütmamesinde tarih varsa ve o tarih, kira kontratındaki tarih ile aynı veya daha önce ise tahliye etme şansınız çok az. Zira bu durumlarda hâkim "kiracı, bir eve ihtiyacı olduğu için ev sahibinin tahliye taahhütmamesi düzenlemesi ısrarına mecburen boyun eğmiş. Tahliye taahhütmamesi imzalamaz ise mülkü kiralayamayacağı için, taahhütmameyi mecburen imzalamış" diyerek tahliye talebini reddediyor.




  • Dip not: hukukçu değil mühendisim ama son zamanda bu konuyu o kadar çok araştırdım ki bu kadarını biliyorum. 🙂
  • muRTah kullanıcısına yanıt

    Ben anlamadım ama neyse yani bu durumda herkes kirayı arttırıp düşürebilir. Şu zamanda hiç kimse ben şu kadar kira arttırıyorum diye kağıt imzalamıyor ama kiracı kirayı gönderirken açıklama kısmına ev kirası diye not eklemiş dekontu var.kiraci 3 yılı bitirdi 4. yılın içinde oturuyor. Bu arada evi şu an sıfırdan kiraya versem 17-20 bin arası tutulur.


    Tahliye tahütnamesini biz hazırlamadık, avukatımız hazırladı imzalattı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MyCoDeR -- 10 Kasım 2023; 0:55:19 >
  • muRTah kullanıcısına yanıt

    birçok avukattan iyisiniz

  • kira yönünden %100 haklı olsanız da kanunen %25'ten fazla zam yapmak yasak olduğu için kirayı maalesef 3000'den 6000'e çıkartmazsınız 6000 liralık kirayı 2 ay tam sonra eksik yatırdıysa bile %25 olayı olduğu için burdan sonuç alacağınızı sanmıyorum


    hukukçu değilim bende zamanında eski kiracımdan dolayı bayağı araştırdım


    elinizdeki tahliye taahhütnamesinde kiracının gerçek imzası varsa ve TT'de tarih yoksa bence buradan ilerleyin zaten TT'ne güncel bir tarih yazacaksınız imza da ona aitse burdan sonuç alırsınız ama kiracı işi uzatmak isterse istinafa gider ama eninde sonunda çıkar

  • %25 yatırıp oturmaya devam eder

  • Avukatla konuştuk icra takipi başlatıcak, kendisi bazen geri alabildiklerini söyledi.

  • merhaba sonuça ulaştınız mı ?

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.